Orez oriental. Rețetă tradițională pakistaneză

Rețetă tradițională Punjabi de orez oriental, regăsită atât pe teritoriul Pakistanului, cât și în India. Este un preparat minunat, bogat în arome și care va dispărea din farfurii înainte să îți dai seama.

orez oriental

Această rețetă a fost una dintre cele mai demențiale preparate de orez oriental pe care am avut plăcerea să le mănânc în ultima vreme. Trebuie să recunosc că ador condimentele pe care le folosesc, atât preparatele tradiționale din Asia de Sud-Est, dar și cele din Orientul Apropiat, iar acest orez oriental folosește condimente din belșug. 

Cantitatea, dar și varietatea condimentelor folosite în acest preparat este impresionantă, mai ales pentru cei obișnuiți și ancorați în bucătăria tradițională românească. Preparatul final este o adevărată explozie de arome, o bucurie pentru oricine iubește bucătăria orientală. 

Acest fel de mâncare este specific, mai degrabă, comunității Punjabi. Asta înseamnă că îl vom regăsi atât în Pakistan, dar și în India ca fel de mâncare tradițional. Acest fel de mâncare se numește Yakhni Pulao în hindusă și în traducere liberă ar însemna pilaf cu zeamă de carne

Eu am preparat acest orez oriental folosind carne de pui și combinația a fost minuată. Spre deosebire de pilaful nostru, acest preparat nu folosește legume variate, ci doar ceapă caramelizată. 

Ingrediente orez oriental 

  • Pui cu os. Eu am ales să folosesc pulpe de pui întregi pentru acest orez, însă poți folosi la fel de bine doar pulpe superioare sau inferioare, sau aripi. Poți folosi și piept de pui, însă ar fi bine să adaugi pe lângă, pentru ca supa să aibă mai mult gust și o bucată de spate. 
  • Orez basmati. Este musai să folosești orez basmati de bună calitate dacă dorești să obții un preparat corect. Orezul basmati este un orez cu bob lung, care atunci când este gătit corect își păstrează forma foarte bine. 
  • Ceapă. Ceapa caramelizată conferă preparatului gustul tipic felurilor de mâncare cu specific oriental. 
  • Usturoi & Ghimbir. Desigur, nici aceste două ingrediente nu pot lipsi dintr-un preparat cu specific indian. 
  • Puțin ardei iute. În funcție de cât de picante preferi preparatele, poți mări cantitatea de ardei iute folosită. Ca să fiu foarte sinceră, eu nu am vrut să eclipsez aromele minunate, folosind prea multă iuțeală. 
  • Roșii cuburi din conservă. Cantitatea de roșii folosită este foarte mică, iar dacă preferi, poți să nu folosești roșii deloc. 
  • Condimente. Vei avea nevoie de o varietate de condimente pentru acest preparat. Batoane de scorțișoară, semințe de chimen, foi de dafin, boabe de piper, boabe de coriandru, cuișoare și cardamom. La final, când preparatul este gata, vei mai avea nevoie și de garam masala. 
  • Iaurt. Iaurtul se folosește pentru servire. Îți recomand să alegi un iaurt cremos, cu conținut mai mare de grăsime, asemenea iaurtului grecesc. 

Variații ale orezului oriental Yakhni Pulao

Carnea. Poți înlocui puiul cu carne de miel, berbecuț sau cu carne de vită. Desigur, timpul de preparare va crește considerabil pentru oricare dintre aceste variante, însă poți grăbi lucrurile folosind o oală sub presiune. 

Ghee vs. unt. Rețeta tradițională folosește ghee, desigur. Cu toate acestea la noi este destul de dificil de găsit și este un produs mai degrabă costisitor, așa că poți folosi, ca mine, puțin unt și ulei vegetal. 

Condimente. Dacă nu îți place unul dintre condimentele folosite, îl poți elimina. Cu toate acestea, să știi că în ceea ce privește supa, aromele se contopesc destul de bine. Vei simți cuișoarele și scorțișoara individual, însă celelalte condimente nu vor fi foarte evidente. 

Pătrunjel vs. coriandru. Tradițional, acest preparat se garnisește cu coriandru. Dacă nu îți place, înlocuiește-l cu pătrunjel. 

Mod de preparare orez oriental 

Acest orez se prepară în două etape. Mai întâi fierbem carnea și facem supa, iar după aceea, folosind zeama de la carne, vom face orezul. 

Prepararea supei de carne 

Într-o oală se așează pulpele de pui și jumătate de ceapă împreună cu 1.5 litri de apă. 

Se pun condimentele: cardamom, o foaie de dafin, un baton mic de scorțișoară, 2 păstăi de cardamom, 2 cuișoare, 5-6 boabe de piper, 5-6 boabe de coriandru și sare după gust și se aduce la fierbere. Se fierbe puiul până când carnea este bine pătrunsă. 

Cum se gătește puiul perfect

Orez oriental cu ceapa caramelizata si pulpe de pui

Este important ce tip de pui ai. Dacă l-ai luat din comerț, chiar dacă este organic, se va găti mult mai repede decât orice pui de țară. 

Este important să nu fierbi puiul atât de mult încât să se desprindă de pe os, ci doar să fie bine gătit. Ține minte, că va mai petrece încă 15-20 de minute și alături de orez, așa că vei vrea să îl poți așeza frumos în farfurie. 

Din experiența mea, 35-40 de minute este timp suficient pentru ca pulpele de pui să fie fierte bine, însă să poată fi manevrate în continuare fără a se desprinde. 

La finalul gătirii supei, folosește o spumieră pentru a scoate puiul din oală. În acest fel, te asiguri că nu se vor desprinde bucățele accidental. 

Supa se trece printr-o sită pentru a rămâne cu o zeamă clară, fără condimente. 

Prepararea orezului

Este important să folosești o oală cu fundul gros, antiaderentă. Vei vrea ca ceapa să se gătească încet și să se caramelizeze frumos înainte de a se arde. 

Se încinge ⅓ lingură de unt împreună cu 1 lingură de ulei vegetal și se adaugă ceapa tăiată felii. Alături de ceapă se adaugă scorțișoara, chimenul, coriandrul boabe, 1 păstaie de cardamom și 1 foaie de dafin. 

Se gătesc toate la foc mic, mic până când ceapa începe să devină maronie. Dacă ai dubii, verifică articolul meu despre caramelizarea cepei și vei învăța cum să faci acest lucru corect, cu mențiunea că în acest caz, te poți mișca puțin mai repede pentru a reduce timpul de gătire, însă cu grijă să nu arzi ceapa. 

Când ceapa este aproape caramelizată, adăugăm ghimbirul tocat mărunt, usturoiul și pulpele de pui. Lăsăm totul la foc mic până când pulpele devin ușor aurii, însă nu sunt prăjite. 

Se adaugă roșiile tocate, dacă se dorește. 

Apoi, adăugăm supa de pui și orezul basmati. Amestecăm foarte puțin pentru a aranja lucruile în oală și acoperim oala – mai întâi cu un șervet si apoi cu capacul. Orezul basmati se gătește în aproximativ 12-16 minute – urmează instrucțiunile de pe ambalaj. 

Cum se gătește orezul basmati perfect

În primul și primul rând orezul se spală bine de tot în mai multe ape reci. Acest pas este foarte important pentru a elimina excesul de amidon. Se trece prin 3-4 ape reci până când apa scursă este clară. 

Orezul se lasă la înmuiat minim 20 de minute. Va fi mult mai fraged la final și își va păstra forma mult mai bine. 

În timpul fierberii, orice ai face, nu amesteca orezul. Este foarte important pentru că amestecând, vei rupe boabele și la final nu vei avea acel orez frumos, așa cum îl vezi în fotografiile cu preparate orientale. 

O măsură de orez basmati se fierbe în 1.5 până la maxim 2 măsuri de apă. Eu am folosi pentru orezul meu 1.6 măsuri de apă și am lăsat orezul la înmuiat 1 oră.

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
orez oriental reteta

Rețetă orez oriental


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 2 ore
  • Servire: 2 porții 1x

Descriere

Acest orez oriental urmează o rețetă tradițională Punjabi, regăsită atât pe teritoriul Pakistanului, cât și în India. Este un preparat minunat, bogat în arome și care va dispărea din farfurii înainte să îți dai seama.


Ingrediente

Scaleaza

Pentru supă

2 pulpe de pui întregi

O bucată de spate (opțional – pentru mai mult gust)

1.5 litri de apă

½ ceapă

56 boabe de piper

1 baton de scorțișoară

2 cuișoare

56 boabe de coriandru

1 linguriță de boabe de chimen

2 păstăi de cardamom

1 foaie de dafin

Sare

Pentru orez

1 ceapă tăiată fideluță (nu foarte subțire)

Pulpe de pui fierte

200 de grame de orez basmati

450 de ml de supă

2 căței de usturoi tocați

1/2 cm de ghimbir tocat foarte mărunt

2 linguri (30 de grame) de roșii tocate în suc (opțional)

½ linguriță de semințe de chimen

1 foaie de dafin

1 păstaie de cardamom

12 cuișoare

½ sau mai puțină scorțișoară

23 boabe de coriandru

¼ ardei iute (opțional)

lingură de unt

1 lingură de ulei

Pentru garnisire

½ linguriță de garam masala

1 legătură de pătrunjel

100 de grame de iaurt gras

Un praf de piper


Instructiuni

  1. Într-o oală se așează pulpele de pui și jumătate de ceapă împreună cu 1.5 litri de apă.
  2. Se pun condimentele: cardamom, o foaie de dafin, un baton mic de scorțișoară, 2 păstăi de cardamom, 2 cuișoare, 5-6 boabe de piper, 5-6 boabe de coriandru și sare după gust și se aduce la fierbere.
  3. Se fierbe puiul 35-40 de minute până când carnea este bine pătrunsă.
  4. Se scoate carnea fiartă într-un castron, folosind o spumieră.
  5. Se strecoară supa pentru a îndepărta condimentele și foile de ceapă.
  6. Separat, într-o oală se încinge untul și uleiul și se adaugă ceapa tăiată fideluță. Se ține focul cât mai mic pentru a nu arde ceapa. Avem grijă să amestecăm la intervale regulate.
  7. Se adaugă toate condimentele.
  8. Când ceapa este aproape caramelizată, se adaugă pulpele de pui, usturoiul și ghimbirul. Se mai rumenesc împreună 3-4 minute, până când puiul este ușor auriu, însă nu prăjit.
  9. Se adaugă roșiile tocate și se amestecă.
  10. Se adaugă supa și orezul și se amestecă din nou, pentru a aranja ingredientele în oală.
  11. Se acoperă cu un șervet de bucătărie, iar peste acesta se pune capacul de la oală.
  12. Se fierbe orezul timp de 12-16 minute, conform instrucțiunilor de pe ambalaj, fără a ridica capacul sau a amesteca în acest timp.
  13. Se scoate orezul pe farfurii împreună cu o bucată de carne și se servește garnisit cu garam masala, pătrunjel, piper și o lingură (sau mai multe) de iaurt cremos.

Note

Pont: Nu este neapărat nevoie să cântărești orezul și să măsori supa. Alege o cană normală, din cea pentru ceai, Pune orezul în ea, iar apoi măsoară supa cu aceeași cană. Pentru o cană de orez, folosește 1.5 până la 2 căni de supă. 

Pont: Dacă la finalul timpului de fierbere indicat pe ambalajul orezului, încă mai este puțină zeamă în oală, lasă capacul de o parte și mai fierbe 1-2 minute până când supa este aproape complet absorbită de orez. 

Sfat: Ai grijă ca șervetul de bucătărie pe care îl pui sub capac să nu fie prea lung pentru ca nu cumva să ajungă, din greșeală flacăra la el.

 

  • Timp de preparare: 30 minute
  • Timp de gătire: 1 oră 30 minute
  • Categorie: Cină
  • Bucătărie: Orientală
Categorii: Cină | Prânz

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.