Mie îmi plac frigănelele cu orice toping și adesea, ca sa fiu sinceră, arunc peste frigănele orice am la îndemână. Fie că este sirop de arțar și banane sau fructe de pădure, zahar pudră și frișcă, sau orice combinație dintre cele de mai sus. Îmi plac și frigănelele cu bacon crocant și miere – sunt un deliciu, pe cuvânt!
Prepararea frigănelelor este la îndemâna oricui. Chiar dacă experiența ta în bucătărie nu merge dincolo de cartofi prăjiți și ouă ochiuri, cu frigănelele nu ai cum să dai greș, atat de simplu este!
Tot ceea ce trebuie să faci este să te asiguri că folosești o pâine albă care nu este foarte foarte proaspătă, dar nici întărită tun de acum 4 zile. Dacă faci frigănelele pentru desert sau mic dejun dulce, poți alege o pâine de tip brioche pe care o găsești la raioanele de brutărie preambalată din supermarketuri.
Ingrediente Frigănele

- Pâine. Desigur, fără pâine nu am avea frigănele. Pâinea este bine să nu fie cea mai proaspătă si, desigur, dacă vrei să le mănânci dulci, să nu fie o pâine cu condimente. Pâinea cu maia este, de asemenea, o alegere excelentă.
- Lapte. Laptele este ingredientul care face frigănelele pufoase la interior.
- Smântână. Îmi place să folosesc smântănă lichidă pentru mai multă consistență, dar si pentru mai mult gust.
- Ouă. Acestea creează exteriorul crocant, delicios al frigănelelor.
- Zahăr vanilat și scorțișoară. Desigur, ce ar fi frigănenele dulci fără aceste ingrediente? Le poți omite dacă faci frigănele sărate. Spre exemplu, mie imi place să mănânc piureul de spanac cu ou ochi și frigănele.
Cum se prepară frigănelele
Se bat ouăle într-un bol și se amestecă cu laptele, smântâna, zahărul vanilat și scorțișoara. Compoziția obținută se transferă într-o tavă pentru că îți va fi mult mai simplu să acoperi fellile de pâine uniform.
Feliile de pâine se înmoaie pe ambele părți în compoziția de ou cu lapte și se lasă aprox. 30 de secunde pe fiecare parte să absoarbă lichidul dacă pâinea este proaspătă. Dacă pâinea este mai veche, atunci mărește timpul la 1 minut pe fiecare parte.
Se încinge o lingură de ulei vegetal în tigaie și se așează feliile de pâine. Se prăjesc la foc mediu până devin aurii. Atenție mare să nu arzi frigănelele – culoarea exterioară trebuie să fie maro – maro închis, nicidecum negru!
Când s-au rumenit frumos, transferă frigănelele pe o farfurie acoperită cu un șervet absorbant și pregătește-ți toppingul preferat.
Pot face frigănele vegane?
Răspunsul este da, poți! Înlocuiește laptele cu un lapte vegetal neîndulcit (soia, migdale, orez), iar smântâna cu un lapte de cocos gras – cel mai bine este să alegi una dintre variantele din conserve, nu cel din sticlă. La aceste două ingrediente adaugi 1 vârf de lingurită de amidon alimentar, 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă, zahărul și scorțișoara. Înmoi pâinea preferată în această compoziție, cu atenție să nu devină prea umedă.
Frigănelele făcute astfel trebuie prăjite într-o tigaie bună neaderentă pentru că au tendința de a se lipi.
Printeaza
Rețetă Frigănele
- Timp Total: 15 min
- Servire: 2 porții 1x
Ingrediente
4 felii de pâine groase de aprox. 1.5 cm
3 ouă
80 ml lapte
70 ml smântână lichidă pentru gătit min. 30% grăsime
Un pliculeț de zahăr vanilat bourbon
1/4 linguriță de scorțișoară
1 praf de sare
1 lingură de ulei pentru prăjit
Instructiuni
- Se bat ouăle într-un bol și se amestecă cu laptele, smântâna, zahărul vanilat și scorțișoara. Compoziția obținută se transferă într-o tavă pentru că îți va fi mult mai simplu să acoperi fellile de pâine uniform.
- Feliile de pâine se înmoaie pe ambele părți în compoziția de ou cu lapte și se lasă aprox. 30 de secunde pe fiecare parte să absoarbă lichidul dacă pâinea este proaspătă. Dacă pâinea este mai veche, atunci mărește timpul la 1 minut pe fiecare parte.
- Se încinge o lingură de ulei vegetal în tigaie și se așează feliile de pâine. Se prăjesc la foc mediu până devin aurii. Atenție mare să nu arzi frigănelele – culoarea exterioară trebuie să fie maro – maro închis, nicidecum negru!
- Când s-au rumenit frumos, transferă frigănelele pe o farfurie acoperită cu un șervet absorbant și pregătește-ți toppingul preferat.
- Înfulecă frigănelele cu poftă!
Note
Pont: Eu prefer să pun destul de puțin zahăr în compoziție pentru ca fiecare să poată folosi toppingul favorit în cantitatea dorită, fără a exista riscul ca frigănelele să fie prea dulci. Dacă totuși ești mare amator de dulce, poți suplimenta zahărul din compoziție cu o linguriță de zahăr tos.
- Timp de preparare: 5 min
- Timp de gătire: 10 min
- Categorie: Mic dejun
- Bucătărie: Românească
Cuvinte: paine cu ou
0 Comentarii