În mod tradițional, çilbir sunt ouă turcești poșate, servite pe un pat de iaurt sărat, cu usturoi, cu un strop de ulei infuzat cu ardei iute. Eu am folosit atât clasicul ulei infuzat cu ardei iute roșu cât și o infuzie pe bază de pătrunjel, ceapă verde și ardei iute verde. Infuzia de ulei este folosită pentru a completa preparatul, de altfel simplu, și pentru a-i da culoare.
Ce este çilbir?
Un preparat care datează din secolul al XV-lea, çilbir a rămas un fel de mâncare turcesc îndrăgit atât de sultanii otomani, cât și de oamenii din zilele noastre. Ce poți să nu iubești la acest preparat? În varianta sa tradițională, o bază de iaurt, de obicei condimentată cu sare și aromată cu usturoi sau ierburi, este completată cu un ou poșat și un sos de ardei iute obținut prin combinarea unei grăsimi, cum ar fi untul, cu un anumit tip de ardei iute, precum cel de Alep sau paprika.
În timp ce am păstrat toate ingredientele din rețeta originală, am ales să simplific acest fel de mâncare folosind un ou ochi în locul oului poșat (mai mult pentru că multe persoane pot găsi dificilă prepararea corectă a oului poșat, în timp ce oricine știe să pregătească un ou ochi). De asemenea, am integrat verdețea din compoziția iaurtului separat, prin intermediul unui ulei aromatizat.
De ce ai nevoie pentru a prepara ouă turcești
- Ouă. Vei avea nevoie de 1-2 ouă pentru fiecare porție pe care o prepari, după pofta inimii și în funcție de nivelul de foame și dragostea ta pentru ouă.
- Iaurt grecesc. Se folosește un iaurt cremos, poate să fie la fel de bine orice iaurt, dar să aibă minim 10% grăsime.
- Ardei iute verde și roșu. Ardeiul iute nu poate lipsi din acest preparat. Este un fel de mâncare ușor picant prin definiție.
- Usturoi. Usturoiul va aromatiza iaurtul și îl va completa.
- Pătrunjel și ceapă verde. Pentru a crea uleiul aromatizat verde vom avea nevoie de pătrunjel și codițe de ceapă verde, alături de ardeiul iute verde de mai sus.
Cum să gătești ouăle turcești
Începem prin a prepara iaurtul. Vom avea nevoie de 400 de grame de iaurt cremos pe care îl vom amesteca cu 3 grame de sare și 2 căței de usturoi zdrobiți. Îl dăm la frigider acoperit unde va aștepta cuminte.
Se toacă jumătate de ardei iute roșu cât mai mărunt posibil. Se asezonează cu un strop de sare și jumătate de linguriță de miere sau sirop de arțar. Se pune într-un castron.
Se toacă o jumătate de legătură de pătrunjel, codițele de la 2 cepe, 1 cățel de usturoi. Se așează toate într-un castron separat.
Într-o tigaie mică, sau o crăticioară se încălzesc 50 de ml de ulei de măsline până când sfârâie ușor. Se toarnă jumătate din cantitate în castronul cu ardei iute roșu și cealaltă parte în castronul cu pătrunjel, ceapă și usturoi. Se amestecă bine.
Se prăjesc ouăle, astfel încât gălbenușul să rămână moale.
Pe o farfurie, se aranjează un strat de iaurt aromatizat, se pune oul (sau ouăle) peste patul de iaurt și se stropește toată treaba cu uleiurile infuzate.
Gata! Asta este tot! Pofta mare, mare!
Printeaza
Rețetă Ouă Turcești (Çilbir)
- Timp Total: 20 minute
- Servire: 2 porții 1x
Descriere
Deși am deviat destul de mult de la rețeta clasică de Cilibir, acest preparat cu ouă este un brunch delicios, aromat și plin de nutrienți.
Ingrediente
2–4 ouă
400 de grame de iaurt grecesc
3 căței de usturoi
½ ardei iute verde
½ ardei iute roșu
1/2 linguriță de miere sau sirop de arțar
½ legătură de pătrunjel
Codițele de la 2 cepe verzi
Sare
Instructiuni
- Începem prin a prepara iaurtul. Vom avea nevoie de 400 de grame de iaurt cremos pe care îl vom amesteca cu 3 grame de sare și 2 căței de usturoi zdrobiți. Îl dăm la frigider acoperit unde va aștepta cuminte.
- Se toacă jumătate de ardei iute roșu cât mai mărunt posibil. Se asezonează cu un strop de sare și jumătate de linguriță de miere sau sirop de arțar. Se pune într-un castron.
- Se toacă o jumătate de legătură de pătrunjel, codițele de la 2 cepe, 1 cățel de usturoi. Se așează toate într-un castron separat.
- Într-o tigaie mică, sau o crăticioară se încălzesc 50 de ml de ulei de măsline până când sfârâie ușor. Se toarnă jumătate din cantitate în castronul cu ardei iute roșu și cealaltă parte în castronul cu pătrunjel, ceapă și usturoi. Se amestecă bine.
- Se prăjesc ouăle, astfel încât gălbenușul să rămână moale.
- Pe o farfurie, se aranjează un strat de iaurt aromatizat, se pune oul (sau ouăle) peste patul de iaurt și se stropește toată treaba cu uleiurile infuzate.
- Gata! Asta este tot! Pofta mare, mare!
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de gătire: 5 minute
- Categorie: Mic Dejun
Mai multe idei și inspirație pentru micul dejun:
© 2023 Mara Marin
0 Comentarii