Sos Guacamole

Guacamole este un aperitiv minunat și chiar un snack delicios pentru serile în care se strânge familia la film. Este gustos, hrănitor și merge de minune ca sos pentru nachos.

Guacamole

Poți folosi guacamole și pentru un sandviș bogat în calorii, dar și pentru a-ți complimenta wrap-urile favorite. Este un sos versatil, ușor de făcut și deosebit de bogat în nutrienți, dar și calorii (mare atenție! Porția normala pentru o persoană este de jumătate de avocado). 

Avocado este bogat în uleiuri nesaturate, acid folic, dar și potasiu. Este un mic dejun minunat ca atare, cu sare piper și puțină zeamă de lămâie, sau inclus în salate, sendvișuri sau wrap-uri. 

Guacamole este un sos care se face din avocado bine copt. Așa că dacă ți-e poftă acum, acum de guacamole, ai grijă să pipăi avocado înainte să îl cumperi. Trebuie să fie puțin moale atunci când îl apeși, dar nu exagerat de moale, pentru că atunci deja nu mai este bun. 

Ingrediente guacamole

  • Avocado. Desigur, pulpă de avocado nu poate lipsi dintr-un sos pe bază de avocado. Ai grijă ca fructul pe care îl folosești să fie bine copt și moale, astfel încât să îl poți pasa ușor cu furculita. 
  • Lime. Limeta are o savoare aparte, un parfum diferit de cel al lămâii care complimentează foarte bine acest preparat. 
  • Roșii. Guacamole conține roșii tăiate cubulețe mici. În niciun caz cantitatea de roșii nu ar trebui să fie egală cu cea de avocado. Proporția este de 1:6 – adică pentru 2 avocado folosești ⅓ roșie mare sau 3-4 roșii cherry.
  • Ceapă & Usturoi. Ceapa conferă sosului de avocado o textură crocantă, iar usturoiul îi dă un plus de savoare. 
  • Coriandru. Tradițional, rețeta de guacamole folosește coriandru, care este foarte aromat și fresh. Dacă nu îți place coriandrul, stai liniștit, faci parte din cei 4 până la 14% din populația globului care nu agreează coriandrul. Iar studiile arată că în unele cazuri este din cauza unei mutații genetice pe cromozomul 11, așa că dacă coriandrul are gust de săpun pentru tine, motivul este genetica și nu faptul că ești mofturos. Pur și simplu înlocuiește-l cu pătrunjel
  • Jalapeno. Guacamole are nevoie de un impuls picant pentru a respecta tradițiile americii latine, de unde provine. În funcție de cât de picantă preferi mâncarea, poți pune sau poți omite jalapeno, dar puțin tot ar trebui să pui, doar pentru un mic imbold. 

Mod de preparare guacamole

Ingredientul vedetă a sosului guacamole este avocado. Se taie avocado pe jumătate, se indepărtează sâmburele, iar pulpa de avocado se trasferă Într-un castron sau farfurie adâncă. 

Se pisează grosier cu o furculiță și se adaugă, pentru început, sucul de la jumătate de limetă. Acest lucru va preveni înnegrirea avocado-ului. 

Se toacă jumătate de ceapă roșie cât de mărunt poți, astfel încât să se amestece bine în pasta de avocado și să nu ai doar bucăți răzlețe. 

Se toacă roșiile, la fel, cubulețe mici. 

Ardeiul iute Jalapeno se toacă mărunt și se pasează cu lama cuțitului. 

Coriandrul sau pătrunjelul se toacă mărunt. 

Se amestecă toate aceste ingrediente, iar apoi se adaugă peste pasta de avocado. 

Se omogenizează și se potrivește de sare și piper. Se adaugă sucul de la încă un sfert de limetă și se gustă. 

Dacă îți mai trebuie sare mai pune, la fel și suc de lămâie. Pentru mine guacamolele din 2 avocado este perfect cu 5 grame de sare și sucul a ⅔ de limetă, dar se poate ca tu să apreciezi proporțiile diferit, chiar dacă eu cred că aceasta este proporția ideală. 

Spun asta, pentru că mie aici mi se pare echilibrul perfect, mai ales raportat la cremozitatea și grăsimea din avocado, dar poate ție îți va plăcea mai acru, sau dimpotrivă, mai puțin acru.

Ingrediente guacamole
Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Guacamole

Rețetă Simplă Sos Guacamole


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 10 min
  • Servire: 4 porții 1x

Descriere

Aceasta este cea mai bună rețetă de guacamole, este simplu de făcut și folosește ingrediente proaspete, de înaltă calitate. Guacamole autentic  este plin de savoare, conține doar de avocado, ceapă, roșii, pătrunjel, ardei iute jalapeno, suc de lime, usturoi (opțional) și sare.


Ingrediente

Scaleaza

2 avocado

4 roșii cherry

Sucul a limetă

5 grame de sare

Piper

¼ ardei iute jalapeno

½ ceapă

Coriandru verde  (sau pătrunjel verde)


Instructiuni

  1. Se taie avocado pe jumătate, se indepărtează sâmburele, iar pulpa de avocado se trasferă Într-un castron sau farfurie adâncă.
  2. Se pisează grosier cu o furculiță și se adaugă, pentru început, sucul de la jumătate de limetă. Acest lucru va preveni înnegrirea avocado-ului.
  3. Se toacă jumătate de ceapă roșie cât de mărunt poți, astfel încât să se amestece bine în pasta de avocado și să nu ai doar bucăți răzlețe.
  4. Se toacă roșiile, la fel, cubulețe mici.
  5. Jalapeno se toacă mărunt și se pasează cu lama cuțitului.
  6. Coriandrul sau pătrunjelul se toacă mărunt.
  7. Se amestecă toate aceste ingrediente, iar apoi se adaugă peste pasta de avocado.
  8. Se omogenizează și se potrivește de sare și piper. Se adaugă sucul de la încă un sfert de limetă și se gustă.
  9. Dacă îți mai trebuie sare mai pune, la fel și suc de lămâie. Pentru mine guacamolele din 2 avocado este perfect cu 5 grame de sare și sucul a ⅔ de limetă.
  • Timp de preparare: 10 min
  • Categorie: Aperitive

Cuvinte: reteta guacamolele

Mai multe rețete pe care sa le faci:

© 2023 Mara Marin

Categorii: Sosuri | Aperitive | Mic Dejun

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.