Aceste chifle împletite cu usturoi oferă tot ce e mai bun din lumea chiflelor- sunt moi, sunt pufoase și în plus au o aromă bogată și savuroasă de usturoi. Încerc să mă gândesc la ceva mai delicios decât niște chifle de casă calde, proaspăt scoase din cuptor …și nu îmi vine nimic în minte. Pur și simplu nu este posibil.
Aceste chifle făcute acasă sunt ideale pentru sendvișuri savuroase, sau servite alături de o friptură la grătar și salată. Sunt destul de consistente, însă moi și pufoase la mijloc. Dacă îți face plăcere, le poți mânca alături de un sos marinara sau un pesto de leurdă.
Prepară aceste chifle împletite și servește-le calde alături de mâncărurile tale preferate, sau încearcă rețeta rapidă de lipii la tigaie. Pentru un mic dejun savuros îți recomand și delicioasele frigănele facute cu pâine si ou.
Ingrediente pentru chifle împletite
Aceste chifle sunt absolut grozave și nu ai nevoie decât de câteva ingrediente:
- Usturoi, bineînțeles! – Usturoiul le dă acestor chilfe de casă aroma irezistibilă de usturoi.
- Făină normală (000) și făină integrală – Pentru realizarea acestei rețete este recomandat să cântărești făina. În acest fel, vei ști că folosești cantitatea corectă.
- Drojdie uscată instant – Ajută nodurile să crească.
- Praf de copt – Doar puțin pentru a crea niște chifle mai pufoase.
- Sirop de arțar – Adaugă o ușoară dulceață aluatului.
- Lapte călduț – Pentru umiditate și un gust mai bogat. Poate fi înlocuit cu apă.
- Ulei de măsline extravirgin – O parte se va pune în aluat și o parte va fi folosit pentru a unge vasul în care se va odihni aluatul.
- Unt și cimbru – Pentru a unge chiflele
- Sare – Pentru a completa aroma bogată și savuroasă a chiflelor.
Cum se fac chiflele de casă împletite
Această rețetă de chifle de casă este tare simplu (și distractiv!) de făcut. Iată cum se face:

- Mai întâi, pregătește aluatul. Eu am folosit o spatulă pentru a aduce ingredientele la un loc, apoi am frământat 3-4 minute cu mixerul de mână folosind cârligele pentru aluat. Nu este necesar sa faci asta, dar dacă ai un mixer cu bol care se fixează pe stand, îl poți folosi cu succes pentru a-ți ușura munca. Se frământă aluatul până când este neted.
- Formează aluatul într-o bilă și pune-l într-un castron mare uns cu ulei de măsline. Acoperă castronul cu folie alimentară și lasă aluatul să crească până când își dublează dimensiunea. Acest proces durează aproximativ 1 oră.
- În continuare, se formează chiflele. Când aluatul a crescut, se dezumflă și se răstoarnă pe o suprafață ușor presărată cu făină. Se taie în 6 bucăți egale. Pentru mai multă precizie, poți cântări aluatul și apoi fiecare bucată în parte pentru a te asigura că au aceeași dimensiune.
- Fiecare bucată se rulează într-un cilindru de aproximativ 20 de centimetri. Nu este nevoie să mergi cu ruleta dupa tine, iti vei da seama cand cilindrul este suficient de lung pentru că îl vei putea înnoda fără efort și îți va mai rămâne cate un centimetru de aluat la fiecare capat. Aceste capete se ascund frumos sub împletitură.
- Chiflele formate se aranjează într-o tavă circulară cu diametrul de 25 de centimetri pe care am pus înainte hârtie de copt. Dacă nu ai o tavă sau tigaie de aceste dimensiuni, poți folosi și tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt și vei crea chifle individuale, care nu se vor atinge între ele. Pur și simplu, mie îmi face plăcere să le desprind din acea „floare” care se formează când stau înghesuite.
- Tava se acoperă și se mai lasă chiflele să crească timp de 20 de minute. După acest timp se ung cu unt topit cu cimbru și usturoi zdrobit se dau la cuptorul preîncălzit la 210 grade timp de 20-25 de minute.
- Mai întâi, pregătește aluatul. Eu am folosit o spatulă pentru a aduce ingredientele la un loc, apoi am frământat 3-4 minute cu mixerul de mână folosind cârligele pentru aluat. Nu este necesar sa faci asta, dar dacă ai un mixer cu bol care se fixează pe stand, îl poți folosi cu succes pentru a-ți ușura munca. Se frământă aluatul până când este neted.
- Formează aluatul într-o bilă și pune-l într-un castron mare uns cu ulei de măsline. Acoperă castronul cu folie alimentară și lasă aluatul să crească până când își dublează dimensiunea. Acest proces durează aproximativ 1 oră.
- În continuare, se formează chiflele. Când aluatul a crescut, se dezumflă și se răstoarnă pe o suprafață ușor presărată cu făină. Se taie în 6 bucăți egale. Pentru mai multă precizie, poți cântări aluatul și apoi fiecare bucată în parte pentru a te asigura că au aceeași dimensiune.
- Fiecare bucată se rulează într-un cilindru de aproximativ 20 de centimetri. Nu este nevoie să mergi cu ruleta dupa tine, iti vei da seama cand cilindrul este suficient de lung pentru că îl vei putea înnoda fără efort și îți va mai rămâne cate un centimetru de aluat la fiecare capat. Aceste capete se ascund frumos sub împletitură.
- Chiflele formate se aranjează într-o tavă circulară cu diametrul de 25 de centimetri pe care am pus înainte hârtie de copt. Dacă nu ai o tavă sau tigaie de aceste dimensiuni, poți folosi și tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt și vei crea chifle individuale, care nu se vor atinge între ele. Pur și simplu, mie îmi face plăcere să le desprind din acea „floare” care se formează când stau înghesuite.
- Tava se acoperă și se mai lasă chiflele să crească timp de 20 de minute. După acest timp, chiflele se ung cu unt topit cu cimbru și usturoi zdrobit se dau la cuptorul preîncălzit la 210 grade timp de 20-25 de minute.
- Spre finalul rumenirii, poți răzui puțin parmezan pe deasupra.

Rețetă chifle de casă împletite
- Timp Total: 2 ore
- Servire: 6 chifle 1x
Descriere
Aceste chifle de casă sunt fragede, aromate cu usturoi și îmbogățite cu parmezan, ideale pentru a fi servite alături de o mâncare cu sos bogat, un grătar sau transformate într-un sendviș decadent.
Ingrediente
175 de mililitri de lapte călduț (nu mai mult de temperatura corpului)
7 grame de drojdie uscată instant
¼ linguriță de praf de copt
½ lingură de sirop de arțar
250 de grame de făină 000
63 de grame de făină integrală
1 liguriță de sare
2 linguri de ulei, plus una pentru a unge castronul
Pentru topping:
30 de grame de unt topit
Cimbru
2 căței de usturoi zdrobiți
Parmezan ras
Instructiuni
- Într-un bol se amestecă cele două tipuri de făină cu 7 grame de drojdie instant, sarea si praful de copt.
- Se toarnă 2 linguri de ulei peste compoziția uscată
- Într-o cană se amestecă laptele călduț cu siropul de arțar. Se toarnă în castronul cu făină.
- Se începe amestecarea ingredientelor și frământarea. Te poți ajuta de un mixer cu cârlig pentru frământat. Va merge și cel de mână, dar va fi puțin mai mult de muncă. Se frământă aluatul la viteză medie până devine o bilă omogenă (cam 5 minute). Se scoate din castron pe o suprafață presărată cu făină și se mai frământă 3-4 minute.
- Dacă nu ai mixer, amestecă ingredientele până la omogenizare cu o spatulă și apoi începe să le frămânți în castron până obții o bilă compactă. Scoate aluatul pe o suprafață presărată cu făină și se frământă minim 10 minute.
- Am terminat cu partea grea. Acum se pune aluatul într-un bol uns cu ulei și se acoperă cu folie alimentară. Se lasă într-un loc călduț 1 oră. Aluatul își va dubla dimensiunea.
- Scoatem aluatul din castron și îl împărțim în 6 bucăți egale.
- Fiecare bucată se rulează într-un cilindru de aproximativ 20 de centimetri. Nu este nevoie să mergi cu ruleta dupa tine, iti vei da seama cand cilindrul este suficient de lung pentru că îl vei putea înnoda fără efort și îți va mai rămâne cate un centimetru de aluat la fiecare capat. Aceste capete se ascund frumos sub împletitură.
- Chiflele formate se aranjează într-o tavă circulară cu diametrul de 25 de centimetri pe care am pus înainte hârtie de copt. Dacă nu ai o tavă sau tigaie de aceste dimensiuni, poți folosi și tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt și vei crea chifle individuale, care nu se vor atinge între ele.
- Tava se acoperă și se mai lasă chiflele să crească timp de 20 de minute. După acest timp, chiflele se ung cu unt topit cu cimbru și usturoi zdrobit se dau la cuptorul preîncălzit la 210 grade timp de 20-25 de minute.
- Spre finalul rumenirii, poți răzui puțin parmezan pe deasupra.
- Timp de preparare: 1 oră 40 de min
- Timp de gătire: 25 min
- Categorie: Pâine
Cuvinte: chifle de casă împletite, chifle de casă
0 Comentarii