Pârjoale moldovenești de curcan

Pârjoalele moldovenești sunt crocante la exterior și super pufoase la interior! Sunt un deliciu, fie că alegi să le prăjești sau să le rumenești în cuptor.

Pârjoale moldovenești de curcan

Nu-i chiar rețeta tradițională dacă e cu carne de curcan, dar orice altceva din rețeta aceasta este definitoriu pentru pârjoalele moldovenești. Am ales carnea de curcan, deși nici pe departe la fel de savuroasă ca cea de porc, pentru a reduce puțin conținutul de grăsime. 

Trebuie să recunosc că am fost mai mult decât mulțumită de rezultatul final – compoziția a fost fragedă, suculentă, iar pârjoalele au fost crocante la exterior și s-au rumenit tare frumos. Am făcut jumătate din cantitate la cuptor și jumătate prăjită în ulei. Pârjoalele făcute la cuptor au fost comparabile din punctul de vedere al gustului și consistenței cu cele prăjite. Așadar, dacă dorești o porție de chiftele, ceva mai sănătoase, le poți coace la cuptor și vor fi delicioase! 

Care-i diferența dintre pârjoale și chiftele?

Aș zice că este o diferență destul de mare. Părjoalele se fac cu cartofi în compoziție, alături de alte legume, în timp de chiftelele conțin doar carne și ceapă. De asemenea, pârjoalele sunt tăvălite prin pesmet și prăjite, în timp ce chiftelele sunt tăvălite prin făină. 

Un alt lucru specific pârjoalelor este forma. Spre deosebire de chiftele, care sunt rotunde, pârjoalele au, tradițional, o formă lunguiață și mai plată. 

Legumele pe care le punem în pârjoale țin strict de opțiunea personală – cartoful este singurul nelipsit din rețeta tradițională de pârjoale. Alături de acesta mai putem pune ciuperci (bureți), morcov, ardei gras sau dovlecel. 

Ingrediente pârjoale moldovenești din curcan

  • Carne tocată de curcan. Am folosit o carne tocată de curcan, proaspătă, care s-a dovedit a fi un substitut satisfăcător al tradiționalei cărni de porc. 
  • Cartof. În compoziția de pârjoale, cartoful este nelipsit. 
  • Legume. Eu am folosit morcov, ceapă și hribi. Poți să le omiți, sau poți folosi ce legume dorești și îți plac. Pârjoalele cu ciuperci sunt, de departe, favoritele mele așa că eu nu omit niciodată hribii sau ghebele din compoziție. 
  • Usturoi. Carnea tocată fără usturoi este cam ca mâncarea fără sare. Așa că îți recomand să nu omiți usturoiul. 
  • Ou. Desigur, pentru a lega compozția vom avea nevoie de 1 ou. 
  • Pesmet. Pesmetul absoarbe lichidul în exces din chifteluțe și le ajută să rămână compacte. 
  • Verdeață. Eu am folosit și mărar și pătrunjel pentru că îmi plac ambele în egală măsură. 

Cum se prepară pârjoalele moldovenești

Se dă cartoful pe răzătoare, alături de celelalte legume pe care le folosești. Dacă folosești ciuperci, le poți mărunți în robotul de bucătărie sau le poți da prin mașina de tocat carne. Eu am trișat puțin și am dat cartoful pe răzătoare, iar morcovul, ceapa, usturiul și hribii i-am pus în robotul de bucătărie și i-am mărunțit în 2 timpi și 3 mișcări. 

Carnea tocată se pune într-un castron și se adaugă legumele date pe răzătoare, verdeața tocată mărunt, oul, usturoiul mărunțit și pesmetul și se amestecă cu mâna până când compoziția este omogenă. Se potrivește de sare și piper. 

Pentru a forma pârjoalele, vei avea nevoie de o farfurie cu pesmet și un castronel cu apă în care să-ți înmoi mâinile pentru a lucra mai ușor cu carnea. 

Se ia o lingură generoasă din compoziție și îi dăm o formă lunguiață ușor plată. Se acoperă pe toate părțile cu pesmet și se lasă să se odihnească pe o farfurie. 

Pârjoalele astfel obținute se prăjesc în ulei încins pentru 5-7 minute pe fiecare parte.

Alternativ, poți rumeni pârjoalele la cuptor la 190 de grade pentru 30-35 de minute. După primele 10 minute, când încep să capete crustă, stropim pârjoalele cu puțin ulei de măsline și pornim ventilatia, continuand sa le gatim pentru alte 20-25 de minute. Îți recomand să le întorci la fiecare 10 minute, până se rumenesc uniform.

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pârjoale moldovenești de curcan

Rețetă pârjoale moldovenești de curcan


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 35 minute
  • Servire: 4 porții 1x

Descriere

Pârjoalele moldovenești sunt crocante la exterior și super pufoase la interior! Sunt un deliciu, fie că alegi să le prăjești sau să le rumenești în cuptor.


Ingrediente

Scaleaza

600 de grame de carne tocată de curcan

80 de grame de cartof (1 cartof maricel)

50 de grame de morcov (½ morcov)

100 de grame de hribi (sau ghebe, sau gălbiori)

1 lingură de pesmet

1 ceapă

1 ou

2 căței de usturoi

Sare

Piper

½ legătură mărar (8 grame)

½ legătură pătrunjel (8 grame)


Instructiuni

  1. Se dă cartoful pe răzătoare, alături de celelalte legume pe care le folosești. Dacă folosești ciuperci, le poți mărunți în robotul de bucătărie sau le poți da prin mașina de tocat carne. Eu am trișat puțin și am dat cartoful pe răzătoare, iar morcovul, ceapa, usturiul și hribii i-am pus în robotul de bucătărie și i-am mărunțit în 2 timpi și 3 mișcări.
  2. Carnea tocată se pune într-un castron și se adaugă legumele date pe răzătoare, verdeața tocată mărunt, oul, usturoiul mărunțit și pesmetul și se amestecă cu mâna până când compoziția este omogenă. Se potrivește de sare și piper.
  3. Pentru a forma pârjoalele, vei avea nevoie de o farfurie cu pesmet și un castronel cu apă în care să-ți înmoi mâinile pentru a lucra mai ușor cu carnea.
  4. Se ia o lingură generoasă din compoziție și îi dăm o formă lunguiață ușor plată. Se acoperă pe toate părțile cu pesmet și se lasă să se odihnească pe o farfurie.
  5. Pârjoalele astfel obținute se prăjesc în ulei încins pentru 5-7 minute pe fiecare parte.
  6. Alternativ, poți rumeni pârjoalele la cuptor la 190 de grade pentru 30-35 de minute. După primele 10 minute, când încep să capete crustă, stropim pârjoalele cu puțin ulei de măsline și pornim ventilatia, continuand sa le gatim pentru alte 20-25 de minute. Îți recomand să le întorci la fiecare 10 minute, până se rumenesc uniform.

Note

Ciupercile din compoziție trebuie să fie deja gătite! Uleiul din tigaie nu trebuie să acopere pârjoalele complet. Este suficient 1-2 degete de ulei.

 

  • Timp de preparare: 20 minute
  • La cuptor: 30 minute
  • Timp de gătire: 15 minute
  • Categorie: Prânz
  • Bucătărie: Românească
Categorii: Prânz | Cină

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.