Cartofii sunt minunați. Sunt o mare iubitoare de cartofi, gătiți în toate modurile posibile. Această rețetă este una dintre preferatele mele, pentru că îmi oferă tot ce îmi place mai mult într-o singură îmbucătură: cartofi crocanți, usturoi și pătrunjel.
Rețeta este una simplă, ca orice rețetă de cartofi la cuptor. Singura diferență, poate, este că eu aleg aproape întotdeauna să blanșez cartofii înainte de a-i da la cuptor.
Ce înseamnă a blanșa? Înseamnă a fierbe legumele câteva minute, până sunt doar parțial gătite înainte de a le rumeni în cuptor. În funcție de dimensiunea cartofilor, dar și de soi, blanșarea poate dura de la 4-5 minute până la 10-12 minute dacă blanșezi cartofii întregi. Blanșarea ne ajută să obținem o culoare mai frumoasă a cartofilor și vom reuși să îi facem mult mai crocanți decât în absența acestui proces. În plus, se va reduce timpul de coacere sau prăjire, întrucât cartofii sunt deja pe jumătate gătiți.
Pentru această rețetă vei avea nevoie doar de cartofi, sare, ulei de măsline, puțin unt, usturoi și verdeață proaspătă.
Mod de preparare cartofii la cuptor
Cartofii se spală foarte foarte bine și se taie felii de tip wedges. Eu am avut niște cartofiori mai mici, potriviți pentru copt.
Feliile de cartof se pun la fiert în apă rece cu sare, iar din momentul în care apa ajunge la punctul de fierbere, mai lăsăm cartofii 4-5 minute. În acest moment ei sunt încă tari, pot fi manevrați cu ușurintă și nu se vor rupe.
Cartofii blanșați se scot cu o spumieră din oală și se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se sărează și se stropesc cu ulei de măsline din belșug. Se amestecă bine, bine, astfel încât să fie acoperiți uniform de uleiul de măsline.
Se dau la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 30-35 de minute, până când sunt aurii și crocanți.
În acest timp, pregătim un sos din unt, verdeață proaspătă și usturoi.
Vei avea nevoie de 15 grame de unt, pe care îl vei topi într-o crăticioară. Untul topit se amestecă cu 2 căței de usturoi zdrobiți și pătrunjel și cimbru proaspăt sau/și rozmarin.
Când cartofii sunt rumeni, îi scoatem într-un castron încăpător și îi amestecăm cu sosul delicios.
Transferăm cartofii pe un platou sau farfurie pentru servire și îi mâncăm fierbinți alături de garnitura preferată.
Printeaza
Rețetă cartofi la cuptor
- Timp Total: 50 minute
- Servire: 4 porții 1x
Descriere
Cartofii la cuptor o gustare sau o garnitură delicioasă și ușor de preparat. Cartofii se coc în cuptor la o temperatură ridicată până când devin aurii și crocanți la exterior și moi în interior. Adaugă ingrediente preferate pentru a-i face mai savuroși: usturoi, rozmarin sau alte ierburi aromatice.
Ingrediente
800 de grame de cartofi
2–3 linguri de ulei de măsline
½ legătură de pătrunjel
2 fire de cimbru verde sau rozmarin
2 căței de usturoi
15 grame de unt
Sare
Apă pentru fiert
Instructiuni
- Cartofii se spală foarte foarte bine și se taie felii de tip wedges. Eu am avut niște cartofiori mai mici, potriviți pentru copt.
- Feliile de cartof se pun la fiert în apă rece cu sare, iar din momentul în care apa ajunge la punctul de fierbere, mai lăsăm cartofii 4-5 minute. În acest moment ei sunt încă tari, pot fi manevrați cu ușurintă și nu se vor rupe.
- Cartofii blanșați se scot cu o spumieră din oală și se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se sărează și se stropesc cu ulei de măsline din belșug. Se amestecă bine, bine, astfel încât să fie acoperiți uniform de uleiul de măsline.
- Se dau la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 30-35 de minute, până când sunt aurii și crocanți.
- În acest timp, pregătim un sos din unt, verdeață proaspătă și usturoi.
- Vei avea nevoie de 15 grame de unt, pe care îl vei topi într-o crăticioară. Untul topit se amestecă cu 2 căței de usturoi zdrobiți și pătrunjel și cimbru proaspăt sau/și rozmarin.
- Când cartofii sunt rumeni, îi scoatem într-un castron încăpător și îi amestecăm cu sosul delicios.
- Transferăm cartofii pe un platou sau farfurie pentru servire și îi mâncăm fierbinți alături de garnitura preferată.
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gătire: 40 minute
- Categorie: Cina
- Bucătărie: Internațională
0 Comentarii