Sunt o mare iubitoare de pește. De multe ori zic că aș putea renunța oricând la carnea de orice fel, dar cel mai dor mi-ar fi de pește și de fructele de mare. Îmi plac peștii „peștioși” așa cum le zic eu – cei care au gust pregnant de pește – dar și cei oceanici, în egală măsură.
Dorada, alături de biban și păstrăv se numără printre primele mele alegeri. Mi-ar plăcea să fie mai accesibili, din punctul de vedere al disponibilității, și pești precum barbunii, calcanul sau zărganul, dar în lipsa lor, dorada este o alegere minunată. Se gătește repede, asemenea oricărui pește și este absolut delicioasă, fără a avea un gust foarte pregnant. Dacă alegi să o gătești la cuptor și pui câteva felii de lămâie în interior, gustul de pește va fi contrabalansat minunat.
Dorada se mai poate găti și la grătar, afară, sau pe grătar de fontă pentru aragaz. Este și aceasta o variantă delicioasă, mai ales vara și mai ales pe grătarul din curte. Dorada din această rețetă poate fi înlocuită cu succes de păstrăv sau biban, iar rezultatul va fi la fel de gustos.
Cum se alege dorada și peștele
Îți recomand întotdeauna să cumperi dorada întreagă (sau orice alt pește), cu tot cu cap, mai ales dacă nu ești sigură de proveniența și sursa acestuia. File-urile de pește sunt periculoase pentru că pot fi vechi și, nu de puține ori, ele au fost deja congelate și ulterior decongelate pentru a fi vândute ca pește proaspăt. M-am bucurat să văd, cel puțin în unele supermarketuri, că acest lucru este indicat pe plăcuța cu prețul și deci, poți face o alegere informată.
Ca o regulă, nu cumpăra niciodată file de pește dacă nu îl gătești chiar în ziua aceea, sau cel mult în următoarea zi. Nu poți ști de cât timp este refrigerat în vitrină și este cel mai bine să nu îți asumi riscul de a găti un pește aflat chiar în prag de a se strica.
La ce să fii atent când alegi dorada:
- Carnea trebuie să fie fermă
- Coada trebuie să fie fermă
- Pielea trebuie să prezinte o mucoasă gelatinoasă
- Ochii trebuie să fie limpezi
- Inodor, sau cu un miros plăcut de apă de mare
Cum se servește dorada la cuptor
Poți opta pentru o varietate de garnituri, de la salată de vară, salată fatoush sau salată de rădăcinoase și până la clasicii cartofi rumeniți la cuptor și de ce nu, chiar și o mămăligă. Ce-i drept, eu rezerv mămăliga pentru peștele prăjit, sau pentru saramură, dar nu-i nimic greșit să o pui alături de o doradă la cuptor.
Are oase dorada?
Spre deosebire de alți pești, dorada are foarte puține oase. Acestea sunt mari, nu are oase fine și sunt foarte ușor de ales. Dacă îndepărtezi corect coloana vertebrală și aripioarele, vei rămâne cu doar câteva oase de dimensiuni mari.
Printeaza
Rețetă dorada la cuptor
- Timp Total: 55 minute
- Servire: 2 porții 1x
Descriere
Dorada la cuptor este un preparat foarte simplu, ideal pentru iubitorii de pește care nu au acces la grătar în aer liber. Este un fel de mâncare mult mai ușor decât peștele prăjit și merge minunat alături de o salată proaspătă de vară.
Ingrediente
2 dorade (aprox. 400 de grame fiecare)
Condimente mediteraneene
4–6 felii de lămâie
Sare
Piper
Ulei de măsline
Instructiuni
- Se curăță dorada de solzi. Pentru a face acest lucru poți folosi un cuțit mic pe care îl treci la unghi de 45 de grade dinspre coada peștelui spre cap, sau poți folosi o ustensilă specială care îți va face viața infinit mai ușoară. Se spală peștii.
- După ce am curățat doradele, le așezăm pe un tocător și le tamponăm bine cu un șervet de hârtie pentru a absorbi excesul de apă.
- Crestăm superficial doradele pe fiecare parte în 3 linii ușor oblice.
- Condimentăm atât în interor, cât și la exterior cu sare, piper și condimente mediteraneene.
- Stropim ambele dorade cu ulei de măsline și le masăm pentru a unifomiza condimentele. La mijloc așezăm 2-3 felii de lămâie.
- Le așezăm pe o tavă tapetată cu hărtie de copt și le dăm la cuptorul preîncălzit la 190 de grade, căldură inferioară și superioară, pe cât posibil la mijlocul cuptorului, timp de 35-40 de minute.
- Lăsăm doradele neacoperite. Dacă în vreun fel ți se pare că se rumenesc prea tare în partea de sus, ia o hârtie de copt, mototolește-o și udă-o cu apă. O scuturi, o întinzi și o așezi peste tavă. Acest lucru va preveni arderea doradei.
- Servește dorada caldă, proaspăt scoasă din cuptor, alături de o salată sau de garnitura preferată.
Note
Dacă doradele tale sunt foarte mici, sau foarte mari, raportat la 400 de grame, timpul de gătire va crește, sau va scădea.
Este important să verifici peștele din timp în timp. Vei vrea să ai o doradă fragedă, însă nu uscată. De aceea, este important, ca în funcție de cuptorul pe care îl utilizezi să verifici la 15 minute cât de „făcută” este dorada la interior.
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de gătire: 40 minute
- Categorie: Prânz
- Bucătărie: Internațională
0 Comentarii