Cu toate acestea, am învățat să accept că multe preparate sunt ale mele, așa cum le fac eu și nu vor fi niciodată ale bunicii mele, așa cum mi le amintesc. Adevărul este că oricât am încerca să recreăm un anumit gust, uneori, ne punem amprenta inevitabil asupra preparatelor, prin modul în care le gătim, condimentele și proporțiile pe care le folosim.
Descoperă
Așadar, aceasta este rețeta mea de ciorbă de perișoare. Nu este nici cea pe care mi-o amintesc eu și mai mult ca sigur nici cea pe care o faci tu acasa, sau pe care o făcea mama sau bunica ta. Este delicioasă, este bogată, iar perișoarele sunt perfecte – zemoase, deloc uscate și pline de savoare – dar nu îți pot promite că este ciorba de perișoare a copilăriei tale.
Ciorbă de perișoare ingrediente
- Supă clară de carne. Vei avea nevoie de clară pentru ciorba de perșoare. Eu prepar supa separat din legume și carne, iar apoi zeama o folosesc pentru ciorba .
- Carne tocată. Pentru perișoare este bine să folosești fie doar carne de porc, fie amestesc porc-vită. Poți folosi și carne de pasăre, dar vor fi puțin mai fade perșoarele.
- Verdeață. Am folosit pătrunjel atât pentru compoziția de perișoare, cât și pentru a decora ciorba la final.
- Orez. Tradițional, perișoarele se fac cu orez în compoziție. Îl poți omite, desigur, dacă nu îți place.
- Ou. Pentru a lega compoziția de perișoare, vei avea nevoie de 1 ou. Nu pune mai mult ou pentru că se vor întări și nu vor mai fi la fel de fragede.
- Legume. Folosim legumele clasice pentru ciorbă: morcov, ceapă, păstârnac sau rădăcină de pătrunjel și țelină.
- Roșii zdrobite. Pentru culoare și un plus de aromă eu am folosit roșii cuburi din conservă.
- Condimente. Am folosit condimentele clasice din bucătăria românească – sare, piper și cimbru.
- Ulei, sare și piper
Cum se prepară ciorba de perișoare
Începe prin a face supa clară de carne. Pentru aceasta, eu fierb o bucată de rasol de vită cu os împreună cu 2 morcovi, 2 păstârnaci și o ceapă în 3 litri de apă. Folosesc întotdeauna oala sub presiune pentru supă pentru că este totul gata mult mai repede.
Pașii pentru realizarea supei clare
Se pune rasolul de vită împreună cu 3 litri de apă la fiert. Nu se acoperă oala. Așteptăm să fiarbă apa și spumăm, dar nu e musai să spumezi. Eu o fac doar pentru că supa este mai clară la final, atfel va fi ușor tulbure.
După ce fierbe apa, se adaugă legumele împreună cu 10 grame de sare. Dăm focul mic, mic și acoperim oala. De aici, continuăm fierberea pentru 1 oră. După acest timp oprim focul, dar nu umblăm la oală încă 20 de minute. După aceste 20 de minute, ridicăm supapa pentru a elibera tot aburul care a mai rămas în oală (Folosește întotdeauna o mănușă de bucătărie). Apoi desfacem capacul și separăm carnea și legumele de supă.
Compoziția pentru perișoare

Pentru aceasta vei avea nevoie de un castron unde vei pune cele 300 de grame de carne tocată.
Peste carnea tocată vom pune 30 de grame de orez, un ou, o lingură de pesmet, jumătate de legătură de pătrunjel și jumătate de ceapă tocată mărunt. Condimentăm cu sare și piper.
Amestecăm compoziția bine de tot până când este omogenă. Formăm perișoarele și le lăsăm să aștepte câteva minute, până vor fi adăugate în ciorbă.
Ultimul pas este prepararea ciorbei
Într-o oală punem o lingură de ulei împreună cu ceapa tocată cubulețe. Când ceapa devine translucidă, adăugăm morcovul, păstârnacul și țelina tăiate cubulețe. Le călim împreună 2-3 minute.
Adăugăm 1.5 litri de supă clară și aducem la fierbere. Potrivim de sare și piper (în funcție de cât de sărată este deja supa).
Micșorăm focul până când zeama nu mai clocotește, ci doar fierbe liniștit. Abia acum începem să adăugăm perișoarele pe rând, ușor. Folosește o lingură pentru a le pune în oala cu ciorbă, nu le da drumul de la 10 metri cu un mare pleosc!
Lăsăm totul să fiarbă 30 de minute, până când carnea este complet gătită.
Adăugăm roșiile cuburi și așteptăm să ajungă totul, din nou, în punctul de fierbere. Lăsăm să fiarbă 3-4 minute, iar apoi adăugăm după gust zeama acră preferată (borș, zeamă de varză sau zeamă de lămâie).
La final, poți drege ciorba de perișoare cu smântână și un gălbenuș de ou, dacă dorești. Eu prefer ca fiecare să își pună cantitatea dorită de smântână direct în farfurie.
Se servește ciorba caldă, cu pâine proaspătă și ardei iute, crud sau murat. Parfumează la final cu leuștean și multă verdeață.
Printeaza
Rețetă ciorbă de perișoare
- Timp Total: 2 ore si 55 minute
- Servire: 4 porții 1x
Ingrediente
Pentru supa clară
350 de grame rasol de vită (o bucată generoasă cu os)
2 morcovi
2 păstârnaci
1 ceapă
Sare
Pentru perișoare
300 de grame carne tocată amestec
30 de grame de orez cu bob rotund
40–50 de grame de ceapă (jumătate de ceapă mare sau o ceapă mică)
1 ou
1 lingură de pesmet
½ legătură de pătrunjel (cam o lingură / 7 grame)
Sare
Piper
Pentru ciorbă
100 grame de ceapă (1 ceapă mare)
100 de grame de morcov (1 morcov mare)
100 de grame de păstârnac (1 păstârnac normal)
50 de grame de țelină sau apio
2 – 3 linguri de ulei
200 de ml de roșii zdrobite sau suc de roșii sau roșii cuburi
Zeamă de lămâie/borș/zeamă de varză
Pătrunjel pentru decor
Instructiuni
- Se pune rasolul de vită împreună cu 3 litri de apă la fiert. Nu se acoperă oala. Așteptăm să fiarbă apa și spumăm, dar nu e musai să spumezi. Eu o fac doar pentru că supa este mai clară la final, atfel va fi ușor tulbure.
- După ce fierbe apa, se adaugă legumele împreună cu 10 grame de sare. Dăm focul mic, mic și acoperim oala. De aici, continuăm fierberea pentru 1 oră. După acest timp oprim focul, dar nu umblăm la oală încă 20 de minute. După aceste 20 de minute, ridicăm supapa pentru a elibera tot aburul care a mai rămas în oală (Folosește întotdeauna o mănușă de bucătărie). Apoi desfacem capacul și separăm carnea și legumele de supă.
Perișoare
- Pentru perișoare vei avea nevoie de un castron unde vei pune cele 300 de grame de carne tocată.
- Peste carnea tocată vom pune 30 de grame de orez, un ou, o lingură de pesmet, jumătate de legătură de pătrunjel și jumătate de ceapă tocată mărunt. Condimentăm cu sare și piper.
- Amestecăm compoziția bine de tot până când este omogenă. Formăm perișoarele și le lăsăm să aștepte câteva minute, până vor fi adăugate în ciorbă.
Ciorbă
- Într-o oală punem o lingură de ulei împreună cu ceapa tocată cubulețe. Când ceapa devine translucidă, adăugăm morcovul, păstârnacul și țelina tăiate cubulețe. Le călim împreună 2-3 minute.
- Adăugăm 1.5 litri de supă clară și aducem la fierbere. Potrivim de sare și piper (în funcție de cât de sărată este deja supa).
- Micșorăm focul până când zeama nu mai clocotește, ci doar fierbe liniștit. Abia acum începem să adăugăm perișoarele pe rând, ușor. Folosește o lingură pentru a le pune în oala cu ciorbă, nu le da drumul de la 10 metri cu un mare pleosc!
- Lăsăm totul să fiarbă 30 de minute, până când carnea este complet gătită.
- Adăugăm roșiile cuburi și așteptăm să ajungă totul, din nou, în punctul de fierbere. Lăsăm să fiarbă 3-4 minute, iar apoi adăugăm zeama acră preferată (borș, zeamă de varză sau zeamă de lămâie).
- La final, poți drege ciorba cu smântână și un gălbenuș de ou, dacă dorești. Eu prefer ca fiecare să își pună cantitatea dorită de smântână direct în farfurie. Poftă bună!
Note
Pentru rețeta am folosit doar jumătate din supă. Cealaltă jumătate am lăsat-o să se răcească și am depozitat-o în frigider pentru a fi la îndemână oricând am nevoie de supă pentru o rețetă.
Noi nu risipim niciodată carnea și legumele din supă. Adesea, carnea care a fiert în supă este transformată într-o friptură cu sos, sau o mâncăm ca atare cu hrean, împreună cu legumele fierte. Îți recomand și ție, cu mare căldură, să eviți, pe cât posibil, risipa alimentară.
Eu prefer să folosesc un orez clasic cu bob rotund.
Atenție întotdeauna dacă acrești ciorba cu zeamă de varză. Nu pune sare până la final, sau gustă zeama de varză și vezi cât este de sărată. Cele cumpărate din comerț sunt îngrozitor de sărate și este foarte probabil să te alegi cu o ciorbă imposibil de sărată.
- Timp de preparare: 45 minute
- Timp de gătire: 2 ore și 10 minute
- Categorie: Supe și Ciorbe
- Bucătărie: Românească
Cuvinte: ciorba de perisoare reteta, bors cu perisoare,
0 Comentarii