Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
reteta pas cu pas de chiftele prajite

Rețetă chiftele prăjite cu carne, ciuperci și legume


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 35 minute
  • Servire: 4 porții 1x

Descriere

Rețeta de chifteluțe prăjite folosește carne și legume în proporții egale și este cel puțin la fel de decadentă ca o porție de pârjoale moldovenești.

 


Ingrediente

Scaleaza

350 de grame de carne tocată amestec porc/vită

200 de grame de ghebe opărite și tocate mărunt

80 de grame de morcov

60 de grame de ceapă (2 fire mari de ceapă verde roșie)

5 căței de usturoi

2 lingurițe de sare

½ linguriță de piper

½ linguriță de cimbru

¼ linguriță de măghiran

¼ linguriță de rozmarin

11/2 lingură de pesmet

1 ou mediu

Opțional: 1 linguriță de sos de stridii


Instructiuni

  1. Se curăță legumele și se spală bine. Se taie grosier și se adaugă în robotul de bucătărie. Se pulsează până când sunt aproape mărunțite.
  2. Când legumele sunt mărunțite se adaugă și ciupercile tocate și se pulsează încă 10-15 secunde împreună.
  3. Într-un castron, se amestecă carnea tocată cu legumele mărunțite, oul, pesmetul și condimentele. Compoziția se amestecă cu mâna – poți folosi mănuși dacă nu te simți confortabil să atingi carnea.
  4. După ce ai amestecat bine compoziția și totul este omogen, acoperă castronul cu folie alimentară și lasă totul să se odihnească 15-20 de minute. Dacă este frig afară, poți lăsa castronul pe masa din bucătărie, însă vara ar fi bine să îl dai la frigider în aceste 20 de minute.
  5. Scoatem castronul din frigider și începem să formăm chifteluțele. Folosește o lingură pentru înghețată de dimensiuni mici, o lingură pentru măsurarea cafelei sau o linguriță obișnuită. Important este să obții chifteluțe cât mai egale, cu un diametru de aproximativ 2.5 centimetri.
  6. Fiecare chifteluță se trece prin făină și se lasă la odihnit pe o farfurie sau tocător din lemn cât timp le formăm pe celelalte.
  7. Pentru a forma chifteluțele mai ușor, ține un castronel cu apă lângă tine și înmoaie lingurița de fiecare dată, înainte de a lua din compoziție.
  8. După ce ai terminat de format chifteluțele, încinge 2.5 centimetri de ulei într-o tigaie. Dă focul iute pentru a încinge uleiul, iar apoi micșorează ușor flacăra înainte de a începe prăjirea chiftelelor.
  9. Se așează chiftelele în uleiul încins, astfel încât să aibă ceva spațiu – atunci când prăjești nu este bine să fie tigaia foarte aglomerată. Pentru cantitatea de chiftele din această rețetă vei prăji în 2 tranșe.
  10. Chifteluțele se rumenesc pe toate părțile pentru 5-7 minute – dacă păstrezi dimensiunea din rețetă. Dacă faci chifteluțe mai mari, atunci păstrează flacăra medie și crește timpul de prăjire.
  11. Chifteluțele se scot din tigaie cu o spumieră pentru a scurge cât mai mult din ulei și se așează pe o farfurie tapetată cu un prosop de hărtie pentru a absorbi uleiul în exces.
  12. Chifteluțele se servesc cu o salata de morcov și castravete în stil chinezesc sau alături de garnitura preferată.

Note

Dacă îți plac chifteluțele mai crocante, scoate-le din tigaie pe un grătar. Acest lucru nu va lăsa chiftelele „să transpire” și vor rămâne mai crocante. Poți adopta această metodă și pentru cartofii prăjiți, șnițele sau dovlecei pane.

  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de gătire: 15 minute
  • Categorie: Aperitive
  • Bucătărie: Românească