Vara este momentul din an în care ne dorim să dăm drumul la cuptor cât mai puțin. Ceviche este un aperitiv minunat care este gata în doar câteva minute, este hrănitor, este răcoritor și nu implică niciun fel de gătire.
Rețeta de ceviche pe care ți-o propun este făcută cu creveți, roșii, castraveți, avocado, ceapă roșie și ardei iute jalapeno. Pe lângă acestea, rețeta mea folosește 3 tipuri de citrice pentru marinarea creveților, dar și un sos făcut acasă.
Ceviche este un fel de mâncare absolut delicios în zilele toride. Este răcoritor, este ușor de preparat și este un aperitiv impresionat dacă ai musafiri.
Ce este ceviche?
Ceviche este un fel de mâncare care constă în pește sau fructe de mare marinate în citrice, condimente și alte ingrediente precum ceapă, roșii castraveți și verdeață. Există multe variante ale ceviche, însă este un preparat specific țărilor din America Latină. Este un preprat prin definiție ușor picant – fiecare rețetă optând pentru ardeiul iute local.
Ingrediente ceviche

- Creveți. Am folosit creveți preferți, congelați. Alegerea acestui tip de creveți îți permite să renunți la gătirea lor și marinarea va dura doar 15 minute. Astfel, vei avea întregul preparat gata cât ai zice pește (…pardon, crevete!).
- Roșii. Poți folosi orice roșii dorești, doar să fie aromate. Eu am optat pentru roșii cherry românești, însă poți folosi prunișoare, roma, sau orice alt soi ai la îndemână.
- Castraveți. Castraveții sunt foarte răcoritori și au o aromă discretă, aparte. Merg minunat alături de toate celelalte ingrediente.
- Ceapă roșie. Ceapa roșie este mai dulce decât cea galbenă. În plus, culoarea creează un preparat mai vesel, demn de o petrecere în toi de vară.
- Jalapeno. Am folosit ardei iute jalapeno pentru că este unul dintre cei mai des întâlniți la noi.
- Avocado. Conferă echilibru în combinație cu multitudinea de ingrediente acide.
- Citrice. Am folosit atât lime, cât și lămâie și portocală. Îți recomand să folosești neapărat lime pentru că are o aromă distinctă și contribuie foarte mult la gustul preparatului final.
- Coriandru. Tradițional se folosește coriandru din belșug în prepararea ceviche, însă dacă nu îți place aroma, îl poți înlocui cu pătrunjel.
- Sos picant din suc de roșii. Am creat un sos picant din suc de roșii pentru a complimenta celelalte ingrediente. Pentru a-l prepara vei avea nevoie de passata de roșii, sos de pește, sos de stridii, zahăr brun, praf de ceapă și usturoi, sare și piper, și un strop de sos worchestershire.
Metodă de preparare ceviche
Lăsăm creveții să se dezghețe complet, le îndepărtăm codițele și le scoatem firicelul negru, dacă îl mai au (verifică atât în partea superioară, cât și în cea inferioară).
Tăiem creveții bucățele mici de 5 milimetri. Îi așezăm într-un castron împreună cu sucul de la 2 lime, ½ de lămâie și ½ portocală. Acoperim castronul cu folie alimentară și dăm totul la frigider pentru 15 minute sau până când terminăm de tocat restul ingredientelor.
Tocăm ceapa, castraveții și roșiile cubulețe mici. Coriandrul sau pătrunjelul îl tocăm, de asemenea, mărunt.
Tăiem jalapeno pe jumătate, îndepărtăm semințele și îl tocăm mărunt.
Preparăm sosul picant din 40 de ml de suc de roșii sau passata, 1 linguriță de sos de pește, ½ de linguriță de sos de stridii, 1 linguriță de sos worchestershire, ½ linguriță de zahăr brun și un strop de tabasco sau siracha (ce ai la îndemână). Poți omite acest pas dacă dorești, însă eu consider că aduce un plus de savoare preparatului final.
Chiar înainte de a începe asamblarea tuturor ingredientelor, vom desface avocado și îi vom tăia cubulețe mici.
Scoatem creveții din frigider și îi amestecăm împreună cu zeama de citrice în care s-au marinat cu toate celelalte ingrediente. Adăugăm 3-4 lingurițe din sosul picant și amestecăm din nou.
Ceviche este gata și se poate servi cu tortilla crocantă sau nachos.
Variații ale rețetei de ceviche
Pește. În loc de creveți poți folosi pește alb, care se marinează în același mod precum creveții. De asemenea, poți folosi tentacule de caracatiță sau calamar feliate foarte fin.
Mango. Este un adaos minunat pentru acest preparat fresh și aromat. Îl poți adăuga alături de celelalte ingrediente cu mare încredere.
Creveți cruzi. În locul creveților prefierți, poți folosi creveți cruzi, însă va trebui să îi fierbi înainte de preparare, iar timpul de marinare va fi de 1 oră.
Se poate prepara ceviche în avans?
Ceviche este cel mai bun în ziua în care a fost pregătit pentru că legumele sunt proaspete și crocante. A doua zi își vor pierde destul de mult din textură.
Cu toate acestea, dacă ți-a mai rămas ceviche, îl poți consuma în siguranță și a doua zi. Acoperă castronul cu folie alimentară și păstrează-l în frigider până a doua zi.
Printeaza
Rețetă Ceviche
- Timp Total: 25 minute
- Servire: 4 porții 1x
Descriere
Ceviche este un preparat Sud-American deosebit de savuros, ideal pentru zilele toride de vară. Îți propun o rețetă de ceviche cu creveți, cu un timp scurt de preparare, plină de savoare și super fresh.
Ingrediente
Pentru ceviche
250 de grame de creveți prefierți decorticați
150 de grame de roșii cherry
100 de grame de ceapă roșie
150 de grame de castraveți
1 jalapeno
2 avocado mici (sau 1 mare)
Sucul de la 2 lime
Sucul de la ½ lămâie
Sucul de la ½ portocală
Sare
Piper
Pentru sosul picant
40 de ml de suc de roșii sau passata
1 linguriță de sos de pește
½ de linguriță de sos de stridii
1 linguriță de sos worchestershire
½ linguriță de zahăr brun
¼ linguriță de tabasco sau siracha
Instructiuni
- Lăsăm creveții să se dezghețe complet, le îndepărtăm codițele și le scoatem firicelul negru, dacă îl mai au (verifică atât în partea superioară, cât și în cea inferioară).
- Tăiem creveții bucățele mici de 5 milimetri. Îi așezăm într-un castron împreună cu sucul de la 2 lime, ½ de lămâie și ½ portocală. Acoperim castronul cu folie alimentară și dăm totul la frigider pentru 15 minute sau până când terminăm de tocat restul ingredientelor.
- Tocăm ceapa, castraveții și roșiile cubulețe mici. Coriandrul sau pătrunjelul îl tocăm, de asemenea, mărunt.
- Tăiem jalapeno pe jumătate, îndepărtăm semințele și îl tocăm mărunt.
- Preparăm sosul picant din 40 de ml de suc de roșii sau passata, 1 linguriță de sos de pește, ½ de linguriță de sos de stridii, 1 linguriță de sos worchestershire, ½ linguriță de zahăr brun și un strop de tabasco sau siracha (ce ai la îndemână). Poți omite acest pas dacă dorești, însă eu consider că aduce un plus de savoare preparatului final.
- Chiar înainte de a începe asamblarea tuturor ingredientelor, vom desface avocado și îi vom tăia cubulețe mici.
- Scoatem creveții din frigider și îi amestecăm împreună cu zeama de citrice în care s-au marinat cu toate celelalte ingrediente. Adăugăm 3-4 lingurițe din sosul picant și amestecăm din nou.
- Ceviche este gata și se poate servi cu tortilla crocantă sau nachos.
- Timp de preparare: 20 minute
- Timp de gătire: 5 minute
- Categorie: Aperitive
- Bucătărie: Sud Americană
0 Comentarii