Cum gătești fasolea uscată pentru iahnie sau fasole bătută

Fasolea este o componentă importantă a meselor tradiționale românești, dar și simbol de mândrie națională. Nu degeaba se servește de Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie. O mâncăm de post dar și când avem ”poftă de ceva bun”. Merită să învățăm cum se gătește corect fasolea!

Gatirea fasolei uscata

Fasolea uscată este un deliciu în iahnii, fasole bătută sau salate. Totuși, este important să o gătești corect, astfel încât fiecare boabă de fasole să fie cremoasă și plină de savoare. În acestă rețetă, regăsești tehnica de preparare pentru boabe de fasole gătite perfect și atât de gustoase, încât o să vrei să le mănânci cu polonicul.

Ingrediente și cantități pentru 4 porții

Cum gatesti fasolea alba corect
  • 1 cană (aproximativ 250g) de fasole albă uscată, clătită și sortată
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă medie, tocată
  • 2 frunze de dafin
  • 2 fire de cimbru proaspăt
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 linguriță de sare grunjoasă
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Cu această metodă de gătire a fasolei poți să gătești cele mai apreciate mâncăruri românești: iahnie de fasole cu scăricică afumată și fasole bătută cu ceapă gătită perfect.

  • 1 Adaugăm fasolea într-un bol mare, acoperind-o cu apă aproximativ 7.5 cm peste nivelul fasolei. Lasă la înmuiat timp de 8 ore sau peste noapte. Scurgem și clătim bine.
  • 2 Într-o oală mare, încălzim uleiul de măsline la foc mediu. Când uleiul începe să sfârâie, adaugăm ceapa, amestecând constant, până se înmoaie, aproximativ 3-4 minute.
  • 3 Adaugăm fasolea în oală, acoperind-o cu apă aproximativ 7.5 cm peste nivelul fasolei. Mărim focul și aducem la fierbere. Reducem focul la mic și lăsăm să fiarbă până când fasolea începe să facă spumă, aproximativ 30 de minute. Îndepărtăm spuma de pe suprafața fasolei.
  • 4 Adaugăm frunzele de dafin, cimbrul, usturoiul, sarea și piperul. Lăsăm să fiarbă, amestecând ocazional, până când fasolea este moale, aproximativ 2 ore. Îndepărtăm foile de dafin și cimbru.

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Mara autor blog

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar, degustătorul șef de la Culinary.ro, savurând un morcov

Iubesc morcovii, bananele și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.