Cartofi zdrobiți la cuptor crocanți, cu pătrunjel, aurii la exterior, moi și cremoși la interior. Rețetă simplă, savuroasă și foarte gustoasă.
Cartofii sunt, mai mult ca sigur, cea mai populară garnitură nu doar din România, dar și în întreaga Europă și Americi. Piure, la cuptor, gratinați, fierți, sau prăjiți, variantele în care se pot găti cartofii sunt îngrădite doar de limitele imaginației.
Cu ani, mulți ani în urmă, am văzut prima dată o variație a cartofilor zdrobiți la un special de Crăciun al lui Jamie Oliver. Îi gătea în 3 feluri – cu 3 tipuri de grăsime. Ca să fiu sinceră, de când am văzut acel episod, de fiecare dată când am o conservă de confit de rață păstrez grăsimea într-un borcan și o folosesc special pentru a face cartofi zdrobiți. Sunt absolut delicioși, dar la fel de buni sunt și cu untură de mangaliță, cu unt, sau pentru cei cu o dietă vegană, ulei de măsline extravirgin.
Acești cartofi sunt crocanți și aurii la suprafață, iar interiorul este cremos și delicios, cuprins de aromele în care a fost gătit. Sunt una dintre garniturile mele preferate iarna, alături de rețeta de cartofii gratinați și piure-ul bogat cu unt de măduvă.
Rețeta este mai mult decât simplă și ai nevoie doar de câteva ingrediente.
Ingrediente cartofi zdrobiți la cuptor
- Cartofi. Preferabil cartofi noi in sezon, vei avea nevoie de niște cartofi mai mici cu coaja subțire, dar dacă nu găsești din aceștia, sunt in regulă și cartofii mai mari, decojiți și tăiați în jumătate sau sferturi.
- Unt și ulei de măsline. Pentru a obține o rumenire frumoasă la cuptor, vei avea nevoie de grăsime, fie că este vegetală sau animală. Grăsimea animală va crea o crustă mai crocantă.
- Sare & Piper. Desigur, vei avea nevoie atât de sare cât și de piper. De sare vei avea nevoie atât pentru fierberea cartofilor, cât și pentru a presăra peste ei în tavă.
- Usturoi zdrobit & Pătrunjel. Pentru topping, eu folosesc usturoi zdrobit și pătrunjel pe care le presar peste cartofi înainte de servire. Uneori, pun pe deasupra puțin pesto de leurdă și smântână, dar tu poți folosi toppingul tău preferat – inclusiv bacon prăjit, parmezan sau mărar.
Cum se prepară cartofii zdrobiți

Cartofii se fierb în apă rece cu sare până când pot fi pătrunși relativ ușor cu furculița. Nu vei vrea să îi fierbi prea tare, pentru că în momentul în care îi vei presa se vor dezbina prea tare.
Când cartofii sunt fierți, se scot cu o paletă pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Cu un zdrobitor pentru cartofi de presează ușor până când sunt plați – ai grijă aici să nu îi rupi de tot.
Se adaugă peste fiecare cartof sare, piper și o bucățică de unt. Se stropesc cu ulei de măsline. Poți folosi unt vegetal, în locul untului din grăsime animală.
Se dau cartofii la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 20 de minute (căldură inferioară și superioară). În ultimele minute de coacere, se pornește ventilatorul cu gril. În acest moment, stai cu ochii pe cartofi să nu se ardă.
Odată ce sunt rumeni se scot din cuptor și se garnisesc cu toppingul favorit. Sunt o garnitură minunată pentru fripturi, dar sunt excelenți și simpli.
Printeaza
Rețetă cartofi zdrobiți la cuptor
- Timp Total: 45 min
- Servire: 2 – 3 porții 1x
Descriere
Cartofii zdrobiți la cuptor sunt crocanți și aurii la exterior, dar moi și cremoși la interior. Rețeta este simplă, dar și gustoasă, foarte gustoasă…
Ingrediente
600 de grame de cartofi (aprox. 10 cartofi micuți)
5 grame de sare pentru fiert
Sare grunjoasă pentru asezonare
Piper
30 de grame de unt
Ulei de măsline pentru stropit
Instructiuni
- Cartofii se fierb în apă rece cu sare până când pot fi pătrunși relativ ușor cu furculița. Nu vei vrea să îi fierbi prea tare, pentru că în momentul în care îi vei presa se vor dezbina prea tare.
- Când cartofii sunt fierți, se scot cu o paletă pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Cu un zdrobitor pentru cartofi de presează ușor până când sunt plați – ai grijă aici să nu îi rupi de tot.
- Se adaugă peste fiecare cartof sare, piper și o bucățică de unt. Se stropesc cu ulei de măsline. Poți folosi unt vegetal, în locul untului din grăsime animală.
- Se dau cartofii la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 20-25 de minute (căldură inferioară și superioară). În ultimele minute de coacere, se pornește ventilatorul cu gril. În acest moment, stai cu ochii pe cartofi să nu se ardă.
- Odată ce sunt rumeni se scot din cuptor și se garnisesc cu toppingul favorit. Sunt o garnitură minunată pentru fripturi, dar sunt excelenți și simpli.
- Timp de preparare: 5 min
- Timp de gătire: 40 min
- Categorie: Cina
- Bucătărie: Internațională
Cuvinte: cartofi copti la cuptor, cartofi copti
© 2023 Mara Marin
Minunata rețetă. Ador tot ce e simplu
★★★★★