Cartofi la cuptor cu sos de unt și usturoi

Cartofii la cuptor sunt o gustare sau o garnitură delicioasă și ușor de preparat. Cartofii se coc în cuptor la o temperatură ridicată până când devin aurii și crocanți la exterior și moi în interior.

Cartofi la cuptor

Cartofii sunt minunați. Sunt o mare iubitoare de cartofi, gătiți în toate modurile posibile. Această rețetă este una dintre preferatele mele, pentru că îmi oferă tot ce îmi place mai mult într-o singură îmbucătură: cartofi crocanți, usturoi și pătrunjel. 

Rețeta este una simplă, ca orice rețetă de cartofi la cuptor. Singura diferență, poate, este că eu aleg aproape întotdeauna să blanșez cartofii înainte de a-i da la cuptor. 

Ce înseamnă a blanșa? Înseamnă a fierbe legumele câteva minute, până sunt doar parțial gătite înainte de a le rumeni în cuptor. În funcție de dimensiunea cartofilor, dar și de soi, blanșarea poate dura de la 4-5 minute până la 10-12 minute dacă blanșezi cartofii întregi. Blanșarea ne ajută să obținem o culoare mai frumoasă a cartofilor și vom reuși să îi facem mult mai crocanți decât în absența acestui proces. În plus, se va reduce timpul de coacere sau prăjire, întrucât cartofii sunt deja pe jumătate gătiți. 

Pentru această rețetă vei avea nevoie doar de cartofi, sare, ulei de măsline, puțin unt, usturoi și verdeață proaspătă. 

Mod de preparare cartofii la cuptor

Cartofii se spală foarte foarte bine și se taie felii de tip wedges. Eu am avut niște cartofiori mai mici, potriviți pentru copt. 

Feliile de cartof se pun la fiert în apă rece cu sare, iar din momentul în care apa ajunge la punctul de fierbere, mai lăsăm cartofii 4-5 minute. În acest moment ei sunt încă tari, pot fi manevrați cu ușurintă și nu se vor rupe.

Cartofii blanșați se scot cu o spumieră din oală și se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se sărează și se stropesc cu ulei de măsline din belșug. Se amestecă bine, bine, astfel încât să fie acoperiți uniform de uleiul de măsline. 

Se dau la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 30-35 de minute, până când sunt aurii și crocanți. 

În acest timp, pregătim un sos din unt, verdeață proaspătă și usturoi. 

Vei avea nevoie de 15 grame de unt, pe care îl vei topi într-o crăticioară. Untul topit se amestecă cu 2 căței de usturoi zdrobiți și pătrunjel și cimbru proaspăt sau/și rozmarin. 

Când cartofii sunt rumeni, îi scoatem într-un castron încăpător și îi amestecăm cu sosul delicios. 

Transferăm cartofii pe un platou sau farfurie pentru servire și îi mâncăm fierbinți alături de garnitura preferată. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Reteta cartofi la cuptor

Rețetă cartofi la cuptor


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 50 minute
  • Servire: 4 porții 1x

Descriere

Cartofii la cuptor o gustare sau o garnitură delicioasă și ușor de preparat. Cartofii se coc în cuptor la o temperatură ridicată până când devin aurii și crocanți la exterior și moi în interior. Adaugă ingrediente preferate pentru a-i face mai savuroși: usturoi, rozmarin sau alte ierburi aromatice.


Ingrediente

Scaleaza

800 de grame de cartofi

23 linguri de ulei de măsline

½ legătură de pătrunjel

2 fire de cimbru verde sau rozmarin

2 căței de usturoi

15 grame de unt

Sare

Apă pentru fiert


Instructiuni

  1. Cartofii se spală foarte foarte bine și se taie felii de tip wedges. Eu am avut niște cartofiori mai mici, potriviți pentru copt.
  2. Feliile de cartof se pun la fiert în apă rece cu sare, iar din momentul în care apa ajunge la punctul de fierbere, mai lăsăm cartofii 4-5 minute. În acest moment ei sunt încă tari, pot fi manevrați cu ușurintă și nu se vor rupe.
  3. Cartofii blanșați se scot cu o spumieră din oală și se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se sărează și se stropesc cu ulei de măsline din belșug. Se amestecă bine, bine, astfel încât să fie acoperiți uniform de uleiul de măsline.
  4. Se dau la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 30-35 de minute, până când sunt aurii și crocanți.
  5. În acest timp, pregătim un sos din unt, verdeață proaspătă și usturoi.
  6. Vei avea nevoie de 15 grame de unt, pe care îl vei topi într-o crăticioară. Untul topit se amestecă cu 2 căței de usturoi zdrobiți și pătrunjel și cimbru proaspăt sau/și rozmarin.
  7. Când cartofii sunt rumeni, îi scoatem într-un castron încăpător și îi amestecăm cu sosul delicios.
  8. Transferăm cartofii pe un platou sau farfurie pentru servire și îi mâncăm fierbinți alături de garnitura preferată.
  • Timp de preparare: 10 minute
  • Timp de gătire: 40 minute
  • Categorie: Cina
  • Bucătărie: Internațională
Categorii: Cină | Prânz

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.