Iahnie de fasole cu afumătură

Dintre toate mâncărurile, probabil cea despre care putem spune cu certitudine că este 100% românească, este iahnia de fasole. O mâncare scăzută de fasole, cu bucăți delicioase de afumătură de porc și condimente din belșug, iahnia de fasole este minunată fie, iarnă, fie vară - gătită în oală pe aragaz, sau la ceaun.

Iahnie de fasole cu afumătură

Iahnia de fasole cu afumătură este, cu certitudine, o mâncare românească autentică. Dacă unii pot zice că sarmaua-i de la Turci și micul din Orient, iar borșul de la Ruși, fasolea cu afumătură este, incontestabil, un preparat românesc get-beget (sic!). 

Sigur fiecare are rețeta lui, din familie, de iahnie de fasole. Spre exemplu, bunica mea făcea aproape exclusiv iahnie de post. Deși delicioasă, trebuie să recunosc că absolut nimic nu se compara cu savoarea afumăturii în combinație cu fasolea. Gustul pe care îl dă osul și carnea afumate preparatelor cu fasole este aproape de neegalat. Pentru mine, cel puțin. 

Iahnia de fasole cu afumătură este o mâncare simplă, fără prea multe fasoane. Singurul neajuns al ei este că cea mai bună și cea mai bună iahnie e aia făcută la ceaun, iar timpul de preparare nu este unul prea încurajator. Cu toate astea, mai ales dacă ai drum pe la țară, sau la o cabană la munte, îți recomand cu mare căldură să gătești o iahnie de fasole la ceaun – este absolut delicioasă și chiar merită deranjul. Pe timp de iarnă, eu o prepar întotdeauna pe aragaz și este, de asemenea, foarte gustoasă. Un preparat minunat, care îți încălzește sufletul în zilele friguroase de iarnă. 

Ingrediente iahnie de fasole

Ingrediente folosite la iahnia de fasole cu afumatura
 • Fasole uscată. Vei avea nevoie, desigur, de fasole uscată. Îți recomand să folosești fasolea cu care ești obișnuit și pe care o cunoști cel mai bine. Dacă ai fasole de anul în curs, din sursă sigură, atunci îți recomand cu mare căldură să o folosești pe aceea – va fierbe mult mai repede, iar timpul de hidratare va fi deosebit de scurt. 
 • Ceapă. Dintr-o iahnie nu poate lipsi ceapa. Tocată mărunt și călită, este cea care dă savoare mâncării. 
 • Rădăcinoase. În orice iahnie se folosesc morcovii, țelina, rădăcina de pătrunjel sau păstârnac. Regula mea de bază este să folosesc morcovi la jumătate din cantitatea de fasole, iar albitura la jumătate din cantitatea de morcov. Cantitățile exacte le regăsești mai jos, dar dacă dorești să folosești alte cantități, poți urma regula aceasta. 
 • Afumătură. Eu am folosit scăricică de porc afumată pentru această iahnie. În afară de ciolan, aceasta este preferata mea pentru orice ciorbă sau mâncare cu afumătură. Îmi place scăricica pentru că are și os, față de alte bucăți de afumătură. Întotdeauna oasele dau savoare oricărei mâncăruri sau ciorbe. Dacă preferi, totuși, să folosești o carne fără os în mâncare, îți recomand să prepari o zeamă de oase afumate pe care să o folosești în prepararea iahniei. 
 • Condimente. Pentru iahnie, eu folosesc condimente din belșug, ceea ce îți recomand și ție. Piper boabe, foi de dafin, chimen, boia dulce și cimbru, toate vor contribui la un preparat cu adevărat delicios. 
 • Passata de roșii sau roșii cuburi. Roșiile dau culoare mâncării de fasole, dar îi conferă și aciditatea de care are nevoie pentru a ieși în evidență aromele cărnii și a fasolei. 
 • Verdeață. La final, iahnia de fasole se decorează cu verdeață proaspătă. Eu am folosit o combinație de pătrunjel, leuștean și cimbrișor proaspăt. 

Metodă de preparare iahnie de fasole cu afumătură

Începem prin a clăti fasolea și a o alege, dacă este nevoie. Apoi, fasolea se lasă la înmuiat 12 ore sau peste noapte în apă rece. Fasolea trebuie lăsată la înmuiat într-un vas încăpător cu multă apă. Apa se va schimba de 2-3 ori în decursul timpului de hidratratare. 

Înainte de a începe prepararea efectivă a iahniei, fasolea se fierbe în 2-3 ape singură. Astfel, într-o oală încăpătoare, se pune fasolea împreună cu apă rece și se aduce la fierbere. Se fierbe timp de 15-20 de minute, apoi se scurge apa și se înlocuiește cu altă apă proaspătă. 

Pentru cea de-a doua fierbere, pune în oală și câteva boabe de piper și 2 foi de dafin. Lasă fasolea să fiarbă încă 20 de minute și apoi scurge apa în care a fiert. 

Într-o oală separată se pun 2 linguri de ulei și se adaugă ceapa împreună cu ½ de linguriță de sare. Se călește timp de 2-3 minute până devine translucidă, iar apoi se adaugă morcovul, țelina și albitura. Se adaugă chimenul și piperul boabe în acest moment. Se lasă 2-3 minute la foc mediu-mic.

Se adaugă afumătura și se mai călește împreună cu legumele timp de 2-3 minute. Se adaugă boia de ardei dulce, se amestecă. La final, punem și fasolea în oală și adăugăm aproximativ 2 litri de apă, cât să acopere toate ingredientele cu 3 degete. 

Notă: Este bine să verifici din timp în timp nivelul de lichid din oală, dar și gradul de gătire al fasolei. Dacă fasolea este încă tare, iar apa a scăzut foarte mult, suplimentează-o pe parcursul gătirii, astfel încât să fie suficient lichid. 

Se adaugă 2 foi de dafin și se lasă totul să fiarbă la foc mediu, cu oala parțial acoperită, timp de 2 ore, sau până când fasolea este fragedă. 

Se adaugă sare doar dacă este nevoie. Atunci când folosim afumătură este important să nu punem foarte multă sare în mâncare chiar de la început. Afumătura poate fi foarte sărată, așa că este bine să guști preparatul când este scăzut și să îl potrivești de sare atunci. 

În momentul în care fasolea s-a frăgezit, adăugăm sucul de roșii, amestecăm totul bine și adăugăm 1-2 lingurițe de sare, în funcție de cât de sărata a fost afumătura pe care am folosit-o. Se adaugă 1 linguriță de piper alb și se mai lasă totul să fiarbă până când obținem un sos dens.

La final se adaugă 2-3 crenguțe de cimbru proaspăt și se lasă să infuzeze 5 minute. Apoi, le îndepărtăm din iahnie și totul este gata! 

Iahnia de fasole se servește caldă, garnisită cu verdeață proaspătă. Eu am folosit cimbrișor, pătrunjel și leuștean tocate mărunt. Am mâncat cu poftă alături de pâine proaspătă și a fost un mega deliciu. 

Cum se servește iahnia de fasole

Este deja lucru consacrat că iahnia de fasole merge tare bine alături de castraveciori murați. De asemenea, poți alege să servești și niște ardei iuți murați, care mai ales pe timp de iarnă vor face echipă tare bună cu iahnia. 

Pe timp de vară, iahnia merge extraordinar alături de o ceapă crudă, tăiată sferturi, sau fideluță mai groasă. Dacă, totuși, ești ca mine și nu poți concepe iahnia de fasole fără ceva murături, să știi că alături de câțiva castraveți murați la soare în saramură, va fi extraordinară. 

Variații ale iahniei de fasole cu afumătură

Cârnați. Poți alege să faci iahnie de fasole cu cârnați în loc de afumătură. Va fi minunată și astfel. Îți recomand să folosești un cârnat mai grosuț, afumat bine. 

Iahnie de post. Iahnia este minunată și dacă nu conține carne. Poți alege să o îmbogățești cu un strop de boia afumată, pentru un gust mai bogat și verdeață proaspătă din belșug. 

Ciolan. În loc de afumătură, poți folosi ciolan sau aripioare de porc. În cazul acesta, va fi nevoie să fierbi ciolanul înainte în proporție de 70% și să gătești iahnia în zeama în care a fiert ciolanul. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Reteta iahnie de fasole cu afumatura

Rețetă iahnie de fasole cu afumătură


 • Autorul: Mara Marin
 • Timp Total: 3 ore
 • Servire: 4 porții 1x

Descriere

O mâncare scăzută de fasole, cu bucăți delicioase de afumătură de porc și condimente din belșug, iahnia de fasole este minunată fie, iarnă, fie vară – gătită în oală pe aragaz, sau la ceaun.


Ingrediente

Scaleaza

225 de grame de fasole crudă (aprox. 500 după hidratare)

225 de grame de morcov

60 de grame de țelină

60 de grame de păstârnac (sau pătrunjel rădăcină)

150 de grame de ceapă galbenă

500 de grame de scăricică afumată

2 litri de apă

4 foi de dafin

1 linguriță de boabe de piper

1 linguriță de chimen

1 linguriță de boia dulce

23 lingurițe de sare

1 linguriță de piper alb

300 de ml de passata de roșii

2 litri de apă

3 crenguțe de cimbru proaspăt

Verdeață tocată mărunt


Instructiuni

 1. Începem prin a clăti fasolea și a o alege, dacă este nevoie. Apoi, fasolea se lasă la înmuiat 12 ore sau peste noapte în apă rece. Fasolea trebuie lăsată la înmuiat într-un vas încăpător cu multă apă. Apa se va schimba de 2-3 ori în decursul timpului de hidtratare.
 2. Înainte de a începe prepararea efectivă a iahniei, fasolea se fierbe în 2-3 ape singură. Astfel, într-o oală încăpătoare, se pune fasolea împreună cu apă rece și se aduce la fierbere. Se fierbe timp de 15-20 de minute, apoi se scurge apa și se înlocuiește cu altă apă proaspătă.
 3. Pentru cea de-a doua fierbere, pune în oală și câteva boabe de piper și 2 foi de dafin. Lasă fasolea să fiarbă încă 20 de minute și apoi scurge apa în care a fiert.
 4. Într-o oală separată se pun 2 linguri de ulei și se adaugă ceapa împreună cu ½ de linguriță de sare. Se călește timp de 2-3 minute până devine translucidă, iar apoi se adaugă morcovul, țelina și albitura. Se adaugă chimenul și piperul boabe în acest moment. Se lasă 2-3 minute la foc mediu-mic.
 5. Se adaugă afumătura și se mai călește împreună cu legumele timp de 2-3 minute. Se adaugă boia de ardei dulce, se amestecă. La final, punem și fasolea în oală și adăugăm aproximativ 2 litri de apă, cât să acopere toate îngredientele cu 3 degete.
 6. Se adaugă 2 foi de dafin și se lasă totul să fiarbă la foc mediu, cu oala parțial acoperită, timp de 2 ore, sau până când fasolea este fragedă.
 7. Se adaugă sare doar dacă este nevoie. Atunci când folosim afumătură este important să nu punem foarte multă sare în mâncare chiar de la început. Afumătura poate fi foarte sărată, așa că este bine să guști prepratul când este scăzut și să îl potrivești de sare atunci.
 8. În momentul în care fasolea s-a frăgezit, adăugăm sucul de roșii, amestecăm totul bine și adăugăm 1-2 lingurițe de sare, în funcție de cât de sărata a fost afumătura pe care am folosit-o. Se adaugă 1 linguriță de piper alb și se mai lasă totul să fiarbă până când obținem un sos dens.
 9. La final se adaugă 2-3 crenguțe de cimbru proaspăt și se lasă să infuzeze 5 minute. Apoi, le îndepărtăm din iahnie și totul este gata!
 10. Iahnia se servește caldă, garnisită cu verdeață proaspătă. Eu am folosit cimbrișor, pătrunjel și leuștean tocate mărunt. Am mâncat cu poftă alături de pâine proaspătă și a fost un mega deliciu.

Note

Este bine să verifici din timp în timp nivelul de lichid din oală, dar și gradul de gătire al fasolei. Dacă fasolea este încă tare, iar apa a scăzut foarte mult, suplimentează-o pe parcursul gătirii, astfel încât să fie suficient lichid.

 • Timp de preparare: 20 minute
 • Timp de hidratare: 12 ore
 • Timp de gătire: 2 ore 40 minute
 • Categorie: Prânz
 • Bucătărie: Românească
Categorii: Prânz

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.