Mâncare de vinete

Mâncarea de vinete este una dintre preferatele verii. Rețeta de mâncare de vinete pe care ți-o propun este plină de savoare, cu vinete suculente și carne fragedă, și o aromă irezistibilă de usturoi și condimente mediteraneene.

mancare de vinete

Vinetele sunt printre legumele mele favorite, iar mâncarea de vinete este tare apreciată la noi acasă, motiv pentru care o fac în fiecare vară, alături de salata de vinete, vinete pane sau vinete la cuptor. Este un preparat relativ simplu, cu ingrediente de sezon, naturale, din producție locală. Prefer întotdeauna să aleg legume din culturi locale și să prepar mâncăruri de sezon din ingrediente proaspete, neprocesate și, pe cât posibil, organice. 

Această rețetă de mâncare de vinete urmează mai mulți pași în preparare, însă nu ar trebui să te sperii – timpul de gătire nu este atât de îndelungat, iar procedeul este cel standard pentru mâncarea cu carne și sos

Așadar, să vedem de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara rețeta de mâncare de vinete, iar mai jos vei regăsi metoda de preparare detaliată pas cu pas, alături de fotografii reprezentative. 

Ingrediente mâncare de vinete

  • Vinete. Este bine să folosești vinetele atunci când sunt în sezon. Vânata este bună atunci când exteriorul este ferm, însă foarte ușor elastic. Vânata ar trebui să fie destul de grea – sau mai grea decât te-ai aștepta dacă este proaspătă și bine coaptă. 
  • Ardei capia. Eu prefer ardeii capia pentru că sunt mai dulci și îmi place mult aroma lor în mâncărurile de vară. Îi poți înlocui, dacă preferi, cu ardei gras roșu. 
  • Roșii. Am folosit roșii proaspete, gustoase și dulci. În mâncărurile de sezon este bine să te bucuri de potențialul tuturor legumelor pentru a obține o aromă mai intensă și un gust de neegalat. 
  • Ceapă. Baza mâncării de vinete este constituită din ceapă – pe care o călim ușor pentru a extrage toate aromele și care va înduci și aroma preparatul final. 
  • Usturoi. Vinetele sunt tare bune prietene cu usturoiul. La fel și sosurile pe bază de roșii. Usturoiul nu poate lipsi dintr-o mâncare de vinete și îți recomand cu mare căldură să nu îl omiți. 
  • Condimente. Pe lângă sare și piper am folosit pudra de chimen, cimbru, boia de ardei dulce, un vârf de cuțit de scorțișoară și un strop de ienibahar măcinat. Dacă nu ai aceste condimente individual, măcinate, poți lua în considerare să folosești un amestec 7 pipere care conține aceste condimente. 
  • Mușchiuleț de porc. Am făcut mâncarea de vinete cu carne și am ales mușchiulețul intercostal de porc pentru că este o carne fragdă, care se gătește repede. O poți înlocui cu carne de pui, sau poți omite carnea cu totul dacă preferi un preparat vegetarian

Mod de preparare mâncare de vinete

Tăiem carnea cubulețe de aproximativ 2×2 centimetri. Vrem să se rumenească și să se gătească destul de repede, deci nu o tăiem bucăți mari. 

Vinetele le tăiem felii de 1.5 cm grosime, iar feliile le tăiem sferturi. Cât tocăm celelalte legume ținem vinetele într-un vas cu apă sărată. 

Tocăm ardeiul capia, ceapa și 4 căței de usturoi. Roșiile le tocăm cubulețe mici. 

Într-un ceaunel sau o oală încăpătoare încingem o lingură de ulei și rumenim carnea pe toate părțile până devine aurie. Când carnea este rumenă, o scoatem din oală și o așezăm pe o farfurie unde se va odihni până vom rumeni legumele. 

Scurgem vinetele de apă și suplimentăm uleiul din oală cu încă o lingură. Adăugăm vinetele și le rumenim bine de tot pe toate părțile. Dacă mai este nevoie, mai adaugă o lingură de ulei, însă nu exagera, pentru ca vinetele absorb foarte mult ulei, iar dacă le prăjești în ulei din abundență, mâncarea ta va „bălti” la final. 

Când vinetele sunt rumene, le scoatem pe o farfurie tapetată cu un șervet de hârtie. 

În aceeași oală, mai adăugăm puțin ulei, dacă este nevoie, și rumenim ceapa împreună cu ardeiul capia, ½ linguriță de sare și ¼ linguriță de piper timp de 2-3 minute. 

Când ceapa s-a înmuiat, adăugăm usturoiul și le mai călim împreună un minut. 

Începem să adaugăm celelalte ingrediente. Adăugăm carnea și amestecăm. Apoi, adăugăm vinetele, roșiile, sare, piper și condimentele și amestecăm din nou. 

Suplimentăm zeama din oală cu 180-200 de ml de apă – maxim. Timpul de gătire va fi redus de aici în colo și vrem să obținem un sos dens, în timp de nu fierbem vinetele excesiv de mult, altfel se vor dezintegra. 

Lăsăm totul să fiarbă timp de 12 minute în oala acoperită parțial. După acest timp, descoperim oala, adăugăm 3 linguri de passata de roșii. Amestecăm cu grijă pentru a nu pasa vinetele. 

Aici, mie îmi place să mai adaug încă 2-3 căței de usturoi zdrobiți. Ei nu se vor găti foarte mult și aroma va fi excelentă. Dacă, totuși, nu îți place usturoiul, poți omite acest pas – deși eu consider că aportul în aroma finală este unul substanțial. 

Mai gătim totul maxim 5 minute până când sosul a scăzut și s-a îngroșat puțin. 

Garnisim cu pătrunjel din belșug și servim alături de pâine proaspătă. 

Ponturile mele pentru o mâncare de vinete reușită

Taie vinetele în bucăți grosuțe de minim 1.5 centimetri. Este foarte important ca acestea să fie bine gătite, însă să își păstreze forma până la finalul gătirii. 

Nu fierbe mâncarea prea mult. Pentru a obține o mâncare în care fiecare element își păstrează identitatea, este foarte important să nu fierbi legumele excesiv. Reține că toate ingredientele sunt deja gătite – tot ce ne dorim este să combinăm aromele și să creăm un sos delicios. 

Adaugă usturoi pisat aproape de finalul gătirii. Acest pas face o mare diferență în aroma finală – pentru că usturoiul pe care l-am pus la început își pierde din aromă pe parcursul gătirii. 

Adaugă condimente mai puțin convenționale. Am vorbit despre chimen și chiar despre scorțișoară. Aceste condimente sunt un compliment minunat pentru sosurile de roșii, iar în această mâncare creează un cadru echilibrat, deosebit de aromat. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
reteta mancare de vinete pas cu pas

Rețetă mâncare de vinete


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 1 oră 5 minute
  • Servire: 2 porții 1x

Descriere

Rețeta de mâncare de vinete pe care ți-o propun este plină de savoare, cu vinete suculente și carne fragedă, și o aromă irezistibilă de usturoi și condimente mediteraneene.


Ingrediente

Scaleaza

400 de grame de vinete

400 de grame de mușchiuleț de porc tăiat cubulețe

1 ceapă tocată (80 de grame)

1 ardei capia tocat cubulețe (70 de grame)

200 de grame de roșii

3 linguri de passata de roșii

7 căței de usturoi

180 de ml de apă sau supă de legume

11/2 lingurițe de sare

½ linguriță de piper

1 linguriță de boia dulce

¼ linguriță de chimen măcinat

¼ linguriță de scorțișoară

¼ linguriță de cimbru

¼ linguriță de ienibahar măcinat

45 linguri de ulei vegetal

½ legătură de pătrunjel pentru garnisire


Instructiuni

  1. Tăiem carnea cubulețe de aproximativ 2×2 centimetri. Vrem să se rumenească și să se gătească destul de repede, deci nu o tăiem bucăți mari.
  2. Vinetele le tăiem felii de 1.5 cm grosime, iar feliile le tăiem sferturi. Cât tocăm celelalte legume ținem vinetele într-un vas cu apă sărată.
  3. Tocăm ardeiul capia, ceapa și 4 căței de usturoi. Roșiile le tocăm cubulețe mici.
  4. Într-un ceaunel sau o oală încăpătoare încingem o lingură de ulei și rumenim carnea pe toate părțile până devine aurie. Când carnea este rumenă, o scoatem din oală și o așezăm pe o farfurie unde se va odihni până vom rumeni legumele.
  5. Scurgem vinetele de apă și suplimentăm uleiul din oală cu încă o lingură. Adăugăm vinetele și le rumenim bine de tot pe toate părțile. Dacă mai este nevoie, mai adaugă o lingură de ulei, însă nu exagera, pentru ca vinetele absorb foarte mult ulei, iar dacă le prăjești în ulei din abundență, mâncarea ta va „bălti” la final.
  6. Când vinetele sunt rumene, le scoatem pe o farfurie tapetată cu un șervet de hărtie.
  7. În aceeași oală, mai adăugăm puțin ulei, dacă este nevoie, și rumenim ceapa împreună cu ardeiul capia, ½ linguriță de sare și ¼ linguriță de piper timp de 2-3 minute.
  8. Când ceapa s-a înmuiat, adăugăm usturoiul și le mai călim împreună un minut.
  9. Începem să adaugăm celelalte ingrediente. Adăugăm carnea și amestecăm. Apoi, adăugăm vinetele, roșiile, sare, piper și condimentele și amestecăm din nou.
  10. Suplimentăm zeama din oală cu 180-200 de ml de apă – maxim. Timpul de gătire va fi redus de aici în colo și vrem să obținem un sos dens, în timp de nu fierbem vinetele excesiv de mult, altfel se vor dezintegra.
  11. Lăsăm totul să fiarbă timp de 12 minute în oala acoperită parțial. După acest timp, descoperim oala, adăugăm 3 linguri de passata de roșii. Amestecăm cu grijă pentru a nu pasa vinetele.
  12. Aici, mie îmi place să mai adaug încă 2-3 căței de usturoi zdrobiți. Ei nu se vor găti foarte mult și aroma va fi excelentă. Dacă, totuși, nu îți place usturoiul, poți omite acest pas – deși eu consider că aportul în aroma finală este unul substanțial.
  13. Mai gătim totul maxim 5 minute până când sosul a scăzut și s-a îngroșat puțin.
  14. Garnisim cu pătrunjel din belșug și servim alături de pâine proaspătă.
  • Timp de preparare: 15 minute
  • Timp de gătire: 50 minute
  • Categorie: Cină
  • Bucătărie: Românească
Categorii: Prânz | Cină

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.