Miel cu legume la cuptor

Această rețetă este minunată pentru carnea care nu este folosită pentru masa de Paște. Toate acele bucăți din mielul de lapte, pe care nu le pregătești la masa festivă din Duminica Paștelui își vor găsi locul în acest preparat.

Miel cu legume la cuptor

Mielul pe care îl cumpărăm în fiecare an pentru Paște este miel de lapte – acest lucru înseamnă că mielul nu a fost încă înțărcat și are maxim 45 de zile și undeva între 10 și maxim 15 kilograme. Nu vom găsi aici tăieturile tradiționale ale unui miel de 8-12 luni, dar vom avea o carne deosebit de fragedă, care se gătește repede și care nu are gustul pregnant al cărnii de oaie mai mature. 

Această rețetă utilizează bucăți din mielul de lapte pe care nu le folosim în mod tradițional pentru friptura de Paște – rezervând pentru această Duminică, în general, pulpele. Totuși dacă ai cumpărat un miel întreg, să știi că nu trebuie să neglijezi porțiunea de carne adiacentă coloanei vertebrale – aceasta este fix acea zonă pe care, pentru o ovină mai înaintată în vârstă, o numim cotlet de berbecuț, și este cea mai bună tăietură dintr-un miel matur. 

Am folosit o parte din șira spinării care se regăsește în regiunea toracică a mielului. Este bine ca zona umerilor și cea lombară să le păstrezi pentru grătar sau alte preparate care pun în valoare carnea mai bine, pentru că acolo vei avea o cantitate ceva mai generoasă de carne (în cazul unui miel de lapte). Desigur, mai ai și opțiunea să rogi măcelarul să lase coastele împreună cu șira spinării (lucru probabil să se întâmple, oricum, dacă cumperi doar jumătate de miel) și să le gătești împreună pentru masa de Paște, alături de pulpa de miel. 

Ingrediente miel la cuptor

 • Carne de miel. Eu am folosit o bucată adiacentă coloanei. Poți folosi orice bucată dorești, dar aș rezerva bucățile mai consistente pentru preparate mai complexe. Totodată, carnea folosita este cea de miel de lapte, un miel mai matur se va prepara în alte moduri. 
 • Morcovi. Am folosit morcovi tineri, micuți, pe care i-am tăiat în jumătate. 
 • Cartofi. Cartofii i-am tăiat cuburi mari de aproximativ 3×3 cm. Vei vrea ca legumele să se gătească în același timp cu carnea, așa că nu le tăia prea mici. 
 • Ceapă galbenă & Ceapă verde. Am folosit atât ceapă galbenă taiată bucăți mari, cât și partea alba a două cepe verzi. 
 • Usturoi. Deisgur, am folosit usturoi, atât căței întregi adăugați la început, cât și felii de usturoi adăugate la finalul gătirii. 

Cum se prepară mielul la cuptor

Se toacă legumele grosier. Morcovii în bucăți de 2 centimetri, iar cartofii in cuburi de 3×3 cm. Ceapa se taie în jumătăți dacă este mică, sau în sferturi dacă are dimensiuni normale. Dacă este uriașă o tăiem chiar și în 6 bucăți. Este important ca legumele să își păstreze integritatea pe timpul gătirii, de aceea este bine să nu le tai prea mici. 

Se așează legumele într-o tavă pentru cuptor și se asonează cu sare, piper și ras el hanout. Se stropesc cu o lingură de ulei și se amestecă bine. 

Carnea se asezonează la rândul ei cu aceleași condimente și i se face loc printre legume. Se stropește carnea cu puțin ulei și se masează ușor. Se strecoară frunzele de dafin pe unde au loc. 

Se adaugă aproximativ 15 ml de apă în tavă, se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade. 

Se lasă tava acoperită la cuptor timp de 1 oră. După acest timp, descoperim tava, adăugăm 2 căței de usturoi tăiați felii și lăsăm carnea să se rumenască încă 20-30 de minute. Ai grijă să stropești măcar o dată legumele și carnea cu sucul din tavă. 

La final se ornează totul cu pătrunjel și frunze de ceapă verde și se servește cu o salată proaspătă de primăvară.

Notă: Dacă ai o bucată mai mare de miel taie-o în cuburi de dimensiuni similare cu cele ale morcovului. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Reteta miel cu legume la cuptor

Rețetă miel cu legume la cuptor


 • Autorul: Mara Marin
 • Timp Total: 1 oră și 40 minute
 • Servire: 2 porții 1x

Descriere

Această rețetă este minunată pentru carnea care nu este folosită pentru masa de Paște. Toate acele bucăți din mielul de lapte, pe care nu le pregătești la masa festivă din Duminica Paștelui își vor găsi locul în acest preparat.


Ingrediente

Scaleaza

300 de grame de carne de miel

200 de grame de morcov

200 de grame de cartof

150 de grame de ceapă

2 fire de ceapă verde

810 căței de usturoi

Sare

Piper

Ras el Hanout

2 frunze de dafin


Instructiuni

 1. Se toacă legumele grosier. Morcovii în bucăți de 2 centimetri, iar cartofii in cuburi de 3×3 cm. Ceapa se taie în jumătăți dacă este mică, sau în sferturi dacă are dimensiuni normale. Dacă este uriașă o tăiem chiar și în 6 bucăți. Este important ca legumele să își păstreze integritatea pe timpul gătirii, de aceea este bine să nu le tai prea mici.
 2. Se așează legumele într-o tavă pentru cuptor și se asonează cu sare, piper și ras el hanout. Se stropesc cu o lingură de ulei și se amestecă bine.
 3. Carnea se asezonează la rândul ei cu aceleași condimente și i se face loc printre legume. Se stropește carnea cu puțin ulei și se masează ușor. Se strecoară frunzele de dafin pe unde au loc.
 4. Se adaugă aproximativ 15 ml de apă în tavă, se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade.
 5. Se lasă tava acoperită la cuptor timp de 1 oră. După acest timp, descoperim tava adăugăm 2 căței de usturoi tăiați felii și lăsăm carnea să se rumenască încă 20-30 de minute. Ai grijă să stropești măcar o dată legumele și carnea cu sucul din tavă.
 6. La final se ornează totul cu pătrunjel și frunze de ceapă verde și se servește cu o salată proaspătă de primăvară.

Note

Dacă ai o bucată mai mare de miel taie-o în cuburi de dimensiuni similare cu cele ale morcovului.

 • Timp de preparare: 10 minute
 • Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
 • Categorie: Prânz

© 2023 Mara Marin

Categorii: Prânz

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.