Ador aceasă rețetă de cartofi noi la cuptor! Abia aștept în fiecare an, încă din aprilie să apară cartofii noi. Îmi amintesc în copilărie de cinele cu cartofi noi. Mama prefera să îi prăjească și îi alegea întotdeauna cât mai mici ca să îi poată prăji întregi. Și ce buni erau cu o salată de grădină și cu brânză tare de vacă!
Prepară acestă rețetă de cartofi noi, sau încearcă Rețeta de cartofi zdrobiți la cuptor: crocanți, aurii și delicioși. Pentru adevărații pofticioși recomand și Cartofii la cuptor, cu sos de unt, usturoi și parmezan.
Mama îmi spunea întotdeauna să îmi pun o dorință prima dată când mănânc cartofi noi în anul acela. Presupun că era o încercare de a mă face să mănânc cu mai multă poftă și chiar funcționa. Și astăzi îmi pun o dorință în fiecare an când mănânc pentru prima dată cartofi noi și îmi amintesc cu drag de copilărie.
După ce am făcut o salată orientală de vară cu cartofi noi, am folosit restul pentru a-i rumeni la cuptor. I-am ales pe cei de dimensiuni cât mai apropiate pentru a-i găti întregi și pentru a nu avea supriza ca unii să se gătească mai repede decât ceilalți.
Ingrediente cartofi noi la cuptor
- Cartofi noi. Alege-i astfel încât să aibă dimensiuni cât mai apropiate pentru a se găti în același timp. Eu prefer să folosesc din cei mai mici cu diametrul de 3 centimetri, iar timpul de gătire este pentru această dimensiune. Dacă folosești cartofi noi mai măricei, va trebui să mărești timpii de blanșare și coacere.
- Usturoi. Usturoiul este nelipsit de lângă cartofii prăjiți sau la cuptor. Puține lucruri sunt mai delicioase decât o porție sănătoasă de cartofi crocanți cu usturoi.
- Cimbru proaspăt. În loc să condimentez cartofii noi, prefer să adaug o crenguță de cimbru, sau de rozmarin dacă preferi, în tava în care coc cartofii.
- Unt. Folosesc unt alături de ulei de măsline pentru a coace cartofii. Untul le oferă o textură ceva mai crocantă și un plus de aromă. Dacă dorești un preparat vegan, poți omite untul, desigur.
Secretul meu pentru cei mai buni cartofi noi la cuptor

Nu știu dacă este un secret, au ba, în fapt, dar și mie ca tuturor, îmi place să cred că eu am inventat roata și gaura de la macaroană. Glumesc, desigur! Cu toate astea, cred că modul în care prepar eu cartofii noi la cuptor îi face mai crocanți la exterior și mai moi în interior și le oferă mai multă aromă.
- Blanșez cartofii. Înainte de a-i da la cuptor, îi fierb 4-5 minute, nu mai mult. Cartofii se fierb întotdeauna în apă rece cu sare. Așteptăm să dea apa în clocot și de acolo îi mai lăsăm 4 minute să fiarbă.
- Usturoi întreg. Folosesc o căpătână de usturoi pe care o dau pe jumătate și o așez în tavă. Aroma usturoiului se răspândește atât de frumos, iar apoi pot, pur și simplu să „storc” pasta de usturoi peste cartofi
- Le pregătesc un dressing. La finalul coacerii, înainte de servire, îmi place să stropesc cartofii noi cu unt rumenit cu frunze de salvie și amestecat cu usturoi zdrobit.
- Folosesc mirodenii întregi, proaspete. În tava în care se coc cartofii pun o crenguță de rozmarin sau cimbru. Dacă o masezi cu ulei înainte de a o pune la cuptor, nu se va arde prea tare.
Cum se prepară cartofii noi la cuptor
Cartofii noi se spală bine și se îndepărtează coaja frecându-i cu mâna sub jet de apă. Dacă i-ai cumpărat deja spălați și curățați (cum este frecvent în ultimii ani în piețe), este nevoie doar să îi speli.
Cartofii curați se pun la fiert într-o oală cu apă rece cât să-i acopere cu 2 centimetri și sare. Este bine să pui aproximativ 5 grame de sare la fiecare litru de apă în care fierb cartofii.
Se blanșează cartofii timp de 4 minute de când apa începe să clocotească. Se scurge apa, iar cartofii se așează într-o tavă încăpătoare pretabilă pentru cuptor.
Cartofii se presară cu puțină sare și piper și se stropesc cu 2 linguri de ulei de măsline. Se adaugă untul tăiat cubulețe mărunte.
Se taie o căpățână de usturoi pe jumătate, transversal (de-a latul) și se așează în tavă lângă cartofi.
Se așează și o crenguță de cimbru în tavă pe care o trecem prin uleiul din tavă, sau o masăm bine cu ulei pentru a preveni arderea.
Dăm cartofii la cuptor pentru 45 de minute la 190 de grade.
După cele 45 de minute scoatem cartofii cu o spumieră și îi așezăm pe un platou.
Opțional, într-o tigaie punem 20 de grame de unt și îl rumenim la foc foarte mic împreună cu 2 frunze de salvie. Avem grijă să nu ardem untul. Acesta ar trebui să capete o culoare aurie. Clarifierea untului se face timp de 4-5 minute la foc mediu. La final, se adaugă 2 căței de usturoi zdrobiți.
Se stropesc cartofii cu dressingul de unt și se servesc cu salată proaspătă sau friptură după preferință, de pui, porc, sau vită.
Printeaza
Rețetă cartofi noi la cuptor
- Timp Total: 55 minute
- Servire: 3 porții 1x
Descriere
Primăvara înseamnă legume multe multe, salate și preparate savuroase, pline de vitamine. De asemenea, primăvara târzie aduce și minunații cartofi noi. Dulci, aromați și cremoși, cartofii noi la cuptor sunt minunați prin simplitate.
Ingrediente
700 de grame de cartofi noi
1 căpățână de usturoi
1 crenguță de cimbru
15 grame de unt
8 grame de sare
½ linguriță de piper
Apă pentru fiert
Pentru dressing
20 de grame de unt
2 frunze de salvie
2 căței de usturoi zdrobiți
Instructiuni
- Cartofii noi se spală bine și se îndepărtează coaja frecându-i cu mâna sub jet de apă. Dacă i-ai cumpărat deja spălați și curățați (cum este frecvent în ultimii ani în piețe), este nevoie doar să îi speli.
- Cartofii curați se pun la fiert într-o oală cu apă rece cât să-i acopere cu 2 centimetri și sare. Este bine să pui aproximativ 5 grame de sare la fiecare litru de apă în care fierb cartofii.
- Se blanșează cartofii timp de 4 minute de când apa începe să clocotească. Se scurge apa, iar cartofii se așează într-o tavă încăpătoare pretabilă pentru cuptor.
- Cartofii se presară cu puțină sare și piper și se stropesc cu 2 linguri de ulei de măsline. Se adaugă untul tăiat cubulețe mărunte.
- Se taie o căpățână de usturoi pe jumătate, transversal (de-a latul) și se așează în tavă lângă cartofi.
- Se așează și o crenguță de cimbru în tavă pe care o trecem prin uleiul din tavă, sau o masăm bine cu ulei pentru a preveni arderea.
- Dăm cartofii la cuptor pentru 45 de minute la 190 de grade.
- După cele 45 de minute scoatem cartofii cu o spumieră și îi așezăm pe un platou.
- Opțional, într-o tigaie punem 20 de grame de unt și îl rumenim la foc foarte mic împreună cu 2 frunze de salvie. Avem grijă să nu ardem untul. Acesta ar trebui să capete o culoare aurie. Clarifierea untului se face timp de 4-5 minute la foc mediu. La final, se adaugă 2 căței de usturoi zdrobiți.
- Se stropesc cartofii cu dressingul de unt și se servesc cu salată proaspătă sau friptură după preferință, de pui, porc, sau vită.
- Timp de preparare: 5 minute
- Timp de gătire: 50 minute
- Categorie: Prânz
- Bucătărie: Românească
0 Comentarii