Cotlete de berbecuț

Cotletele de berbecuț sunt, în fapt, coastele împreună cu mușchiul adiacent. Este una dintre cele mai bune tăieturi dintr-o oaie, alături de T-bone (foarte asemănător cu cel de vită ca structură). Dacă sunt preparate corect, cotletele vor fi delicioase, fragede și pline de arome îmbietoare.

Îmi place nespus carnea de miel și de oaie. Întotdeauna mi-a plăcut, chiar și atunci când eram copil – nu m-a deranjat niciodată gustul sau mirosul. Cu toate acestea, știu că sunt multe persoane care nu agreează carnea de miel și de oaie din cauza mirosului specific.

Din acest motiv, și mai ales atunci când am mai multe persoane la masă, aleg să prepar carnea de oaie și miel după una dintre rețetele tradiționale orientale. Această metodă presupune marinarea cărnii timp de minim 6 ore într-un baiț ceva mai special și, poate, un pic neașteptat. Adevăru este că această metodă de marinare a cărnii, nu doar că o frăgezește, dar îi și atenuează foarte mult mirosul specific. 

Așadar, această rețetă începe cu marinarea cotletelor de berbecuț. Poți face această marinadă pentru orice fel de carne de oaie (nu pentru pastramă, desigur, aceea este deja marinată de măcelar). 

Marinarea se face într-o bază de lapte bătut în care se adaugă condimente berbere, sau condimente „7 pipere” pe care le găsești în comerț, aproape în orice supermarket. Baițul se completează cu jumătate de lingură de sare, piper, zeamă de lămâie, usturoi zdrobit și ulei de măsline. Este bine să lăsăm carnea să se odihnească în această marinadă timp de minim 4 ore, la frigider. 

Hai să vedem de ce ai nevoie pentru a pregăti cotlete de berbecuț suculente și aromate.

Ingrediente pentru prepararea cotletelor de berbecuț

Pentru această rețetă am folosit 4 cotlete de berbecuț cumpărate de la o măcelărie și nu din supermarket. Este bine să fii atent la cantitatea de grăsime pe care o are cotletul – nu vrei să fie nici prea multă, nici prea puțină. Dar îl vei potrivi acasă, dacă măcelarul nu face asta pentru tine. 

  • Lapte bătut. Este esențial pentru frăgezirea cărnii și pentru atenuarea mirosului. Poți folosi, alternativ un iaurt de băut (din cel mai lichid). 
  • Condimente berbere. Eu am primit din Maroc o astfel de pungă de condimente, care, din păcate, nu are și o etichetă cu conținutul amestecului. Am tot căutat prin magazinele noastre și am ajuns la concluzia că cel mai apropiat amestec disponibil este cel „7 pipere”.
  • Zeamă de lămâie. Aciditatea combinată a lămâii și a laptelui bătut ajută la macerarea cărnii. În plus, lămâia, împreună cu amestecul de condimente, taie mirosul pregnant al cărnii de oaie. 
  • Usturoi. Pentru că este delicios și se încadrează minunat în peisajul baițului, îmi place să adaug 4 căței de usturoi zdrobiți.
  • Sare. Pentru că nu există mâncare fără sare decât la spital. 

Cum se prepară cotletele de berbecuț

Prepararea oricărei cărni începe cu alegerea unei bucăți de bună calitate. Asta nu înseamnă că trebuie să îți lași toate economiile la măcelărie, ci înseamnă că trebuie să te asiguri că berbecuțul nu este, de fapt, stră-stră-bunicul berbecuțului. De asemenea, în ceea ce privește cotletele, asigură-te că nu au extrem de multă grăsime sau tendoane. Le poți aranja acasă, dar dacă nu te simți confortabil să faci asta, întreabă măcelarul dacă te poate ajuta. 

Ca un pont, ceea ce face carnea de oaie să fie tare (în afară de vârsta prea înaintată) sunt acele pielițe și tendoane care brăzdează carnea. Atunci când aduci acasă o bucată de pastramă, spre exemplu, este bine să începi să o potrivești indepărtând cu un cuțit ascuțit toate pielițele (atât cât se poate) și fâșiile de tendon. Dacă faci chestia asta, oaia va deveni mult mai fragedă și nu vei da peste acele bucăți care nu pot fi mestecate. Din fericire, pentru cotletele de berbecuț acest procedeu este minim, va trebui doar să îndepărtezi surplusul de grăsime de la exterior, dacă există și eventualele pielițe, tot din exterior. 

Pasul următor este pregătirea baițului. Într-un castron încăpător se adaugă litru de lapte bătut, 1 lingură de amestec de condimente 7 pipere, 4 usturoi zdrobiți sau tocați mărunt, mărunt , zeama de la o jumătate de lămâie, jumătate de lingură de ulei de măsline, jumătate de lingură de sare se mare și un strop de piper. Se amestecă cu spor toate acestea până când sunt încorporate în laptele bătut. 

Apoi se scufundă cotletele în castronul cu baiț, asfel încât să fie complet acoperite. Se acoperă cu folie alimentară, se dau la fridiger și se lasă la macerat pentru minim 4 ore, dar le poți lăsa și peste noapte. 

După ce s-a scurs timpul de marinare, se scot cotletele din marinadă și se spală sub jet de apă rece până sunt curate. Se asezonează cu sare și piper. 

Într-o tigaie încăpătoare, se încălzește o lingură de ulei de măsline și se așează coteletele și 3 căței de usturoi întregi, cu coajă. Se rumenesc câte 3 minute pe fiecare parte (pentru cotlete cu grosimea de 1.5 centimetri). Asemenea cărnii de vită, nivelul de gătire al cărnii de oaie se testează prin apăsarea cu degetul. 

Pont: Am vazut cu mult timp în urmă un videoclip foarte interesant, sau poate era o emisiune la televizor, în care se explica cum testezi cât de bine este făcută o bucată de carne. Ideea era următoarea: Atinge-ți degetul mare cu cel arătător lipind buricele degetelor (într-un O.K. relaxat) și ținând mâna relaxata. Cu cealalta mână palpează pernuța formată la baza degetului mare – aceasta este textura unei cărni gătite în sânge, sau „rare”. Apoi unește degetul mijlociu cu cel arătător și palpează – aceasta este textura unei cărni „medium”, iar în cele din urmă, unind degetul inelar cu arătătorul, vei simți textura unei cărni bine făcute.

În timpul în care cotletele stau în tigaie, eu încălzesc cuptorul la 200 de grade fără funcția de ventiator, doar căldură sus și jos. După ce se scurg cele 3 minute de prăjire pe fiecare parte, transfer tigaia cu totul în cuptor, pentru încă 4 minute, pentru a finaliza procesul de gătire. 

Gata! Asta este tot! Tot ce trebuie să faci este să înfuleci cu poftă. 

Cum se servesc coteletele de berbecuț

Eu am ales să le servesc cu o salată tabouleh și o garnitură simplă de cous-cous. Opțional, pentru cei cărora le place, poți prepara un sos proaspăt de leurdă, sau orice alt fel de pesto, deși cred că cel de mentă poate fi o alegere foarte inspirată. 

Poți servi cotletele de berbecut și alături de un piure de cartofi, un orez, un bulgur delicios, sau cartofi crocanți rumeniți la cuptor. 

Fiind o carne grea, oaia se împacă foarte bine cu salatele. Așadar, poti pregăti o salată simplă de primăvară cu salată verde, ceapă și ridichi, care va fi un compliment minunat pentru orice friptură de miel sau oaie. 

Alternativ, poți alege chiar să prepari o mămăligă super cremoasă alături de cotletele tale de berbecuț. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Cotlete de berbecut

Rețetă cotlete de berbecuț


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 49 minute
  • Servire: 2 porții 1x

Descriere

Această rețetă simplă și rapidă îți va arăta cum să pregătești cotletele de berbecuț suculente și aromate, cu o crustă crocantă, dar cu o carne fragedă și plină de gust.


Ingrediente

Scaleaza

4 cotlete de berbecuț (450g)

1 litru de lapte bătut

1 lingură de amestec de condimente „7 pipere”

Zeama de la jumătate de lămâie

4 căței de usturoi zdrobiți (aprox. 16 grame)

Jumătate de lingură de sare de mare

O lingură de ulei de măsline

Pentru gătire: 

Sare și piper

O lingură de ulei de măsline

3 căței de usturoi presați cu cuțitul (fără a fi decojiți)


Instructiuni

  1. Prepararea oricărei cărni începe cu alegerea unei bucăți de bună calitate. Asta nu înseamnă că trebuie să îți lași toate economiile la măcelărie, ci înseamnă că trebuie să te asiguri că berbecuțul nu este, de fapt, stră-stră-bunicul berbecuțului. De asemenea, în ceea ce privește cotletele, asigură-te că nu au extrem de multă grăsime sau tendoane. Le poți aranja acasă, dar dacă nu te simți confortabil să faci asta, întreabă măcelarul dacă te poate ajuta.
  2. Pasul următor este pregătirea baițului. Într-un castron încăpător se adaugă litru de lapte bătut, 1 lingură de amestec de condimente 7 pipere, 4 usturoi zdrobiți sau tocați mărunt, mărunt , zeama de la o jumătate de lămâie, jumătate de lingură de ulei de măsline, jumătate de lingură de sare se mare și un strop de piper. Se amestecă cu spor toate acestea până când sunt încorporate în laptele bătut.
  3. Apoi se scufundă cotletele în castronul cu baiț, asfel încât să fie complet acoperite. Se acoperă cu folie alimentară, se dau la fridiger și se lasă la macerat pentru minim 4 ore, dar le poți lăsa și peste noapte.
  4. După ce s-a scurs timpul de marinare, se scot cotletele din marinadă și se spală sub jet de apă rece până sunt curate. Se asezonează cu sare și piper.
  5. Într-o tigaie încăpătoare, se încălzește o lingură de ulei de măsline și se așează coteletele și 3 căței de usturoi întregi, cu coajă. Se rumenesc câte 3 minute pe fiecare parte (pentru cotlete cu grosimea de 1.5 centimetri). Asemenea cărnii de vită, nivelul de gătire al cărnii de oaie se testează prin apăsarea cu degetul.
  6. În timpul în care cotletele stau în tigaie, se încălzește cuptorul la 200 de grade fără funcția de ventiator, doar căldură sus și jos. După ce se scurg cele 3 minute de prăjire pe fiecare parte, se transferă tigaia cu totul în cuptor, pentru încă 4 minute, pentru a finaliza procesul de gătire.

Note

*Pentru un gust aromat poți adăuga rozmarin proaspăt tocat

  • Timp de preparare: 5 ore
  • Timp de gătire: 10 min
  • Categorie: Cină
Categorii: Cină | Prânz

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.