Ciorba de fasole verde nu poate lipsi de la mesele de prânz din timpul verii. Fie că îți place fasolea verde fideluță, sau cea plată, sau ești tare norocos ca mine și primești fasole verde proaspătă, bio, din grădină, ciorba de păstăi este absolut delicioasă, mai ales dacă nu te zgârcești cu usturoiul.
Ciorba de fasole verde este una dintre ciorbele mele preferate pe timp de vară. În principal, îmi place această ciorbă pentru că este la fel de bună rece, precum este caldă. Poate chiar mai bună este a doua zi, scoasă de la frigider și lăsata câteva minute să ajungă la temperatura camerei. Este un prânz fantastic, deloc greu, iar dacă o combini cu un ardei iute murat este un deliciu absolut și o sursă incredibilă de vitamine.
Ingrediente ciorba de fasole verde
- Fasole verde. Cred că aici părerile sunt destul de împărțite. Eu o prefer pe cea plată, dar multă lume o preferă pe cea fideluță. Totuși, dacă am fasole verde bio, crescută în grădină, nu fac mofturi la soi, pentru că este infinit mai delicioasă decât orice aș putea găsi în piață sau la supermarket. Singurul lucru pe care ți-l recomand este să folosești legumele în sezon, mai degrabă decât să cumperi conserve din comerț.
- Usturoi. Acesta este al doilea ingredient principal din ciorba de fasole verde. Eu am folosit ceva mai mult de o căpățână întreagă de usturoi și crede-mă ciorba de fasole verde este un preparat la care chiar vrei să folosești usturoi „cât cuprinde”.
- Ceapă. Nu cred să fie vreo ciorbă tradițională pe care eu să o fac fără ceapă. Ceapa oferă foarte multă savoare oricărui preparat.
- Morcov și țelină. Alături de ceapă, aceste două rădăcinoase formează baza ciorbei de fasole verde. Conferă textură, gust, dar și mai mult conținut solid pentru că este foarte important ca ciorba să nu fie o zeamă lungă cu câteva păstăi rătăcite, ci să te bucuri de legume din belșug la fiecare înghițitură.
- Roșii proaspete. Pentru că este sezonul lor, am folosit și roșii proaspete pe care le-am decojit și le-am tăiat cubulete. Conferă un plus de aciditate și mai multă savoare și prospețime.
- Suc de roșii. Am completat roșiile proaspete cu passata de roșii. Prefer să le combin pentru mai multă culoare, dar și pentru mai multă savoare.
- Dovlecel. Dovlecelul este opțional. Poți să îl omiți, sau să îl înlocuiești cu un cartof, puțină conopidă, sau zucchini.
- Pătrunjel proaspăt. Îmi place să adaug mult, mult pătrunjel proaspăt la finalul preparării ciorbei. Este mult mai fresh și mult mai savuroasă.
Mod de preparare ciorbă de fasole verde
În primul rând este nevoie să cureți fasolea verde. Adică să îi tai capetele și să o speli bine de tot pentru a îndepărta pământul și eventualele impurități.
Ceapa se toacă mărunt. Morcovul se taie în sferturi, iar apoi felii subțiri, iar țelina se taie cubulețe mărunte. O căpățână de usturoi se taie feliuțe – dacă ai un cățel mai măricel, atunci îl poți tăia pe jumătate și apoi felii. Alți doi căței îi vei păstra pentru a-i zdrobi la finalul pregătirii, dacă îți dorești o aromă mai intensă.
Într-un ceaun sau oală încăpătoare, se pun 2-3 linguri de ulei și se adaugă ceapa tocată. Se adaugă și ½ linguriță de sare, se amestecă și se lasă ceapa să se călească la foc mic preț de 5 minute.
Când ceapa începe să se înmoaie, se adaugă morcovul și țelina. Se mai călesc împreună 4-5 minute până când legumele încep să se înmoaie. Se adaugă ½ de linguriță de piper și apoi se adaugă jumătate din cantitatea de usturoi tăiat felii.
Se adaugă fasolea verde și se acoperă cu aproximativ 3 litri de apă. Se adaugă 1-2 lingurițe de sare si se lasă totul să fiarbă 30 de minute.
Timpul de fierbere depinde destul de mult de fasolea verde pe care o folosești. Unele soiuri fierb ceva mai repede, în timp ce altele au nevoie și de 40 de minute pentru a se frăgezi.
Când fasolea începe să se frăgezească, adăugăm restul de usturoi tăiat felii și roșiile cuburi. Lăsăm totul să fiarbă 10 minute și adăugăm passata de roșii și dovlecelul tăiat cubulețe. Dacă folosești cartofi în locul dovleceilor, pune-i la fiert odată cu roșiile cuburi și ai grijă ca bucățile de cartof să nu fie mai mari de 1.5 maxim 2 centimetri.
Se adaugă restul de usturoi tăiat felii și se mai lasă totul să fiarbă 10-15 minute. După acest timp mai adăugăm 1-2 căței de usturoi și potrivim de sare, dacă este nevoie.
Ciorba de fasole verde se acrește cu zeamă de lămâie și oțet de ardei iuți murați. La finalul gătirii se adaugă sucul de la jumătate de lămâie și 4 linguri din oțetul unei conserve de ardei iuți murați.
După ce ai stins focul, adaugă o legătură de pătrunjel tocată mărunt și servește ciorba de fasole verde cu smântână, pâine proaspătă și ardei iute. Dacă îți face plăcere, mai poți adăuga zeamă de lămâie sau zeamă de ardei iuți murați direct în farfurie.
Te invit să descoperi și rețeta autentică de borș de fasole boabe, un preparat bogat, plin de savoare, specific Bucovinei noastre. Borșul de fasole este o ciorbă delicioasă și acră, perfectă în orice sezon.
Printeaza
Rețetă ciorbă de fasole verde
- Timp Total: 1 oră 20 minute
- Servire: 6 porții 1x
Descriere
Ciorba de fasole verde este un deliciu al verii. Este hrănitoare și este minunată atât proaspătă, dar și a doua sau a treia zi după preparare. Servită cu smântână și ardei iute, este o adevărată experiență pe care vara ne-o aduce pe mese. Rețeta mea este simplă, gustoasă, îmbogățită cu usturoi din belșug și ușor picantă.
Ingrediente
600 de grame de fasole verde
150 de grame de ceapă galbenă
150 de grame de morcov
80 de grame de țelină
1 căpățână de usturoi + 2 căței
½ dovlecel
3 lingurițe de sare
½ linguriță de piper
1 legătură de pătrunjel
Zeama de la ½ lămâie
4 linguri de zeamă de la ardeii iuți murați
Instructiuni
- În primul rând este nevoie să cureți fasolea verde. Adică să îi tai capetele și să o speli bine de tot pentru a îndepărta pământul și eventualele impurități.
- Ceapa se toacă mărunt. Morcovul se taie în sferuri, iar apoi felii subțiri, iar țelina se taie cubulețe mărunte. O căpățână de usturoi se taie feliuțe – dacă ai un cățel mai măricel, atunci îl poți tăia pe jumătate și apoi felii. Alți doi căței îi vei păstra pentru a-i zdrobi la finalul pregătirii, dacă îți dorești o aromă mai intensă.
- Într-un ceaunel sau oală încăpătoare, se pun 2-3 linguri de ulei și se adaugă ceapa tocată. Se adaugă și ½ linguriță de sare, se amestecă și se lasă ceapa să se călească la foc mic preț de 5 minute.
- Când ceapa începe să se înmoaie, se adaugă morcovul și țelina. Se mai călesc împreună 4-5 minute până când legumele încep să se înmoaie. Se adaugă ½ de linguriță de piper și apoi se adaugă jumătate din cantitatea de usturoi tăiat felii.
- Se adaugă fasolea verde și se acoperă cu aproximativ 3 litri de apă. Se adaugă 1-2 lingurițe de sare si se lasă totul să fiarbă 30 de minute.
- Timpul de fierbere depinde destul de mult de fasolea verde pe care o folosești. Unele soiuri fierb ceva mai repede, în timp ce altele au nevoie și de 40 de minute pentru a se frăgezi.
- Când fasolea începe să se frăgezească, adăugăm restul de usturoi tăiat felii și roșiile cuburi. Lăsăm totul să fiarbă 10 minute și adăugăm passata de roșii și dovlecelul tăiat cubulețe. Dacă folosești cartofi în locul dovleceilor, pune-i la fiert odată cu roșiile cuburi și ai grijă ca bucățile de cartof să nu fie mai mari de 1.5 maxim 2 centimetri.
- Se adaugă restul de usturoi tăiat felii și se mai lasă totul să fiarbă 10-15 minute. După acest timp mai adăugăm 1-2 căței de usturoi și potrivim de sare, dacă este nevoie.
- Ciorba de fasole verde se acrește cu zeamă de lămâie și oțet de ardei iuți murați. La finalul gătirii se adaugă sucul de la jumătate de lămâie și 4 linguri din oțetul unei conserve de ardei iuți murați.
- După ce ai stins focul, adaugă o legătură de pătrunjel tocată mărunt și servește ciorba cu smântână, pâine proaspătă și ardei iute. Dacă îți face plăcere, mai poți adăuga zeamă de lămâie sau zeamă de ardei iuți murați direct în farfurie.
- Timp de preparare: 30 minute
- Timp de gătire: 50 minute
- Categorie: Supe și ciorbe
- Bucătărie: Românească
0 Comentarii