Această rețetă a fost una dintre cele mai demențiale preparate de orez oriental pe care am avut plăcerea să le mănânc în ultima vreme. Trebuie să recunosc că ador condimentele pe care le folosesc, atât preparatele tradiționale din Asia de Sud-Est, dar și cele din Orientul Apropiat, iar acest orez oriental folosește condimente din belșug.
Cantitatea, dar și varietatea condimentelor folosite în acest preparat este impresionantă, mai ales pentru cei obișnuiți și ancorați în bucătăria tradițională românească. Preparatul final este o adevărată explozie de arome, o bucurie pentru oricine iubește bucătăria orientală.
Acest fel de mâncare este specific, mai degrabă, comunității Punjabi. Asta înseamnă că îl vom regăsi atât în Pakistan, dar și în India ca fel de mâncare tradițional. Acest fel de mâncare se numește Yakhni Pulao în hindusă și în traducere liberă ar însemna pilaf cu zeamă de carne.
Eu am preparat acest orez oriental folosind carne de pui și combinația a fost minuată. Spre deosebire de pilaful nostru, acest preparat nu folosește legume variate, ci doar ceapă caramelizată.
Ingrediente orez oriental
- Pui cu os. Eu am ales să folosesc pulpe de pui întregi pentru acest orez, însă poți folosi la fel de bine doar pulpe superioare sau inferioare, sau aripi. Poți folosi și piept de pui, însă ar fi bine să adaugi pe lângă, pentru ca supa să aibă mai mult gust și o bucată de spate.
- Orez basmati. Este musai să folosești orez basmati de bună calitate dacă dorești să obții un preparat corect. Orezul basmati este un orez cu bob lung, care atunci când este gătit corect își păstrează forma foarte bine.
- Ceapă. Ceapa caramelizată conferă preparatului gustul tipic felurilor de mâncare cu specific oriental.
- Usturoi & Ghimbir. Desigur, nici aceste două ingrediente nu pot lipsi dintr-un preparat cu specific indian.
- Puțin ardei iute. În funcție de cât de picante preferi preparatele, poți mări cantitatea de ardei iute folosită. Ca să fiu foarte sinceră, eu nu am vrut să eclipsez aromele minunate, folosind prea multă iuțeală.
- Roșii cuburi din conservă. Cantitatea de roșii folosită este foarte mică, iar dacă preferi, poți să nu folosești roșii deloc.
- Condimente. Vei avea nevoie de o varietate de condimente pentru acest preparat. Batoane de scorțișoară, semințe de chimen, foi de dafin, boabe de piper, boabe de coriandru, cuișoare și cardamom. La final, când preparatul este gata, vei mai avea nevoie și de garam masala.
- Iaurt. Iaurtul se folosește pentru servire. Îți recomand să alegi un iaurt cremos, cu conținut mai mare de grăsime, asemenea iaurtului grecesc.
Variații ale orezului oriental Yakhni Pulao
Carnea. Poți înlocui puiul cu carne de miel, berbecuț sau cu carne de vită. Desigur, timpul de preparare va crește considerabil pentru oricare dintre aceste variante, însă poți grăbi lucrurile folosind o oală sub presiune.
Ghee vs. unt. Rețeta tradițională folosește ghee, desigur. Cu toate acestea la noi este destul de dificil de găsit și este un produs mai degrabă costisitor, așa că poți folosi, ca mine, puțin unt și ulei vegetal.
Condimente. Dacă nu îți place unul dintre condimentele folosite, îl poți elimina. Cu toate acestea, să știi că în ceea ce privește supa, aromele se contopesc destul de bine. Vei simți cuișoarele și scorțișoara individual, însă celelalte condimente nu vor fi foarte evidente.
Pătrunjel vs. coriandru. Tradițional, acest preparat se garnisește cu coriandru. Dacă nu îți place, înlocuiește-l cu pătrunjel.
Mod de preparare orez oriental
Acest orez se prepară în două etape. Mai întâi fierbem carnea și facem supa, iar după aceea, folosind zeama de la carne, vom face orezul.
Prepararea supei de carne

Într-o oală se așează pulpele de pui și jumătate de ceapă împreună cu 1.5 litri de apă.
Se pun condimentele: cardamom, o foaie de dafin, un baton mic de scorțișoară, 2 păstăi de cardamom, 2 cuișoare, 5-6 boabe de piper, 5-6 boabe de coriandru și sare după gust și se aduce la fierbere. Se fierbe puiul până când carnea este bine pătrunsă.
Cum se gătește puiul perfect

Este important ce tip de pui ai. Dacă l-ai luat din comerț, chiar dacă este organic, se va găti mult mai repede decât orice pui de țară.
Este important să nu fierbi puiul atât de mult încât să se desprindă de pe os, ci doar să fie bine gătit. Ține minte, că va mai petrece încă 15-20 de minute și alături de orez, așa că vei vrea să îl poți așeza frumos în farfurie.
Din experiența mea, 35-40 de minute este timp suficient pentru ca pulpele de pui să fie fierte bine, însă să poată fi manevrate în continuare fără a se desprinde.
La finalul gătirii supei, folosește o spumieră pentru a scoate puiul din oală. În acest fel, te asiguri că nu se vor desprinde bucățele accidental.
Supa se trece printr-o sită pentru a rămâne cu o zeamă clară, fără condimente.

Prepararea orezului
Este important să folosești o oală cu fundul gros, antiaderentă. Vei vrea ca ceapa să se gătească încet și să se caramelizeze frumos înainte de a se arde.
Se încinge ⅓ lingură de unt împreună cu 1 lingură de ulei vegetal și se adaugă ceapa tăiată felii. Alături de ceapă se adaugă scorțișoara, chimenul, coriandrul boabe, 1 păstaie de cardamom și 1 foaie de dafin.
Se gătesc toate la foc mic, mic până când ceapa începe să devină maronie. Dacă ai dubii, verifică articolul meu despre caramelizarea cepei și vei învăța cum să faci acest lucru corect, cu mențiunea că în acest caz, te poți mișca puțin mai repede pentru a reduce timpul de gătire, însă cu grijă să nu arzi ceapa.
Când ceapa este aproape caramelizată, adăugăm ghimbirul tocat mărunt, usturoiul și pulpele de pui. Lăsăm totul la foc mic până când pulpele devin ușor aurii, însă nu sunt prăjite.
Se adaugă roșiile tocate, dacă se dorește.
Apoi, adăugăm supa de pui și orezul basmati. Amestecăm foarte puțin pentru a aranja lucruile în oală și acoperim oala – mai întâi cu un șervet si apoi cu capacul. Orezul basmati se gătește în aproximativ 12-16 minute – urmează instrucțiunile de pe ambalaj.
Cum se gătește orezul basmati perfect
În primul și primul rând orezul se spală bine de tot în mai multe ape reci. Acest pas este foarte important pentru a elimina excesul de amidon. Se trece prin 3-4 ape reci până când apa scursă este clară.
Orezul se lasă la înmuiat minim 20 de minute. Va fi mult mai fraged la final și își va păstra forma mult mai bine.
În timpul fierberii, orice ai face, nu amesteca orezul. Este foarte important pentru că amestecând, vei rupe boabele și la final nu vei avea acel orez frumos, așa cum îl vezi în fotografiile cu preparate orientale.
O măsură de orez basmati se fierbe în 1.5 până la maxim 2 măsuri de apă. Eu am folosi pentru orezul meu 1.6 măsuri de apă și am lăsat orezul la înmuiat 1 oră.
Printeaza
Rețetă orez oriental
- Timp Total: 2 ore
- Servire: 2 porții 1x
Descriere
Acest orez oriental urmează o rețetă tradițională Punjabi, regăsită atât pe teritoriul Pakistanului, cât și în India. Este un preparat minunat, bogat în arome și care va dispărea din farfurii înainte să îți dai seama.
Ingrediente
Pentru supă
2 pulpe de pui întregi
O bucată de spate (opțional – pentru mai mult gust)
1.5 litri de apă
½ ceapă
5–6 boabe de piper
1 baton de scorțișoară
2 cuișoare
5–6 boabe de coriandru
1 linguriță de boabe de chimen
2 păstăi de cardamom
1 foaie de dafin
Sare
Pentru orez
1 ceapă tăiată fideluță (nu foarte subțire)
Pulpe de pui fierte
200 de grame de orez basmati
450 de ml de supă
2 căței de usturoi tocați
1/2 cm de ghimbir tocat foarte mărunt
2 linguri (30 de grame) de roșii tocate în suc (opțional)
½ linguriță de semințe de chimen
1 foaie de dafin
1 păstaie de cardamom
1–2 cuișoare
½ sau mai puțină scorțișoară
2–3 boabe de coriandru
¼ ardei iute (opțional)
⅓ lingură de unt
1 lingură de ulei
Pentru garnisire
½ linguriță de garam masala
1 legătură de pătrunjel
100 de grame de iaurt gras
Un praf de piper
Instructiuni
- Într-o oală se așează pulpele de pui și jumătate de ceapă împreună cu 1.5 litri de apă.
- Se pun condimentele: cardamom, o foaie de dafin, un baton mic de scorțișoară, 2 păstăi de cardamom, 2 cuișoare, 5-6 boabe de piper, 5-6 boabe de coriandru și sare după gust și se aduce la fierbere.
- Se fierbe puiul 35-40 de minute până când carnea este bine pătrunsă.
- Se scoate carnea fiartă într-un castron, folosind o spumieră.
- Se strecoară supa pentru a îndepărta condimentele și foile de ceapă.
- Separat, într-o oală se încinge untul și uleiul și se adaugă ceapa tăiată fideluță. Se ține focul cât mai mic pentru a nu arde ceapa. Avem grijă să amestecăm la intervale regulate.
- Se adaugă toate condimentele.
- Când ceapa este aproape caramelizată, se adaugă pulpele de pui, usturoiul și ghimbirul. Se mai rumenesc împreună 3-4 minute, până când puiul este ușor auriu, însă nu prăjit.
- Se adaugă roșiile tocate și se amestecă.
- Se adaugă supa și orezul și se amestecă din nou, pentru a aranja ingredientele în oală.
- Se acoperă cu un șervet de bucătărie, iar peste acesta se pune capacul de la oală.
- Se fierbe orezul timp de 12-16 minute, conform instrucțiunilor de pe ambalaj, fără a ridica capacul sau a amesteca în acest timp.
- Se scoate orezul pe farfurii împreună cu o bucată de carne și se servește garnisit cu garam masala, pătrunjel, piper și o lingură (sau mai multe) de iaurt cremos.
Note
Pont: Nu este neapărat nevoie să cântărești orezul și să măsori supa. Alege o cană normală, din cea pentru ceai, Pune orezul în ea, iar apoi măsoară supa cu aceeași cană. Pentru o cană de orez, folosește 1.5 până la 2 căni de supă.
Pont: Dacă la finalul timpului de fierbere indicat pe ambalajul orezului, încă mai este puțină zeamă în oală, lasă capacul de o parte și mai fierbe 1-2 minute până când supa este aproape complet absorbită de orez.
Sfat: Ai grijă ca șervetul de bucătărie pe care îl pui sub capac să nu fie prea lung pentru ca nu cumva să ajungă, din greșeală flacăra la el.
- Timp de preparare: 30 minute
- Timp de gătire: 1 oră 30 minute
- Categorie: Cină
- Bucătărie: Orientală
0 Comentarii