Această conopidă la cuptor este, probabil, cel mai bun preparat complet vegan pe care l-am mâncat în ultimele luni. Nu am simțit nicio clipă lipsa cărnii și a fost atât de gustoasă încât nu ne-am putut opri din mâncat până nu am terminat tot.
Este o rețetă simplă și, în același timp, absolut minunată. Vei avea nu doar un preparat delicios, dar și unul dietetic. Și crede-mă că nici ție nu îți va veni să crezi că un preparat sănătos poate fi atât de delicios.
Singura parte puțin mai dificilă a acestei conopide la cuptor, este să te asiguri că feliile își păstrează întegritatea – deci, rămân felii ca ale unei fripturi și nu se despart în florete. O să îți explic mai jos cum faci asta cât mai corect și cu șansele cele mai mari de reușită.
Să vedem, înainte de toate, de ce ingrediente vei avea nevoie pentru a prepara conopida la cuptor.
Ingrediente conopidă la cuptor
- Conopidă. Vei avea nevoie de o conopidă măricică pentru cele mai bune rezultate. Când o cumperi, uită-te bine la ea să fie cât mai „compactă” posibil.
- Ulei de măsline. Vei avea nevoie de 50-70 de ml de ulei de măsline, deoarece ne vom ajuta de el pentru a face un sos pentru „friptura” de conopidă.
- Boia dulce, turmeric & chimen. Uleiul de măsline va fi amestecat cu aceste condimente pentru a da culoare și gust conopidei.
- Salsa verde. Pentru toppingul final, am realizat o salsa verde din felii de ardei iute, pătrunjel, mărar, zeamă de lămâie, sare, zahăr brun și puțin ulei de măsline. Un deliciu în combinație cu conopida și îți recomand cu mare căldură să faci acest sos.
Cum se prepară conopida la cuptor
Se ia o căpățână mare de conopidă și se taie frunzele. Avem grijă să nu tăiem în adâncime din cotor. Putem tăia doar atât cât ne permit cele mai de jos florete ale conopidei.
Vom spăla conopida (întreagă) cât mai bine. Apoi, vom pregăti o tavă mare tapetată cu hârtie de copt.
Cu ajutorul unui cuțit mare și bine ascuțit vom tăia conopida felii groase. Pentru a obține feliile caracteristice de „friptură” va trebui să începi să tai la 3 degete de margine. Pentru a-și păstra integritatea, fiecare felie trebuie să aibă o parte de cotor, pentru că altfel floretele se vor desprinde.
Feliile trebuie să aibă cam 2.5 chiar 3 centimetri grosime, iar dintr-o conopidă măricică de 1.5 kg vei obține cam 3 astfel de felii. Orice ai face, nu încerca să tai feliile prea subțire
Notă: Vei observa că vei rămâne cu floretele de pe margine, care nu pot fi folosite pentru această rețetă, dar nu vom face risipă – ci le vom folosi ziua următoare sau în următoarele zile pentru a face o conopidă gratinată, sau o supă cremă de conopidă.
După ce am tăiat feliile, le așezăm cu grijă în tava tapetată cu hârtie de copt. Sărăm fiecare felie în parte.
Realizăm un sos din 50 de ml de ulei de măsine, 1 linguriță de boia, 1 linguriță de turmeric și jumătate de linguriță de chimen. Cu o pensulă, vom unge fiecare felie cu uleiul condimentat, având grijă să ungem și marginile.
Dăm feliile de conopidă la cuptor, la 190 de grade (căldură sus-jos) pentru 12 minute. După acest timp, scoatem feliile și le întoarcem cu grijă pe partea cealată. Este posbil să se mai desprindă bucățele, dar nu te panica, este normal. Adună-le la loc și cu asta basta.
Ungem feliile și pe partea acestea cu ulei de măsline condimentat și punem conopida înapoi în cuptor pentru încă 20 de minute.
În acest timp preparăm salsa verde pentru servire.
Tocăm mărunt o jumătate de ceapă roșie, o jumătate de legătură de mărar și o jumătate de legătură de pătrunjel. Tăiem câteva feliuțe subțiri (în funcție de cât de iute preferi) de ardei iute. Așezăm totul într-un castron și amestecăm cu sucul de la ¼ lămâie, 2 linguri de ulei de măsline, o jumătate de linguriță de zahăr brun și ¼ linguriță de sare. Vom amesteca cât mai bine până se topește zahărul.
Scoatem cu mare grijă feliile de conopidă din tavă, le așezăm pe farufurii și le servim cu topping de salsa verde.
Printeaza
Rețetă conopidă la cuptor
- Timp Total: 45 minute
- Servire: 3 porții 1x
Descriere
Această conopidă la cuptor este absolut delicioasă și super sănătoasă. Este un preparat vegan care te va uimi cu savoarea sa bogată și prospețimea aromelor.
Ingrediente
Pentru conopida la cuptor
1 căpățână de conopidă
50 de ml de ulei de măsline
1 linguriță de turmeric
1 linguriță de boia dulce
½ linguriță de chimen
Sare
Pentru salsa verde
½ ceapă roșie mică
½ legătură de pătrunjel
½ legătură mărar
½ ardei iute feliat subțire
¼ lămâie stoarsă
½ linguriță zahăr brun
¼ linguriță de sare
2 linguri de ulei de măsline
Instructiuni
- Se ia o căpățână mare de conopidă și se taie frunzele. Avem grijă să nu tăiem în adâncime din cotor. Putem tăia doar atât cât ne permit cele mai de jos florete ale conopidei.
- Vom spăla conopida (întreagă) cât mai bine. Apoi, vom pregăti o tavă mare tapetată cu hârtie de copt.
- Cu ajutorul unui cuțit mare și bine ascuțit vom tăia conopida felii groase. Pentru a obține feliile caracteristice de „friptură” va trebui să începi să tai la 3 degete de margine. Pentru a-și păstra integritatea, fiecare felie trebuie să aibă o parte de cotor, pentru că altfel floretele se vor desprinde.
- Feliile trebuie să aibă cam 2.5 chiar 3 centimetri grosime, iar dintr-o conopidă măricică de 1.5 kg vei obține cam 3 astfel de felii. Orice ai face, nu încerca să tai feliile prea subțire
- După ce am tăiat feliile, le așezăm cu grijă în tava tapetată cu hârtie de copt. Sărăm fiecare felie în parte.
- Realizăm un sos din 50 de ml de ulei de măsine, 1 linguriță de boia, 1 linguriță de turmeric și jumătate de linguriță de chimen. Cu o pensulă, vom unge fiecare felie cu uleiul condimentat, având grijă să ungem și marginile.
- Dăm feliile de conopidă la cuptor, la 190 de grade (căldură sus-jos) pentru 12 minute. După acest timp, scoatem feliile și le întoarcem cu grijă pe partea cealată. Este posbil să se mai desprindă bucățele, dar nu te panica, este normal. Adună-le la loc și cu asta basta.
- Ungem feliile și pe partea acestea cu ulei de măsline condimentat și punem conopida înapoi în cuptor pentru încă 20 de minute.
- În acest timp preparăm salsa verde pentru servire.
- Tocăm mărunt o jumătate de ceapă roșie, o jumătate de legătură de mărar și o jumătate de legătură de pătrunjel. Tăiem câteva feliuțe subțiri (în funcție de cât de iute preferi) de ardei iute. Așezăm totul într-un castron și amestecăm cu sucul de la ¼ lămâie, 2 linguri de ulei de măsline, o jumătate de linguriță de zahăr brun și ¼ linguriță de sare. Vom amesteca cât mai bine până se topește zahărul.
- Scoatem cu mare grijă feliile de conopidă din tavă, le așezăm pe farufurii și le servim cu topping de salsa verde.
Note
Vei observa că vei rămâne cu floretele de pe margine, care nu pot fi folosite pentru această rețetă, dar nu vom face risipă – ci le vom folosi ziua următoare sau în următoarele zile pentru a face o conopidă gratinată, sau o supă cremă de conopidă.
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de gătire: 30 minute
- Categorie: Aperitive
- Bucătărie: Internaționalî
O idee minunata pentru a consuma conopida chiar dacă nu te omori după ea
★★★★★