Langoși simpli

Rețeta de langoși este mai degrabă simplă, fiind un aluat de bază cu lapte, drojdie și făină. Secretul unui langoș este aluatul proaspăt, crescut bine și prăjit în ulei din belșug. Această rețetă este una de langoși simpli, fără cartofi sau smântână în aluat.

langosi cu branza si smantana

Langoșii sunt primul lucru pe care îl mănânc când ajung în vestul țării. Dacă sunt la Timișoara mă opresc, obligatoriu, și la o pleșcaviță, dar langoșii nu lipsesc niciodată din meniu. Cu brânză, cu usturoi, cu smântână sau dulci, mănânc întotdeauna cu amândouă mâinile și cu o poftă incredibilă. Îmi plac cei simpli pe care se pune toppingul preferat, mai degrabă decât cei umpluți, dar nu aș îndrăzni să refuz nici o porție de langoși umpluți cu brânză.

Să vedem de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară langoșii. 

Ingrediente langoși simpli

 • Făină. Vei avea nevoie de o făină mai puțin dură, tip 00, sau pentru prăjituri. Aceasta are un conținut mai mare de gluten și va crea un aluat mai lipicios și mai pufos
 • Drojdie. Poți folosi atât drojdie proaspătă, cât și instant. Îți recomand, totuși, când faci gogoși, cozonaci și alte tipuri de aluaturi pufoase să folosești drojdie proaspătă. Recomand acest lucru pentru că mi s-a întâmplat, în funcție de calitatea drojdiei instant ca aluatul să nu crească cum mi-aș fi dorit – poate pentru că era prea veche drojdia sau a fost ținută în condiții improprii. 
 • Lapte. Am ales să folosesc doar lapte pentru acest aluat. Când lucrăm cu drojdie este bine ca lichidul să nu fie rece. Nici fierbinte, pentru că vei omorî drojdia, ci călduț, la temperatura corpului (ideal 35-36 de grade). 
 • Zahăr și sare. Elementele care nu lipsesc din aluaturile cu drojdie. 

Cum se prepară langoșii simpli

Langosi cu smantana si dulceata

În primul rând vom face aluatul. Pentru aceasta, se pun 400 de grame de făină într-un bol, sau în bolul de la mixer. Se adaugă o linguriță de sare și se omogenizează. 

Într-un recipient separat, se pune laptele călduț și se combină cu drojdia și o linguriță de zahăr. Se așteaptă 5 minute ca drojdia să se activeze. 

Se toarnă laptele cu drojdie în bolul cu făină și se începe frământarea. Poți folosi un mixer cu cârlig pentru frământat, sau poți omogeniza compoziția cu o spatulă. 

Se frământă aluatul până este omogen și perfect neted. Asta înseamnă un minim de 5 minute cu mixerul, sau pănă la 15 minute cu mâna. 

Se formează o bilă și se lasă la odihnit într-un castron acoperit cu folie alimentară. Aluatul se lasă să crească 1 oră la loc călduros. 

După ora de dospire, se scoate aluatul din castron după ce ne-am uns mâinile cu ulei. Se așează pe o suprafață și se taie în 6 bucăți egale. 

Se formează bile din fiecare bucată, iar apoi se aplatizează cu podul palmei pentru a crea niste plăcințele groase cu diametrul de aproximativ 10 centimetri. 

Cele 6 bucăți de aluat se așează într-o tavă unsă cu ulei și se lasă să crească pentru încă 20 minute. Eu prefer să le așez in tava de la cuptor, să le acopăr și să le las la odihnit în cuptor (inchis, desigur!)

După acest timp, vei avea niște gogoșele pufoase pe care le vei întinde (folosind mâinile) în discuri cu diametrul de 20 de centimetri. Pornește din centru si mergi cu degetele către exterior, învârtind bucata de aluat, pentru a crea un langoș cât de cât circular. 

Fiecare langoș se prăjește individual într-o tigaie încăpătoare în care am pus cam 2 centimetri de ulei. 

Langoșul se va ridica imediat și va începe să se umfle pe acoluri. Se prăjește un minut – două pe fiecare parte și se scoate pe o farfurie întinsă. Repetăm procesul pentru toate cele 6 bucăți. 

Se adaugă toppingul preferat de tine și se mănâncă cu multă, multă poftă. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
langosi cu branza si smantana

Rețetă Langoși Simpli


 • Autorul: Mara Marin
 • Timp Total: 2 ore
 • Servire: 6 langoși 1x

Descriere

Rețeta de langoși este mai degrabă simplă, fiind un aluat de bază cu lapte, drojdie și făină. Secretul unui langoș este aluatul proaspăt, crescut bine și prăjit în ulei din belșug. Această rețetă este una de langoși simpli, fără cartofi sau smântână în aluat.


Ingrediente

Scaleaza

Pentru aluat de langoși

400 de grame de făină albă

250 de mililitri de lapte călduț (dar nu mai cald de temperatura corpului)

20 de grame de drojdie proaspătă sau 7 grame de drojdie instant

O linguriță de sare

O linguriță de zahăr

Pentru topping: 

Smântână

Brânză sau cașcaval ras

Dulceață

Zahăr pudră


Instructiuni

 1. În primul rând vom face aluatul. Pentru aceasta, se pun 400 de grame de făină într-un bol, sau în bolul de la mixer. Se adaugă o linguriță de sare și se omogenizează.
 2. Într-un recipient separat, se pune laptele călduț și se combină cu drojdia și o linguriță de zahăr. Se așteaptă 5 minute ca drojdia să se activeze.
 3. Se toarnă laptele cu drojdie în bolul cu făină și se începe frământarea. Poți folosi un mixer cu cârlig pentru frământat, sau poți omogeniza compoziția cu o spatulă.
 4. Se frământă aluatul până este omogen și perfect neted. Asta înseamnă un minim de 5 minute cu mixerul, sau pănă la 15 minute cu mâna.
 5. Se formează o bilă și se lasă la odihnit într-un castron acoperit cu folie alimentară. Aluatul se lasă să crească 1 oră la loc călduros.
 6. După ora de dospire, se scoate aluatul din castron după ce ne-am uns mâinile cu ulei. Se așează pe o suprafață și se taie în 6 bucăți egale.
 7. Se formează bile din fiecare bucată, iar apoi se aplatizează cu podul palmei pentru a crea niste plăcințele groase cu diametrul de aproximativ 10 centimetri.
 8. Cele 6 bucăți de aluat se așează într-o tavă unsă cu ulei și se lasă să crească pentru încă 20 minute. Eu prefer să le așez in tava de la cuptor, să le acopăr și să le las la odihnit în cuptor (inchis, desigur!)
 9. După acest timp, vei avea niște gogoșele pufoase pe care le vei întinde (folosind mâinile) în discuri cu diametrul de 20 de centimetri. Pornește din centru si mergi cu degetele către exterior, învârtind bucata de aluat, pentru a crea un langoș cât de cât circular.
 10. Fiecare langoș se prăjește individual într-o tigaie încăpătoare în care am pus cam 2 centimetri de ulei.
 11. Langoșul se va ridica imediat și va începe să se umfle pe acoluri. Se prăjește un minut – două pe fiecare parte și se scoate pe o farfurie întinsă. Repetăm procesul pentru toate cele 6 bucăți.
 12. Se adaugă toppingul preferat de tine și se mănâncă cu multă, multă poftă.
 • Timp de preparare: 1 ora 50 minute
 • Timp de gătire: 15 minute
 • Categorie: Pâine

Mai multe rețete pe care sa le faci:

© 2023 Mara Marin

Categorii: Pâine

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.