Mielul pe care îl cumpărăm în fiecare an pentru Paște este miel de lapte – acest lucru înseamnă că mielul nu a fost încă înțărcat și are maxim 45 de zile și undeva între 10 și maxim 15 kilograme. Nu vom găsi aici tăieturile tradiționale ale unui miel de 8-12 luni, dar vom avea o carne deosebit de fragedă, care se gătește repede și care nu are gustul pregnant al cărnii de oaie mai mature.
Această rețetă utilizează bucăți din mielul de lapte pe care nu le folosim în mod tradițional pentru friptura de Paște – rezervând pentru această Duminică, în general, pulpele. Totuși dacă ai cumpărat un miel întreg, să știi că nu trebuie să neglijezi porțiunea de carne adiacentă coloanei vertebrale – aceasta este fix acea zonă pe care, pentru o ovină mai înaintată în vârstă, o numim cotlet de berbecuț, și este cea mai bună tăietură dintr-un miel matur.
Am folosit o parte din șira spinării care se regăsește în regiunea toracică a mielului. Este bine ca zona umerilor și cea lombară să le păstrezi pentru grătar sau alte preparate care pun în valoare carnea mai bine, pentru că acolo vei avea o cantitate ceva mai generoasă de carne (în cazul unui miel de lapte). Desigur, mai ai și opțiunea să rogi măcelarul să lase coastele împreună cu șira spinării (lucru probabil să se întâmple, oricum, dacă cumperi doar jumătate de miel) și să le gătești împreună pentru masa de Paște, alături de pulpa de miel.
Ingrediente miel la cuptor
- Carne de miel. Eu am folosit o bucată adiacentă coloanei. Poți folosi orice bucată dorești, dar aș rezerva bucățile mai consistente pentru preparate mai complexe. Totodată, carnea folosita este cea de miel de lapte, un miel mai matur se va prepara în alte moduri.
- Morcovi. Am folosit morcovi tineri, micuți, pe care i-am tăiat în jumătate.
- Cartofi. Cartofii i-am tăiat cuburi mari de aproximativ 3×3 cm. Vei vrea ca legumele să se gătească în același timp cu carnea, așa că nu le tăia prea mici.
- Ceapă galbenă & Ceapă verde. Am folosit atât ceapă galbenă taiată bucăți mari, cât și partea alba a două cepe verzi.
- Usturoi. Deisgur, am folosit usturoi, atât căței întregi adăugați la început, cât și felii de usturoi adăugate la finalul gătirii.
Cum se prepară mielul la cuptor
Se toacă legumele grosier. Morcovii în bucăți de 2 centimetri, iar cartofii in cuburi de 3×3 cm. Ceapa se taie în jumătăți dacă este mică, sau în sferturi dacă are dimensiuni normale. Dacă este uriașă o tăiem chiar și în 6 bucăți. Este important ca legumele să își păstreze integritatea pe timpul gătirii, de aceea este bine să nu le tai prea mici.
Se așează legumele într-o tavă pentru cuptor și se asonează cu sare, piper și ras el hanout. Se stropesc cu o lingură de ulei și se amestecă bine.
Carnea se asezonează la rândul ei cu aceleași condimente și i se face loc printre legume. Se stropește carnea cu puțin ulei și se masează ușor. Se strecoară frunzele de dafin pe unde au loc.
Se adaugă aproximativ 15 ml de apă în tavă, se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade.
Se lasă tava acoperită la cuptor timp de 1 oră. După acest timp, descoperim tava, adăugăm 2 căței de usturoi tăiați felii și lăsăm carnea să se rumenască încă 20-30 de minute. Ai grijă să stropești măcar o dată legumele și carnea cu sucul din tavă.
La final se ornează totul cu pătrunjel și frunze de ceapă verde și se servește cu o salată proaspătă de primăvară.
Notă: Dacă ai o bucată mai mare de miel taie-o în cuburi de dimensiuni similare cu cele ale morcovului.
Printeaza
Rețetă miel cu legume la cuptor
- Timp Total: 1 oră și 40 minute
- Servire: 2 porții 1x
Descriere
Această rețetă este minunată pentru carnea care nu este folosită pentru masa de Paște. Toate acele bucăți din mielul de lapte, pe care nu le pregătești la masa festivă din Duminica Paștelui își vor găsi locul în acest preparat.
Ingrediente
300 de grame de carne de miel
200 de grame de morcov
200 de grame de cartof
150 de grame de ceapă
2 fire de ceapă verde
8–10 căței de usturoi
Sare
Piper
Ras el Hanout
2 frunze de dafin
Instructiuni
- Se toacă legumele grosier. Morcovii în bucăți de 2 centimetri, iar cartofii in cuburi de 3×3 cm. Ceapa se taie în jumătăți dacă este mică, sau în sferturi dacă are dimensiuni normale. Dacă este uriașă o tăiem chiar și în 6 bucăți. Este important ca legumele să își păstreze integritatea pe timpul gătirii, de aceea este bine să nu le tai prea mici.
- Se așează legumele într-o tavă pentru cuptor și se asonează cu sare, piper și ras el hanout. Se stropesc cu o lingură de ulei și se amestecă bine.
- Carnea se asezonează la rândul ei cu aceleași condimente și i se face loc printre legume. Se stropește carnea cu puțin ulei și se masează ușor. Se strecoară frunzele de dafin pe unde au loc.
- Se adaugă aproximativ 15 ml de apă în tavă, se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade.
- Se lasă tava acoperită la cuptor timp de 1 oră. După acest timp, descoperim tava adăugăm 2 căței de usturoi tăiați felii și lăsăm carnea să se rumenască încă 20-30 de minute. Ai grijă să stropești măcar o dată legumele și carnea cu sucul din tavă.
- La final se ornează totul cu pătrunjel și frunze de ceapă verde și se servește cu o salată proaspătă de primăvară.
Note
Dacă ai o bucată mai mare de miel taie-o în cuburi de dimensiuni similare cu cele ale morcovului.
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
- Categorie: Prânz
© 2023 Mara Marin
Delicios👍👍👍🥰🥰🥰
★★★★★