Descriere
Bogat în toate legumele proaspete, de sezon, acest ghiveci este plin de vitamine și de arome irezistibile. Cu un timp de preparare redus, este o cină ideală în zilele toride de vară.
Ingrediente
Scaleaza
1 ceapă galbenă mare
4 centimetri de praz
100 de grame de conopidă
1 vânătă mică
1 dovlecel
2 cartofi mici
1 ardei capia
2 rosii medii sau 100 de grame de roșii cherry
200 de ml de suc de rosii
2 foi de dafin
2 cuișoare
1 linguriță de cimbru
2–3 lingurițe de sare
1 linguriță de piper
Instructiuni
- Spălăm toate legumele bine, bine și curățăm cartofii. Tăiem legumele cubulețe mici de 1 centimetru (sau chiar 8 milimetri, dar nu are sens să cari ruleta prin bucătărie).
- Ceapa se toacă mărunt, la fel și prazul. Usturoiul se zdrobește cu presa, sau se toacă mărunt cu cuțitul.
- Într-un ceaunel sau o oală de 3 litri se adaugă 3 linguri de ulei. Când uleiul este încins, se micșorează flacăra cât de mult și se adaugă ceapa împreună cu chimenul și un praf de sare. Se călesc timp de 3-4 minute.
- Se adaugă prazu, morcovul și ardeiul capia și se călesc împreună cu ceapa încă 4-5 minute la foc mic. La final se adaugă usturoiul și se amestecă.
- Se adaugă vinetele. Se acoperă parțial oala se lasă să se gătească, ușor, preț de 5 minute.
- Se adaugă foaia de dafin, cuișoarele, cimbrul, sarea și piperul și se amestecă bine. Se mai lasă totul să fiarbă la foc mărunt încă 5 minute.
- Dacă lichidul legumelor scade foarte mult în acest timp, adaugă câte 50 de ml de apă și lasă să se gătească în continuare.
- Adăugăm cartofii și roșiile. Amestecăm bine și adăugăm și sucul de roșii. Lăsăm totul să fiarbă 7-8 minute.
- După acest timp adăugăm dovleceii pe care îi mai lăsăm să fiarbă împreună cu celalte legume preț de 4, maxim 5 minute. Verificăm cartofii, iar dacă sunt fierți, oprim focul. Ghiveciul este gata!
- Se servește cald sau rece alături de pâine sau o porție de orez basmati.
- Timp de preparare: 20 minute
- Timp de gătire: 30 minute
- Categorie: Prânz
- Bucătărie: Românească