Preparatele cele mai simple sunt uneori cele mai gustoase. Acele rețete care ne amintesc de acasă, cum este fasolea bătută sau frecată, sunt tare faine atunci când ne năpădește dorul de copilărie, sau de zilele însorite de vară de la bunici.
Nouă ne place tare mult fasolea bătută tradițională și este un preparat pe care îmi place să îl fac frecvent mai ales iarna, când fierb fasolea pentru iahnia cu ciolan, sau pentru ciorba de fasole cu afumătură. Orice este în plus, se transformă în fasole bătută, care devine gustarea principală pentru următoarele două zile.
Rețeta este tare simplă și economică. Dar cel mai important este că este super gustoasă! Se poate servi simplă, cu pâine, ca aperitiv sau gustare, dar poate la fel de bine să fie o cină minunată. Pentru un gust mai aromat poți înlocui ceapa cu arpagic galben caramelizat.
De ce imi place rețeta de fasole bătută
Este economică. Fasolea este un ingredient ieftin, însă este foarte hrănitoare și bogată în proteine.
Este minunată pentru reducerea risipei. Nu o dată am fiert prea multă fasole pentru ciorbă, sau pentru iahnia cu ciolan. De fiecare dată când se întâmplă acest lucru, transform excesul în fasole bătută și ne bucurăm câteva zile de gustări hrănitoare.
Ușor de tranformat. Din gustare, fasolea bătută poate deveni o cină bogată. Frige un cârnat, pune niște murături lângă și o felie de pâine proaspătă și ai o super cină în câteva minute.
Variații ale rețetei de fasole bătută
Adaugă tahini. Ți se pare anostă fasolea bătută? Adaugă un strop de tahine, exact cum faci pentru hummous și te vei bucura de un gust complet nou.
Înlocuiește ceapa prăjită. Dacă îți dorești un preparat cu un conținut mai scăzut de grăsimi, poți înlocui clasica ceapă prăjită cu semințe rumenite, sau cu un strop de ulei de măsline și zaatar.
Folosește condimente. Fierbe fasolea alături de condimente multe precum foile de dafin, cimbrul și bobabele de piper. Gustul final va fi unic și te vei bucura de o explozie de arome.

Cum se servește fasolea bătută
Sigur, nu este tocmai un preparat pentru mese festive, dar asta nu înseamnă că nu este delicioasă și nu trebuie să ne bucurăm de acest preparat așa cum se cuvine.
Fasolea bătută este, desigur, minunată, așa cum este ea. Cu un strop de ceapă caramelizată – este un deliciu servită cu pâine proaspătă. Însă poți crea chiar o experiență culinară din fasolea bătută, cu doar un strop de imaginație.
Creează un sendviș bogat. Ia o lipie și taie-o pe din două. Desprinde-o pe mijloc să faci loc, exact ca la gyros. Unge interiorul lipiei cu fasole bătută din belșug, presară un strop de zaatar, adaugă câteva bucățele de cârnăciori de oaie fripți în tigaie și niște felii de castravecior murat și ai un super kebab românesc.
Compliment pentru chiftele din carne de berbecuț. Fasolea bătută este cremoasă, iar dacă nu ai adăugat condimente sau ceapă, este minunată alături de o carne foarte aromată precum cea de oaie sau berbecuț. Dacă ai chiftele, sau chiar o friptură de oaie, este bine să știi că merg minunat alături de fasole bătută, întocmai cum merg excelent alături de un hummus.
Gustare cu puține calorii. Folosește legume crude în loc de pâine și vei avea o gustare cu puține calorii, care este și mega gustoasă pe deasupra. Poți încerca morcovi, ardei gras sau dovlecel tânăr.
Printeaza
Rețetă fasole bătută
- Timp Total: 2 ore 15 minute
- Servire: 4 porții 1x
Ingrediente
200 de grame de fasole uscată
1 foaie de dafin
5–6 boabe de piper
1 crenguță de cimbru proaspăt
1 ceapă de 100 de grame
3–4 linguri de ulei
2 căței de usturoi
7 grame de sare
½ linguriță de boia
Instructiuni
- Se spală fasolea și se lasă la înmuiat până când își dublează volumul. În timpul perioadei de hidratare, schimbăm apa de 2-3 ori pentru a acoperi în întregime fasolea. Fasolea se hidratează, de regulă, 8 ore. Dacă, însă ai noroc, sau o sursă de încredere de unde îți iei fasolea uscată, poți avea o fasole mai tânără care are nevoie doar de 1-2 ore de hidratare și mai puțin de o oră pentru a fierbe.
- Fasolea hidratată se pune într-o oală cu apă rece cât să o acopere cu 2-3 degete.Se aduce la fierbere. Se fierbe timp de 10 minute, timp în care îndepărtăm spuma formată. După 10 minute se scurge toată apa și se înlocuiește cu apă proaspătă.
- Repetăm procesul de mai sus încă o dată. Nu adăugăm sare și niciun alt condiment.
- După ce am înlocuit apa a treia oară, punem sarea, foaia de dafin, cimbrul și usturoiul și lăsăm fasolea să fiarbă la foc mic spre mediu. Fasolea pentru fasole bătută este fiartă atunci când strângi un bob între degete și este moale și se transformă în pastă.
- Când fasolea este fiartă, se transferă cu o spumieră într-un vas încăpător. Se adaugă 2 căței de usturoi cruzi și o lingură de ulei și se pasează cu blenderul vertical până când devine o pastă omogenă.
- Dacă este nevoie, adaugă treptat câte 20 de mililitri din zeama în care a fiert fasolea până când capătă consistența dorită.
- Într-o tigaie se încălzesc 3 linguri de ulei și se adaugă ceapa tăiată julien. Se caramelizează la foc mic timp de 30-45 de minute. Vezi rețeta de ceapă caramelizată pentru a obține cea mai faină ceapă pentru fasolea bătută. La finalul caramelizării, adaugă jumătate de linguriță de boia dulce și mai lasă focul 2-3 minute, maxim.
- Fasolea bătută se transferă în vase potrivite pentru servire și se acoperă cu ceapa caramelizată.
- Se servește cu pâine caldă, murături sau cârnați, după pofta inimii.
Note
Poți să îți dai seama cât de tânără este fasolea și cât de repede va fierbe chiar din momentul în care o lași la înmuiat. Regula ne spune că fasolea se lasă la înmuiat cam 8 ore sau peste noapte, la frigider. Dacă fasolea este tânără, vei observa ca într-o oră de când ai pus-o la înmuiat începe să se încrețească și își mărește volumul considerabil! Felicitări! Ai o fasole care va fierbe în mai puțin de o oră și pe care o poți scoate de la înmuiat după două ore.
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de hidratare: 2 ore
- Timp de gătire: 2 ore
- Categorie: Aperitiv
- Bucătărie: Românească
0 Comentarii