Ceapa caramelizată nu este un preparat rapid. Este simplu, desigur, dar nu este deloc rapid. Pentru a carameliza ceapa corect, acest lucru se face la foc mic, timp de aproape 1 oră. Ca o paranteză, îmi amintesc din copilărie că bunica mea făcea tone de ceapă prăjită – și o făcea întotdeauna într-o cratiță mare, mare, exact ca aceea pentru dulceață. Întotdeauna lăsa ceapa la foc domol și mai bine de o oră până era aurie, crocantă, dulce și plină de aromă.
Încărcată cu arome umami irezistibile, ceapa caramelizată adaugă complexitate preparatelor culinare de tot felul. Dacă îți place să gătești, e musai să știi cum să caramelizezi ceapa și arpagicul.
Descoperă care este magia procesului de caramelizare și alte tehnici de gătire a alimentelor.
Sfaturi pentru prepararea cepei caramelizate
Prepară o cantitate mai mare. Dacă tot îți vei petrece o oră lângă aragaz pentru a face ceapă caramelizată, ai putea la fel de bine să faci o cantitate mare! Păstrată într-un recipient ermetic în frigider, va fi bună și o săptămână. De asemenea, poți să o congelezi până la două luni. Mie îmi place să îngheț ceapa caramelizată în tăvițe pentru cuburi de gheață. În acest fel, pot decongela cu ușurință suficient pentru un singur fel de mâncare și pot păstra restul pentru o altă utilizare.
Alege tigaia potrivită. Îmi plac tigăile antiaderente pentru clătite și ouă, dar nu sunt cea mai bună alegere pentru ceapa caramelizată. În schimb, îți recomand să folosești o tigaie din fontă. Pe măsură ce ce ceapa se gătește, pe fundul tigăii se va depune un fond delicios. Dacă îl răzuiești și îl amesteci cu ceapa, acesta va face ca aroma lor să fie și mai bogată. Dimensiunea tigăii contează și ea. Ar trebui să fie mare și lată pentru a permite evaporarea umezelii pe măsură ce se gătește ceapa. Pentru 4 cepe, ai nevoie de o tigaie de 30 de cm sau mai mare. Pentru 3 cepe, o tigaie de 25 de centimetri este ideală.
Acum, dacă nu ai o tigaie de fontă, nu-i bai. Folosește o cratiță mare emailată așa cum folosea și bunica mea, iar ceapa ei era delicioasă. Adevărul este că tigăile de fontă dau ceva bătaie de cap, deci dacă nu ai una deja „preparată” (la tigaie mă refer), nu te gândi să îți cumperi una doar ca să călești ceapa în ea.
Dă focul mai tare la sfârșit. În cea mai mare parte a procesului de gătire, flacăra ar trebui să fie scăzută pentru a împiedica ceapa să se ardă înainte de a avea șansa să se înmoaie și să se caramelizeze. Cu toate acestea, odată ce s-au rumenit și sunt fragede, îmi place să dau focul mai tare, amestecând constant și răzuind bucățile rumenite de pe fundul tigăii, pentru a obține o caramelizare suplimentară înainte de a le lua de pe foc.
Cum să faci ceapă caramelizată



Metoda corectă de caramelizare a cepei necesită timp, dar în rest, este foarte simplă. Iată ce ai de facut:
Mai întâi, taie ceapa julien (adică felii). Urmărește ca feliile să fie cât mai egale, astfel încât să se gătească în același ritm. Înainte de a le adăuga în tigaie, separă straturile de ceapă (sau poți să nu faci asta si apoi să te chinui să le separi odată ce sunt pe foc, lovind ca sălbaticul cu spatula în tigaie. Dar nu recomand – o să te stropești cu ulei încins și o să dai ceapa pe aragaz).
Apoi călește! Încinge uleiul de rapiță sau floarea soarelui (eu folosesc 2 linguri pentru 3 cepe) într-o tigaie la foc mediu. Adaugă ceapa tăiată felii subțiri și gătește timp de 5 minute, amestecând frecvent, până când ceapa se înmoaie.
Odată ce toată ceapa s-a înmuiat, reducem focul spre mediu-scăzut și continuăm să prăjim, amestecând la fiecare câteva minute. Dacă ceapa începe să se ardă sau să se lipească de fundul cratiței, redu focul cât de mult se poate. De asemenea, poți adăuga un strop de apă dacă tigaia începe să se usuce.
Va dura undeva între 50 și 80 de minute pentru ca ceapa să se rumenească perfect, să se înmoaie și să se caramelizeze. Timpul exact va depinde de mărimea tigăii, de mărimea feliilor de ceapă și de intensitatea flăcării.
După ce ai stat atât să călești niște ceapă te întrebi, probabil, ce faci cu ea.
Cum poți folosi ceapa călită
Topping pentru supele creme. Îmi place să folosesc ceapa călită ca topping pentru supele creme precum cea de cartofi dulci, morcovi sau mazăre. Alături de nuci si brânză de capră sfărâmată, completează spre perfecțiune aceste supe creme.
În orice burger. Ceapa caramelizată merge de minune în orice burger, dar mai ales în combinație cu danish blue sau gorgonzolla.
Într-un dip pentru o petrecere relaxată. Este minunat să creezi un dip pentru chipsuri sau grisine din ceapă caramelizată. Va fi ideal pentru serile în care vă adunați să vă uitați la un film.
Printeaza
Rețetă ceapă caramelizată
- Timp Total: 1 ora 5 minute
- Servire: 8 porții 1x
Descriere
Învață cum să caramelizezi ceapa perfect! Cu un gust intens, dulce și aurie, este delicioasă în supe, sosuri, paste și multe alte preparate.
Ingrediente
2 linguri de ulei de rapiță sau floarea soarelui
3 cepe galbene medii, tăiate în jumătate și feliate
½ linguriță de sare de mare
Instructiuni
- Se încinge uleiul într-o tigaie sau o cratiță mare emailată la foc mediu. Se adaugă ceapa și se sotează timp de 5 minute sau până când începe să se înmoaie.
- Se adaugă sarea, se reduce focul și se gătește timp de 50 până la 80 de minute, amestecând la fiecare câteva minute, sau până când ceapa este foarte moale, aurie și caramelizată. Timpul va depinde de mărimea cepei și de intensitatea focului.
- Dacă la un moment dat ceapa începe să se lipească de fundul cratiței, redu focul cât de mult posibil. Dacă ceapa nu este complet rumenită după 50 de minute și vrei să grăbești ritmul, poți să dai focul mai mare. Se amestecă continuu pentru a preveni arderea.
Note
*Rețetă de capă caramelizată fără zahăr brun
- Timp de preparare: 5 min
- Timp de gătire: 60 min
Cuvinte: cum se caramelizeaza ceapa
0 Comentarii