Ciorbă de perișoare

Ciorba de perișoare este rețeta pe care mă străduiesc de ani de zile să o recreez după gustul copilăriei mele. Am tot încercat nenumărate variante și orice îi fac nu este așa cum știu eu că „ar trebui să fie”. Sunt sigură că și tu ai astfel de preparate.

Ciorbă de perișoare

Cu toate acestea, am învățat să accept că multe preparate sunt ale mele, așa cum le fac eu și nu vor fi niciodată ale bunicii mele, așa cum mi le amintesc. Adevărul este că oricât am încerca să recreăm un anumit gust, uneori, ne punem amprenta inevitabil asupra preparatelor, prin modul în care le gătim, condimentele și proporțiile pe care le folosim.

Așadar, aceasta este rețeta mea de ciorbă de perișoare. Nu este nici cea pe care mi-o amintesc eu și mai mult ca sigur nici cea pe care o faci tu acasa, sau pe care o făcea mama sau bunica ta. Este delicioasă, este bogată, iar perișoarele sunt perfecte – zemoase, deloc uscate și pline de savoare – dar nu îți pot promite că este ciorba de perișoare a copilăriei tale.

Ciorbă de perișoare ingrediente

  • Supă clară de carne. Vei avea nevoie de clară pentru ciorba de perșoare. Eu prepar supa separat din legume și carne, iar apoi zeama o folosesc pentru ciorba . 
  • Carne tocată. Pentru perișoare este bine să folosești fie doar carne de porc, fie amestesc porc-vită. Poți folosi și carne de pasăre, dar vor fi puțin mai fade perșoarele. 
  • Verdeață. Am folosit pătrunjel atât pentru compoziția de perișoare, cât și pentru a decora ciorba la final. 
  • Orez. Tradițional, perișoarele se fac cu orez în compoziție. Îl poți omite, desigur, dacă nu îți place. 
  • Ou. Pentru a lega compoziția de perișoare, vei avea nevoie de 1 ou. Nu pune mai mult ou pentru că se vor întări și nu vor mai fi la fel de fragede. 
  • Legume. Folosim legumele clasice pentru ciorbă: morcov, ceapă, păstârnac sau rădăcină de pătrunjel și țelină. 
  • Roșii zdrobite. Pentru culoare și un plus de aromă eu am folosit roșii cuburi din conservă. 
  • Condimente. Am folosit condimentele clasice din bucătăria românească – sare, piper și cimbru. 
  • Ulei, sare și piper

Cum se prepară ciorba de perișoare

Începe prin a face supa clară de carne. Pentru aceasta, eu fierb o bucată de rasol de vită cu os împreună cu 2 morcovi, 2 păstârnaci și o ceapă în 3 litri de apă. Folosesc întotdeauna oala sub presiune pentru supă pentru că este totul gata mult mai repede.

Pașii pentru realizarea supei clare

Se pune rasolul de vită împreună cu 3 litri de apă la fiert. Nu se acoperă oala. Așteptăm să fiarbă apa și spumăm, dar nu e musai să spumezi. Eu o fac doar pentru că supa este mai clară la final, atfel va fi ușor tulbure. 

După ce fierbe apa, se adaugă legumele împreună cu 10 grame de sare. Dăm focul mic, mic și acoperim oala. De aici, continuăm fierberea pentru 1 oră. După acest timp oprim focul, dar nu umblăm la oală încă 20 de minute. După aceste 20 de minute, ridicăm supapa pentru a elibera tot aburul care a mai rămas în oală (Folosește întotdeauna o mănușă de bucătărie). Apoi desfacem capacul și separăm carnea și legumele de supă. 

Compoziția pentru perișoare

perisoare fragede

Pentru aceasta vei avea nevoie de un castron unde vei pune cele 300 de grame de carne tocată. 

Peste carnea tocată vom pune 30 de grame de orez, un ou, o lingură de pesmet, jumătate de legătură de pătrunjel și jumătate de ceapă tocată mărunt. Condimentăm cu sare și piper. 

Amestecăm compoziția bine de tot până când este omogenă. Formăm perișoarele și le lăsăm să aștepte câteva minute, până vor fi adăugate în ciorbă. 

Ultimul pas este prepararea ciorbei

Într-o oală punem o lingură de ulei împreună cu ceapa tocată cubulețe. Când ceapa devine translucidă, adăugăm morcovul, păstârnacul și țelina tăiate cubulețe. Le călim împreună 2-3 minute. 

Adăugăm 1.5 litri de supă clară și aducem la fierbere. Potrivim de sare și piper (în funcție de cât de sărată este deja supa). 

Micșorăm focul până când zeama nu mai clocotește, ci doar fierbe liniștit. Abia acum începem să adăugăm perișoarele pe rând, ușor. Folosește o lingură pentru a le pune în oala cu ciorbă, nu le da drumul de la 10 metri cu un mare pleosc! 

Lăsăm totul să fiarbă 30 de minute, până când carnea este complet gătită.

Adăugăm roșiile cuburi și așteptăm să ajungă totul, din nou, în punctul de fierbere. Lăsăm să fiarbă 3-4 minute, iar apoi adăugăm după gust zeama acră preferată (borș, zeamă de varză sau zeamă de lămâie). 

La final, poți drege ciorba de perișoare cu smântână și un gălbenuș de ou, dacă dorești. Eu prefer ca fiecare să își pună cantitatea dorită de smântână direct în farfurie.

Se servește ciorba caldă, cu pâine proaspătă și ardei iute, crud sau murat. Parfumează la final cu leuștean și multă verdeață.

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Ciorbă de perișoare

Rețetă ciorbă de perișoare


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 2 ore si 55 minute
  • Servire: 4 porții 1x

Ingrediente

Scaleaza

Pentru supa clară

350 de grame rasol de vită (o bucată generoasă cu os)

2 morcovi

2 păstârnaci

1 ceapă

Sare

Pentru perișoare

300 de grame carne tocată amestec

30 de grame de orez cu bob rotund

4050 de grame de ceapă (jumătate de ceapă mare sau o ceapă mică)

1 ou

1 lingură de pesmet

½ legătură de pătrunjel (cam o lingură / 7 grame)

Sare

Piper

Pentru ciorbă

100 grame de ceapă (1 ceapă mare)

100 de grame de morcov (1 morcov mare)

100 de grame de păstârnac (1 păstârnac normal)

50 de grame de țelină sau apio

23 linguri de ulei

200 de ml de roșii zdrobite sau suc de roșii sau roșii cuburi

Zeamă de lămâie/borș/zeamă de varză

Pătrunjel pentru decor


Instructiuni

  1. Se pune rasolul de vită împreună cu 3 litri de apă la fiert. Nu se acoperă oala. Așteptăm să fiarbă apa și spumăm, dar nu e musai să spumezi. Eu o fac doar pentru că supa este mai clară la final, atfel va fi ușor tulbure.
  2. După ce fierbe apa, se adaugă legumele împreună cu 10 grame de sare. Dăm focul mic, mic și acoperim oala. De aici, continuăm fierberea pentru 1 oră. După acest timp oprim focul, dar nu umblăm la oală încă 20 de minute. După aceste 20 de minute, ridicăm supapa pentru a elibera tot aburul care a mai rămas în oală (Folosește întotdeauna o mănușă de bucătărie). Apoi desfacem capacul și separăm carnea și legumele de supă.

Perișoare

  1. Pentru perișoare vei avea nevoie de un castron unde vei pune cele 300 de grame de carne tocată.
  2. Peste carnea tocată vom pune 30 de grame de orez, un ou, o lingură de pesmet, jumătate de legătură de pătrunjel și jumătate de ceapă tocată mărunt. Condimentăm cu sare și piper.
  3. Amestecăm compoziția bine de tot până când este omogenă. Formăm perișoarele și le lăsăm să aștepte câteva minute, până vor fi adăugate în ciorbă.

Ciorbă

  1. Într-o oală punem o lingură de ulei împreună cu ceapa tocată cubulețe. Când ceapa devine translucidă, adăugăm morcovul, păstârnacul și țelina tăiate cubulețe. Le călim împreună 2-3 minute.
  2. Adăugăm 1.5 litri de supă clară și aducem la fierbere. Potrivim de sare și piper (în funcție de cât de sărată este deja supa).
  3. Micșorăm focul până când zeama nu mai clocotește, ci doar fierbe liniștit. Abia acum începem să adăugăm perișoarele pe rând, ușor. Folosește o lingură pentru a le pune în oala cu ciorbă, nu le da drumul de la 10 metri cu un mare pleosc!
  4. Lăsăm totul să fiarbă 30 de minute, până când carnea este complet gătită.
  5. Adăugăm roșiile cuburi și așteptăm să ajungă totul, din nou, în punctul de fierbere. Lăsăm să fiarbă 3-4 minute, iar apoi adăugăm zeama acră preferată (borș, zeamă de varză sau zeamă de lămâie).
  6. La final, poți drege ciorba cu smântână și un gălbenuș de ou, dacă dorești. Eu prefer ca fiecare să își pună cantitatea dorită de smântână direct în farfurie. Poftă bună!

Note

Pentru rețeta am folosit doar jumătate din supă. Cealaltă jumătate am lăsat-o să se răcească și am depozitat-o în frigider pentru a fi la îndemână oricând am nevoie de supă pentru o rețetă. 

Noi nu risipim niciodată carnea și legumele din supă. Adesea, carnea care a fiert în supă este transformată într-o friptură cu sos, sau o mâncăm ca atare cu hrean, împreună cu legumele fierte. Îți recomand și ție, cu mare căldură, să eviți, pe cât posibil, risipa alimentară. 

Eu prefer să folosesc un orez clasic cu bob rotund.

Atenție întotdeauna dacă acrești ciorba cu zeamă de varză. Nu pune sare până la final, sau gustă zeama de varză și vezi cât este de sărată. Cele cumpărate din comerț sunt îngrozitor de sărate și este foarte probabil să te alegi cu o ciorbă imposibil de sărată.

  • Timp de preparare: 45 minute
  • Timp de gătire: 2 ore și 10 minute
  • Categorie: Supe și Ciorbe
  • Bucătărie: Românească

Cuvinte: ciorba de perisoare reteta, bors cu perisoare,

Categorii: Supe și Ciorbe | Prânz

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.