Falafel-ul este o chiftea delicioasă din năut îmbogățită cu mult mult pătrunjel și condimente orientale. Un fel de mâncare inerent vegan, falafel este minunat în orice formă alegi să îl prepari.
Prima dată am mâncat falafel în Egipt – era 2004 și era prima dată când mergeam într-o excursie în afara țării. Îmi amintesc destul de vivid uimirea cu care am gustat, sau, mai degrabă, înfulecat, fiecare preparat de-a lungul excursiei. Aromele, ingredientele folosite, modul în care erau preparate – totul era atât de nou și revelator. Pentru cei mult mai tineri, este bine de știut că în 2004 într-un oraș de provincie din Oltenia singurul simulacru de bucătărie orientală era șaorma cu de toate, așa că nu prea aveai șansa de a te bucura de arome mai „exotice” și de a gusta alte feluri de mâncare în afară de cele tradiționale.
Cu toate astea, și o spun cu mâna pe inima, cel mai bun falafel l-am mâncat la un restaurant cu specific libanez din Constanța. Bucătarul era refugiat în România, de origine siriană, iar preparatele pe care le-a servit atunci au fost cel puțin la fel de bune, dacă nu muuult mai bune decât cele pe care le-am mâncat la restaurantele libaneze cu ștaif din București. Întotdeauna când mă gândesc la falafel, la kebeh sau humus, etalonul sunt preparatele acelui minunat Chef.
Ce este falafel?
Falafelul tradițional se prepară din năut sau boabe de fasole fava măcinate, ierburi și condimente. Amestecul este apoi format în bile sau chifteluțe plate și prăjit în tigaie sau în baie de ulei. Este o rețetă clasică din Orientul Mijlociu și din bazinul mediteraneean, care este adesea servită ca parte a mezze (un grup de mizilicuri servite împreună).
Ingrediente falafel

Falafel nu conține gluten în mod normal, este vegan și se prepară din câteva ingrediente simple:
- Năut: Pentru această rețetă se folosește numai năut uscat și lăsat la înmuiat, niciodată năut din conservă. Năutul din conservă este prea moale și umed și falafelul tău va iesi, la rândul său, prea moale pentru a putea sta compact.
- Ceapă: Eu folosesc ceapă galbenă pentru o aromă puțin mai intensă, dar poți folosi și ceapă albă sau roșie.
- Pătrunjel și coriandru: Aceste două ierburi delicioase îmbogățesc falafelul cu arome proaspete și vibrante și îi dau acea minunată culoare verde. Coriandrul este opțional – multe persoane nu agreează gustul, așa că îl poți omite.
- Usturoi: Folosește 1 maxim 2 căței de usturoi, altfel toate celelalte arome vor fi eclipsate de aroma prea intensă a usturoiului.
- Chimen, coriandru, sare și piper negru: Aceste condimente sunt folosite des în bucătăria din Orientul Mijlociu și au o aromă pământie, picantă și impunătoare pe care o vei iubi. Adesea, aleg să folosesc garam masala impreună cu chimenul și coriandrul pe care le pisez într-un mojar pentru mai multă prospețime.
- Făină de năut: Aceasta ajută la legarea amestecului și la păstrarea formei în timpul prăjirii. Eu prefer făina de năut, dar poți folosi și făină de migdale.
- Bicarbonat de sodiu: Un ingredient cheie pentru a obține o textură mai pufoasă în timpul prăjirii.
- Ulei pentru prăjit: Eu folosesc ulei de rapiță, deoarece este stabil la temperaturi înalte și este uleiul pentru prăjit cu cel mai înalt punct de ardere la prețul cel mai rezonabil din supermarketurile noastre.
Cum se prepară compoziția pentru falafel
Năutul uscat se lasă la înmuiat. Peste noapte, sau timp de cel puțin 12 ore (și 8 pot fi suficiente, dar depinde foarte mult de calitatea năutului. Are un comportament similar cu fasolea – iar o boabă „bătrână” va fi încăpățânată și își va spune cuvântul în calitatea preparatului final). Să ai în vedere că năutul se va tripla în dimensiune, așa că acoperă-l cu multă apă într-un castron încăpătr. După cele 12 ore de hidratare, se scurge apa și poți începe prepararea compoziției.
Adaugă toate ingredientele într-un robot de bucătărie. Adaugă năutul, ceapa, pătrunjelul, coriandrul, usturoiul, și condimentele într-un robot de bucătărie. Îți recomand să toci grosier ceapa și ierburile înainte de a le pune în robot. Macină ingredientele până când au consistența sării grunjoase – nu vrei sa le faci pastă, ci bucățele mici.
Transferă amestecul într-un bol. Apoi adaugă făina de năut și bicarbonatul de sodiu, și amestecă până când sunt complet incorporate. Acoperă castonul cu un capac sau folie de aluminiu.
Dă castronul la frigider. Răcește amestecul de falafel timp de 30 de minute până la 1 oră.
Modelează falafelul. Poți face acest lucru cu mâna, cu o lingură de înghețată sau cu una de cafea. Poți decide forma pe care o dorești în fucție de ce îți place. Eu prefer să fac chifteluțe plate pentru falafelul gătit la cuptor sau rumenit în tigaie și biluțe pentru cel prăjit în baie de ulei.
Cum se gătește falafel – Cele 3 moduri
Cum se prăjește falafelul în baie de ulei: Se încinge uleiul într-un ceaunel, sau o oală potrivită pentru prăjit. Baia de ulei ar trebui să aibă aproximativ 7-8 centimetri adâncime. Temperatura uleiului ar trebui să fie de 175 de grade. Când uleiul atinge temperatura dorită, se așează ușor cu o spumieră sau strecurătoare (de metal, evident!) biluțele de falafel și se prăjesc 2 minute sau până devin aurii. Se scot pe o farfurie pe care am pus înainte un prosop de hartie.
Cum se prăjește falafelul la tigaie: Se încălzesc câteva linguri de ulei într-o tigaie (preferabil non-aderentă) la foc mediu-mare. Se așează ușor falafelul în tigaie și se gătește pe fiecare parte timp de 2-3 minute sau până când devine auriu, apoi se transferă pe o farfurie acoperită cu un prosop de hârtie.
Cum se face falafel la cuptor: Preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Pune hartie pentru copt într-o tavă încăpătoare și stropește-o cu puțin ulei. Așează falafelul pe hărtia de copt și stropește-l cu ulei. Se va ține la cuptor timp de 25-30 de minute și îl vom întoarce pe partea cealaltă după primele 15 minute.
Mie îmi plac toate cele 3 variante, însă ultima este, desigur, cea mai sănătoasă.
Printeaza
Rețetă Falafel
- Timp Total: 55 minute
- Servire: 18 chiftele falafel 1x
Descriere
Cea mai bună rețetă autentică de falafel pe care o poți face acasă! O combinație simplă de năut, ierburi și mirodenii care se amestecă și se prăjește (sau se coace). Este crocant, moale și delicios!
Ingrediente
200 g de năut uscat, lăsat la înmuiat peste noapte (nu folosi năut din conservă!)
1 ceapă normală, tăiată grosier (aprox. 80–90 de grame)
1 legătură stufoasă de pătrunjel, sau 2 dacă sunt sărăcăcioase
1 legătură de coriandru (poți inlocui cu o altă legătură de pătrunjel dacă nu îți place)
2 căței de usturoi
1 linguriță de chimen
1 linguriță de sare
1/2 linguriță de seminte de coriandru măcinate
un vârf de linguriță de piper negru
2 linguri de făină de năut
1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
ulei de rapiță pentru prăjit
Instructiuni
- Cu o seară înainte, se lasă năutul la înmuiat într-un castron încăpător. Asigură-te că apa acoperă năutul cu minim 5 centimetri, deoarece acesta își va tripla volumul.
- Scurge și clătește năutul și pune-l în robotul de bucătărie, împreună cu ceapa, pătrunjelul, coriandrul, usturoiul, chimenul, sarea, semințele de coriandru măcinat și piperul negru.
- Pulsează robotul de bucătărie de mai multe ori până când amestecul seamănă cu textura sării grunjoase – nu lăsa compoziția să se facă pastă.
- Transferă amestecul de falafel într-un bol și adaugă făina de năut și bicarbonatul de sodiu. Omogenizează totul, acoperă compoziția cu folie alimentară sau un capac și lasă-l la frigider timp de 30 de minute până la o oră.
- Formează chifteluțele de falafel în forma pe care o dorești – sfere sau chifteluțe plate. Dacă ți se pare că amestecul este prea umed, poți adăuga încă o lingură de făină de năut. Dacă este prea uscat și sfărâmicios, poți adăuga o linguriță sau două de apă sau suc de lămâie.
- Odată ce falafelul este format în chifteluțe, îl poți găti după metoda preferată menționată mai sus. Pentru a-l pregăti la tigaie, se încălzesc câteva linguri de ulei într-o tigaie (preferabil non-aderentă) la foc mediu-mare. Se așează ușor falafelul în tigaie și se gătește pe fiecare parte timp de 2-3 minute sau până când devine auriu, apoi se transferă pe o farfurie acoperită cu un prosop de hârtie.
- Se scoate falafelul cu o spumieră și se așează pe o farfurie acoperită cu un prosop de hârtie.
Note
Nu știu exact din ce motiv, însă în România uleiul de rapiță avea și cred că are în continuare o reputație destul de proastă. Poate are legătură cu utilizarea industrială pe scară largă și nu am fost obișnuiți să îl asociem cu bucătăria. Am descoperit relativ târziu uleiul de rapiță, când am observat că este uleiul preferat în bucătărie de către danezi, în timpul unei șederi de lungă durată. Am întrebat în stânga și în dreapta de ce un popor care pune atât de mult accent pe alimentația sănătoasă folosește un ulei despre care eu auzisem numai lucruri rele. Am aflat atunci că este deosebit de bogat în omega-6 și omega-3 și are un raport optim între cele două, considerat benefic pentru sănătate. Mai mult, este bogat în grăsimi nesaturate și vitamina E. De atunci, prefer oricând să utilizez uleiul de rapiță de bună calitate în detrimentul celui de floarea soarelui.
- Timp de preparare: 10 min
- Timp de gătire: 45 min
- Categorie: Aperitiv
In mod sigur voi incerca aceasta reteta! 🤗
★★★★★