Ciorba de văcuță este preferata tatălui meu și a fost o constantă la mesele de prânz din weekend în copilăria mea. Este o ciorbă bogată, plină de savoare, iar dacă este corect preparată vei avea bucățele de carne de vită fragede și gustoase, iar zeama va fi absolut demențială.
Ciorbele sunt preparate simple, adesea foarte economice și nu în ultimul rând sănătoase. Tot ceea ce trebuie să faci pentru a prepara o ciorbă gustoasă este să păstrezi proporțiile – pentru a avea un preparat suficient de acru, de sărat și bogat în legume.
Această ciorbă de văcuță am ales să o prepar din coadă de vacă. Dacă nu ai încercat până acum să gătești cu coadă, trebuie musai să îi dai o șansă. Este o carne deosebit de gustoasă, iar oasele cartilaginoase ale cozii de vită sunt ideale pentru o zeamă consistentă, plină de nutrienți și delicioasă.
Coada de vită se găsește rareori în supermarket, însă o vei găsi la măcelărie, iar prețul este mult mai bun decât cel al rasolului de vită din supermarket – pentru că măcelăriile de cartier tind să aibă prețuri mult mai bune decât supermarketurile. Eu cumpăr coada și multe alte tipuri de carne de la măcelăria „la Bulgarul” din sectorul 3 din București.
Întotdeauna când fac ciorbă de văcuță, sau de găină de țară, aleg să fierb carnea separat în oala sub presiune și apoi prepar ciorba cu supa delicioasă care rezultă în urma fierberii. Tot aici, mai am un pont pentru tine: secretul unei supe delicioase sunt oasele. Nu vei avea niciodată acea zeamă delicioasă dintr-un piept de pui sau un mușchi de vită fără os. Așa că nu te sfii să îi ceri măcelarului un os de vită pe care ți-l va tăia în bucăți potrivite, perfecte pentru ciorbă.
Hai să vedem de ce ai nevoie pentru a prepara o ciorbă delicioasă de vită și cum obții cea mai gustoasă zeamă pe care o vor îndrăgi de la mic la mare, toți cei din jurul mesei.
Ingrediente ciorbă de văcuță
Coadă de vită. Aleg adesea să fac ciorbele și supele din coadă de vită pentru că este o carne deosebit de gustoasă și cu ajutorul ei se obțin cele mai delicioase ciorbe și tocane. Dacă, totuși, nu găsești coadă de vită, o poți înlocui cu rasol.
Oase cu măduvă. Orice zeamă de carne are nevoie de oase. Nu te sfii să adaugi oasele de vită în timpul fierberii alături de carne. În plus, când s-a încheiat fierberea, poți scoate măduva, o poți întinde pe o felie de pâine și presăra cu puțină sare și va fi o gustare demențială!
Legume. Folosesc rădăcioasele clasice pentru toate ciorbele cu carne. Îmi place să le toc în cubulețe mici pentru a obține o ciorbă deasă și pentru a cuprinde câte puțin toate în fiecare lingură.
Borș sau zeamă de varză. Aș acri toate ciorbele cu zeamă de varză, dacă aș avea tot anul. Adevărul este că zeama de varză din comerț este incredibil de sărată și nu recomand să o folosești tocmai din cauza conținutului excesiv de sare.
Modalitate de preparare ciorbă de văcuță
Coada de vită împreună cu oasele se pun la fiert în oala sub presiune în 2.5 litri de apă. Nu se acoperă oala de la început – se așteaptă sa dea apa împreună cu carnea în clocot, se spumează dacă se dorește și se adaugă cei 4 morcovi întregi, telina, ceapa și păstârnacul. Se adaugă 5 grame de sare.
Focul se dă foarte mic și se fixează capacul. Va începe să fâsâie ușor în următoarele 10 minute.
Se lasă carnea la fiert în oala kukta timp de 1 oră și 10 minute la foc foarte mic.
După o oră se oprește focul și se lasă oala să elimine aburul timp de 20 de minute fără a umbla la supapa de eliminare.
În acest timp tocăm legumele crude pentru ciorbă. Se toacă cubulețe 2 cepe, 200 de grame de morcov, 150 de grame de păstârnac, 100 de grame de țelină și 150 de grame de cartofi.
După 20 de minute, cu o mănușă de bucătărie, se eliberează supapa și așteptăm până când nu mai iese abur deloc. Acum, fără să dăm jos mănușa de bucătărie, deschidem și îndepărtăm capacul.
Într-un castron scoatem coada de vită fiartă, iar în alt castron scoatem legumele.
După ce se răcește carnea, se desprinde de pe os și se taie cubulețe potrivite.
Într-o oală se adaugă 1 lingură de ulei împreună cu cele 2 cepe tăiate cubuțete. Când ceapa începe să se înmoaie se adaugă rădăcinoasele tăiate cubulețe. Se călesc timp de 3-4 minute.
Se adaugă 1.5 litri din supa de vită pe care am facut-o și se adaugă carnea tocată cubulețe.
Se lasă să fiarbă timp de 20 de minute. După acest timp, se adaugă cartofii și se lasă să fiarbă alte 10-15 minute, sau până sunt pătrunși.
Se adaugă 400 de mililitri de roșii zdrobite, preferabil fără adaos mare de zahăr sau sare. Se gustă de sare și se potrivește după gust. Se mai lasă la fiert încă 5 minute și se adaugă borșul sau zeama de varză. Poți adăuga chiar și zeamă de lămâie, sau poți să nu acrești deloc ciorba dacă ți se pare că roșiile sunt suficient de acrișoare.
Dacă ai pus borș sau zeamă de varză, se mai lasă să clocotească încă 5 minute și se oprește focul. Ciorba este gata!
Se așează în farfurii și se garnisește cu smântână și pătrunjel. Un ardei iute merge de minune cu această ciorbă.
Vei observa că ți-a mai rămas supă și legumele fierte în supă. Eu păstrez supa la frigider și a doua zi fac un risotto delicios, sau un pilaf cinstit, iar legumele le transform degrabă într-o salată a la russe.
Printeaza
Rețetă ciorbă de văcuță
- Timp Total: 2 ore și 10 min
- Servire: 4 porții 1x
Descriere
Ciorba de văcuță este gustoasă, bogată în carne fragedă și va fi îndrăgită de toți ai casei.
Ingrediente
Pentru zeama de vită
700 de grame de coadă de vită
2 bucăți de os cu măduvă
4 morcovi întregi
2 rădăcini de păstârnac
1 țelină mică
1 ceapă
5 grame de sare
Pentru ciorbă
1.5 litri de supă de vită
400 de grame de carne de vită desprinsă de pe os
200 de grame de morcov tăiat cubulețe
150 de grame de păstârnac tăiat cubulețe
2 cepe mari
100 de grame de țelină tăiată cubulețe
150 de grame de cartofi tăiați cuburi
400 de ml roșii zdrobite
Borș sau zeamă de varză
Piper
Instructiuni
- Coada de vită împreună cu oasele se pun la fiert în oala sub presiune în 2.5 litri de apă. Nu se acoperă oala de la început – se așteaptă sa dea apa împreună cu carnea în clocot, se spumează dacă se dorește și se adaugă cei 4 morcovi întregi, telina, ceapa și păstârnacul. Se adaugă 5 grame de sare.
- Focul se dă foarte mic și se fixează capacul. Va începe să fâsâie ușor în următoarele 10 minute.
- Se lasă carnea la fiert în oala kukta timp de 1 oră și 10 minute la foc foarte mic.
- După o oră se oprește focul și se lasă oala să elimine aburul timp de 20 de minute fără a umbla la supapa de eliminare.
- În acest timp tocăm legumele crude pentru ciorbă. Se toacă cubulețe 2 cepe, 200 de grame de morcov, 150 de grame de păstârnac, 100 de grame de țelină și 150 de grame de cartofi.
- După 20 de minute, cu o mănușă de bucătărie, se eliberează supapa și așteptăm până când nu mai iese abur deloc. Acum, fără să dăm jos mănușa de bucătărie, deschidem și îndepărtăm capacul.
- Într-un castron scoatem coada de vită fiartă, iar în alt castron scoatem legumele.
- După ce se răcește carnea, se desprinde de pe os și se taie cubulețe potrivite.
- Într-o oală se adaugă 1 lingură de ulei împreună cu cele 2 cepe tăiate cubuțete. Când ceapa începe să se înmoaie se adaugă rădăcinoasele tăiate cubulețe. Se călesc timp de 3-4 minute.
- Se adaugă 1.5 litri din supa de vită pe care am facut-o și se adaugă carnea tocată cubulețe.
- Se lasă să fiarbă timp de 20 de minute. După acest timp, se adaugă cartofii și se lasă să fiarbă alte 10-15 minute, sau până sunt pătrunși.
- Se adaugă 400 de mililitri de roșii zdrobite, preferabil fără adaos mare de zahăr sau sare. Se gustă de sare și se potrivește după gust. Se mai lasă la fiert încă 5 minute și se adaugă borșul sau zeama de varză. Poți adăuga chiar și zeamă de lămâie, sau poți să nu acrești deloc ciorba dacă ți se pare că roșiile sunt suficient de acrișoare.
- Dacă ai pus borș sau zeamă de varză, se mai lasă să clocotească încă 5 minute și se oprește focul. Ciorba este gata!
- Se așează în farfurii și se garnisește cu smântână și pătrunjel. Un ardei iute merge de minune cu această ciorbă.
Note
Oala sub presiune se umple doar până la punctul maxim indicat in interiorul acesteia. Niciodată nu trecem de pragul indicat!
- Timp de preparare: 45 min
- Timp de gătire: 130 min
- Categorie: Supe și ciorbe
- Bucătărie: Românească
0 Comentarii