Ciorbă de lobodă

Dintre savorile începutului de vară nu putem uita ciorba de lobodă. Un preparat atât de simplu și, totuși, atât de delicios, ciorba de lobodă este un prânz vegan bogat în vitamine și îmbogățit de aroma ușor acrișoară a lobodei.

Ciorbă de lobodă românească

Ce deliciu este această ciorbă de lobodă! O minune atât de simplă pentru un prânz gata în 30 de minute. 

Ciorba de lobodă se prepară simplu și rapid. Fierberea legumelor durează maxim 15 minute după ce le-am înăbușit la început câteva minute, iar prânzul tău plin de vitamine va fi gata în maxim 30 de minute cu tot cu tocatul legumelor. 

Aici îți propun o ciorbă de lobodă cu cartofi și fără orez. Bunicile mele nu puneau niciodată orez – nici în ciorba de dragavei, nici în cea de lobodă. În schimb, puneau cartofi întotdeauna. 

Mie îmi plac ciorbele dese – mi se pare anost să mănânc o zeamă prin care mai apar răzleț și câteva legume. Nu, fiecare lingură trebuie să conțină și zeamă și câte o bucățică din toate legumele. 

Ciorba de lobodă este în mod natural ușor acrișoară și este plină de vitamine. Este o ciorbă care se acrește întotdeauna. Mie îmi place să folosesc borș, dar dacă preferi, este la fel de delicioasă cu zeamă de lămâie. 

Ingrediente ciorbă de lobodă

  • Lobodă. Eu folosesc lobodă roșie pentru că îmi place culoarea mov-roz pe care o dă ciorbei. Poți alege și lobodă verde dacă nu găsești roșie. 
  • Ceapă. Asemenea oricărei ciorbe, baza aromată este constituită din ceapă călită și înăbușită la foc mic. 
  • Morcovi. Morcovii conțin beta-caroten și oferă o textură puțin mai fermă în comparație cu celelalte ingrediente din această ciorbă.
  • Roșie. Am folosit o roșie decojită și tăiată cubulețe pentru un plus de aromă. 
  • Cartofi. Pentru a oferi un plus de consistență acestei ciorbe, am ales să folosesc cartofi în locul orezului. 
  • Borș. Pentru a acri această ciorbă am ales să folosesc borș. Nu este nimic greșit dacă alegi zeamă de lămâie. Cu toate acestea, nu aș recomand folosirea zemei de varză, întrucât eu o asociez cu ciorbele acre cu carne, dar dacă îți place, nimic nu este greșit.

Metodă de preparare ciorbă de lobodă

Se toacă cubulețe toate legumele. Loboda se spală bine și se taie bucăți potrivite. Nu arunca codițele cu totul – acestea sunt extrem de bogate în vitamine și au un gust acrișor absolut excepțional.

Într-o oală se încinge o lingură de ulei. Se adaugă ceapa și puțină sare și se călește la foc mic 3-4 minute.

Se adaugă morcovii și se călesc împreună încă 3-4 minute. Se adaugă 2 linguri de apă și mai înăbușim legumele încă 3-4 minute până când se evaporă apa complet. 

Punem 1 litru de apă fierbinte în oală sau 1 litru de supă de legume, dacă ai. Eu am folosit apă, iar ciorba a ieșit absolut excepțională, aromată și bogată în texturi variate. 

Adăugăm cartofii tăiați cubulețe de 7-8 milimetri și lăsăm totul să fiarbă preț de 5 minute. Apoi, adăugăm loboda și roșia tăiată cubulețe. Mai lăsăm totul să fiarbă 10 minute. 

În acest moment cartofii sunt fierți și vom adauga borșul pe care l-am încălzit în prealabil într-o crăticioară. 

Lăsăm ciorba să mai fiarbă 3-4 minute și gata! Asta este tot ce ai de făcut pentru un prânz absolut delicios, bogat în vitamine și arome. 

Ciorba se servește cu smântână și pâine proaspătă. Este la fel de delicioasă și caldă și rece.

Ce alte legume mai pot folosi în ciorba de lobodă?

Țelină. Poți folosi și țelină alături de morcovi pe care o vei găti alături de aceștia în același mod. Deci, vei începe gătirea țelinei la începutul preparării ciorbei. Acest lucru este valabil pentru toate rădăcinoasele. 

Păstârnac. Dacă îți place aroma ușor dulceagă a păstârnacului, îl poți folosi în ciorba de lobodă și se va integra de minune alături de celelalte ingrediente. 

Dragavei (ștevie). Alături de frunzele de lobodă, poți adăuga cu încredere o mână de dragavei. Cu un gust, de asemenea, acrișor, dragaveiul va oferi și mai multă savoare ciorbei tale. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
reteta de ciorba de loboda

Rețetă ciorbă de lobodă


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 35 minute
  • Servire: 3 porții 1x
  • Dieta: Vegan

Descriere

Un preparat atât de simplu și, totuși, atât de delicios, ciorba de lobodă este un prânz vegan bogat în vitamine și îmbogățit de aroma ușor acrișoară a lobodei.

 


Ingrediente

Scaleaza

2 legături de lobodă

1 morcov (aprox. 100 de grame)

1 ceapă (80 de grame)

1 cartof mare sau 2 mai micuți

1 roșie (60 de grame)

80 de ml de borș

3 lingurițe de sare

1 linguriță de piper

Pentru servire

Smântână sau cremă vegană

Pătrunjel sau leuștean

Pâine proaspătă


Instructiuni

  1. Se toacă cubulețe toate legumele. Loboda se spală bine și se taie bucăți potrivite. Nu arunca codițele cu totul – acestea sunt extrem de bogate în vitamine și au un gust acrișor absolut excepțional.
  2. Într-o oală se încinge o lingură de ulei. Se adaugă ceapa și puțină sare și se călește la foc mic 3-4 minute.
  3. Se adaugă morcovii și se călesc împreună încă 3-4 minute. Se adaugă 2 linguri de apă și mai înăbușim legumele încă 3-4 minute până când se evaporă apa complet.
  4. Punem 1 litru de apă fierbinte în oală sau 1 litru de supă de legume, dacă ai. Eu am folosit apă, iar ciorba a ieșit absolut excepțională, aromată și bogată în texturi variate.
  5. Adăugăm cartofii tăiați cubulețe de 7-8 milimetri și lăsăm totul să fiarbă preț de 5 minute. Apoi, adăugăm loboda și roșia tăiată cubulete. Mai lăsăm totul să fiarbă 10 minute.
  6. În acest moment cartofii sunt fierți și vom adauga borșul pe care l-am încălzit în prealabil într-o crăticioară.
  7. Lăsăm ciorba să mai fiarbă 3-4 minute și gata! Asta este tot ce ai de făcut pentru un prânz absolut delicios, bogat în vitamine și arome.
  8. Ciorba se servește cu smântână și pâine proaspătă. Este la fel de delicioasă și caldă și rece.

Note

Folosim lichid fierbinte pentru a nu opri procesul de gătire. La fel vom proceda și cu borșul. Este indicat să nu folosim zeama de varză sau borșul direct scoase din frigider, ci măcar să le lăsăm câteva minute să ajungă la temperatura camerei înainte de a acri ciorbele.

  • Timp de preparare: 10 minute
  • Timp de gătire: 25 minute
  • Categorie: Supe și ciorbe
  • Bucătărie: Românească

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.