Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
reteta de ghiveci de legume

Rețetă ghiveci de legume


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 50 minute
  • Servire: 3 porții 1x

Descriere

Bogat în toate legumele proaspete, de sezon, acest ghiveci este plin de vitamine și de arome irezistibile. Cu un timp de preparare redus, este o cină ideală în zilele toride de vară. 


Ingrediente

Scaleaza

1 ceapă galbenă mare

4 centimetri de praz

100 de grame de conopidă

1 vânătă mică

1 dovlecel

2 cartofi mici

1 ardei capia

2 rosii medii sau 100 de grame de roșii cherry

200 de ml de suc de rosii

2 foi de dafin

2 cuișoare

1 linguriță de cimbru

23 lingurițe de sare

1 linguriță de piper


Instructiuni

  1. Spălăm toate legumele bine, bine și curățăm cartofii. Tăiem legumele cubulețe mici de 1 centimetru (sau chiar 8 milimetri, dar nu are sens să cari ruleta prin bucătărie). 
  2. Ceapa se toacă mărunt, la fel și prazul. Usturoiul se zdrobește cu presa, sau se toacă mărunt cu cuțitul. 
  3. Într-un ceaunel sau o oală de 3 litri se adaugă 3 linguri de ulei. Când uleiul este încins, se micșorează flacăra cât de mult și se adaugă ceapa împreună cu chimenul și un praf de sare. Se călesc timp de 3-4 minute. 
  4. Se adaugă prazu, morcovul și ardeiul capia și se călesc împreună cu ceapa încă 4-5 minute la foc mic. La final se adaugă usturoiul și se amestecă.
  5. Se adaugă vinetele. Se acoperă parțial oala se lasă să se gătească, ușor, preț de 5 minute. 
  6. Se adaugă foaia de dafin, cuișoarele, cimbrul, sarea și piperul și se amestecă bine. Se mai lasă totul să fiarbă la foc mărunt încă 5 minute. 
  7. Dacă lichidul legumelor scade foarte mult în acest timp, adaugă câte 50 de ml de apă și lasă să se gătească în continuare. 
  8. Adăugăm cartofii și roșiile. Amestecăm bine și adăugăm și sucul de roșii. Lăsăm totul să fiarbă 7-8 minute. 
  9. După acest timp adăugăm dovleceii pe care îi mai lăsăm să fiarbă împreună cu celalte legume preț de 4, maxim 5 minute. Verificăm cartofii, iar dacă sunt fierți, oprim focul. Ghiveciul este gata! 
  10. Se servește cald sau rece alături de pâine sau o porție de orez basmati.
  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de gătire: 30 minute
  • Categorie: Prânz
  • Bucătărie: Românească