Lasagna cu sparanghel și 3 feluri de brânză

Dacă îți place sparanghelul, această lasagna cu sparanghel este pentru tine. Rețeta de lasagna vegetariană pe care ți-o propun este simplă și rapidă. În plus, este o cină minunată pentru toate momentele în care vrei să reduci consumul de carne.

Lasagna cu sparanghel și 3 feluri de brânză. Lasagna vegetariană.

Îți propun o fantastică rețetă vegetariană de lasagna cu sparanghel, care este atât de gustoasă încât o vei face cel puțin în fiecare lună. Cu brânză din belșug, un sos bechamel delicios și sparanghel crocant, această lasagna îți va hrăni toate simțurile și te va bucura la fiecare îmbucătură. 

Sparanghelul este foarte aromat, iar în combinație cu cașcavalul afumat este o adevărată feerie senzorială. Aromele sunt completate de nuci și migdale și, deși acest preprarat nu conține carne, este o adevărată explozie de gust. 

În rețeta ce urmează, eu am făcut doar două porții, într-o tavă micuță, cât de-o foaie de lasagna. Dar dacă ai nevoie de o cantitate mai mare, poți multiplica foarte ușor ingredientele mergând direct la secțiunea cu rețeta. 

Ingrediente lasagna cu sparanghel

  • Foi de lasagna. Am folosit foi proaspete pentru a micșora timpul de gătire și a elimina nevoia de a fierbe foile înainte de a le coace în cuptor. Dacă folosești foi uscate, îți recomand să le fierbi pentru această rețetă deoarece nu va fi suficient sos în tavă pentru a se găti corect. 
  • Sparanghel. Am folosit sparanghel proaspăt pe care l-am tras la tigaie doar 30 de secunde înainte de a-l încorpora în lasagna. 
  • Cașcaval afumat. Pentru o notă mai complexă am ales să folosesc cașcaval afumat. Dacă îți permite bugetul, îl poți înlocui cu brânză gruyere. 
  • Sos bechamel. Sosul bechamel este cel mai simplu și mai banal dintre sosuri și totuși, are un deliciu aparte. Realizat doar din făină, unt și lapte, și condimentat cu sare piper și nucșoară, acest sos este nelipsit din lasagna. 
  • Ricotta. Ricotta este o brânză slabă, un pic asemănătoare brânzei făgăraș. Este o umplutură minunată pentru această lasagna cu sparanghel, lăsând celelalte ingrediente să strălucească fără a le eclipsa. 
  • Parmezan. Toppingul este realizat din parmezan, care este minunat alături de nucile și migdalele care i se vor alătura. 
  • Nuci și migdale. Această lasagna este presărata cu nuci și migdale care complimentează atât de frumos brânzeturile și sparangelul. 
  • Ceapă. Brânzei ricotta i se alătură o ceapă puțin caramelizată pentru un gust ușor dulceag ce contrastează atât de frumos cu nucile, parmezanul și cașcavalul afumat. 

Metodă de preparare lasagna cu vegetariană

Vom începe prin a prepara umplutura cu ricotta. 

Într-o tigaie neaderentă încălzește o lingură de ulei si adaugă o ceapă tăiată fideluță. Călește-o timp de 15-20 de minute până devine aurie. 

Pune ceapa rumenită peste brânza ricotta și adaugă un vârf de linguriță de nucșoară, ½ linguriță de sare și ¼ linguriță de piper.

Apoi, vom face sosul bechamel. Îți recomand cu mare cu mare căldură să îl faci tu acasă și nu să îl cumperi gata făcut. 

Pentru sosul bechamel vei topi 20 de grame de unt într-o crăticioară și vei adăuga o lingură rasă de făină. 

Amestecăm bine, bine, continuu, și prăjim făina 1-2 minute având grijă să nu ardem untul. Se adaugă treptat smântâna lichidă sau laptele până ce obținem un sos. Se potrivește de sare.

Pregătim sparangelul. Îndepărtăm tulpina ațoasă de la bază, îl spălăm bine de tot și încingem o tigaie neaderentă. 

Punem firele de sparanghel în tigaie și le stropim cu ½ lingură de ulei. Îl rumenim rapid la foc iute, iute. Punem ¼ linguriță de sare și 1 linguriță de lămâie. Mișcăm tigaia rapid înainte și înapoi pentru a întoarce sparangelul. Îl gătim maxim 1 minut. 

Începem asamblarea lasagna

Într-o tavă (25×15 cm) punem 2 linguri din sosul bechamel și întindem pe toată baza și puțin pe marginile tăvii. 

Așezăm prima foaie de lasagna. Peste ea punem umplutura din ricotta, iar peste aceasta așezăm sparanghelul, intermitent, cu baza într-o parte și apoi cu vârful, până când întreaga suprafață este acoperită de fire de sparanghel. 

Peste sparanghel punem 50-60 de grame de cașcaval afumat ras. 

Așezăm cealaltă foaie de lasagna și punem restul de sos bechamel peste ea. Acoperim sosul bechamel cu cașcaval afumat și parmezan ras și presărăm nucile. Mai punem 15-20 de grame de parmezan. 

Dăm totul la cuptorul preîncălzit la 190° pentru 30 de minute. 

Când lasagna este gata, o ornăm cu pătrunjel tocat și felii de migdale. 

Pot folosi alte legume în loc de sparanghel?

Dacă nu îți place sparangelul, sau nu ai, îl poți înlocui cu broccoli sau cu praz. Broccolini ar fi, de asemenea, o alegere minunată, iar modalitatea de gătire ar fi exact precum în cazul sparanghelului.

Lasagna vegetariană cu sparanghel
Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Reteta lasagna cu sparanghel

Rețetă lasagna cu sparanghel


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 1 oră 20 minute
  • Servire: 2 porții 1x

Descriere

Rețeta de lasagna vegetariană pe care ți-o propun este simplă și rapidă. În plus, este o cină minunată pentru toate momentele în care vrei să reduci consumul de carne.


Ingrediente

Scaleaza

Pentru lasagna

2 foi de lasagna

1012 fire de sparanghel

1 ceapă

250 de grame de brânză ricotta

100 de grame de cașcaval afumat

1 linguriță de zeamă de lămâie

1 linguriță de sare

Pentru sosul bechamel

20 de grame de unt

1 lingură de făină

200 ml de smântână lichidă

1 linguriță de sare

½ linguriță de piper

Pentru topping

50 de grame de cașcaval afumat

50 de grame de parmezan

20 de grame de nuci mărunțite

½ legătură de pătrunjel

10 grame de migdale feliate


Instructiuni

  1. Vom începe prin a prepara umplutura cu ricotta. 
  2. Într-o tigaie neaderentă încălzește o lingură de ulei si adaugă o ceapă tăiată fideluță. Călește-o timp de 15-20 de minute până devine aurie. 
  3. Pune ceapa rumenită peste brânza ricotta și adaugă un vârf de linguriță de nucșoară, ½ linguriță de sare și ¼ linguriță de piper.
  4. Apoi, vom face sosul bechamel. Îți recomand cu mare cu mare căldură să îl faci tu acasă și nu să îl cumperi gata făcut. 
  5. Pentru sosul bechamel vei topi 20 de grame de unt într-o crăticioară și vei adăuga o lingură rasă de făină. 
  6. Amestecăm bine, bine, continuu, și prăjim făina 1-2 minute având grijă să nu ardem untul.  Se adaugă treptat smântâna lichidă sau laptele până ce obținem un sos. Se potrivește de sare.
  7. Pregătim sparangelul. Îndepărtăm tulpina ațoasă de la bază, îl spălăm bine de tot și încingem o tigaie neaderentă. 
  8. Punem firele de sparanghel în tigaie și le stropim cu ½ lingură de ulei. Îl rumenim rapid la foc iute, iute. Punem ¼ linguriță de sare și 1 linguriță de lămâie. Mișcăm tigaia rapid înainte și înapoi pentru a întoarce sparangelul. Îl gătim maxim 1 minut. 
  9. Începem asamblarea lasagna. 
  10. Într-o tavă (25×15 cm) punem 2 linguri din sosul bechamel și întindem pe toată baza și puțin pe marginile tăvii. 
  11. Așezăm prima foaie de lasagna. Peste ea punem umplutura din ricotta, iar peste aceasta așezăm sparanghelul, intermitent, cu baza într-o parte și apoi cu vârful, până când întreaga suprafață este acoperită de fire de sparanghel. 
  12. Peste sparanghel punem 50-60 de grame de cașcaval afumat ras. 
  13. Așezăm cealaltă foaie de lasagna și punem restul de sos bechamel peste ea. Acoperim sosul bechamel cu cașcaval afumat și parmezan ras și presărăm nucile. Mai punem 15-20 de grame de parmezan. 
  14. Dăm totul la cuptorul preîncălzit la 190° de grade pentru 30 de minute. 
  15. Când lasagna este gata, o ornăm cu pătrunjel tocat și felii de migdale.
  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de gătire: 1 oră
  • Categorie: Paste
  • Bucătărie: Internațională
Categorii: Paste | Cină | Prânz | Vegetariene

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Mara autor blog

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar, degustătorul șef de la Culinary.ro, savurând un morcov

Iubesc morcovii, bananele și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.