Îți propun o fantastică rețetă vegetariană de lasagna cu sparanghel, care este atât de gustoasă încât o vei face cel puțin în fiecare lună. Cu brânză din belșug, un sos bechamel delicios și sparanghel crocant, această lasagna îți va hrăni toate simțurile și te va bucura la fiecare îmbucătură.
Sparanghelul este foarte aromat, iar în combinație cu cașcavalul afumat este o adevărată feerie senzorială. Aromele sunt completate de nuci și migdale și, deși acest preprarat nu conține carne, este o adevărată explozie de gust.
În rețeta ce urmează, eu am făcut doar două porții, într-o tavă micuță, cât de-o foaie de lasagna. Dar dacă ai nevoie de o cantitate mai mare, poți multiplica foarte ușor ingredientele mergând direct la secțiunea cu rețeta.
Ingrediente lasagna cu sparanghel
- Foi de lasagna. Am folosit foi proaspete pentru a micșora timpul de gătire și a elimina nevoia de a fierbe foile înainte de a le coace în cuptor. Dacă folosești foi uscate, îți recomand să le fierbi pentru această rețetă deoarece nu va fi suficient sos în tavă pentru a se găti corect.
- Sparanghel. Am folosit sparanghel proaspăt pe care l-am tras la tigaie doar 30 de secunde înainte de a-l încorpora în lasagna.
- Cașcaval afumat. Pentru o notă mai complexă am ales să folosesc cașcaval afumat. Dacă îți permite bugetul, îl poți înlocui cu brânză gruyere.
- Sos bechamel. Sosul bechamel este cel mai simplu și mai banal dintre sosuri și totuși, are un deliciu aparte. Realizat doar din făină, unt și lapte, și condimentat cu sare piper și nucșoară, acest sos este nelipsit din lasagna.
- Ricotta. Ricotta este o brânză slabă, un pic asemănătoare brânzei făgăraș. Este o umplutură minunată pentru această lasagna cu sparanghel, lăsând celelalte ingrediente să strălucească fără a le eclipsa.
- Parmezan. Toppingul este realizat din parmezan, care este minunat alături de nucile și migdalele care i se vor alătura.
- Nuci și migdale. Această lasagna este presărata cu nuci și migdale care complimentează atât de frumos brânzeturile și sparangelul.
- Ceapă. Brânzei ricotta i se alătură o ceapă puțin caramelizată pentru un gust ușor dulceag ce contrastează atât de frumos cu nucile, parmezanul și cașcavalul afumat.
Metodă de preparare lasagna cu vegetariană
Vom începe prin a prepara umplutura cu ricotta.
Într-o tigaie neaderentă încălzește o lingură de ulei si adaugă o ceapă tăiată fideluță. Călește-o timp de 15-20 de minute până devine aurie.
Pune ceapa rumenită peste brânza ricotta și adaugă un vârf de linguriță de nucșoară, ½ linguriță de sare și ¼ linguriță de piper.
Apoi, vom face sosul bechamel. Îți recomand cu mare cu mare căldură să îl faci tu acasă și nu să îl cumperi gata făcut.
Pentru sosul bechamel vei topi 20 de grame de unt într-o crăticioară și vei adăuga o lingură rasă de făină.
Amestecăm bine, bine, continuu, și prăjim făina 1-2 minute având grijă să nu ardem untul. Se adaugă treptat smântâna lichidă sau laptele până ce obținem un sos. Se potrivește de sare.
Pregătim sparangelul. Îndepărtăm tulpina ațoasă de la bază, îl spălăm bine de tot și încingem o tigaie neaderentă.
Punem firele de sparanghel în tigaie și le stropim cu ½ lingură de ulei. Îl rumenim rapid la foc iute, iute. Punem ¼ linguriță de sare și 1 linguriță de lămâie. Mișcăm tigaia rapid înainte și înapoi pentru a întoarce sparangelul. Îl gătim maxim 1 minut.
Începem asamblarea lasagna
Într-o tavă (25×15 cm) punem 2 linguri din sosul bechamel și întindem pe toată baza și puțin pe marginile tăvii.
Așezăm prima foaie de lasagna. Peste ea punem umplutura din ricotta, iar peste aceasta așezăm sparanghelul, intermitent, cu baza într-o parte și apoi cu vârful, până când întreaga suprafață este acoperită de fire de sparanghel.
Peste sparanghel punem 50-60 de grame de cașcaval afumat ras.
Așezăm cealaltă foaie de lasagna și punem restul de sos bechamel peste ea. Acoperim sosul bechamel cu cașcaval afumat și parmezan ras și presărăm nucile. Mai punem 15-20 de grame de parmezan.
Dăm totul la cuptorul preîncălzit la 190° pentru 30 de minute.
Când lasagna este gata, o ornăm cu pătrunjel tocat și felii de migdale.
Pot folosi alte legume în loc de sparanghel?
Dacă nu îți place sparangelul, sau nu ai, îl poți înlocui cu broccoli sau cu praz. Broccolini ar fi, de asemenea, o alegere minunată, iar modalitatea de gătire ar fi exact precum în cazul sparanghelului.


Rețetă lasagna cu sparanghel
- Timp Total: 1 oră 20 minute
- Servire: 2 porții 1x
Descriere
Rețeta de lasagna vegetariană pe care ți-o propun este simplă și rapidă. În plus, este o cină minunată pentru toate momentele în care vrei să reduci consumul de carne.
Ingrediente
Pentru lasagna
2 foi de lasagna
10–12 fire de sparanghel
1 ceapă
250 de grame de brânză ricotta
100 de grame de cașcaval afumat
1 linguriță de zeamă de lămâie
1 linguriță de sare
Pentru sosul bechamel
20 de grame de unt
1 lingură de făină
200 ml de smântână lichidă
1 linguriță de sare
½ linguriță de piper
Pentru topping
50 de grame de cașcaval afumat
50 de grame de parmezan
20 de grame de nuci mărunțite
½ legătură de pătrunjel
10 grame de migdale feliate
Instructiuni
- Vom începe prin a prepara umplutura cu ricotta.
- Într-o tigaie neaderentă încălzește o lingură de ulei si adaugă o ceapă tăiată fideluță. Călește-o timp de 15-20 de minute până devine aurie.
- Pune ceapa rumenită peste brânza ricotta și adaugă un vârf de linguriță de nucșoară, ½ linguriță de sare și ¼ linguriță de piper.
- Apoi, vom face sosul bechamel. Îți recomand cu mare cu mare căldură să îl faci tu acasă și nu să îl cumperi gata făcut.
- Pentru sosul bechamel vei topi 20 de grame de unt într-o crăticioară și vei adăuga o lingură rasă de făină.
- Amestecăm bine, bine, continuu, și prăjim făina 1-2 minute având grijă să nu ardem untul. Se adaugă treptat smântâna lichidă sau laptele până ce obținem un sos. Se potrivește de sare.
- Pregătim sparangelul. Îndepărtăm tulpina ațoasă de la bază, îl spălăm bine de tot și încingem o tigaie neaderentă.
- Punem firele de sparanghel în tigaie și le stropim cu ½ lingură de ulei. Îl rumenim rapid la foc iute, iute. Punem ¼ linguriță de sare și 1 linguriță de lămâie. Mișcăm tigaia rapid înainte și înapoi pentru a întoarce sparangelul. Îl gătim maxim 1 minut.
- Începem asamblarea lasagna.
- Într-o tavă (25×15 cm) punem 2 linguri din sosul bechamel și întindem pe toată baza și puțin pe marginile tăvii.
- Așezăm prima foaie de lasagna. Peste ea punem umplutura din ricotta, iar peste aceasta așezăm sparanghelul, intermitent, cu baza într-o parte și apoi cu vârful, până când întreaga suprafață este acoperită de fire de sparanghel.
- Peste sparanghel punem 50-60 de grame de cașcaval afumat ras.
- Așezăm cealaltă foaie de lasagna și punem restul de sos bechamel peste ea. Acoperim sosul bechamel cu cașcaval afumat și parmezan ras și presărăm nucile. Mai punem 15-20 de grame de parmezan.
- Dăm totul la cuptorul preîncălzit la 190° de grade pentru 30 de minute.
- Când lasagna este gata, o ornăm cu pătrunjel tocat și felii de migdale.
- Timp de preparare: 20 minute
- Timp de gătire: 1 oră
- Categorie: Paste
- Bucătărie: Internațională
0 Comentarii