Descriere
Rețeta de chifteluțe prăjite folosește carne și legume în proporții egale și este cel puțin la fel de decadentă ca o porție de pârjoale moldovenești.
Ingrediente
350 de grame de carne tocată amestec porc/vită
200 de grame de ghebe opărite și tocate mărunt
80 de grame de morcov
60 de grame de ceapă (2 fire mari de ceapă verde roșie)
5 căței de usturoi
2 lingurițe de sare
½ linguriță de piper
½ linguriță de cimbru
¼ linguriță de măghiran
¼ linguriță de rozmarin
11/2 lingură de pesmet
1 ou mediu
Opțional: 1 linguriță de sos de stridii
Instructiuni
- Se curăță legumele și se spală bine. Se taie grosier și se adaugă în robotul de bucătărie. Se pulsează până când sunt aproape mărunțite.
- Când legumele sunt mărunțite se adaugă și ciupercile tocate și se pulsează încă 10-15 secunde împreună.
- Într-un castron, se amestecă carnea tocată cu legumele mărunțite, oul, pesmetul și condimentele. Compoziția se amestecă cu mâna – poți folosi mănuși dacă nu te simți confortabil să atingi carnea.
- După ce ai amestecat bine compoziția și totul este omogen, acoperă castronul cu folie alimentară și lasă totul să se odihnească 15-20 de minute. Dacă este frig afară, poți lăsa castronul pe masa din bucătărie, însă vara ar fi bine să îl dai la frigider în aceste 20 de minute.
- Scoatem castronul din frigider și începem să formăm chifteluțele. Folosește o lingură pentru înghețată de dimensiuni mici, o lingură pentru măsurarea cafelei sau o linguriță obișnuită. Important este să obții chifteluțe cât mai egale, cu un diametru de aproximativ 2.5 centimetri.
- Fiecare chifteluță se trece prin făină și se lasă la odihnit pe o farfurie sau tocător din lemn cât timp le formăm pe celelalte.
- Pentru a forma chifteluțele mai ușor, ține un castronel cu apă lângă tine și înmoaie lingurița de fiecare dată, înainte de a lua din compoziție.
- După ce ai terminat de format chifteluțele, încinge 2.5 centimetri de ulei într-o tigaie. Dă focul iute pentru a încinge uleiul, iar apoi micșorează ușor flacăra înainte de a începe prăjirea chiftelelor.
- Se așează chiftelele în uleiul încins, astfel încât să aibă ceva spațiu – atunci când prăjești nu este bine să fie tigaia foarte aglomerată. Pentru cantitatea de chiftele din această rețetă vei prăji în 2 tranșe.
- Chifteluțele se rumenesc pe toate părțile pentru 5-7 minute – dacă păstrezi dimensiunea din rețetă. Dacă faci chifteluțe mai mari, atunci păstrează flacăra medie și crește timpul de prăjire.
- Chifteluțele se scot din tigaie cu o spumieră pentru a scurge cât mai mult din ulei și se așează pe o farfurie tapetată cu un prosop de hărtie pentru a absorbi uleiul în exces.
- Chifteluțele se servesc cu o salata de morcov și castravete în stil chinezesc sau alături de garnitura preferată.
Note
Dacă îți plac chifteluțele mai crocante, scoate-le din tigaie pe un grătar. Acest lucru nu va lăsa chiftelele „să transpire” și vor rămâne mai crocante. Poți adopta această metodă și pentru cartofii prăjiți, șnițele sau dovlecei pane.
- Timp de preparare: 20 minute
- Timp de gătire: 15 minute
- Categorie: Aperitive
- Bucătărie: Românească