Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
reteta cartofi noi la cuptor

Rețetă cartofi noi la cuptor


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 55 minute
  • Servire: 3 porții 1x

Descriere

Primăvara înseamnă legume multe multe, salate și preparate savuroase, pline de vitamine. De asemenea, primăvara târzie aduce și minunații cartofi noi. Dulci, aromați și cremoși, cartofii noi la cuptor sunt minunați prin simplitate.

 


Ingrediente

Scaleaza

700 de grame de cartofi noi

1 căpățână de usturoi

1 crenguță de cimbru

15 grame de unt

8 grame de sare

½ linguriță de piper

Apă pentru fiert

Pentru dressing

20 de grame de unt

2 frunze de salvie

2 căței de usturoi zdrobiți


Instructiuni

  1. Cartofii noi se spală bine și se îndepărtează coaja frecându-i cu mâna sub jet de apă. Dacă i-ai cumpărat deja spălați și curățați (cum este frecvent în ultimii ani în piețe), este nevoie doar să îi speli.
  2. Cartofii curați se pun la fiert într-o oală cu apă rece cât să-i acopere cu 2 centimetri și sare. Este bine să pui aproximativ 5 grame de sare la fiecare litru de apă în care fierb cartofii.
  3. Se blanșează cartofii timp de 4 minute de când apa începe să clocotească. Se scurge apa, iar cartofii se așează într-o tavă încăpătoare pretabilă pentru cuptor.
  4. Cartofii se presară cu puțină sare și piper și se stropesc cu 2 linguri de ulei de măsline. Se adaugă untul tăiat cubulețe mărunte.
  5. Se taie o căpățână de usturoi pe jumătate, transversal (de-a latul) și se așează în tavă lângă cartofi.
  6. Se așează și o crenguță de cimbru în tavă pe care o trecem prin uleiul din tavă, sau o masăm bine cu ulei pentru a preveni arderea.
  7. Dăm cartofii la cuptor pentru 45 de minute la 190 de grade.
  8. După cele 45 de minute scoatem cartofii cu o spumieră și îi așezăm pe un platou.
  9. Opțional, într-o tigaie punem 20 de grame de unt și îl rumenim la foc foarte mic împreună cu 2 frunze de salvie. Avem grijă să nu ardem untul. Acesta ar trebui să capete o culoare aurie. Clarifierea untului se face timp de 4-5 minute la foc mediu. La final, se adaugă 2 căței de usturoi zdrobiți.
  10. Se stropesc cartofii cu dressingul de unt și se servesc cu salată proaspătă sau friptură după preferință, de pui, porc, sau vită.
  • Timp de preparare: 5 minute
  • Timp de gătire: 50 minute
  • Categorie: Prânz
  • Bucătărie: Românească