Dulceață de cireșe amare

Dulceața de cireșe amare este cea mai echilibrată dulceață. Gustul amărui al cireșelor amare și aroma foarte bogată a acestor fructe oferă o dulceață cu gust deosebit, minunată alături de clătite sau ca umplutură într-un croissant alături de o cană de lapte proaspăt.

Dulceață de cireșe amare

Este dulceața de cireșe amare cea mai bună dulceață? Pentru mine da, pot declara că este dulceața mea preferată dintre toate. Gustul ușor amar al cireșelor negre ne oferă o dulceață mult mai echilibrată decât cele preparate din fructe mai dulci. 

Cireșele amare se găsesc în piețe începând cu finalul lunii iunie și până la final de iulie. Este puțin probabil să mai găsești din cele foarte, foarte micuțe și ceva mai amare, însă vei găsi un soi mai măricel, amărui-dulceag.

Dulceața de cireșe amare este deosebit de aromată și, deși dulce, gustul amar echilbrează foarte frumos întreaga paletă de arome. Dulceața pe care ți-o prezint are un conținut ceva mai mic de zahăr decât obișnuim să vedem în rețetele tradiționale de dulceață, însă este minunată și este foarte echilibrată. 

Ingrediente dulceață de cireșe amare

 • Cireșe amare. Cireșele amare sunt considerate super-fructe. Dincolo de aroma irezistibilă, aceste fructe conțin deosebit de multe vitamine și minerale, fiind deosebit de bogate în complexul de vitamine B, vitamina E și antioxidanți. Înainte de a face dulceața, păstrează câteva pe care să le mănânci proaspete – sunt delicioase și extraordinare pentru sănătate. 
 • Zahăr. Desigur, pentru a face dulceață ai nevoie de zahăr. Vestea bună este că am folosit mai puțin zahăr decât de obicei, iar dulceața a ieșit absolut perfectă. 
 • Mentă. La finalul preparării am adăugat 2 crenguțe de mentă proaspătă, aromată care a infuzat dulceața și i-a dat o aromă aparte.

Modalitate de preparare dulceață de cireșe amare

În primul rând spălăm fructele bine de tot. Apoi, îndepărtăm sâmburii și codițele. Codițele le poți păstra și usca pentru ceai. 

cirese negre amare fara samburi

Așezăm pulpa fructelor într-un castron încăpător și deasupra lor punem toată cantitatea de zahăr și lăsăm fructele să îl absoarbă. Nu este nevoie să amesteci. Lasă fructele împreună cu zahărul la loc ferit timp de minim 1 oră. 

cirese amare cu zahar pentru dulceata

Într-o cratiță emailată încăpătoare sau un vas de cupru pentru dulceață așezăm fructele și dăm totul la foc foarte mic. Dulceața trebuie să fiarbă încet până când ajunge la o consistență vâscoasă, ușor lipicioasă. Timpul de fierbere este de aproximativ 2 ore. 

Când dulceața este aproape gata, pune 2 crenguțe întregi de mentă și lasă-le să fiarbă 15-20 de minute împreună cu fructele. 

Imediat ce am terminat de fiert dulceața, pregătim borcanele pe care le vom umple cât dulceața este încă fierbinte și le vom sigila imediat. 

Din cantitatea de fructe pe care am folosit-o am obținut 1.5 litri de dulceață. Așadar, verifică volumul borcanelor tale și planifică din timp numărul de borcane de care vei avea nevoie. 

Dulceața pusă în borcane și așează la loc ferit, pe un prosop gros și se lasă să se răcească. Depozitează-o în loc răcoros ferit de lumină pentru a se păstra cât mai mult timp. 

Sfaturi pentru prepararea dulceței de cireșe amare

Alege cireșe amare cât mai mici. Cireșele amare cele mai bune sunt cele care sunt aproape negre și de dimensiuni mici – mai mici decât vișinele. Acestea au o aromă mai intensă și sunt ceva mai amărui decât cele de dimensiuni mai mari. 

Folosește mănuși. Pentru că va trebui să îndepărtezi sâmburii cireșelor amare, este musai să lucrezi cu mănuși. Cireșele amare pătează foarte rău, iar dacă nu porți mănuși vei avea mâinile colorate câteva zile bune. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
reteta dulceata de cirese amare

Rețetă dulceață de cireșe amare


 • Autorul: Mara Marin
 • Timp Total: 4 ore
 • Servire: 1.5 litri 1x

Descriere

Dulceața de cireșe amare este o delicioasă și echilibrată dulceață, cu un gust amărui și o aromă bogată. Este făcută cu cireșe amare proaspete, zahăr și mentă și poate fi savurată alături de diverse preparate sau simplu, ca atare. Cireșele amare sunt super-fructe, bogate în vitamine și minerale, fiind o alegere sănătoasă. Această dulceață are un conținut mai mic de zahăr, fiind o opțiune mai echilibrată și plină de savoare.


Ingrediente

Scaleaza

3 kilograme de cireșe amare (după ce am îndepărtat sâmburii)

1.5 kilograme de zahăr

2 crenguțe de mentă


Instructiuni

 1. În primul rând spălăm fructele bine de tot. Apoi, îndepărtăm sâmburii și codițele. Codițele le poți păstra și usca pentru ceai.
 2. Așezăm pulpa fructelor într-un castron încăpător și deasupra lor punem toată cantitatea de zahăr și lăsăm fructele să îl absoarbă. Nu este nevoie să amesteci. Lasă fructele împreună cu zahărul la loc ferit timp de minim 1 oră.
 3. Într-o cratiță emailată încăpătoare sau un vas de cupru pentru dulceață așezăm fructele și dăm totul la foc foarte mic. Dulceața trebuie să fiarbă încet până când ajunge la o consistență vâscoasă, ușor lipicioasă. Timpul de fierbere este de aproximativ 2 ore.
 4. Când dulceața este aproape gata, pune 2 crenguțe întregi de mentă și lasă-le să fiarbă 15-20 de minute împreună cu fructele.
 5. Imediat ce am terminat de fiert dulceața, pregătim borcanele pe care le vom umple cât dulceața este încă fierbinte și le vom sigila imediat.
 6. Din cantitatea de fructe pe care am folosit-o am obținut 1.5 litri de dulceață. Așadar, verifică volumul borcanelor tale și planifică din timp numărul de borcane de care vei avea nevoie.
 7. Dulceața pusă în borcane și așează la loc ferit, pe un prosop gros și se lasă să se răcească. Depozitează-o în loc răcoros ferit de lumină.
 • Timp de preparare: 2 ore
 • Timp de gătire: 2 ore
 • Categorie: Desert
 • Bucătărie: Românească
Categorii: Desert

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.