Trebuie să recunoaștem că rețeta orez cu lapte trezește nostalgii pentru mulți. Este un preparat magic în simplitatea sa cremoasă, care ne încălzește sufletul, dar și stomacul. Nu este un desert foarte dulce și folosește cele mai simple ingrediente disponibile în orice bucătărie sau cămară. Partea cu adevărat faină este că îl poți îmbogăți cu orice aromă dorești și îți place: poți adăuga fructe uscate sau dulceață la final, la fel cum poți adăuga zahăr brun și scorțișoară, sau îl poți aroma cu apă de trandafir și îl garnisești apoi cu fistic și petale de trandafir de Alep. Mi se pare fantastic câte arome se pot crea cu ajutorul banalului orez și al laptelui.
Prepară și bucură-te de această rețetă de orez cremos cu lapte și în altă zi răsfață-te cu cel mai bun desert: fidea cu lapte 😊. O rețetă reinterpretată cu arome bogate și savuroase pentru un desert rapid, dar câtuși de puțin banal.
Această rețetă de orez cu lapte este super simplă, cu o listă scurtă de ingrediente. Cea mai bună parte este că vom lăsa amidonul natural din orez să creeze cea mai cremoasă budincă de orez imaginabilă, fără a folosi ouă sau a îngroșa budinca artificial.
Îmi place să adaug un baton de scorțișoară chiar la început și, pe măsură ce orezul se gătește, absoarbe o parte din acea aromă delicioasă de scorțișoară. Este incredibil! Mult mai bun decât doar să presari scorțișoara la final.
Îmbogățit cu vanilie. În această rețetă, îmi place foarte mult să folosesc o păstaie de vanilie, deoarece aroma are o intensitate minunată. Cu toate astea, poți folosi extract sau esență de vanilie după plac.
Pentru a extrage cât mai bine aroma dintr-o păstaie de vanilie, aceasta se despică pe lung cu un cuțit și se răzuiesc semințele cu lama cuțitului. Atât păstaia, cât și pasta se adaugă în oala în care fierbe orezul cu laptele.
Orezul cu lapte este unul dintre acele preparate definitorii pentru zicala „câte bordeie, atâtea obiceie” (sic!). Am aflat cu stupoare că există oameni care pun stafide în orez cu lapte – în speță în nordul Europei. Mie personal nu îmi plac stafidele altfel decât mâncate cu pumnul direct din pungă – nu le prefer în prăjituri, în dulciuri, sau, doamne ferește, în sarmalele de post. Cu toate astea, mulți oameni adoră stafidele, așa că dacă îți plac și ție, nu te sfii să le adaugi.
În Turcia, orezul cu lapte este adesea aromat cu apă de trandafir, rumenit la cuptor și decorat cu fistic și petale de trandafir de Damasc. Trebuie să recunosc că acest orez cu lapte îmi place chiar mai mult decât cel cu vanilie și scorțișoară.
Fiind un preparat fără o aromă deosebită în sine, poți să îl îmbogățești cu aromele tale favorite – poți adăuga puțină coajă de lămâie rasă (atenție să folosești întotdeauna lămâi organice netratate), 1-2 păstăi de cardamom pe care le fierbi alături de celelalte condimente, sau poți carameliza câteva felii de măr, care vor face casă tare bună cu aroma de scorțișoară.
Ingrediente pentru Orez cu Lapte
- Lapte – acesta conferă consistența necesară pentru a obține o budincă foarte cremoasă.
- Zahăr granulat – poți folosi un pic mai puțin sau un pic mai mult decât mine, în funcție de cât de dulce preferi orezul cu lapte. Eu îți recomand să nu pui foarte mult zahar în compoziție, ci dacă îți dorești să fie mai dulce, să garnisești la final cu zahăr brun. De asemenea, dacă alegi să mănânci orezul cu lapte împreună cu dulceața ta favorită, este bine să nu fie exagerat de dulce din start.
- Baton de scorțișoară – un baton de scorțișoară de 3 sau 4 centimetri lungime va fi suficient. Mie îmi place să folosesc și un al doilea baton de scorțișoară pe care îl rad pe deasupra orezului cu lapte chiar înainte de servire. Dacă preferi, poți folosi scorțișoară măcinată.
- Orez Arborio – acesta este același orez pe care îl folosești pentru a face risotto. Dacă nu ai prin casă orez arborio, folosește un orez clasic cu bob rotund (acela pentru pilaf sau sarmale).
- O păstaie sau extract de vanilie – conferă o aromă minunată acestei rețete de orez cu lapte.
- Cardamom – opțional, mie îmi place să adaug o păstaie de cardamom sau o steluță de anason – îmi place aroma duceagă, ușor mai fresh a cardamomului, în special.

Mod de preparare orez cu lapte
Orez cu lapte – desert cremos, minunat care poate fi preparat odată cu cina, întrucât nu necesită foarte mult timp, atenție și nici nu implică mulți pași.
În primul rând se spală orezul în apă rece.
Eu prefer să fierb orezul în jumătate de cană de apă până se evaporă apa (aproximativ 2 minute). După acest timp, se scurge apa și se adaugă laptele, batonul de scorțișoară, zahărul și cardamomul sau anasonul, dacă folosești.
Se aduce la fierbere, amestecând des. Se ține la foc mic pentru a menține o fierbere constantă, amestecând des. Se fierbe până când orezul este moale, aproximativ 35 până la 45 de minute.
Se ia de pe foc și se îndepărtează batonul de scorțișoară.
Se adaugă fructele confiate dacă se folosesc.
Se transferă orezul cu lapte în castroane individuale. Se poate mânca imediat ce se răcește sau poate fi păstrat la frigider până la 2 zile.
Chiar înainte de servire, se îmbogățește cu orice topping preferi.
Printeaza
Rețetă orez cu lapte și scorțișoară
- Timp Total: 40 minute
- Servire: 4 porții 1x
Descriere
Rețeta sa clasică, reconfortantă și cremoasă de orez cu lapte făcută cu doar 5 ingrediente. Laptele cu orez este un desert delicios și ușor de preparat, cu aromă de vanilie și scorțișoară, perfect pentru orice ocazie.
Ingrediente
6 căni de lapte
2 linguri de zahăr granulat
1 baton de scorțișoară
1 cană orez Arborio
1 păstaie de vanilie sau extract de vanilie
Pentru topping (la alegere)
Scorțișoară pudră
Zahăr brun
Dulceață
Instructiuni
- În primul rând se spală orezul în apă rece.
- Dacă folosești orez arborio, incepe fierberea direct în lapte cu condimentele dorite și zahărul.
- Se aduce la fierbere, amestecând des. Se ține la foc mic pentru a menține o fierbere constantă, amestecând des. Se fierbe până când orezul este moale, aproximativ 35 până la 45 de minute.
- Se ia de pe foc și se îndepărtează batonul de scorțișoară.
- Dacă folosești orez clasic, cu bob rotund: Se fierbe orezul timp de 3-4 minute în apă.
- După acest timp, se scurge apa și se adaugă lapte și batonul de scorțișoară, zahărul, cardamomul sau anasonul, dacă folosești.
- Se adaugă fructele confate dacă se folosesc.
- Se transferă orezul cu lapte în castroane individuale. Se poate mânca imediat ce se răcește sau poate fi păstrat la frigider până la 2 zile.
- Chiar înainte de servire, se îmbogățește cu orice topping preferi.
Note
Măsoară laptele exact în aceeași cană în care ai măsurat orezul. Pentru un orez cu lapte cu aspect de budincă, ai nevoie de 4-5 ori mai mult lapte (deci pentru o cană de orez, ai nevoie de 5 căni de lapte), pentru un orez cu lapte mai lichid, ai nevoie de 7 ori mai mult lapte (deci, pentru o cană de orez, 7 căni de lapte). Mie îmi place așa și așa, deci prefer să adaug 6 căni de lapte la o cană de orez.
Nu te panica dacă ți se pare lichid orezul la final. În timpul răcirii, el va mai absorbi lichid și vei sfârși cu consistența perfectă.
- Timp de preparare: 5 minute
- Timp de gătire: 35 minute
- Categorie: Desert
- Bucătărie: Internațională
Nutritie
- Dimensiunea porției: Valori per 100 g
- Calorii: (kcal) 111
- Sodiu: 109 mg
- Grăsime: 1,6 g
- Grăsimi saturate: 1 g
- Carbohidrați: 21 g
- Fibră: 0,1 g
- Proteină: 3,3 g
- Colesterolul: 6 mg
Mai multe rețete de desert pe care sa le faci:
- Tăiței cu lapte
- Bezele cu lămâie
- Ciocolată de casă rețeta tradițoinală
- Prăjitură Mille Feuille Rustică
- Plăcintă din foi simplă de inspirație orientală
© 2023 Mara Marin
0 Comentarii