Ouă cu sos de tarhon

Îți plac ouăle umplute, dar parcă te-ai săturat de ele la toate mesele festive? Ei bine, aceste ouă cu sos de tarhon vin ca o alternativă absolut demențială la clasicele ouă umplute. Sunt delicioase, sunt simplu de preparat și au o aromă unică, ce îți va aduce laudele tuturor celor din jurul mesei.

Ouă cu sos de tarhon

Această rețetă de ouă cu sos de tarhon este o alternativă a ouălor umplute. Este un aperitiv cu un gust aparte datorită aromei unice a tarhonului, iar prepararea este destul de simplă. Rețeta de ouă cu tarhon îi aparține unei prietene a mamei mele, iar de câțiva ani o tot aud pe mama vorbind, după fiecare masă alături de prieteni, despre aceste minunate ouă. 

Desigur, trebuia să încerc și eu rețeta, mai ales că sunt o mare iubitoare de ouă umplute. Rețeta de ouă cu sos de tarhon este ceva mai dietetică decât cea de ouă umplute, însă nu cu mult. Avantajul este că se folosește smântână alături de maioneză, ceea ce înseamnă un conținut ceva mai mic de grăsimi saturate. 

Ingrediente ouă cu sos de tarhon

  • Ouă fierte. Vei avea nevoie de ouă fierte tari și curățate, exact la fel ca la ouăle umplute. Mai jos găsești și sfaturile mele pentru a curăța ouăle perfect. 
  • Maioneză. Îți recomand să prepari maioneza acasă. Nu este deloc complicat și nu, nu se taie maioneza. Chiar m-am întrebat de ce unele lucruri sunt complicate în mod inutil și sunt prezentate ca procedee complexe, când în fapt sunt atât de simple. Serios, este super simplu să faci maioneză dacă ai un mixer de mână.
  • Smântână. Sosul pentru ouăle cu tarhon este echilibrat de smântână. Poți folosi cam orice smântână dorești, de la cea cu 12% grăsime și până la cea absolut delicioasă, cumpărată din piață de la producătorii locali. 
  • Tarhon. Această rețetă are nevoie de tarhon marinat – pentru că vom folosi și oțetul aromat. Tarhonul marinat în oțet se găsește pe tarabele din piață. Acolo unde vezi că se vinde borș, sau murături întreabă și sigur are și tarhon murat. În plus, îl vei putea folosi la toate ciorbele ardelenești cu tarhon. 
  • Sare & piper. Folosim doar sare și piper pentru că tarhonul este foarte aromat și el este vedeta sosului nostru. 

Modalitate de preparare ouă cu tarhon

Se fierb ouăle tari. Eu fierb ouăle în apă rece. Din momentul în care apa ajunge la punctul de fierbere, le mai las 5-6 minute. Sting focul și mut ouăle într-un vas cu apă rece și gheață pentru a le curăța mai ușor. 

  • Se prepară maioneza.

Gălbenușul de ou fiert se sfarmă bine de tot și se adaugă gălbenușul crud, muștarul și ½ linguriță de sare. 

Pregătim uleiul și îl ținem la îndemână. Începem să mixăm la putere mare cu mixerul de mână. 

Uleiul se toarnă în fir subțire pe marginea castonului – nu în centrul compoziției, ci îl lăsăm să se scurgă pe margine și îl încorporăm prin mișcări circulare cu mixerul. 

Când maioneza începe să capete formă adăugăm o linguriță de zeamă de lămâie și continuăm să mixăm. Continuăm să turnăm ulei și să amestecăm viguros, până când maioneza este țeapănă. Tot procesul durează maxim 6-7 minute. 

  • Pregătim sosul de tarhon

Tocăm grosier 20 de grame de tarhon marinat, îndepărtând tulpinile mai groase, care sunt destul de tari. 

Peste maioneză adăugăm smântâna și tarhonul tocat. Adăugăm 2 lingurițe din oțetul în care a fost marinat tarhonul și amestecăm până ce toate ingredientele sunt omogene. 

Vei obține un sos destul de gros, dar mai subțire decât maioneza. 

  • Așezăm ouăle pe un platou pentru servire

Ouăle se taie pe jumătate transversal (adică de-a latul). Se taie puțin din vârful oului pentru a crea o bază, astfel încât să poată sta frumos în picioare pe platou, cu gălbenușul în sus. 

Se toarnă puțin sos pe platoul de servire și se așează ouăle. Peste ouă tunăm frumos, cu o lingură, restul de sos și le ornăm cu verdeață, ou dat pe răzătoare sau frunze de tarhon proaspăt. 

Se servesc alături de bagetă prăjită sau proapătă, împreună cu celelalte aperitive de la o masă festivă. 

Sfaturile mele pentru ouă curățate perfect

Este important atunci când facem ouă umplute sau alte aperitive cu ou, ca acestea să arate bine. Nu este foarte prezentabil dacă albușul are cratere din loc în loc. 

Ca și tine și mulți alții, și eu am suferit din cauza ouălor care se curăță urât. Așa că mi-am luat timp și am încercat toate trucurile pe care le-am auzit. 

Pentru a curăța ouăle perfect și simplu este important să urmezi câțiva pași: 

  1. Imediat ce ouăle sunt fierte, le așezi într-un bol cu apă rece cu gheață. Alternativ, poți pune apă rece, rece în oala în care au fiert ouăle și poți adăuga cuburi de gheață direct acolo. 
  2. Lași ouăle să se răcească 10 minute. Nu le lăsa mai mult în apă, pentru că am descoperit că devine foarte dificil să le cureți apoi, cel puțin la fel de dificil ca în cazul în care nu le ții în apă rece. Oul ar trebui să fie foarte puțin călduț când îl cureți. 
  3. Iei câte un ou și îl spargi bine de tot. Nu lăsa bucăți foarte mari de coajă compacte pentru acolo există riscul să se prindă și o bucățică de albuș când le cureți și să rămâi cu un crater în suprafața oului. 
  4. După ce ai spart oul, îl cureți sub apă, începând de la baza acestuia – acolo unde este un gol de aer care îți permite să apuci pielița și să continui curățarea îndepărtând simultan și pielița și coaja. 
  5. După ce l-ai curățat, așează-l pe un șervet de hărtie să se usuce. 
oua cu tarhon
Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
reteta de oua cu sos de tarhon

Rețetă ouă cu sos de tarhon


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 40 minute
  • Servire: 6 porții 1x

Descriere

Rețetă alternativă, revigorantă la tradiționalele ouă umplute – ouă cu sos de tarhon. Această rețetă pune în valoare aroma sofisticată și distinctă a tarhonului, un condiment adesea subestimat, creând un preparat care te va face vedeta oricărei mese festive.


Ingrediente

Scaleaza

Pentru ouă cu tarhon

6 ouă de găină

1015 grame de tarhon marinat

2 lingurițe de oțet din marinada tarhonului

60 de grame de smântână

Pentru maioneză

1 gălbenuș de ou fiert

1 gălbenuș de ou crud

1 linguriță de muștar

1 linguriță de zeamă de lămâie

5070 de ml de ulei

Pentru servire

Verdeață tocată

Tarhon proaspăt

1 ou dat pe răzătoare


Instructiuni

  1. Se fierb ouăle tari. Eu fierb ouăle în apă rece. Din momentul în care apa ajunge la punctul de fierbere, le mai las 5-6 minute. Sting focul și mut ouăle într-un vas cu apă rece și gheață pentru a le curăța mai ușor.

Se prepară maioneza.

  1. Gălbenușul de ou fiert se sfarmă bine de tot și se adaugă gălbenușul crud, muștarul și ½ linguriță de sare.
  2. Pregătim uleiul și îl ținem la îndemână. Începem să mixăm la putere mare cu mixerul de mână.
  3. Uleiul se toarnă în fir subțire pe marginea castonului – nu în centrul compoziției, ci îl lăsăm să se scurgă pe margine și îl încorporăm prin mișcări circulare cu mixerul.
  4. Când maioneza începe să capete formă adăugăm o linguriță de zeamă de lămâie și continuăm să mixăm. Continuăm să turnăm ulei și să amestecăm viguros, până când maioneza este țeapănă. Tot procesul durează maxim 6-7 minute.

Pregătim sosul de tarhon

  1. Tocăm grosier 20 de grame de tarhon marinat, îndepărtând tulpinile mai groase, care sunt destul de tari.
  2. Peste maioneză adăugăm smântâna și tarhonul tocat. Adăugăm 2 lingurițe din oțetul în care a fost marinat tarhonul și amestecăm până ce toate ingredientele sunt omogene.
  3. Vei obține un sos destul de gros, dar mai subțire decât maioneza.

Așezăm ouăle pe un platou pentru servire

  1. Ouăle se taie pe jumătate transversal (adică de-a latul). Se taie puțin din vârful oului pentru a crea o bază, astfel încât să poată sta frumos în picioare pe platou, cu gălbenușul în sus.
  2. Se toarnă puțin sos pe platoul de servire și se așează ouăle. Peste ouă tunăm frumos, cu o lingură, restul de sos și le ornăm cu verdeață, ou dat pe răzătoare sau frunze de tarhon proaspăt.
  3. Se servesc alături de bagetă prăjită sau proapătă, împreună cu celelalte aperitive de la o masă festivă.

Note

Dacă ai un caston cu ventuză îți vei ușura munca foarte mult, pentru că poți turna ulei în fir întins și subțire continuu, amestecând viguros cu mixerul, fără să mai fie nevoie să ții de castron.

Info: Eu fac cantități moderate de maioneză. Folosesc relativ puțin ulei în compoziție. Așadar, dintr-un gălbenuș fiert și unul crud, vei obține maxim 50 de grame de maioneză.

  • Timp de preparare: 30 minute
  • Timp de gătire: 10 minute
  • Categorie: Aperitive
  • Bucătărie: Românească

Vezi și alte rețete de aperitive

Garlic Bread

Conopidă la cuptor

Aperitiv cu somon

Categorii: Aperitive

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.