Chifle împletite aromate de casă

Aceste chifle sunt fragede, aromate cu usturoi și îmbogățite cu parmezan, ideale pentru a fi servite alături de o mâncare cu sos bogat, un grătar sau transformate într-un sendviș decadent.

chifle împletite de casa

Aceste chifle împletite cu usturoi oferă tot ce e mai bun din lumea chiflelor- sunt moi, sunt pufoase și în plus au o aromă bogată și savuroasă de usturoi. Încerc să mă gândesc la ceva mai delicios decât niște chifle de casă calde, proaspăt scoase din cuptor …și nu îmi vine nimic în minte. Pur și simplu nu este posibil.  

Aceste chifle făcute acasă sunt ideale pentru sandvișuri savuroase, sau servite alături de o friptură la grătar și salată. Sunt destul de consistente, însă moi și pufoase la mijloc. Dacă îți face plăcere, le poți mânca alături de un sos marinara sau un pesto de leurdă

Prepară aceste chifle împletite și servește-le calde alături de mâncărurile tale preferate, sau încearcă rețeta rapidă de lipii la tigaie. Pentru un mic dejun savuros îți recomand și delicioasele frigănele facute cu pâine si ou.

Ingrediente pentru chifle împletite

Aceste chifle sunt absolut grozave și nu ai nevoie decât de câteva ingrediente:

  • Usturoi, bineînțeles! – Usturoiul le dă acestor chifle de casă aroma irezistibilă de usturoi.
  • Făină normală (000) și făină integrală – Pentru realizarea acestei rețete este recomandat să cântărești făina. În acest fel, vei ști că folosești cantitatea corectă. 
  • Drojdie uscată instant – Ajută nodurile să crească.
  • Praf de copt – Doar puțin pentru a crea niște chifle mai pufoase.
  • Sirop de arțar – Adaugă o ușoară dulceață aluatului.
  • Lapte călduț – Pentru umiditate și un gust mai bogat. Poate fi înlocuit cu apă.
  • Ulei de măsline extravirgin – O parte se va pune în aluat și o parte va fi folosit pentru a unge vasul în care se va odihni aluatul. 
  • Unt și cimbru – Pentru a unge chiflele 
  • Sare – Pentru a completa aroma bogată și savuroasă a chiflelor.

Cum se fac chiflele de casă împletite

Această rețetă de chifle de casă este tare simplu (și distractiv!) de făcut. Iată cum se face:

Rețetă chifle împletite de casa
  • 1  Într-un bol se amestecă cele două tipuri de făină cu 7 grame de drojdie instant, sarea și praful de copt.
  • 2  Se toarnă 2 linguri de ulei peste compoziția uscată.
  • 3  Într-o cană se amestecă laptele călduț cu siropul de arțar. Se toarnă în castronul cu făină.
  • 4  Se începe amestecarea ingredientelor și frământarea. Se frământă aluatul la viteză medie până devine o bilă omogenă (cam 5 minute), apoi se scoate pe o suprafață presărată cu făină și se frământă 3-4 minute.
  • 5  Dacă nu ai mixer, amestecă ingredientele cu o spatulă până la omogenizare și frământă în castron până obții o bilă compactă. Continuă să frămânți pe o suprafață presărată cu făină minim 10 minute.
  • 6  Aluatul se pune într-un bol uns cu ulei și se acoperă cu folie alimentară. Se lasă într-un loc călduț pentru 1 oră, până își dublează dimensiunea.
  • 7  Aluatul se scoate din castron și se împarte în 6 bucăți egale.
  • 8  Fiecare bucată se rulează într-un cilindru de aproximativ 20 de centimetri. Capetele se ascund frumos sub împletitură.
  • 9  Chiflele se aranjează într-o tavă circulară de 25 cm, pregătită cu hârtie de copt, sau individual pe o tavă de cuptor.
  • 10  Se acoperă tava și se lasă chiflele să crească timp de 20 de minute, apoi se ung cu un amestec de unt topit cu cimbru și usturoi zdrobit și se coc la 210 grade Celsius timp de 20-25 de minute.
  • 11  Spre finalul coacerii, se poate adăuga puțin parmezan ras pe deasupra pentru un plus de aromă.
Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
chifle de casa impletite

Rețetă chifle de casă împletite


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 2 ore
  • Servire: 6 chifle 1x

Descriere

Aceste chifle de casă sunt fragede, aromate cu usturoi și îmbogățite cu parmezan, ideale pentru a fi servite alături de o mâncare cu sos bogat, un grătar sau transformate într-un sendviș decadent.


Ingrediente

Scaleaza

175 de mililitri de lapte călduț (nu mai mult de temperatura corpului)

7 grame de drojdie uscată instant

¼ linguriță de praf de copt

½ lingură de sirop de arțar

250 de grame de făină 000

63 de grame de făină integrală

1 liguriță de sare

2 linguri de ulei, plus una pentru a unge castronul

Pentru topping:

30 de grame de unt topit

Cimbru

2 căței de usturoi zdrobiți

Parmezan ras


Instructiuni

  1. Într-un bol se amestecă cele două tipuri de făină cu 7 grame de drojdie instant, sarea și praful de copt.
  2. Se toarnă 2 linguri de ulei peste compoziția uscată
  3. Într-o cană se amestecă laptele călduț cu siropul de arțar. Se toarnă în castronul cu făină.
  4. Se începe amestecarea ingredientelor și frământarea. Te poți ajuta de un mixer cu cârlig pentru frământat. Va merge și cel de mână, dar va fi puțin mai mult de muncă. Se frământă aluatul la viteză medie până devine o bilă omogenă (cam 5 minute). Se scoate din castron pe o suprafață presărată cu făină și se mai frământă 3-4 minute.
  5. Dacă nu ai mixer, amestecă ingredientele până la omogenizare cu o spatulă și apoi începe să le frămânți în castron până obții o bilă compactă. Scoate aluatul pe o suprafață presărată cu făină și se frământă minim 10 minute.
  6. Am terminat cu partea grea. Acum se pune aluatul într-un bol uns cu ulei și se acoperă cu folie alimentară. Se lasă într-un loc călduț 1 oră. Aluatul își va dubla dimensiunea.
  7. Scoatem aluatul din castron și îl împărțim în 6 bucăți egale.
  8. Fiecare bucată se rulează într-un cilindru de aproximativ 20 de centimetri. Nu este nevoie să mergi cu ruleta după tine, îți vei da seama când cilindrul este suficient de lung pentru că îl vei putea înnoda fără efort și îți va mai rămâne cate un centimetru de aluat la fiecare capat. Aceste capete se ascund frumos sub împletitură.
  9. Chiflele formate se aranjează într-o tavă circulară cu diametrul de 25 de centimetri pe care am pus înainte hârtie de copt. Dacă nu ai o tavă sau tigaie de aceste dimensiuni, poți folosi și tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt și vei crea chifle individuale, care nu se vor atinge între ele.
  10. Tava se acoperă și se mai lasă chiflele să crească timp de 20 de minute. După acest timp, chiflele se ung cu unt topit cu cimbru și usturoi zdrobit se dau la cuptorul preîncălzit la 210 grade timp de 20-25 de minute.
  11. Spre finalul rumenirii, poți răzui puțin parmezan pe deasupra.
  • Timp de preparare: 1 oră 40 de min
  • Timp de gătire: 25 min
  • Categorie: Pâine
Categorii: Pâine

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Mara autor blog

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar, degustătorul șef de la Culinary.ro, savurând un morcov

Iubesc morcovii, bananele și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.