Chiftele sau piftele cum li se zice în regiunile din nordul țării, se pot face aproape din orice legumă, dar și din carne, ciuperci sau o combinație de carne cu legume sau ciuperci. Chiftelele din cartofi sunt deosebit de simplu de preparat și pot fi un fel de mâncar de sine stătător, sau o garnitură pentru friptură.
Sunt un preparat deosebit de economic. Tot ce ai nevoie sunt cartofi, ouă, făină, pătrunjel și condimente. În plus, compoziția poate fi preparată în avans și păstrată la frigider până când dorești să faci chifteluțele.
Foarte important în cazul chiftelelor din cartofi sunt, desigur cartofii. Ar fi bine să alegi un soi cu un conținut mai mare de gluten, care va permite compoziției să nu se destrame în tigaie. Cu toate acestea, dacă nimerești niște cartofi apoși, am un truc pentru tine: precum în cazul chiftelelor, adaugă jumătate de lingură de pesmet și așteaptă câteva minute ca acesta să mai absoarbă din umezeală.
O altă recomandare în cazul chiftelelor de cartofi, este să răcești compoziția la frigider înainte de a începe să formezi chiftelele. Este garantat că vor rămâne compacte pe toată durata prăjirii.
Ingredientele și rețeta acestui preparat sunt cât se poate de simple și la obiect.
Ingrediente chiftele de cartofi
- Cartofi. Desigur, vei avea nevoie de cartofi pentru această rețetă. Ideal ar fi să alegi un soi cu un conținut mai mare de amidon.
- Pătrunjel. Pătrunjelul proaspăt oferă un plus de prospețime acestor chifteluțe, dar le și înveselește.
- Condimente. Vei avea nevoie de sare, piper și boia pentru a-ți aroma chifteluțele.
- Făină și ou. Aceste două îngrediente vor îmbrăca chifteluțele în inconfundabila crustă crocantă.
Cum se prepară chiftelele de cartofi

Se taie cartofii cubulețe potrivite și se fierb. Cartofii se pun întodeauna la fiert în apă rece. Timpul de fierbere va varia în funcție de dimensiunea bucăților de cartofi, dar cel mai sigur este să îi încerci cu furculița. Dacă se pătrund ușor, sunt fierți.
Se scurge apa de la cartofi și se pasează cu zdrobitorul până obținem o pastă, exact ca cea de piure. Adăugăm sare, piper, boia și pătrunjel tocat și amestecăm până la omogenizare.
Compoziția se lasă la răcit, iar după ce ajunge la temperatura camerei, se dă la frigider 10-15 minute.
Se formează chifteluțele. Din această compoziție vei obține 6 chifteluțe aplatizate cu un diametru de 3 centimetri și o înălțime de aproximativ 8 milimetri.
Se bat ouăle împreună cu făina și se creează aluatul prin care vor fi date chiftele.
Într-o tigaie încăpătoare se încinge uleiul. Fiecare chifteluță se acoperă cu aluat prin sufundare, iar cu ajutorul unei furculițe se întoarce pe toate părțile se scurge de excesul se aluat și se așează în tigaie.
Lăsăm chifteluțele să se rumenească 2-3 minute pe fiecare parte, sau până când sunt aurii.
Scoatem chifteluțele prăjite pe o farfurie pe care am pun un prosop de hărtie și le mâncăm alături de friptură, sau un sos de smântână cu mărar.
Printeaza
Chiftele de cartofi
- Timp Total: 50 min
- Servire: 2 portii 1x
Ingrediente
350 de grame de cartofi
5 grame de sare pentru fiert
3 grame de sare pentru compoziție
Pătrunjel tocat
Piper
Boia
2 ouă
3 linguri de făină
Instructiuni
- Se taie cartofii cubulețe potrivite și se fierb. Cartofii se pun întodeauna la fiert în apă rece. Timpul de fierbere va varia în funcție de dimensiunea bucăților de cartofi, dar cel mai sigur este să îi încerci cu furculița. Dacă se pătrund ușor, sunt fierți.
- Se scurge apa de la cartofi și se pasează cu zdrobitorul până obținem o pastă, exact ca cea de piure. Adăugăm sare, piper, boia și pătrunjel tocat și amestecăm până la omogenizare.
- Compoziția se lasă la răcit, iar după ce ajunge la temperatura camerei, se dă la frigider 10-15 minute.
- Se formează chifteluțele. Din această compoziție vei obține 6 chifteluțe aplatizate cu un diametru de 3 centimetri și o înălțime de aproximativ 8 milimetri.
- Se bat ouăle împreună cu făina și se creează aluatul prin care vor fi date chiftele.
- Într-o tigaie încăpătoare se încinge uleiul. Fiecare chifteluță se acoperă cu aluat prin sufundare, iar cu ajutorul unei furculițe se întoarce pe toate părțile se scurge de excesul se aluat și se așează în tigaie.
- Lăsăm chifteluțele să se rumenească 2-3 minute pe fiecare parte, sau până când sunt aurii.
- Scoatem chifteluțele prăjite pe o farfurie pe care am pun un prosop de hărtie și le mâncăm alături de friptură, sau un sos de smântână cu mărar.
- Timp de preparare: 45 min
- Timp de gătire: 5 min
- Categorie: Aperitive
- Bucătărie: Românească
© 2023 Mara Marin
Delicioase, ușor de făcut, un aperitiv simplu și bun