Adică mâncare de ștevie pentru oricine nu-i oltean. Și dacă cumva mâncarea de dragavei nu era un preparat suficient de oltenesc, e bine să știi că am făcut-o cu praz și îmi place să cred că este cel mai oltenesc lucru pe care îl vei mânca primăvara asta.
Îmi place mult dragaveiul. Dacă nu l-ai încercat, să știi că are o aromă mai acrișoară și este ceva mai fibros decât spanacul. Consider că este o frunză mai bogată în arome, dar și consistență decât vărul său, infinit mai popular, spanacul.
De când mă știu, primăvara, bunica mea făcea ciorbă de dragavei. Pur și simplu era o constantă a lunilor aprilie și mai. Găsesc curios, întotdeauna, că dragaveiul nu se regăsește prea frecvent în bucătăriile din afara olteniei și m-am bucurat să îl văd anul acesta nu doar pe la tarabe nișate în piață, dar chiar în supermarket.
Așa că am profitat de ocazie și am ales 7 legături de dragavei tânăr și am făcut o mâncare de dragavei care a dispărut din farfurii în câteva minute. Dacă nu ai gătit cu dragavei până acum, îți recomand să o faci – este o companie minunată pentru spanac într-un sote, iar sărmăluțele din foi de dragavei sunt chiar mai fresh și mai faine decât cele în foi de viță.
Ingrediente mâncare de dragavei
- Dragavei (ștevie). Vei avea nevoie de dragavei, normal. Ține minte că se comportă asemănător oricărei alte frunze, deci își va micșora considerabil volumul în timpul gătirii.
- Lobodă. Am integrat în această mâncare și o legătură micuță de lobodă – pentru și mai multă savoare.
- Praz. Prazul are o aromă distinctă, în urma gătirii ceva mai dulceagă decât a cepei, dar cu note mai pământii. Cred că echilibrează foarte bine gustul acrișor al frunzelor din acest preparat.
- Ceapă. Supriza! Nu am renunțat la ceapă, deși am folosit praz. Pe principiul unde-s doi…
- Usturoi. Ce preparat oltenesc s-a mai văzut fără usturoi?
- Passata de roșii. Pentru a învălui toate aromele și a le uni într-un preparat omogen, am folosit passata de roșii.
Mod de preparare mâncarea de dragavei
Începem prin a spăla bine frunzele de ștevie, sub jet de apă, sau în mai multe ape, până când sunt curate și am îndepărat orice urmă de nisip. Apoi, se taie 70-80% din codiță. Nu o tăia pe toată – este delicioasă și plină de vitamine.
Tăiem frunzele bucăți generoase, sau le rupem cu mâna. Exact cum facem cu salata, nu mai mici. Vrei să aibă, totuși, ceva consistență după gătire. Loboda o curățăm de asemenea și o tăiem bucăți mari.
Ceapa și prazul se toacă cuburi. Se călesc împreună cu două linguri de ulei. Îmediat ce ceapa devine ușor translucidă începem să adăugăm dragaveiul. Este posibil să fie nevoie să îl pui în tigaie în mai multe tranșe – amintește-ți să amesteci constant pentru a nu găti excesiv frunzele de la bază.
Odată ce dragaveiul începe să se înmoaie, adaugă lododa, iar apoi adaugă sare și piper. Apoi, adaugă passata de roșii și amestecă bine.
La final, adaugă 2, 3 căței de usturoi zdrobiți. Dacă nu ești prieten bun cu usturoiul, ia în considerare să îl adaugi la începutul procesului de gătire, chiar înaine de a adăuga dragaveiul.
Se mănâncă cu poftă împreună cu o mămăligă cremoasă și o lingură de smântână grasă.
Printeaza
Rețetă mâncare de dragavei
- Timp Total: 35 minute
- Servire: 3 porții 1x
Descriere
O mâncare fundamental oltenească: mâncare de ștevie cu praz. Este o bogăție de gust, vitamine și nutrienți, iar alături de o mămăligă cremoasă și smântână este o cină completă și delicioasă.
Ingrediente
400 de grame de dragavei
1 legătură de lobodă
1 ceapă (100 de grame)
½ praz
150 de ml de passata de roșii
2–3 căței de usturoi
Sare
Piper
Instructiuni
- Începem prin a spăla bine frunzele, sub jet de apă, sau în mai multe ape, până când sunt curate și am îndepărat orice urmă de nisip. Apoi, se taie 70-80% din codiță. Nu o tăia pe toată – este delicioasă și plină de vitamine.
- Tăiem frunzele bucăți generoase, sau le rupem cu mâna. Exact cum facem cu salata, nu mai mici. Vrei să aibă, totuși, ceva consistență după gătire. Loboda o curățăm de asemenea și o tăiem bucăți mari.
- Ceapa și prazul se toacă cuburi. Se călesc împreună cu două linguri de ulei. Îmediat ce ceapa devine ușor translucidă începem să adăugăm dragaveiul. Este posibil să fie nevoie să îl pui în tigaie în mai multe tranșe – amintește-ți să amesteci constant pentru a nu găti excesiv frunzele de la bază.
- Odată ce dragaveiul începe să se înmoaie, adaugă lododa, iar apoi adaugă sare și piper. Apoi, adaugă passata de roșii și amestecă bine.
- La final, adaugă 2, 3 căței de usturoi zrbobiți. Dacă nu ești prieten bun cu usturoiul, ia în considerare să îl adaugi la începutul procesului de gătire, chiar înaine de a adăuga dragaveiul.
- Se mănâncă cu poftă împreună cu o mămăligă cremoasă și o lingură de smântână grasă.
Note
Pentru că nu mi-a plăcut niciodată în mod deosebit ideea de a opări frunzele (de spanac, de dragavei, de lobodă) înainte de gătirea efectivă, nici nu le-am opărit de data aceasta. Erau tinere, verzi și am vrut să ne bucurăm de toate vitaminele și gustul pe care le are de oferit.
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de gătire: 20 minute
- Categorie: Cină
- Bucătărie: Românească
Cuvinte: mancare de stevie
Mai multă inspirație pentru mesele de prânz
© 2023 Mara Marin
0 Comentarii