Aceste chiftele prăjite sunt, de departe, favoritele mele. Sunt atat de decadente, atât de gustoase și atât de bogate în arome variate, încât chiar nu le pot rezista. Rețeta aceasta de chiftele prăjite folosește carne și ciuperci și legume în proporții egale, iar rezultatul este neașteptat de delicios!
Ingrediente chiftele prăjite
- Carne tocată. Eu am folosit un amestec porc-vită bio, cu conținut scăzut de grăsime. Datorită legumelor din compoziție, chiftelele vor fi incredibil de pufoase și suculente chiar dacă carnea are un conținut scăzut de grăsime.
- Ciuperci. Eu optez cel mai adesea pentru ghebe – opărite și tocate în prealabil, doar le adaug în compoziție fără mare efort. Poți folosi, la fel de bine și alte tipuri de ciuperci, precum hribii sau hulubițele.
- Morcov. Adaug în compoziția de chiftele un morcov generos. Îmi place mult textura pe care o conferă preparatului final, dar și pata de culoare.
- Ceapă & usturoi. În această rețetă îmi place să folosesc ceapă verde roșie. Folosesc inclusiv frunzele, aproape integral. Nu mă zgârcesc nici cu usturoiul, pentru că ciupercile îl iubesc nespus, iar aroma este minunată.
- Ou și pesmet. Pentru a lega compoziția folosesc 1 ou și ceva pesmet. Cel din urmă absoarbe umezeala și leagă mai bine compoziția. Dacă dorești un preparat fără gluten, poți înlocui pesmetul cu aceeași cantitate de făină de năut.
- Condimente. Folosesc întotdeauna condimente din belșug. Îmi place cimbrul în mod deosebit în acest amestec și adesea folosesc măghiran, pătrunjel, mărar, și un strop de rozmarin. Poți, de asemenea, să adaugi o linguriță de sos de stridii dacă ai – mie îmi place mult modul în care întregește aromele.
Modalitate de preparare chifteluțe prăjite cu carne, ciuperci și legume

Se curăță legumele și se spală bine. Se toacă grosier și se adaugă în robotul de bucătărie. Se pulsează până când sunt aproape mărunțite.
Când legumele sunt mărunțite se adaugă și ciupercile tocate și se pulsează încă 10 secunde împreună.
Într-un castron, se amestecă carnea tocată cu legumele mărunțite, oul, pesmetul și condimentele. Compoziția se amestecă cu mâna – poți folosi mănuși dacă nu te simți confortabil să atingi carnea.
După ce ai amestecat bine compoziția și totul este omogen, acoperă castronul cu folie alimentară și lasă totul să se odihnească 15-20 de minute. Dacă este frig afară, poți lăsa castronul pe masa din bucătărie, însă vara ar fi bine să îl dai la frigider în aceste 20 de minute.
Scoatem castronul din frigider și începem să formăm chifteluțele. Folosește o lingură pentru înghețată de dimensiuni mici, o lingură pentru măsurarea cafelei sau o linguriță obișnuită. Important este să obții chifteluțe cât mai egale, cu un diametru de aproximativ 2.5 centimetri.
Fiecare chifteluță se trece prin făină și se lasă la odihnit pe o farfurie sau tocător din lemn cât timp le formăm pe celelalte.
Pentru a forma chifteluțele mai ușor, ține un castronel cu apă lângă tine și înmoaie lingurița de fiecare dată, înainte de a lua din compoziție.
După ce ai terminat de format chifteluțele, încinge 2.5 centimetri de ulei într-o tigaie. Dă focul iute pentru a încinge uleiul, iar apoi micșorează ușor flacăra înainte de a începe prăjirea chiftelelor.
Se așează chiftelele în uleiul încins, astfel încât să aibă ceva spațiu – atunci când prăjești nu este bine să fie tigaia foarte aglomerată. Pentru cantitatea de chiftele din această rețetă vei prăji în 2 tranșe.
Chifteluțele se rumenesc pe toate părțile pentru 5-7 minute – dacă păstrezi dimensiunea din rețetă. Dacă faci chifteluțe mai mari, atunci păstrează flacăra medie și crește timpul de prăjire.
Chifteluțele se scot din tigaie cu o spumieră pentru a scurge cât mai mult din ulei și se așează pe o farfurie tapetată cu un prosop de hărtie pentru a absorbi uleiul în exces.
Chifteluțele se servesc cu o salata de morcov și castravete în stil chinezesc sau alături de garnitura preferată.
Sfatul meu pentru chifteluțe mai rapide
Nu pierd vremea dând legumele pe răzătoare. Pur și simplu mi se pare prea complicat. Ceea ce fac este să tai morcovul bucăți mari, ceapa la fel, cățeii de usturoi îi las întregi și arunc totul în robotul de bucătărie cu cuțit. Pulsez totul până legumele sunt mărunțite, însă ai grijă să nu obții o pastă – vrei ca legumele să mai aibă un strop de textură.
Când legumele sunt parțial mărunțite adaug și ciupercile tocate și le mai pulsez 10 secunde împreună. Tot ce rămâne de făcut este să amesteci legumele cu carnea, oul, pesmetul și condimentele și compoziția este gata în mai puțin de 5 minute.
Câteva ponturi pentru chifteluțe mai gustoase
- Folosește sare cât este nevoie. Este foarte important să pui suficientă sare. Ciupercile cer sare destul de multă și au și obiceiul de a o „sorbi” în timpul gătirii, deci nu este bine să te zgârcești foarte tare cu sarea.
- Nu amesteca carnea prea mult. Este musai să nu obosești carnea frământând-o prea tare. Dacă ți se pare o idee bună să adaugi și carnea în robotul de bucătărie și să amesteci rapid toate ingredientele – crede-mă nu este câtuși de puțin o idee bună.
- Folosește doar puțin ou. În principiu la 500, până la 700 de grame de carne un singur ou este mai mult decât suficient. Dacă folosești mai multe ouă, compoziția se va întări prea tare.
- Lasă compoziția să se odihnească. După ce ai terminat de amestecat compoziția, lasă totul să se odihnească 15-20 de minute. Pesmetul va absorbi umezeala în acest timp și va deveni mai pufos.
- Adaugă un strop de sos de stridii. Dacă ai, folosește sos de stridii. Complimentează minunat compoziția din carne și ciuperci.

Rețetă chiftele prăjite cu carne, ciuperci și legume
- Timp Total: 35 minute
- Servire: 4 porții 1x
Descriere
Rețeta de chifteluțe prăjite folosește carne și legume în proporții egale și este cel puțin la fel de decadentă ca o porție de pârjoale moldovenești.
Ingrediente
350 de grame de carne tocată amestec porc/vită
200 de grame de ghebe opărite și tocate mărunt
80 de grame de morcov
60 de grame de ceapă (2 fire mari de ceapă verde roșie)
5 căței de usturoi
2 lingurițe de sare
½ linguriță de piper
½ linguriță de cimbru
¼ linguriță de măghiran
¼ linguriță de rozmarin
11/2 lingură de pesmet
1 ou mediu
Opțional: 1 linguriță de sos de stridii
Instructiuni
- Se curăță legumele și se spală bine. Se taie grosier și se adaugă în robotul de bucătărie. Se pulsează până când sunt aproape mărunțite.
- Când legumele sunt mărunțite se adaugă și ciupercile tocate și se pulsează încă 10-15 secunde împreună.
- Într-un castron, se amestecă carnea tocată cu legumele mărunțite, oul, pesmetul și condimentele. Compoziția se amestecă cu mâna – poți folosi mănuși dacă nu te simți confortabil să atingi carnea.
- După ce ai amestecat bine compoziția și totul este omogen, acoperă castronul cu folie alimentară și lasă totul să se odihnească 15-20 de minute. Dacă este frig afară, poți lăsa castronul pe masa din bucătărie, însă vara ar fi bine să îl dai la frigider în aceste 20 de minute.
- Scoatem castronul din frigider și începem să formăm chifteluțele. Folosește o lingură pentru înghețată de dimensiuni mici, o lingură pentru măsurarea cafelei sau o linguriță obișnuită. Important este să obții chifteluțe cât mai egale, cu un diametru de aproximativ 2.5 centimetri.
- Fiecare chifteluță se trece prin făină și se lasă la odihnit pe o farfurie sau tocător din lemn cât timp le formăm pe celelalte.
- Pentru a forma chifteluțele mai ușor, ține un castronel cu apă lângă tine și înmoaie lingurița de fiecare dată, înainte de a lua din compoziție.
- După ce ai terminat de format chifteluțele, încinge 2.5 centimetri de ulei într-o tigaie. Dă focul iute pentru a încinge uleiul, iar apoi micșorează ușor flacăra înainte de a începe prăjirea chiftelelor.
- Se așează chiftelele în uleiul încins, astfel încât să aibă ceva spațiu – atunci când prăjești nu este bine să fie tigaia foarte aglomerată. Pentru cantitatea de chiftele din această rețetă vei prăji în 2 tranșe.
- Chifteluțele se rumenesc pe toate părțile pentru 5-7 minute – dacă păstrezi dimensiunea din rețetă. Dacă faci chifteluțe mai mari, atunci păstrează flacăra medie și crește timpul de prăjire.
- Chifteluțele se scot din tigaie cu o spumieră pentru a scurge cât mai mult din ulei și se așează pe o farfurie tapetată cu un prosop de hărtie pentru a absorbi uleiul în exces.
- Chifteluțele se servesc cu o salata de morcov și castravete în stil chinezesc sau alături de garnitura preferată.
Note
Dacă îți plac chifteluțele mai crocante, scoate-le din tigaie pe un grătar. Acest lucru nu va lăsa chiftelele „să transpire” și vor rămâne mai crocante. Poți adopta această metodă și pentru cartofii prăjiți, șnițele sau dovlecei pane.
- Timp de preparare: 20 minute
- Timp de gătire: 15 minute
- Categorie: Aperitive
- Bucătărie: Românească
0 Comentarii