Musacaua poate fi de cartofi, de vinete, sau chiar de cartofi, vinete și dovlecel! Am pornit în bucătărie cu gândul de a face o musaca delicioasă de vinete, dar am găsit un dovlecel obosit în frigider, care nu ar mai fi avut viață prea lungă și o soartă similară părea să aibă și un cartof imens. Așadar, am luat decizia pe loc să integrez toate aceste legume în musaca, pentru a reduce risipa la minimum – ceea ce îți recomand și ție cu drag.
Musacaua nu este un fel de mâncare tocmai dietetic, dar pentru a reduce conținutul de ulei cât mai mult posibil, în loc să prăjesc legumele, le-am rumenit la cuptor. Adevărul este că dacă prepari așa legumele pentru musaca, vei economisi timp, va fi mai puțin miros și vei avea și un preparat cu un conținut ceva mai mic de grăsimi saturate.
Am preparat această musca folosind sos bechamel și, trebuie să recunosc că mi-a plăcut ceva mai mult decât musacaua bunicii mele, care nu conținea acest sos, ci avea doar brânză rasă deasupra și câteva felii de roșie care se rumeneau frumos la cuptor.
Să vedem de ce ai nevoie pentru a prepara această musaca de legume și modul în care pui rețeta cap la cap.
Ingrediente musaca de cartofi, vinete și dovlecel

Vinete. Vei avea nevoie de o vânătă babană sau de 2 vinete micuțe. Vinetele scad în volum destul de mult după procesul de coacere, așa că nu te lăsa păcălită de cantitatea inițială.
Dovlecel. Un dovlecel este suficient pentru că nu îl vom pune decât pe stratul inițial.
Cartofi. Vei avea nevoie de 2 cartofi de dimensiuni medii sau un cartof imens – cam 400 de grame după decojire.
Carne tocată. Preferabil carnea va fi un amestec de porc și vită cu un conținut de grăsime de 30%. Proporția ideală pentru umpluturile de carne, dar și pentru burgeri este de 70-30 (carne – grăsime).
Sos de roșii și o ceapă. Aceste două ingrediente sunt folosite pentru a face umplutura de carne pentru musaca.
Smântână lichidă, făină & unt. Aceste 3 ingrediente sunt necesare pentru sosul bechamel care va servi drept topping pentru musacaua noastră și care o va ajuta să devină rumenă și apetisantă.
Cașcaval. Se folosește cașcaval sau parmezan ras, sau orice brânză maturată pentru toppingul final al musacalei.
Cum se prepară musacaua
Se feliază vinetele, cartofii și dovlecelul. Eu prefer să feliez legumele rondele, dar nu este nimic greșit dacă tu preferi să le feliezi longitudinal. Feliile de vinete trebuie să aibă o grosime de aproximativ 1 centimetru, iar dovleceii 1.5 centimetri. Cartofii vor fi feliați ceva mai subțire, în jurul a 4 milimetri pentru a ne asigura că se vor găti în același timp cu celelalte legume.
Vinetele și dovleceii feliați se dau cu sare și se lasă la scurs. Poți face acest lucru așezând feliile într-un singur strat pe un șervet de hârtie și apoi le acoperi cu un alt șervet de hârtie, sau pur și simplu le pui într-o strecurătoare deasupra unui castron.
Cartofii se pun într-un vas cu apă rece cât timp așteaptă, sau pur și simplu îi poți felia mai târziu, chiar înainte de a băga legumele la cuptor.
Este timpul să începi sosul de carne. Se toacă mărunt o ceapă măricică de 200 de grame și se aruncă într-o tigaie împreună cu 2 linguri de ulei. După ce ceapa devine translucidă, se adaugă carnea tocată. Se gătesc împreună până ce carnea își schimbă complet culoarea și nu mai lasă niciun strop de apă. Se adaugă passata de roșii și se fierbe totul la foc mic, acoperit cu un capac până ce avem o compoziție destul de omogenă, foarte puțin lichidă, spre deloc.
În timpul în care carnea fierbe la foc mic, se așează legumele într-o tavă încăpătoare tapetată cu hârtie de copt. Se sărează cartofii și se stropesc toate legumele cu ulei. Se dau la cuptorul preîncălzit la 200 de grade cu funcția de grill pornită (merge mai repede rumenirea). După 10 minute se întorc legumele pe cealată parte. Legumele vor fi gata rumenite și gătite după 25 de minute, dar dacă folosești grill-ul, stai cu ochii pe ele să nu se ardă.
Pentru sosul bechamel vei topi 20 de grame de unt într-o crăticioară și vei adăuga o lingură rasă de făină. Amestecăm bine, bine, continuu, și prăjim făina 1-2 minute având grijă să nu ardem untul. Se adaugă treptat smântâna lichidă până ce obținem un sos. Se potrivește de sare.
Odată ce legumele sunt frumos rumenite, este timpul să începem asamblarea. Într-o tavă cu dimensiunea de 25×16 cm se așează frumos cartofii. Vei vrea să se întrepătrundă puțin. Peste ei vei așeza un strat de dovlecei și apoi un strat de vinete. Apoi vom pune stratul de carne, care va fi chiar la mijloc. Peste stratul de carne, vom reveni cu un strat de cartofi și unul de vinete.
Peste stratul final de vinete se toarnă sosul bechamel și se uniformizează. La final se rade cașcaval sau parmezan și se dă la cuptorul încins la 200 de grade pentru 20 de minute sau până când este rumenă.
Cum se servește musacaua de cartofi, vinete și dovlecel
Cel mai bine merge alături de o salată verde cu ridichi și ceapă verde, dar iarna nu este o opțiune tocmai la îndemână (ca să nu zic că nu este sustenabilă).
Așadar, o altă variantă este să servești musacaua alături de o lipie caldă, murături și un pic de ardei iute pentru un boost al sistemului imunitar.


Rețetă musaca de cartofi, vinete și dovlecel
- Timp Total: 2 ore 20 minute
- Servire: 3 – 4 porții 1x
Descriere
Musacaua de cartofi este un preparat atât de iubit mai ales pe timp de iarnă. Este economic, este decadent și este îndestulător.
Ingrediente
150 de grame de dovlecel
350 de grame de carne toacată (amestec porc-vită)
1 ceapă mare de aprox. 200 de grame sau două mai mici
200 de ml de passata de roșii (fără adaos de sare sau zahăr)
25 de ml de ulei de rapiță pentru sosul de carne
30 de ml de ulei de măsline pentru coptul legumelor
Sare
Piper
Pentru sosul bechamel
20 de grame de unt
1 lingură rasă de făină
200 de ml de smântână lichidă
Sare
Piper
Instructiuni
Pregătirea legumelor
- Se feliază vinetele, cartofii și dovlecelul. Eu prefer să feliez legumele rondele, dar nu este nimic greșit dacă tu preferi să le feliezi longitudinal. Feliile de vinete trebuie să aibă o grosime de aproximativ 1 centimetru, iar dovleceii 1.5 centimetri. Cartofii vor fi feliați ceva mai subțire, în jurul a 4 milimetri pentru a ne asigura că se vor găti în același timp cu celelalte legume.
- Vinetele și dovleceii feliați se dau cu sare și se lasă la scurs. Poți face acest lucru așezând feliile într-un singur strat pe un șervet de hârtie și apoi le acoperi cu un alt șervet de hârtie, sau pur și simplu le pui într-o strecurătoare deasupra unui castron.
- Cartofii se pun într-un vas cu apă rece cât timp așteaptă, sau pur și simplu îi poți felia mai târziu, chiar înainte de a băga legumele la cuptor.
Pregătirea sosului de carne
- Este timpul să începi sosul de carne. Se toacă mărunt o ceapă măricică de 200 de grame și se aruncă într-o tigaie împreună cu 2 linguri de ulei.
- După ce ceapa devine translucidă, se adaugă carnea tocată.
- Se gătesc împreună până ce carnea își schimbă complet culoarea și nu mai lasă niciun strop de apă.
- Se adaugă passata de roșii și se fierbe totul la foc mic, acoperit cu un capac până ce avem o compoziție destul de omogenă, foarte puțin lichidă, spre deloc.
Coacerea legumelor
- În timpul în care carnea fierbe la foc mic, se așează legumele într-o tavă încăpătoare tapetată cu hârtie de copt.
- Se sărează cartofii și se stropesc toate legumele cu ulei.
- Se dau la cuptorul preîncălzit la 200 de grade cu funcția de grill pornită (merge mai repede rumenirea).
- După 10 minute se întorc legumele pe cealată parte. Legumele vor fi gata rumenite și gătite după 25 de minute, dar dacă folosești grill-ul, stai cu ochii pe ele să nu se ardă.
Sosul bechamel
- Pentru sosul bechamel vei topi 20 de grame de unt într-o crăticioară și vei adăuga o lingură rasă de făină.
- Amestecăm bine, bine, continuu, și prăjim făina 1-2 minute având grijă să nu ardem untul.
- Se adaugă treptat smântâna lichidă până ce obținem un sos.
- Se potrivește de sare.
Asamblarea finală
- Odată ce legumele sunt frumos rumenite, este timpul să începem asamblarea. Într-o tavă cu dimensiunea de 25×16 cm se așează frumos cartofii. Vei vrea să se întrepătrundă puțin. Peste ei vei așeza un strat de dovlecei și apoi un strat de vinete. Apoi vom pune stratul de carne, care va fi chiar la mijloc. Peste stratul de carne, vom reveni cu un strat de cartofi și unul de vinete.
- Peste stratul final de vinete se toarnă sosul bechamel și se uniformizează. La final se rade cașcaval sau parmezan.
- Se dă la cuptorul încins la 200 de grade pentru 20 de minute sau până când este rumenă.
- Timp de preparare: 50 minute
- Timp de gătire: 1 ora și 30 minute
© 2023 Mara Marin
0 Comentarii