Ciocolată de casă – o rețetă populară, creată într-o perioadă în care ciocolata era aproape imposibil de găsit. Bunica mea făcea adesea batoane de ciocolată de casă și a fost unul dintre acele deserturi pe care eu, având ciocolată și dulciuri în orice magazin, nu l-am înțeles niciodată în copilărie. Abia târziu am început să apreciez gustul ciocolatei de casă și chiar să o prepar ocazional, după rețeta bunicii mele.
Această rețetă se face cu lapte praf, cacao pudră neîndulcită, zahăr și unt și este un desert delicios, care poate complimenta cafeaua de dupămasă sau poate fi servită ca o gustare dulce în locul ciocolatei cumpărate din comerț.
Ingrediente ciocolată de casă
- zahăr granulat
- apă
- lapte praf
- cacao raw neîndulcită
- nuci tocate și prăjite alune, caju etc.
- unt nesărat
- suc de lămâie
- extract de vanilie
- extract de rom
Înainte de 1989, laptele praf nu se găsea tot timpul, zahărul și untul erau raționalizate (cel puțin în unele orașe) și, în general, orice ingredient folosit pentru copt sau la deserturi era greu de găsit. De altfel, deserturile nu erau atât de dese, în special la oraș și mai ales după 1980, iar când se făceau prăjituri sau un tort, era pentru o ocazie specială și un adevărat răsfăț.
Această rețetă de ciocolată de casă este destul de creativă și folosește ingrediente elementare pe care majoritatea oamenilor le aveau în cămară, dacă aveau norocul să le găsească în magazine.
Înainte de ’90 nu cred să fi existat gospodărie care să nu facă ciocolată de casă și chiar să aibă o rețetă proprie reinterpretată în funcție de ce se găsea prin casă, sau la alimentară. De asemenea, este o rețetă pe care o vei găsi în orice carte de bucate românească publicată în anii ’70 sau ’80, tocmai pentru că era foarte populară. Mulți o îndrăgesc și astăzi.
Cum se face ciocolata de casă:
Procesul este foarte simplu. Laptele praf și pudra de cacao neîndulcită se cern împreună într-un bol mare.
Separat, un sirop făcut din apă, zahăr și unt se fierbe pe aragaz timp de câteva minute, apoi se adaugă peste ingredientele uscate și se amestecă energic.
Întregul amestec se toarnă apoi pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se întinde uniform. Tava se dă la frigider pentru câteva ore, sau mai bine peste noapte.
A doua zi, ciocolata este gata să fie servită. Nuci sau fructe uscate pot fi adăugate în rețetă pentru mai mult gust și texturi variate.
Sfat: Când începi să prepari rețeta, asigură-te că ai strâns și măsurat toate ingredientele.
Din momentul în care siropul este gata să fie turnat peste ingredientele uscate, trebuie să te miști repede. În caz contrar, amestecul se va întări rapid și nu va fi ușor de aranjat în tavă.
Rețeta originală spune că trebuie să folosești o tavă de 38×25 centimetri, dar nu cred că acest lucru este extrem de important. Puteți folosi ceea ce ai la dispoziție.
Totuși, ar trebui să fie o tavă de dimensiuni medii, cum ar fi o tavă de yena sau Pyrex de 23×32 centimetri, de exemplu.
Această rețetă este potrivită pentru orice petrecere sau poate fi pur și simplu o gustare dulce în orice zi.
Iubitorii de ciocolată se vor îndrăgosti de această ciocolată de casă. Crăciunul, Ziua Îndrăgostiților, sărbătorile aniversare, toate aceste ocazii sunt perfecte pentru a-ți demonstra abilitățile și a realiza această rețetă.
Eu am folosit cacao crudă organică, care aduce un beneficiu pentru sănătate. De asemenea, am redus cantitatea de zahăr din rețeta originală, deoarece mi s-a părut prea dulce pentru gustul meu.


Rețetă ciocolată de casă
- Timp Total: 30 min
- Servire: 12 porții 1x
Descriere
Ciocolata de casă a fost o constantă în copilăria multor dintre copiii anilor ’80 si ’90. Este în continuare un desert minunat, rapid, și care ne amintește multora de zilele un pic mai senine ale vacanțelor la bunici sau duminicilor în familie.
Ingrediente
400 g zahăr granulat
150 ml apă
500 g lapte praf
100 g cacao raw neîndulcită
200 g nuci tocate și prăjite alune, caju etc.
100 g unt nesărat
15 ml suc de lămâie
15 ml extract de vanilie
15 ml de extract de rom
Instructiuni
- Tapetați o tavă de copt de 38×25 centimetri cu hârtie de copt. Ungeți cu unt întreaga suprafață a hârtiei de copt și dați tava deoparte.
- Într-un bol mare, cerneți împreună laptele praf și pudra de cacao neîndulcită. Adăugați nucile prăjite și tocate și amestecați bine.
- Într-o cratiță medie, puneți apa, untul, zahărul și sucul de lămâie(sucul de lămâie previne cristalizarea zahărului în timpul preparării siropului).
- Se aduce la fierbere și se fierbe timp de 2-3 minute. Se ia de pe foc și se adaugă esența de vanilie și rom.
- Pont: Din acest moment trebuie să lucrați repede.
- Turnați siropul fierbinte peste ingredientele uscate și amestecați energic, asigurându-vă că tot laptele praf și pudra de cacao sunt încorporate.
- Turnați amestecul în tavă și întindeți-l uniform cu o spatulă. Trebuie să vă mișcați repede pentru că amestecul se va întări destul de repede.
- Acoperiți tava cu folie alimentară și puneți-o la frigider pentru câteva ore, cel mai bine peste noapte.
- Ciocolata va continua să se întărească în următoarele câteva zile. Tăiați-o în pătrate sau în batoane mici și serviți.
- Se păstrează la frigider.
- Timp de preparare: 20 min
- Timp de gătire: 10 min
- Categorie: Desert
- Bucătărie: Românească
© 2023 Mara Marin
0 Comentarii