Ok, să fierbi cartofi nu-i tocmai vreo filosofie. Din acest motiv, aici îți ofer nu tocmai o rețetă, ci mai degrabă câteva ponturi. Am decis să scriu despre umilul cartof fiert pentru că nu toți cartofii natur sunt egali. Unele preparate sunt delicioase, în timp ce altele sunt cel puțin la fel de plictisitoare ca o bucată de ghips.
Problema cu fiertul cartofilor este că totul stă în dimensiune. Dacă cartofii tăi nu sunt identici cu ai mei, sau dacă ai folosit alt soi, paradigma, timpul de fierbere și practic toată rețeta se schimbă radical. Așa că ideea este să înveți ce ai de făcut, indiferent de condiții, pentru a putea face cei mai buni cartofi natur de fiecare dată.
Ce cartofi se folosesc pentru cartofii natur?
Ei bine, de fapt aici este cam jumătate din șmecheria cu cartofii natur. Dacă mă întrebi pe mine, cei mai buni cartofi natur îi vei obține din cartofi noi. Cu toate astea, avem opțiunea cartofilor noi maxim o lună și jumătate pe an.
Acum, să știi că și cartofii noi sunt diferiți. Nu toți cartofii noi sunt la fel. Așa că îți voi restrânge opțiunile și mai mult și îți voi spune să folosești întotdeauna cartofi noi albi românești. Sunt mai dulci și au o consistență mult mai bună pentru fierbere decât cei proveniți din alte țări.
Pentru restul anului, este bine să alegi un soi pentru salată și fiert. Am descoperit că cei mai buni cartofi fierți sunt din acele soiuri care nu sunt nici prea făinoase, nici prea apoase.
Cum se fierb cartofii
Este important să fierbi întotdeauna cartofii în apă rece pe care o sărezi încă de la început. Cartofii adoră sarea și își vor trage aroma din apa în care fierb.
Este important ca focul să fie mediu, iar bucățile de cartofi să nu fie prea mici. Însă cel mai important, este ca toate bucățile de cartofi să fie egale pentru a fierbe exact în același timp.
Verifică cartofii cu o furculiță la fiecare 1-2 minute după primele 8 minute de fierbere, dacă ai ales să fierbi cartofii cuburi. Dacă fierbi cartofi noi mici, întregi, atunci începe să îi verifici după 10 minute.
Este important ca exteriorul cartofului să rămână integru, nu vrei să devină făinos, păstos la exterior. Din acest motiv, este important să nu fierbi cartofii mai mult decât este necesar.
Sarea este deosebit de importantă în fierberea cartofului. Adaugă cel puțin 2 lingurițe pentru fiecare litru de apă în care fierbi cartofii întregi sau 1 linguriță dacă fierbi cartofi cuburi.
Nu acoperi oala. Este important dacă vrei să servești cartofii natur să nu acoperi oala în timpul fierberii. Capacul schimbă mediul și este mai probabil să obții cartofi cu un exterior păstos dacă acoperi oala.
Ingrediente cartofi natur
- Cartofi noi sau cartofi pretabili pentru salată și fiert. Vrei să alegi un soi potrivit pentru fiert, altfel de vei alege cu niște cartofi care nu au consistența potrivită, iar consistența este esențială în cazul cartofilor natur.
- Apă din belșug. Ai nevoie de apă astfel încât cartofii tăi să fie acoperiți cu 2 degete. O parte din apă se va evapora în timpul fierberii și nu vrei să rămână descoperiți cartofii.
- Sare. Ai nevoie de 1-2 lingurițe de sare pentru fiecare litru de apă. Cartofii fierți în apă fără sare sunt incredibil de anoști.
- Unt sau ulei de măsline. La finalul fierberii, pentru a obține niște cartofi natur delicioși, vei avea nevoie de o formă de grăsime. Untul merge cel mai bine, însă dacă ești vegan poți folosi unt vegan sau ulei de măsline de bună calitate.
- Mărar. Mărarul merge de minune alături de cartofii natur. Dacă totuși nu este favoritul tău, îl poți înlocui cu pătrunjel sau chiar ceapă verde.
Metodă de preparare cartofi natur
Cartofii se spală bine și se curăță. Dacă folosești cartofi noi deja „lustruiți” este nevoie doar să îi speli bine sub jet de apă.
Se taie cartofii cuburi generoase de 2 centimetri, sau se lasă întregi dacă sunt cartofi noi de mici dimensiuni.
Se pun la fiert în apă rece cu câte 1-2 lingurițe de sare pentru fiecare litru de apă. Se aduc la fierbere la foc iute, iar apoi se micșorează focul către o flacără medie.
După primele 10 minute începem să verificăm cartofii cu o furculiță. Cartofii sunt fierți atunci când sunt pătrunși ușor cu furculița, însă nu vrem să îi aducem în stadiul în care se rup când îi pătrundem.
Când cartofii sunt fierți, se scurge apa, iar cartofii se așează într-un castron. Se amestecă cu 20 de grame de unt sau 2 linguri de ulei de măsline și se asezonează cu piper și mărar tocat după plac.
Catofii natur sunt o garnitură minunată pentru orice fel de carne, dar merg de minune și simpli alături de o salată de vară sau de o salată de sfeclă roșie.
Printeaza
Rețetă cartofi natur
- Timp Total: 40 minute
- Servire: 2 porții 1x
Ingrediente
500 de grame de cartofi
2.5 litri de apă
3 lingurițe de sare
20 de grame de unt
½ legătură de mărar
½ linguriță de piper
Instructiuni
- Cartofii se spală bine și se curăță. Dacă folosești cartofi noi deja „lustruiți” este nevoie doar să îi speli bine sub jet de apă.
- Se taie cartofii cuburi generoase de 2 centimetri, sau se lasă întregi dacă sunt cartofi noi de mici dimensiuni.
- Se pun la fiert în apă rece cu câte 1-2 lingurițe de sare pentru fiecare litru de apă. Se aduc la fierbere la foc iute, iar apoi se micșorează focul către o flacără medie.
- După primele 10 minute începem să verificăm cartofii cu o furculiță. Cartofii sunt fierți atunci când sunt pătrunși ușor cu furculița, însă nu vrem să îi aducem în stadiul în care se rup când îi pătrundem.
- Când cartofii sunt fierți, se scurge apa, iar cartofii se așează într-un castron. Se amestecă cu 20 de grame de unt sau 2 linguri de ulei de măsline și se asezonează cu piper și mărar tocat după plac.
- Catofii natur sunt o garnitură minunată pentru orice fel de carne, dar merg de minune și simpli alături de o salată de vară sau de o salată de sfeclă roșie.
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gătire: 30 minute
0 Comentarii