Griș cu lapte și dulceață – pare să fi fost o constantă a tuturor celor născuți în prag de ani ‘90 și înainte. Oarecum de la sine înțeles – rețeta a anilor 80 – 90 de griș cu lapte a era simplă, cu ingrediente cât mai accesibile. Prăiturile și torturile fel de fel erau rezervate unor ocazii ceva mai speciale – fie că era o zi de naștere, onomastică, sau o sărbătoare precum Crăciunul sau Paștele.
Prepară acest desert apoi încearcă rețeta de orez cu lapte cremos pe care o faci rapid acasă cu orez arborio. Este plin de ingrediente aromate, inclusiv scorțișoară și cardamon. Îl poți sevi cu orice topping preferi. Se poate păstra la frigider 2 zile (dacă rezita atâta timp 😊).
Griș cu lapte nu este tocmai prima opțiune pentru un desert, dar este sigur o variantă rapidă, mai ales în momentele în care îți este dor de mâncarea ceva mai simplă, fără ingrediente exotice din copilărie. Dacă, totuși, ți se pare plictisitor grișul cu lapte, e bine să știi că și mie mi se pare exact la fel, așa că adesea îmi prepar porția mea exact cum prepar orezul cu lapte – adică cu apă de trandafiri și fistic. Apa de trandafiri îi oferă o aromă distinctă, foarte placută și mă duce, întotdeauna, cu gândul la vară și la vacanță – sentiment tare binevenit mai ales în serile reci și ploioase.
Toată povestea rețetei de griș cu lapte este destul de simplă și la obiect. Poți adapta cantitatea de griș și lichid cum vrei tu, important este să păstrezi proporția de 1:10. Adică, pentru 50 de grame de griș ai nevoie de 10 ori mai mult lichid – adică 500 de mililitri. Pentru 100 de grame de griș vei avea nevoie, deci, de 1 litru de lichid. Eu aleg să folosesc în proporție de 80-20 lapte și smântână lichidă, dar poți, la fel de bine, să folosești doar lapte.
Încă o chestie – dacă îți dorești să obții o budincă în loc de griș cu lapte cremos, schimbă proporția la 1:7 – adică pentru 100 de grame de griș, 700 de mililitri de lapte (sau 550 de lapte și 150 de smântână).
În ceea ce privește ingredientele, vei avea nevoie de griș, lapte, smântână lichidă, zahăr și vanilie. Opțional, poți adăuga apă de trandafir sau de portocal la finalul preparării și poți decora totul cu fistic sau cu nucile preferate.
Printeaza
Rețetă griș cu lapte
- Timp Total: 25 minute
- Servire: 4 porții 1x
Descriere
Grișul cu lapte este unul dintre acele deserturi care ne amintesc de copilărie. Deși putem prepara prăjituri, tarte și plăcinte felurite cu fructe exotice și arome pe măsură, parcă uneori tare ne este dor de aromele simple ale zilelor atât de lipsite de griji din copilărie.
Ingrediente
100 de grame de griș
800 de ml de lapte
200 ml de smântână lichidă
Semințele de la o păstaie de vanilie (sau extract de vanilie)
4 linguri de zahăr
Opțional:
1 lingură de apă de trandafir / portocal
Fistic
Instructiuni
- Într-o oală neaderentă se aduc la fierbere 800 de ml de lapte, împreună cu 200 de ml de smântână lichidă. Se adaugă 4 linguri de zahăr și semințele de la o păstaie de vanilie.
- Când laptele începe să fiarbă, se adaugă în ploaie grișul, amestecând continuu cu un tel pentru a nu se forma cocoloașe.
- Continuăm să amestecăm cu telul până când începe să se îngroașe compoziția. Când este suficient de groasă, schimbăm și amestecăm cu o lingură de lemn. După aproximativ 10-15 minute de fierbere, în funcție de grișul folosit, acesta va deveni cremos, într-o pastă omogenă.
- Oprim focul și transferăm grișul în castroane. Dacă dorești, acum spre finalul fierberii, este timpul să adaugi o lingură de apă de trandafiri.
- Se servește după plac cu dulceață sau cu nucile preferate.
- Timp de preparare: 5 minute
- Timp de gătire: 20 minute
- Categorie: Desert
- Bucătărie: Românească
0 Comentarii