Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Ciorbă de fasole verde reteta

Rețetă ciorbă de fasole verde


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 1 oră 20 minute
  • Servire: 6 porții 1x

Descriere

Ciorba de fasole verde este un deliciu al verii. Este hrănitoare și este minunată atât proaspătă, dar și a doua sau a treia zi după preparare. Servită cu smântână și ardei iute, este o adevărată experiență pe care vara ne-o aduce pe mese. Rețeta mea este simplă, gustoasă, îmbogățită cu usturoi din belșug și ușor picantă.


Ingrediente

Scaleaza

600 de grame de fasole verde

150 de grame de ceapă galbenă

150 de grame de morcov

80 de grame de țelină

1 căpățână de usturoi + 2 căței

½ dovlecel

3 lingurițe de sare

½ linguriță de piper

1 legătură de pătrunjel

Zeama de la ½ lămâie

4 linguri de zeamă de la ardeii iuți murați


Instructiuni

  1. În primul rând este nevoie să cureți fasolea verde. Adică să îi tai capetele și să o speli bine de tot pentru a îndepărta pământul și eventualele impurități.
  2. Ceapa se toacă mărunt. Morcovul se taie în sferuri, iar apoi felii subțiri, iar țelina se taie cubulețe mărunte. O căpățână de usturoi se taie feliuțe – dacă ai un cățel mai măricel, atunci îl poți tăia pe jumătate și apoi felii. Alți doi căței îi vei păstra pentru a-i zdrobi la finalul pregătirii, dacă îți dorești o aromă mai intensă.
  3. Într-un ceaunel sau oală încăpătoare, se pun 2-3 linguri de ulei și se adaugă ceapa tocată. Se adaugă și ½ linguriță de sare, se amestecă și se lasă ceapa să se călească la foc mic preț de 5 minute.
  4. Când ceapa începe să se înmoaie, se adaugă morcovul și țelina. Se mai călesc împreună 4-5 minute până când legumele încep să se înmoaie. Se adaugă ½ de linguriță de piper și apoi se adaugă jumătate din cantitatea de usturoi tăiat felii.
  5. Se adaugă fasolea verde și se acoperă cu aproximativ 3 litri de apă. Se adaugă 1-2 lingurițe de sare si se lasă totul să fiarbă 30 de minute.
  6. Timpul de fierbere depinde destul de mult de fasolea verde pe care o folosești. Unele soiuri fierb ceva mai repede, în timp ce altele au nevoie și de 40 de minute pentru a se frăgezi.
  7. Când fasolea începe să se frăgezească, adăugăm restul de usturoi tăiat felii și roșiile cuburi. Lăsăm totul să fiarbă 10 minute și adăugăm passata de roșii și dovlecelul tăiat cubulețe. Dacă folosești cartofi în locul dovleceilor, pune-i la fiert odată cu roșiile cuburi și ai grijă ca bucățile de cartof să nu fie mai mari de 1.5 maxim 2 centimetri.
  8. Se adaugă restul de usturoi tăiat felii și se mai lasă totul să fiarbă 10-15 minute. După acest timp mai adăugăm 1-2 căței de usturoi și potrivim de sare, dacă este nevoie.
  9. Ciorba de fasole verde se acrește cu zeamă de lămâie și oțet de ardei iuți murați. La finalul gătirii se adaugă sucul de la jumătate de lămâie și 4 linguri din oțetul unei conserve de ardei iuți murați.
  10. După ce ai stins focul, adaugă o legătură de pătrunjel tocată mărunt și servește ciorba cu smântână, pâine proaspătă și ardei iute. Dacă îți face plăcere, mai poți adăuga zeamă de lămâie sau zeamă de ardei iuți murați direct în farfurie.
  • Timp de preparare: 30 minute
  • Timp de gătire: 50 minute
  • Categorie: Supe și ciorbe
  • Bucătărie: Românească