Prefer să fac această rețetă de lipii la tigaie mai ales când mă hotărăsc inopinat să fac un humus, o shakshuka sau o salată de vinete. Probabil sunt lipiile pe care le fac cel mai des și acest lucru de întâmplă pentru că nu durează decât maxim 40 de minute cu tot cu rumenitul la tigaie.
Prefer această rețetă simplă de lipii celor cumpărate din comerț, pentru că, din punctul meu de vedere nimic nu se compară cu pâinea în orice formă a ei, caldă, făcută în casă. Fiind copil, la noi acasă nu se făcea pâine – nici bunicile mele nu au făcut pâine vreodată, iar eu am detestat pâinea vreme îndelungată. Chiar și acum, nu mănânc decât anumite tipuri de pâine și doar cu anumite preparate sau la micul dejun. Revelația pâinii a venit când am fost pentru prima dată la țară și am mâncat pâine proaspăt scoasă din țăst – nu mai gustasem nimic atât de bun în viața mea! Mi s-a întins o bucată de brânză veche și mi s-a pus în față o farfurie din cea mai bună saramură de pui de țară și nu cred că am să uit niciodată acel gust minunat.
Aceste lipii simple nu cer decât câteva ingrediente simple: făină, apă rece, praf de copt, sare și zahăr. Atât! Dar ca cele mai multe dintre preparatele simple, dacă sunt făcute corect, sunt o adevărată bucurie.
Ingrediente lipii simple
- Făină. Eu prefer să folosesc făină 550 – cea pentru aluat de pizza. Îmi plac cel mai mult în acest fel pentru că mi se pare că au consistența ideală după prăjire – nu sunt nici prea moi, nici prea crocante, perfecte pentru orice mâncare cu sos sau salate de vinete, humusuri sau alte sosuri.
- Apă rece. Simplu și la obiect, apa leagă aluatul și ne ajută să creăm lipiile.
- Praf de copt. În loc de drojdie care cere timp de dospire, această rețetă folosește praf de copt. Ne ajută să obținem lipii pufoase, delicioase într-un timp foarte scurt.
- Ulei de măsline. Ne ajută să obținem un aluat bine legat și mai puțin lipicios.
- Sare și zahăr. Ai nevoie neapărat de sare în orice aluat – altfel, nu va avea gust.
Metodă preparare lipii la tigaie fără dospire
Această rețetă chiar este simplă, pe bune, și nu ai ce să faci greșit. Și asta vine de la persoana care, într-o iarnă din 2013, făcea scones pentru a cincea oară consecutiv fără succes (am făcut doar scones un weekend întreg de ciudă) – deci nu m-am născut vreun geniu al patiseriei, dar această rețetă îmi ieșea negreșit, întotdeauna.
Făina se cerne sau nu, după cum ai chef, sinceră să fiu (eu la rețeta asta nu o cern). Și se pune într-un bol încăpător.
Se amestecă cu praful de copt, sarea și zahărul, bine-bine, până se distribuie uniform toate (cu mâna se amestecă, nu cu telul sau cu spatula).
Se face un crater, pe cât posibil, în mijloc și se toarnă cele două linguri de ulei și apa toată. De aici începi să amesteci aluatul până când se leagă și îl poți lucra cu ușurință. Eu lucrez cu mâinile cât de mult pot – nu mă deranjează să îmi dau aluatul lipicios jos de pe mâini, dar dacă preferi, lucrează cu o spatulă până se încheagă mai bine și îl poți lucra ușor cu mâinile.
După ce s-a legat aluatul, dă-l jos din castron pe o suprafață presărată cu făină. Frământă-l de câteva ori până nu se mai lipește de mâini. Dacă este nevoie, mai presară făină pe suprafața pe care lucrezi. Nu frământa prea mult, nu este nevoie.
După ce ai obținut un aluat compact, pudrează-l cu puțină făină, arnjează-l într-o bilă mare și acoperă-l cu castronul. Lasă-l să se odihnească 10 minute.
Nu îți face griji dacă după cele 10 minute aluatul s-a lipit puțin de suprafața pe care stătea. Nu-i niciun bai, desprinde-l si taie-l în 6 bucăți cât se poate de egale (vrei ca lipiile tale să fie cam la fel).
Fiecare bucată se pudrează cu făină și se formează biluțe.
Se ia fiecare biluță și se aplatizează cu mâna, formând un cerc. Apoi se întinde cu făcălețul. Vei vrea să obții un aluat de aproximativ 3 milimetri. Nu e bai nici dacă e mai gros sau mai subțire, se va coace bine, însă vei avea fie lipii mai pufoase, fie unele puțin mai crocante în funcție de cât de mult sau puțin ai întins aluatul.
Îți recomand să întinzi lipiile pe rând pentru că este foarte probabil, dacă nu ai o tigaie imensă, să le rumenești pe fiecare în parte.
Este timpul să încingi o lingură de ulei într-o tigaie neaderentă. Încinge tigaia la foc mediu până când uleiul începe să se strângă, apoi redu spre mediu și lăsă-l așa până termini lipiile.
Lipiile se așează în tigaia încinsă și se rotesc puțin la început, astfel încât să ajungă uleiul pe toată lipia. Vei observa că va începe să se umfle puțin în diverse locuri. Durează 2 minute până trebuie să o întorci. Când s-a rumenit pe o parte, o întoarcem pe partea cealaltă și o lăsăm 1-2 minute să se rumenească.
În timp ce se rumenește lipia, întinde-o pe următoarea ca să o ai pregătită imediat. Vei observa că lipia a tras cam tot uleiul din tigaie, așa ca mai pune puțin înainte de a o rumeni pe următoarea.
Scoate lipiile pe o farfurie pe care ai pus un șervet de hârtie și gata!
Pe cuvant, e mult scris, dar e super simplu la fața locului!
Printeaza
Rețetă lipii la tigaie metoda ușoară
- Timp Total: 40 min
- Servire: 6 lipii 1x
Descriere
Această rețetă de lipii la tigaie se prepară rapid și ușor. Tot ce ai nevoie sunt patru ingrediente simple pentru cele mai delicioase și pufoase lipii!
Ingrediente
260 de grame de făină 550
175 de mililitri de apă rece
2 linguri de ulei de măsline
7 grame de praf de copt
¼ linguriță de zahăr
1 linguriță de sare
Ulei pentru rumenit
Instructiuni
- Făina se cerne sau nu, după cum ai chef, sinceră să fiu (eu la rețeta asta nu o cern). Și se pune într-un bol încăpător.
- Se amestecă cu praful de copt, sarea și zahărul, bine-bine, până se distribuie uniform toate (cu mâna se amestecă, nu cu telul sau cu spatula).
- Se face un crater, pe cât posibil, în mijloc și se toarnă cele două linguri de ulei și apa toată. De aici începi să amesteci aluatul până când se leagă și îl poți lucra cu ușurință. Eu lucrez cu mâinile cât de mult pot – nu mă deranjează să îmi dau aluatul lipicios jos de pe mâini, dar dacă preferi, lucrează cu o spatulă până se încheagă mai bine și îl poți lucra ușor cu mâinile.
- După ce s-a legat aluatul, dă-l jos din castron pe o suprafață presărată cu făină. Frământă-l de câteva ori până nu se mai lipește de mâini. Dacă este nevoie, mai presară făină pe suprafața pe care lucrezi. Nu frământa prea mult, nu este nevoie.
- După ce ai obținut un aluat compact, pudrează-l cu puțină făină, arnjează-l într-o bilă mare și acoperă-l cu castronul. Lasă-l să se odihnească 10 minute.
- Nu îți face griji dacă după cele 10 minute aluatul s-a lipit puțin de suprafața pe care stătea. Nu-i niciun bai, desprinde-l si taie-l în 6 bucăți cât se poate de egale (vrei ca lipiile tale să fie cam la fel).
- Fiecare bucată se pudrează cu făină și se formează biluțe.
- Se ia fiecare biluță și se aplatizează cu mâna, formând un cerc. Apoi se întinde cu făcălețul. Vei vrea să obții un aluat de aproximativ 3 milimetri. Nu e bai nici dacă e mai gros sau mai subțire, se va coace bine, însă vei avea fie lipii mai pufoase, fie unele puțin mai crocante în funcție de cât de mult sau puțin ai întins aluatul.
- Îți recomand să întinzi lipiile pe rând pentru că este foarte probabil, dacă nu ai o tigaie imensă, să le rumenești pe fiecare în parte.
- Este timpul să încingi puțin ulei (1 lingură) într-o tigaie neaderentă. Încinge tigaia la foc mediu până când uleiul începe să se strângă și lăsă-l așa până termini lipiile.
- Lipiile se așează în tigaia încinsă și se rotesc puțin la început, astfel încât să ajungă uleiul pe toată lipia. Vei observa că va începe să se umfle puțin în diverse locuri. Durează 2 minute până trebuie să o întorci. Când s-a rumenit pe o parte, o întoarcem pe partea cealaltă și o lăsăm 1-2 minute să se rumenească.
- În timp ce se rumenește lipia, întinde-o pe următoarea ca să o ai pregătită imediat. Vei observa ca lipia a tras cam tot uleiul din tigaie, așa ca mai pune puțin înainte de a o rumeni pe următoarea.
- Scoate lipiile pe o farfurie pe care ai pus un șervet de hârtie și gata!
- Timp de preparare: 20 min
- Timp de gătire: 20 min
- Categorie: Pâine
0 Comentarii