În zilele de vară bunica mea prepara deseori ghiveci de legume. Era întotdeauna pe masă în zilele de weekend din timpul verii, iar tatăl meu îl adora. Ca orice copil, preferam zilele cu șnițele și clătite, ghiveciul mi se părea plictisitor.
Din păcate nu am acea rețetă, dar o să vă povestesc despre ghiveciul meu de legume, așa cum îl fac eu – simplu, rapid și extraordinar de gustos. Îmi place mult această mâncare pentru că este super super bună rece, la fel cum este caldă. Ba chiar aș putea să zic că a doua zi îmi place chiar mai mult.
În plus, îmi place ghiveciul de legume pentru că este o mâncare care se poate transforma într–un prânz delicios a doua zi. O caserola, orez fiert sau lipie și ai un prânz copios, plin de vitamine fără să gătești de două ori.
Ingrediente ghiveci de legume
- Vinete. Pentru mine, vinetele sunt baza ghiveciului de legume. Ce vine pe lângă ele este mai mult sau mai puțin opțional, însă dacă lipsesc vinetele, parcă nu-i ghiveci.
- Ceapă. Desigur, nu poate lipsi ceapa dintr-un ghiveci de legume. Este sursa aromelor de caramel și a gustului ușor dulceag.
- Usturoi. Serios, nu poți să nu pui usturoi – vinete, dovlecei, roșii, toate cer măcar o leacă de usturoi.
- Dovlecei. Îmi plac mult dovleceii, inclusiv în salatele de vară așa că sigur nu puteau lipsi dintr-un ghiveci.
- Cartofi. Cartofii oferă un plus de consistență ghveciului și îmi plac texturile variate de la ceapă la roșii și de la dovlecel la cartof.
- Conopidă. Conopida merge minunat în orice tip de mâncare sau ciorbă de legume. Este aromată și are o textură tare faină care va contrasta cu celelalte legume precum cartofii și vinetele.
- Roșii. Folosesc atât roșii proaspete cât și suc de roșii/roșii conservate. Fiecare contribuie cu savoarea sa și cred că împreună întregesc preparatul.
- Praz. Pentru că de ce nu? Mai ales dacă se plictisește prin frigider, cruță-i suferința și aruncă-l și pe el în ghiveciul de legume.
- Ardei capia. Îl prefer ardeiului gras și imi place dulceața lui și aroma distinctă pe care o oferă preparatului.
- Condimente. Fără niciun pic de zgărcenie vom pune în ghiveciul de legume foi de dafin, cuișoare, chimen, cimbru, sare și piper.
Cum se prepară ghiveciul de legume

Spălăm toate legumele bine, bine și curățăm cartofii. Tăiem legumele cubulețe mici de 1 centimetru (sau chiar 8 milimetri, dar nu are sens să cari ruleta prin bucătărie). Conopida se desparte în florete micuțe.
Ceapa se toacă mărunt, la fel și prazul. Usturoiul se zdrobește cu presa, sau se toacă mărunt cu cuțitul.
Într-un ceaunel sau o oală de 3 litri se adaugă 3 linguri de ulei. Când uleiul este încins, se micșorează flacăra cât de mult și se adaugă ceapa împreună cu chimenul și un praf de sare. Se călesc timp de 3-4 minute.
Se adaugă prazul și ardeiul capia și se călesc împreună cu ceapa încă 4-5 minute la foc mic. La final se adaugă usturoiul și se amestecă.
Se adaugă vinetele. Se acoperă parțial oala se lasă să se gătească, ușor, preț de 5 minute.
Se adaugă foaia de dafin, cuișoarele, cimbrul, sarea și piperul și se amestecă bine. Se mai lasă totul să fiarbă la foc mărunt încă 5 minute.
Dacă lichidul legumelor scade foarte mult în acest timp, adaugă câte 50 de ml de apă și lasă să se gătească în continuare.
Adăugăm cartofii, floretele de conopidă și roșiile. Amestecăm bine și adăugăm și sucul de roșii. Lăsăm totul să fiarbă 7-8 minute.
După acest timp adăugăm dovleceii pe care îi mai lăsăm să fiarbă împreună cu celalte legume preț de 4, maxim 5 minute. Verificăm cartofii, iar dacă sunt fierți, oprim focul. Ghiveciul este gata!
Se servește cald sau rece alături de pâine sau o porție de orez basmati.
Ce alte legume mai poți folosi pentru ghiveci
Morcov. Poți adăuga și bucățele de morcov sau alte rădăcinoase, dacă îți plac. Acestea se adaugă devreme în procesul de gătire, imediat după ce am terminat de călit ceapa.
Mazăre. Mazărea este absolut delicioasă. Mai ales mazărea nouă. Așa că o poți adăuga cu încredere în această rețetă.
Apio. Cu o textură crocantă și o aromă distinctivă, apio se va integra de minune în orice ghiveci de legume.
Printeaza
Rețetă ghiveci de legume
- Timp Total: 50 minute
- Servire: 3 porții 1x
Descriere
Bogat în toate legumele proaspete, de sezon, acest ghiveci este plin de vitamine și de arome irezistibile. Cu un timp de preparare redus, este o cină ideală în zilele toride de vară.
Ingrediente
1 ceapă galbenă mare
4 centimetri de praz
100 de grame de conopidă
1 vânătă mică
1 dovlecel
2 cartofi mici
1 ardei capia
2 rosii medii sau 100 de grame de roșii cherry
200 de ml de suc de rosii
2 foi de dafin
2 cuișoare
1 linguriță de cimbru
2–3 lingurițe de sare
1 linguriță de piper
Instructiuni
- Spălăm toate legumele bine, bine și curățăm cartofii. Tăiem legumele cubulețe mici de 1 centimetru (sau chiar 8 milimetri, dar nu are sens să cari ruleta prin bucătărie).
- Ceapa se toacă mărunt, la fel și prazul. Usturoiul se zdrobește cu presa, sau se toacă mărunt cu cuțitul.
- Într-un ceaunel sau o oală de 3 litri se adaugă 3 linguri de ulei. Când uleiul este încins, se micșorează flacăra cât de mult și se adaugă ceapa împreună cu chimenul și un praf de sare. Se călesc timp de 3-4 minute.
- Se adaugă prazu, morcovul și ardeiul capia și se călesc împreună cu ceapa încă 4-5 minute la foc mic. La final se adaugă usturoiul și se amestecă.
- Se adaugă vinetele. Se acoperă parțial oala se lasă să se gătească, ușor, preț de 5 minute.
- Se adaugă foaia de dafin, cuișoarele, cimbrul, sarea și piperul și se amestecă bine. Se mai lasă totul să fiarbă la foc mărunt încă 5 minute.
- Dacă lichidul legumelor scade foarte mult în acest timp, adaugă câte 50 de ml de apă și lasă să se gătească în continuare.
- Adăugăm cartofii și roșiile. Amestecăm bine și adăugăm și sucul de roșii. Lăsăm totul să fiarbă 7-8 minute.
- După acest timp adăugăm dovleceii pe care îi mai lăsăm să fiarbă împreună cu celalte legume preț de 4, maxim 5 minute. Verificăm cartofii, iar dacă sunt fierți, oprim focul. Ghiveciul este gata!
- Se servește cald sau rece alături de pâine sau o porție de orez basmati.
- Timp de preparare: 20 minute
- Timp de gătire: 30 minute
- Categorie: Prânz
- Bucătărie: Românească
0 Comentarii