Această pâine de casă artizanală cu rozmarin și parmezan este absolut minunată! Și este atât de simplu de făcut. Durează ceva timp dospirea, însă ca principiu este incredibil de simplu de făcut. Nu trebuie frământată, nu trebuie dezmierdată, trebuie doar o drojdie bună și timp să facă minuni alături de făină și apă.
Este drept că timpul de dospire este ceva mai lung decât obișnuit, însă dacă este vară se poate să constați că se înjumătățește. Recomandarea mea este să folosești o făină specială pentru pâine deoarece vei observa că această făină are un impact major asupra consistenței interioare, dar și asupra crustei.
Ingrediente pâine de casă artizanală cu rozmarin și parmezan
- Făină. Alege o făină de bună calitate pentru pâine. Este important pentru că făina de tip 00 te va ajuta să obții acea crustă crocantă, faină.
- Drojdie. Eu am folosit drojdie proaspătă, dar poți folosi la fel de bine drojdie uscată. Dacă înlocuiești drojdia proaspătă cu cea uscată vei folosi doar ⅓ din cantitate. Pentru fiecare gram de drojdie uscată, se folosesc 3 de drojdie proaspătă.
- Rozmarin și parmezan. Această pâine de casă artizanală este aromată cu rozmarin și parmezan, iar cele două ingrediente merg de minune împreună.
Mod de preparare pâine de casă cu rozmarin și parmezan
Cântărește făina și așează-o într-un castron încăpător. Amestecă-o cu sarea și rozmarinul.
Într-un vas separat amestecă drojdia cu 50 de ml apă ușor călduță și ½ de linguriță de zahăr. Așteaptă 5-10 minute până când apa începe să facă spumă. Adaugă apă (tot ușor călduță) cu drojdia și încă 210 ml de apă peste făină.
Începe să amesteci cu o spatulă până când compoziția este omogenă. Vei obține un aluat foarte foarte lipicios – este bine să lucrezi cu o spatulă din acest motiv. După ce ai terminat de amestecat aluatul, nu îți face griji dacă mai rămâne puțină făină pe marginile castronului, sau chiar câteva fire care nu au fost încorporate.

Acoperă castronul cu un șervet umed și lasă aluatul să crească într-un loc ferit și călduros. Aluatul este crescut când își mărește volumul de 2 ori. Vei observa că acest lucru se întâmpla mai repede cu cât este mai cald în casă sau în bucătăria ta. Eu las aluatul la dospit minim 4 ore, chiar dacă este complet crescut după doar 2.
Înainte de a da jos aluatul din castron și a începe formarea pâinii, preîncălzește cuptorul la 230 de grade. Pune oala în care vei coace pâinea în cuptorul cald și ține-o minim 15 minute înainte de a pune pâinea în ea.
Când aluatul este dospit, dă-l jos din castron cu o spatulă pe o suprafață de lucru presărată cu făină.
Cu ajutorul spatulei, împăturește aluatul, aducând marginile către centru. Întoarce-l pe partea cealaltă și întinde-l ușor.

Presară cubulețele de parmezan peste aluat și îndeasă-le puțin. Rulează aluatul într-un cilindru și trage marginile dedesubt. Suplimentează cu făină atât cât este nevoie pentru a putea lucra cu aluatul.

Cu amândouă mâinile, dă o formă rotundă aluatului – fără să-l ridici de pe masa de lucru. Pune palmele în jurul aluatului și învârte-l ușurel miscând mâinile puțin câte puțin sub aluat.

Cu o lamă, formează o tăietură la unghi de 45 de grade de-a lungul suprafeței pâinii tale. Dacă ești într-o pasă artistică, poți face și alte tăieturi, formând un desen.
Așează aluatul pe o hârtie de copt. Pune totul în oala încinsă din cuptor și acoperă cu capacul.

Pâinea se va coace cu capac timp de 30 de minute, iar apoi încă 10 minute fără capac. Când este rumenă, se scoate din cuptor și din oală și se așează pe un tocător să se răcească.
Această pâine este bună servită caldă, în aceeași zi în care a fost coaptă. Pentru a o mânca a doua zi, este recomandat să o reîncălzești sau să o prăjești.
Este minunată alături de orice mâncare cu sos precum: ardeii umpluți, mâncarea de praz cu măsline, sau chifteluțele marinate.
Ce oală se folosește pentru rețeta de pâine artizanală?
Ar fi bine să folosești o oală cu pereții groși și cu capac. Un ceaunel cu capac sau un dutch oven sunt cele mai bune alegeri.
Pot folosi alte ierburi aromate în rețeta de pâine artizanală?
Desigur, dacă nu îți place rozmarinul, aruncă un ochi la rețeta mea de pâine cu cimbru și cheddar maturat. Poți folosi aproape orice combinații dorești – salvie și cașcaval simplu, cimbru și cheddar, oregano și gouda. Sau poți să folosești parmezanul cu aproape orice ierburi aromate dorești.
Printeaza
Rețetă pâine de casă artizanală cu parmezan și aromată cu rozmarin
- Timp Total: 1 ora 5 minute
- Servire: 12 porții 1x
Descriere
Descoperiți bucuria de a face pâine de casă artizanală cu rozmarin și parmezan. Simplitatea rețetei surprinde, iar gustul și aroma combinării acestor ingrediente sunt irezistibile. Un deliciu culinar care rivalizează cu brutăriile de specialitate.
Ingrediente
420 de grame de făină tip „00” pentru pâine
360 de ml de apă ușor călduță
17 grame de drojdie proaspătă (sau 5.7 grame de drojdie activă)
5 grame de sare
7 grame de rozmarin (11/2 lingurițe)
100 de grame de parmezan
Instructiuni
- Cântărește făina și așează-o într-un castron încăpător. Amestecă-o cu sarea și rozmarinul.
- Într-un vas separat amestecă drojdia cu 50 de ml apă ușor călduță și ½ de linguriță de zahăr. Așteaptă 5-10 minute până când apa începe să facă spumă. Adaugă apă (tot ușor călduță) cu drojdia și încă 210 ml de apă peste făină.
- Începe să amesteci cu o spatulă până când compoziția este omogenă. Vei obține un aluat foarte foarte lipicios – este bine să lucrezi cu o spatulă din acest motiv. După ce ai terminat de amestecat aluatul, nu îți face griji dacă mai rămâne puțină făină pe marginile castronului, sau chiar câteva fire care nu au fost încorporate.
- Acoperă castronul cu un șervet umed și lasă aluatul să crească într-un loc ferit și călduros. Aluatul este crescut când își mărește volumul de 2 ori. Vei observa că acest lucru se întâmpla mai repede cu cât este mai cald în casă sau în bucătăria ta. Eu las aluatul la dospit minim 4 ore, chiar dacă este complet crescut după doar 2.
- Înainte de a da jos aluatul din castron și a începe formarea pâinii, preîncălzește cuptorul la 230 de grade. Pune oala în care vei coace pâinea în cuptorul cald și ține-o minim 15 minute înainte de a pune pâinea în ea.
- Când aluatul este dospit, dă-l jos din castron cu o spatulă pe o suprafață de lucru presărată cu făină.
- Cu ajutorul spatulei, împăturește aluatul, aducând marginile către centru. Întoarce-l pe partea cealaltă și întinde-l ușor.
- Presară cubulețele de parmezan peste aluat și îndeasă-le puțin. Rulează aluatul într-un cilindru și trage marginile dedesubt. Suplimentează cu făină atât cât este nevoie pentru a putea lucra cu aluatul.
- Cu amândouă mâinile, dă o formă rotundă aluatului – fără să-l ridici de pe masa de lucru. Pune palmele în jurul aluatului și învârte-l ușurel miscând mâinile puțin câte puțin sub aluat.
- Cu o lamă, formează o tăietură la unghi de 45 de grade de-a lungul suprafeței pâinii tale. Dacă ești într-o pasă artistică, poți face și alte tăieturi, formând un desen.
- Așează aluatul pe o hârtie de copt. Pune totul în oala încinsă din cuptor și acoperă cu capacul.
- Pâinea se va coace cu capac timp de 30 de minute, iar apoi încă 10-15 minute fără capac. Când este rumenă, se scoate din cuptor și din oală și se așează pe un tocător să se răcească.
- Timp de preparare: 20 minute
- Timp de dospire: 4 ore
- Timp de gătire: 45 minute
- Categorie: Paine
- Bucătărie: Internațională
0 Comentarii