Chiftele la cuptor

Nu știu nicio persoană căreia să nu-i placă chifteluțele. Prăjite, la cuptor, marinate, pârjoale, chifteluțe din ciuperci de pădure sau falafel, nu am auzit să existe om căruia să nu-i placă măcar un fel de chiftele. Aceasta este o rețetă de chiftele la cuptor, din carne, fără gluten, scăldate în sos marinara.

Chiftele la cuptor

Chiftele la cuptor: o rețetă esențială în bucătărie. De-a lungul anilor, am devenit creativă cu chiftele din ciuperci de padure, mix din carne de porc de bună calitate și hribi sau ghebe, sau chifteluțe din legume diverse. Chiftelele marinate sunt una dintre mancarurile pe care îmi plăcea să le mănânc când eram copil. Nu am reușit niciodată să recreez exact acel gust, însă îmi plac nespus chifteluțele în sos marinara clasic – cu mult usturoi și busuioc.

Ingrediente pentru chiftele la cuptor

Ingrediente chiftele la cuptor

Aceste chifteluțe fără gluten vor părea puțin mai sățioase sau dense decât cele clasice, deoarece nu au pesmet sau pâine înmuiată în lapte. În schimb, conțin ceapă tocată, făină de migdale și alte ingrediente pe care le găsești ceva mai jos. La cât sunt de bune, nici nu vei observa că sunt fără gluten și cu conținut scăzut de carbohidrați.

  • Carne tocată: Poți alege carnea tocată preferată, dar mie îmi place o combinație de carne tocată de vită și de porc în acest caz. 
  • Ouă: Un singur ou mare este tot ce ai nevoie pentru a lega compoziția
  • Făină: Pentru a face chiftelele fără gluten, am folosit făină de năut de această dată.
  • Brânză: Încearcă să folosești parmezan proaspăt ras în loc de cel răzuit și preambalat! Este o mare diferență între gustul brânzeturilor cumpărate în calup și cele rase și ambalate, deși pe eticheta ni se spune că este exact același produs. 
  • Aromatizare: Multă ceapă și mult usturoi!
  • Condimente și ierburi aromatice: Îți poți prepara acasă propriul mix de condimente italiene sau poți cumpăra un amestec. Pătrunjelul va da o notă de prospețime acestor chiftele, dar poți folosi și mărar dacă preferi, sau o combinație dintre cele două. 

Sfat: Nu adăuga niciodată prea multe ouă în compoziția de carne tocată. Ouăle vor face chiftelele să ne întărească nejustificat de mult. Adaugă ou doar cât este necesar pentru a lega compoziția.

Nu alege niciodată o carne prea slabă pentru chiftele. Proporția ideală este de 70-30, altfel chiftelele sau burgerii tăi vor fi tare fazi.

Chifteluțe fără pesmet

Este posibil să faci chiftele fără pesmet? Cu siguranță că da! Rețetele clasice de chifteluțe conțin pesmet sau pâine înmuiată în lapte pentru a crea un fel de pastă moale și umedă. Dar pentru a face chifteluțele fără gluten, eu adaug un amestec de făină de migdale, ceapă tăiată cubulețe, parmezan ras și pătrunjel tocat.

Cum se prepară chiftelele

Deși îmi plac mai mult chiftelele prăjite, cele rumenite la cuptor sunt mult mai ușoare. Poți găti sosul marinara în timp ce chiftelele se rumenesc în cuptor și le pot adăuga în sos la final. 

  1. Amestecă compoziția. Folosește mâinile pentru a combina carnea tocată, oul, ceapa, făina de năut, parmezanul, pătrunjelul, usturoiul, condimentele italiene, sarea și piperul. Asigură-te că nu amesteci prea mult!
  2. Formează gogoloaiele. Îmi place să folosesc o lingură medie de înghetată pentru ca toate chiftelele să aibă aceeași mărime. Apoi le rostogolesc între palme până obțin o sferă și Gata!
  3. Se dau la cuptor până se rumenesc. Se coc timp de 20-23 minute la 200°C, până când se rumenesc ușor la exterior și sunt pătrunse bine. Dacă îți plac mai rumene, pornește funcția grill a cuptorului în ultimle 2-3 minute.

Moduri de a servi chiftelele

Mie personal, îmi plac chiftelele simple cel puțin la fel de mult ca cele cu sos. Mi se par un aperitiv extraordinar si, adesea, le mananc și a doua zi chiar și reci. Dar nu e musai să fii si tu așa „primitiv” ca mine, așa că dacă îți mai rămân chifteluțe, a doua zi le poți transforma într-un sandviș delicios pentru prânz, sau poți face o lasagna rapidă

  • Servește chifteluțele și cu alte sosuri. Le poți combina cu un pesto delicios, cu dulceață de ceapă sau cu un sos chimichurri.
  • Mănâncă-le alături de paste. Dacă îți rămân din chiftelele cu sos marinara le poți combina cu niște spaghete integrale din orez. 
  • Mănâncă-le pur și simplu ca aperitiv alături de brânzeturi diverse și sos pesto.

Sfaturi pentru depozitare

Depozitarea pentru a fi consumate în cursul următoarelor zile: Orice îți rămâne, se va păstra într-un recipient etanș în frigider timp de 3 până la 4 zile.

Congelare pentru o perioadă mai lungă: Chifteluțele pot fi păstrate la congelator pentru o perioadă de până la 3 luni. 

Pentru reîncălzire: Nu uita să le lași să se dezghețe peste noapte în frigider. Apoi, poți pur și simplu să le dai la microunde timp de 1-2 minute sau până se încălzesc, deși îți recomand cu mare căldură se le încălzești la cuptor sau să le faci un sos marinara.

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Chiftele la cuptor

Rețetă chiftele la cuptor în sos marinara


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 40 min
  • Servire: 6 porții 1x

Descriere

Chiftele la cuptor, din carne, fără gluten, scăldate în sos marinara.


Ingrediente

Scaleaza

650700 g carne tocată (mix vita-porc)

1 ou mare

1 ceapă mare tăiată mărunt

30 g făină de migdale

25 g parmezan proaspăt ras

3 căței de usturoi, tocați mărunt (sau mai bine striviți cu presa)

15 g pătrunjel proaspăt tocat fin

1 lingură de condimente italiene

1 linguriță de sare

jumătate de linguriță de piper negru proaspăt măcinat

Sos opțional

sos marinara


Instructiuni

  1. Se amestecă ingredientele. Preîncălzește cuptorul la 200°C și tapetează o tavă mare (eventual tava cuptorului) cu hârtie de copt. Într-un castron mediu, se amestecă carnea tocată, oul, ceapa, făina de năut, parmezanul, pătrunjelul, usturoiul, condimentele italiene, sarea și piperul. Folosind mâinile, amestecă ingredientele până când sunt bine încorporate (dar nu amesteca prea mult).
  2. Formează chiftelele. Măsoară 1 ½ lingură de amestec (sau folosește o lingură medie de înghețată) și formează sfere între palme, Din această cantitate de compozție vor ieși aproximativ 30 de chiftele.
  3. Dă-le la cuptor până se rumenesc. Se așază chifteluțele pe foaia de copt și se rumenesc la cuptor timp de 20-23 de minute, până când se rumenesc ușor la exterior și sunt pătrunse bine. Dacă îți plac mai rumene, pornește funcția grill a cuptorului în ultimle 2-3 minute.

Servește-le cu sos marinara și piure, sau spaghete.

  • Timp de preparare: 20 min
  • Timp de gătire: 20 min
  • Categorie: Cină
  • Bucătărie: Românească
Categorii: Cină

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

2 Comentarii

  1. MIHAELA DANCIULESCU

    Arată foarte bine și sunt convinsa ca sunt foarte bune!
    Voi prepara ,cu siguranță, aceste chifteluțe!

    Răspuns
  2. MIHAELA DANCIULESCU

    Foarte util acest site! Succes!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.