Ciorbă de rubarbă și legume

Ciorba de rubarbă și legume are un aport caloric deosebit de scăzut și este foarte bogată în nutrienți. Această rețetă este de inspirație asiatică, cu multe condimente și este îmbogățită cu ciuperci. Astfel, devine un prânz complet, deosebit de hrănitor.

Ciorbă cu rubarbă și legume de sezon

Din seria rețetelor care se nasc din dorința de a preveni risipa alimentară, am creat această rețetă de ciorbă cu rubarbă și legume, de inspirație asiatică, iute-acrișoară, perfectă pentru zilele toride de vară. 

Cu un conținut caloric scăzut, dar plină de savoare și nutrienți, ciorba de rubarbă și legume este un melange de arome. Dacă te aștepți la o ciorbă tradițională, cu carne și zeamă de varză – această rețetă nu va răspunde dorințelor tale, însă dacă te-ai plictisit de aceleași ciorbe zi de zi, poți încerca această rețetă care vine cu arome neconvenționale și folosește ingrediente la fel de unice. 

Nouă ne-a placut tare mult această ciorbă și am mâncat-o cu plăcere atât caldă, cât și rece. Este la fel de bună și dacă alegi să pui puțină smântână în farfurie, însă aromele vor fi atenuate considerabil. 

Ingrediente ciorbă de rubarbă și legume

  • Rubarbă. Desigur, am folosit rubarbă. Este o legumă (sau un fruct – depinde pe cine întrebi) absolut delicioasă, cu un gust acrișor. Este bogată în vitamina C, K și potasiu și este un ingredient minunat nu doar în deserturi (vezi rețeta de tartă cu rubarbă), dar și în preparatele sărate. 
  • Varză. Am folosit varză în această ciorbă pentru că este delicioasă și are un aport caloric scăzut. 
  • Morcov. Pentru un plus de culoare, am ales morcovul. 
  • Ciuperci. Am îmbogățit această supă cu câteva ciuperci de pădure. Eu am folosit hulubițe – ciuperci de pădure care se găsesc în pădurile de foioase și conifere din românia, dar care au pălăriile colorate și pot fi ușor confundate cu ciuperci care nu sunt comestibile. Poți folosi hribi sau pitoance la fel de bine. 
  • Apio. Pentru echilibru și mai multă aromă, am ales apio.
  • Supă de legume. Ciorba va fi mai delicioasă dacă folosești o supă clară de legume. Dacă nu ai, însă, poți folosi apă. 
  • Condimente. Am folosit condimente din belșug – semințe de fenicul, chimen, turmeric, boia dulce, sos de soia dark și sambal. 

Mod de preparare ciorbă cu rubarbă și legume

Îndepărtăm frunzele rubarbei și o spălăm bine de tot. Ține minte că frunzele nu sunt comestibile, așa că nu le putem folosi pentru absolut nimic. 

Tocăm rubarba feliuțe subțiri de 5 mm, varza o tăiem fideluță, morcovul îl tocăm cubulețe mici. La fel procedăm cu apio și ceapa. 

Ciupercile se opăresc în apă cu sare. Dacă ai ciuperci conservate de tine, sau congelate vei sări peste acest pas. Eu am folosit hulubițe care au fost opărite și congelate – așadar, le-am decongelat și le-am pus direct în ciorbă la momentul potrivit.

Încingem o lingură de ulei într-o oală de 1.5 litri. Punem ceapa tocată și o lăsăm până devine translucidă – aproximativ 3 minute.

Adăugăm semințele de chimen și fenicul. Apoi, adăugăm rubarba, morcovul, varza și apio și le călim împreună preț de 5 minute. Adăugăm 1 linguriță de sare (dacă supa ta este sărată, omite acest pas) și piperul.

Adăugăm boia dulce, turmericul și sambalul (poți înlocui sambalul cu orice altă pastă de ardei iute preferi, sau ai prin frigider). Amestecăm bine de tot. 

Turnăm supa peste toate ingredientele și așteptăm să clocotească. Fierbem totul 10 minute. 

Adăugăm ciupercile și sosul de soia dark. Lăsăm totul să mai fiarbă încă 5 minute. 

Garnisim cu pătrunjel proaspăt, sau verdeața favorită. Servim cu smântână sau simplă, caldă sau rece. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Rețetă ciorbă cu rubarbă și legume

Rețetă ciorbă du rubarbă și legume


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 35 minute
  • Servire: 3 porții 1x

Descriere

Această rețetă este de inspirație asiatică, cu multe condimente și este îmbogățită cu ciuperci. Astfel, devine un prânz complet, deosebit de hrănitor.


Ingrediente

Scaleaza

150 de grame de ceapă

100 de grame de rubarbă

100 de grame de morcov

50 de grame de apio

50 de grame de varză

150 de grame de ciuperci

800 de ml de supă de legume

1 linguriță de chimen

1 linguriță de turmeric

1 linguriță de boia dulce

½ linguriță de semințe de fenicul

12 lingurițe de sare (potrivim în funcție de cât de sărată este supa)

1 linguriță de piper

½ linguriță de sambal (dacă îți place iute, poți pune o linguriță)

2 lingurițe de sos de soia dark


Instructiuni

  1. Îndepărtăm frunzele rubarbei și o spălăm bine de tot. Ține minte că frunzele nu sunt comestibile, așa că nu le putem folosi pentru absolut nimic.
  2. Tocăm rubarba feliuțe subțiri de 5 mm, varza o tăiem fideluță, morcovul îl tocăm cubulețe mici. La fel procedăm cu apio și ceapa.
  3. Ciupercile se opăresc în apă cu sare. Dacă ai ciuperci conservate de tine, sau congelate vei sări peste acest pas. Eu am folosit hulubițe care au fost opărite și congelate – așadar, le-am decongelat și le-am pus direct în ciorbă la momentul potrivit.
  4. Încingem o lingură de ulei într-o oală de 1.5 litri. Punem ceapa tocată și o lăsăm până devine translucidă – aproximativ 3 minute.
  5. Adăugăm semințele de chimen și fenicul. Apoi, adăugăm rubarba, morcovul, varza și apio și le călim împreună preț de 5 minute. Adăugăm 1 linguriță de sare (dacă supa ta este sărată, omite acest pas) și piperul.
  6. Adăugăm boia dulce, turmericul și sambalul. Amestecăm bine de tot.
  7. Turnăm supa peste toate ingredientele și așteptăm să clocotească. Fierbem totul 10 minute.
  8. Adăugăm ciupercile și sosul de soia dark. Lăsăm totul să mai fiarbă încă 5 minute.
  9. Garnisim cu pătrunjel proaspăt, sau verdeața favorită. Servim cu smântână sau simplă, caldă sau rece.

Note

Poți înlocui sambalul cu orice altă pastă de ardei iute.

  • Timp de preparare: 10 minute
  • Timp de gătire: 25 minute
  • Categorie: Supe și Ciorbe
  • Bucătărie: Internațională
Categorii: Supe și Ciorbe

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.