Ceviche

Ceviche este un preparat Sud-American deosebit de savuros, ideal pentru zilele toride de vară. Îți propun o rețetă de ceviche cu creveți, cu un timp scurt de preparare, plină de savoare și super fresh.

Ceviche reteta cu creveti

Vara este momentul din an în care ne dorim să dăm drumul la cuptor cât mai puțin. Ceviche este un aperitiv minunat care este gata în doar câteva minute, este hrănitor, este răcoritor și nu implică niciun fel de gătire. 

Rețeta de ceviche pe care ți-o propun este făcută cu creveți, roșii, castraveți, avocado, ceapă roșie și ardei iute jalapeno. Pe lângă acestea, rețeta mea folosește 3 tipuri de citrice pentru marinarea creveților, dar și un sos făcut acasă. 

Ceviche este un fel de mâncare absolut delicios în zilele toride. Este răcoritor, este ușor de preparat și este un aperitiv impresionat dacă ai musafiri. 

Ce este ceviche?

Ceviche este un fel de mâncare care constă în pește sau fructe de mare marinate în citrice, condimente și alte ingrediente precum ceapă, roșii castraveți și verdeață. Există multe variante ale ceviche, însă este un preparat specific țărilor din America Latină. Este un preprat prin definiție ușor picant – fiecare rețetă optând pentru ardeiul iute local. 

Ingrediente ceviche

Ingrediente Ceviche
  • Creveți. Am folosit creveți preferți, congelați. Alegerea acestui tip de creveți îți permite să renunți la gătirea lor și marinarea va dura doar 15 minute. Astfel, vei avea întregul preparat gata cât ai zice pește (…pardon, crevete!). 
  • Roșii. Poți folosi orice roșii dorești, doar să fie aromate. Eu am optat pentru roșii cherry românești, însă poți folosi prunișoare, roma, sau orice alt soi ai la îndemână. 
  • Castraveți. Castraveții sunt foarte răcoritori și au o aromă discretă, aparte. Merg minunat alături de toate celelalte ingrediente. 
  • Ceapă roșie. Ceapa roșie este mai dulce decât cea galbenă. În plus, culoarea creează un preparat mai vesel, demn de o petrecere în toi de vară. 
  • Jalapeno. Am folosit ardei iute jalapeno pentru că este unul dintre cei mai des întâlniți la noi. 
  • Avocado. Conferă echilibru în combinație cu multitudinea de ingrediente acide. 
  • Citrice. Am folosit atât lime, cât și lămâie și portocală. Îți recomand să folosești neapărat lime pentru că are o aromă distinctă și contribuie foarte mult la gustul preparatului final. 
  • Coriandru. Tradițional se folosește coriandru din belșug în prepararea ceviche, însă dacă nu îți place aroma, îl poți înlocui cu pătrunjel. 
  • Sos picant din suc de roșii. Am creat un sos picant din suc de roșii pentru a complimenta celelalte ingrediente. Pentru a-l prepara vei avea nevoie de passata de roșii, sos de pește, sos de stridii, zahăr brun, praf de ceapă și usturoi, sare și piper, și un strop de sos worchestershire. 

Metodă de preparare ceviche

Lăsăm creveții să se dezghețe complet, le îndepărtăm codițele și le scoatem firicelul negru, dacă îl mai au (verifică atât în partea superioară, cât și în cea inferioară). 

Tăiem creveții bucățele mici de 5 milimetri. Îi așezăm într-un castron împreună cu sucul de la 2 lime, ½ de lămâie și ½ portocală. Acoperim castronul cu folie alimentară și dăm totul la frigider pentru 15 minute sau până când terminăm de tocat restul ingredientelor. 

Tocăm ceapa, castraveții și roșiile cubulețe mici. Coriandrul sau pătrunjelul îl tocăm, de asemenea, mărunt. 

Tăiem jalapeno pe jumătate, îndepărtăm semințele și îl tocăm mărunt. 

Preparăm sosul picant din 40 de ml de suc de roșii sau passata, 1 linguriță de sos de pește, ½ de linguriță de sos de stridii, 1 linguriță de sos worchestershire, ½ linguriță de zahăr brun și un strop de tabasco sau siracha (ce ai la îndemână). Poți omite acest pas dacă dorești, însă eu consider că aduce un plus de savoare preparatului final. 

Chiar înainte de a începe asamblarea tuturor ingredientelor, vom desface avocado și îi vom tăia cubulețe mici. 

Scoatem creveții din frigider și îi amestecăm împreună cu zeama de citrice în care s-au marinat cu toate celelalte ingrediente. Adăugăm 3-4 lingurițe din sosul picant și amestecăm din nou. 

Ceviche este gata și se poate servi cu tortilla crocantă sau nachos. 

Variații ale rețetei de ceviche 

Pește. În loc de creveți poți folosi pește alb, care se marinează în același mod precum creveții. De asemenea, poți folosi tentacule de caracatiță sau calamar feliate foarte fin. 

Mango. Este un adaos minunat pentru acest preparat fresh și aromat. Îl poți adăuga alături de celelalte ingrediente cu mare încredere.

Creveți cruzi. În locul creveților prefierți, poți folosi creveți cruzi, însă va trebui să îi fierbi înainte de preparare, iar timpul de marinare va fi de 1 oră. 

Se poate prepara ceviche în avans?

Ceviche este cel mai bun în ziua în care a fost pregătit pentru că legumele sunt proaspete și crocante. A doua zi își vor pierde destul de mult din textură. 

Cu toate acestea, dacă ți-a mai rămas ceviche, îl poți consuma în siguranță și a doua zi. Acoperă castronul cu folie alimentară și păstrează-l în frigider până a doua zi. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
reteta ceviche cu creveti

Rețetă Ceviche


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 25 minute
  • Servire: 4 porții 1x

Descriere

Ceviche este un preparat Sud-American deosebit de savuros, ideal pentru zilele toride de vară. Îți propun o rețetă de ceviche cu creveți, cu un timp scurt de preparare, plină de savoare și super fresh.


Ingrediente

Scaleaza

Pentru ceviche

250 de grame de creveți prefierți decorticați

150 de grame de roșii cherry

100 de grame de ceapă roșie

150 de grame de castraveți

1 jalapeno

2 avocado mici (sau 1 mare)

Sucul de la 2 lime

Sucul de la ½ lămâie

Sucul de la ½ portocală

Sare

Piper

Pentru sosul picant

40 de ml de suc de roșii sau passata

1 linguriță de sos de pește

½ de linguriță de sos de stridii

1 linguriță de sos worchestershire

½ linguriță de zahăr brun

¼ linguriță de tabasco sau siracha


Instructiuni

  1. Lăsăm creveții să se dezghețe complet, le îndepărtăm codițele și le scoatem firicelul negru, dacă îl mai au (verifică atât în partea superioară, cât și în cea inferioară).
  2. Tăiem creveții bucățele mici de 5 milimetri. Îi așezăm într-un castron împreună cu sucul de la 2 lime, ½ de lămâie și ½ portocală. Acoperim castronul cu folie alimentară și dăm totul la frigider pentru 15 minute sau până când terminăm de tocat restul ingredientelor.
  3. Tocăm ceapa, castraveții și roșiile cubulețe mici. Coriandrul sau pătrunjelul îl tocăm, de asemenea, mărunt.
  4. Tăiem jalapeno pe jumătate, îndepărtăm semințele și îl tocăm mărunt.
  5. Preparăm sosul picant din 40 de ml de suc de roșii sau passata, 1 linguriță de sos de pește, ½ de linguriță de sos de stridii, 1 linguriță de sos worchestershire, ½ linguriță de zahăr brun și un strop de tabasco sau siracha (ce ai la îndemână). Poți omite acest pas dacă dorești, însă eu consider că aduce un plus de savoare preparatului final.
  6. Chiar înainte de a începe asamblarea tuturor ingredientelor, vom desface avocado și îi vom tăia cubulețe mici.
  7. Scoatem creveții din frigider și îi amestecăm împreună cu zeama de citrice în care s-au marinat cu toate celelalte ingrediente. Adăugăm 3-4 lingurițe din sosul picant și amestecăm din nou.
  8. Ceviche este gata și se poate servi cu tortilla crocantă sau nachos.
  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de gătire: 5 minute
  • Categorie: Aperitive
  • Bucătărie: Sud Americană
Categorii: Aperitive | Cină | Prânz

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.