Langoșii sunt primul lucru pe care îl mănânc când ajung în vestul țării. Dacă sunt la Timișoara mă opresc, obligatoriu, și la o pleșcaviță, dar langoșii nu lipsesc niciodată din meniu. Cu brânză, cu usturoi, cu smântână sau dulci, mănânc întotdeauna cu amândouă mâinile și cu o poftă incredibilă. Îmi plac cei simpli pe care se pune toppingul preferat, mai degrabă decât cei umpluți, dar nu aș îndrăzni să refuz nici o porție de langoși umpluți cu brânză.
Să vedem de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară langoșii.
Ingrediente langoși simpli
- Făină. Vei avea nevoie de o făină mai puțin dură, tip 00, sau pentru prăjituri. Aceasta are un conținut mai mare de gluten și va crea un aluat mai lipicios și mai pufos
- Drojdie. Poți folosi atât drojdie proaspătă, cât și instant. Îți recomand, totuși, când faci gogoși, cozonaci și alte tipuri de aluaturi pufoase să folosești drojdie proaspătă. Recomand acest lucru pentru că mi s-a întâmplat, în funcție de calitatea drojdiei instant ca aluatul să nu crească cum mi-aș fi dorit – poate pentru că era prea veche drojdia sau a fost ținută în condiții improprii.
- Lapte. Am ales să folosesc doar lapte pentru acest aluat. Când lucrăm cu drojdie este bine ca lichidul să nu fie rece. Nici fierbinte, pentru că vei omorî drojdia, ci călduț, la temperatura corpului (ideal 35-36 de grade).
- Zahăr și sare. Elementele care nu lipsesc din aluaturile cu drojdie.
Cum se prepară langoșii simpli

În primul rând vom face aluatul. Pentru aceasta, se pun 400 de grame de făină într-un bol, sau în bolul de la mixer. Se adaugă o linguriță de sare și se omogenizează.
Într-un recipient separat, se pune laptele călduț și se combină cu drojdia și o linguriță de zahăr. Se așteaptă 5 minute ca drojdia să se activeze.
Se toarnă laptele cu drojdie în bolul cu făină și se începe frământarea. Poți folosi un mixer cu cârlig pentru frământat, sau poți omogeniza compoziția cu o spatulă.
Se frământă aluatul până este omogen și perfect neted. Asta înseamnă un minim de 5 minute cu mixerul, sau pănă la 15 minute cu mâna.
Se formează o bilă și se lasă la odihnit într-un castron acoperit cu folie alimentară. Aluatul se lasă să crească 1 oră la loc călduros.
După ora de dospire, se scoate aluatul din castron după ce ne-am uns mâinile cu ulei. Se așează pe o suprafață și se taie în 6 bucăți egale.
Se formează bile din fiecare bucată, iar apoi se aplatizează cu podul palmei pentru a crea niste plăcințele groase cu diametrul de aproximativ 10 centimetri.
Cele 6 bucăți de aluat se așează într-o tavă unsă cu ulei și se lasă să crească pentru încă 20 minute. Eu prefer să le așez in tava de la cuptor, să le acopăr și să le las la odihnit în cuptor (inchis, desigur!)
După acest timp, vei avea niște gogoșele pufoase pe care le vei întinde (folosind mâinile) în discuri cu diametrul de 20 de centimetri. Pornește din centru si mergi cu degetele către exterior, învârtind bucata de aluat, pentru a crea un langoș cât de cât circular.
Fiecare langoș se prăjește individual într-o tigaie încăpătoare în care am pus cam 2 centimetri de ulei.
Langoșul se va ridica imediat și va începe să se umfle pe acoluri. Se prăjește un minut – două pe fiecare parte și se scoate pe o farfurie întinsă. Repetăm procesul pentru toate cele 6 bucăți.
Se adaugă toppingul preferat de tine și se mănâncă cu multă, multă poftă.
Printeaza
Rețetă Langoși Simpli
- Timp Total: 2 ore
- Servire: 6 langoși 1x
Descriere
Rețeta de langoși este mai degrabă simplă, fiind un aluat de bază cu lapte, drojdie și făină. Secretul unui langoș este aluatul proaspăt, crescut bine și prăjit în ulei din belșug. Această rețetă este una de langoși simpli, fără cartofi sau smântână în aluat.
Ingrediente
Pentru aluat de langoși
400 de grame de făină albă
250 de mililitri de lapte călduț (dar nu mai cald de temperatura corpului)
20 de grame de drojdie proaspătă sau 7 grame de drojdie instant
O linguriță de sare
O linguriță de zahăr
Pentru topping:
Smântână
Brânză sau cașcaval ras
Dulceață
Zahăr pudră
Instructiuni
- În primul rând vom face aluatul. Pentru aceasta, se pun 400 de grame de făină într-un bol, sau în bolul de la mixer. Se adaugă o linguriță de sare și se omogenizează.
- Într-un recipient separat, se pune laptele călduț și se combină cu drojdia și o linguriță de zahăr. Se așteaptă 5 minute ca drojdia să se activeze.
- Se toarnă laptele cu drojdie în bolul cu făină și se începe frământarea. Poți folosi un mixer cu cârlig pentru frământat, sau poți omogeniza compoziția cu o spatulă.
- Se frământă aluatul până este omogen și perfect neted. Asta înseamnă un minim de 5 minute cu mixerul, sau pănă la 15 minute cu mâna.
- Se formează o bilă și se lasă la odihnit într-un castron acoperit cu folie alimentară. Aluatul se lasă să crească 1 oră la loc călduros.
- După ora de dospire, se scoate aluatul din castron după ce ne-am uns mâinile cu ulei. Se așează pe o suprafață și se taie în 6 bucăți egale.
- Se formează bile din fiecare bucată, iar apoi se aplatizează cu podul palmei pentru a crea niste plăcințele groase cu diametrul de aproximativ 10 centimetri.
- Cele 6 bucăți de aluat se așează într-o tavă unsă cu ulei și se lasă să crească pentru încă 20 minute. Eu prefer să le așez in tava de la cuptor, să le acopăr și să le las la odihnit în cuptor (inchis, desigur!)
- După acest timp, vei avea niște gogoșele pufoase pe care le vei întinde (folosind mâinile) în discuri cu diametrul de 20 de centimetri. Pornește din centru si mergi cu degetele către exterior, învârtind bucata de aluat, pentru a crea un langoș cât de cât circular.
- Fiecare langoș se prăjește individual într-o tigaie încăpătoare în care am pus cam 2 centimetri de ulei.
- Langoșul se va ridica imediat și va începe să se umfle pe acoluri. Se prăjește un minut – două pe fiecare parte și se scoate pe o farfurie întinsă. Repetăm procesul pentru toate cele 6 bucăți.
- Se adaugă toppingul preferat de tine și se mănâncă cu multă, multă poftă.
- Timp de preparare: 1 ora 50 minute
- Timp de gătire: 15 minute
- Categorie: Pâine
Mai multe rețete pe care sa le faci:
© 2023 Mara Marin
0 Comentarii