Cozonac floare cu cacao și scorțișoară – merge de minune cu o ceașcă de cafea

Reteta de cozonac floare cu cacao si scortisoara este usor de preparat. Desi pare complicat, procesul de preparare nu este deloc greu. Acest desert delicios merge de minune cu o ceasca de cafea sau o cana de ceai.

Ingrediente pentru aluat:

  • 4 cani faina, 2/3 cana zahar
  • Un praf de sare, 1 cana lapte cald
  • 1/4 cana unt, 3 oua
  • 20 gr drojdie proaspata, 2 lingurite coaja de lamaie
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Ingrediente pentru umplutura:

  • 1/4 cana unt, 1/4 cana cacao
  • 2 lingurite scortisoara, 1 cana zahar pudra

Mod de preparare:

Turnam putin lapte cald intr-un bol. Adaugam 2 lingurite de zahar si drojdia proaspata. Amestecam usor pentru ca drojdia sa se dizolve si o lasam apoi sa creasca, timp de 10 minute.

Intr-un alt bol, adanc, punem faina, restul de zahar, laptele ramas, un praf de sare, ouale, untul, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Adaugam apoi drojdia si framantam pana obtinem un aluat neted.

Acoperim aluatul cu un prosop de bucatarie si il lasam la dospit timp de jumatate de ora, intr-un loc cald. In timp ce aluatul creste, pregatim umplutura. Frecam untul moale, la temperatura camerei, cu scortisoara si pudra de cacao.

Transferam aluatul dopsit pe blatul de lucru presarat cu faina si-l impartim in 4 parti egale. Din fiecare bucata de aluat facem cate un cerc subtire.

Peste primul cerc punem o parte din umplutura, presaram zahar pudra si asezam cel de-al doilea cerc de aluat. Adaugam umplutura, venim cu a 3-a foaie de aluat, adaugam din nou umplutura si scoperim cu ultima foaie de aluat.

Taiem cercurile de aluat in 8 triunghiuri, folosind un cutit ascutit.

Taiem apoi fiecare triunghi in mijloc si trecem aluatul prin acea taietura, pentru a forma o stea.

Transferam cozonacul floare intr-o tava tapetata cu hartie de copt si-l mai lasam sa creasca inca 10 minute.

Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ jumatate de ora. Cand cozonacul floare s-a copt, turnam putin lapte calde deasupra. Inainte de servire, presaram cozonacul cu zahar pudra. Pofta buna si spor la gatit!