Griș cu lapte

Grișul cu lapte este unul dintre acele deserturi care ne amintesc de copilărie. Deși putem prepara prăjituri, tarte și plăcinte felurite cu fructe exotice și arome pe măsură, parcă uneori tare ne este dor de aromele simple ale zilelor atât de lipsite de griji din copilărie.

griș cu lapte

Griș cu lapte și dulceață – pare să fi fost o constantă a tuturor celor născuți în prag de ani ‘90 și înainte. Oarecum de la sine înțeles – rețeta a anilor 80 – 90 de griș cu lapte a era simplă, cu ingrediente cât mai accesibile. Prăiturile și torturile fel de fel erau rezervate unor ocazii ceva mai speciale – fie că era o zi de naștere, onomastică, sau o sărbătoare precum Crăciunul sau Paștele. 

Prepară acest desert apoi încearcă rețeta de orez cu lapte cremos pe care o faci rapid acasă cu orez arborio. Este plin de ingrediente aromate, inclusiv scorțișoară și cardamon. Îl poți sevi cu orice topping preferi. Se poate păstra la frigider 2 zile (dacă rezita atâta timp 😊).

Griș cu lapte nu este tocmai prima opțiune pentru un desert, dar este sigur o variantă rapidă, mai ales în momentele în care îți este dor de mâncarea ceva mai simplă, fără ingrediente exotice din copilărie. Dacă, totuși, ți se pare plictisitor grișul cu lapte, e bine să știi că și mie mi se pare exact la fel, așa că adesea îmi prepar porția mea exact cum prepar orezul cu lapte – adică cu apă de trandafiri și fistic. Apa de trandafiri îi oferă o aromă distinctă, foarte placută și mă duce, întotdeauna, cu gândul la vară și la vacanță – sentiment tare binevenit mai ales în serile reci și ploioase. 

Toată povestea rețetei de griș cu lapte este destul de simplă și la obiect. Poți adapta cantitatea de griș și lichid cum vrei tu, important este să păstrezi proporția de 1:10. Adică, pentru 50 de grame de griș ai nevoie de 10 ori mai mult lichid – adică 500 de mililitri. Pentru 100 de grame de griș vei avea nevoie, deci, de 1 litru de lichid. Eu aleg să folosesc în proporție de 80-20 lapte și smântână lichidă, dar poți, la fel de bine, să folosești doar lapte. 

Încă o chestie – dacă îți dorești să obții o budincă în loc de griș cu lapte cremos, schimbă proporția la 1:7 – adică pentru 100 de grame de griș, 700 de mililitri de lapte (sau 550 de lapte și 150 de smântână). 

În ceea ce privește ingredientele, vei avea nevoie de griș, lapte, smântână lichidă, zahăr și vanilie. Opțional, poți adăuga apă de trandafir sau de portocal la finalul preparării și poți decora totul cu fistic sau cu nucile preferate.

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
lapte cu gris reteta

Rețetă griș cu lapte


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 25 minute
  • Servire: 4 porții 1x

Descriere

Grișul cu lapte este unul dintre acele deserturi care ne amintesc de copilărie. Deși putem prepara prăjituri, tarte și plăcinte felurite cu fructe exotice și arome pe măsură, parcă uneori tare ne este dor de aromele simple ale zilelor atât de lipsite de griji din copilărie.


Ingrediente

Scaleaza

100 de grame de griș

800 de ml de lapte

200 ml de smântână lichidă

Semințele de la o păstaie de vanilie (sau extract de vanilie)

4 linguri de zahăr

Opțional:

1 lingură de apă de trandafir / portocal

Fistic


Instructiuni

  1. Într-o oală neaderentă se aduc la fierbere 800 de ml de lapte, împreună cu 200 de ml de smântână lichidă. Se adaugă 4 linguri de zahăr și semințele de la o păstaie de vanilie.
  2. Când laptele începe să fiarbă, se adaugă în ploaie grișul, amestecând continuu cu un tel pentru a nu se forma cocoloașe.
  3. Continuăm să amestecăm cu telul până când începe să se îngroașe compoziția. Când este suficient de groasă, schimbăm și amestecăm cu o lingură de lemn. După aproximativ 10-15 minute de fierbere, în funcție de grișul folosit, acesta va deveni cremos, într-o pastă omogenă.
  4. Oprim focul și transferăm grișul în castroane. Dacă dorești, acum spre finalul fierberii, este timpul să adaugi o lingură de apă de trandafiri.
  5. Se servește după plac cu dulceață sau cu nucile preferate.
  • Timp de preparare: 5 minute
  • Timp de gătire: 20 minute
  • Categorie: Desert
  • Bucătărie: Românească
Categorii: Desert

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.