Cartofi gratinați

Cartofii gratinați cremoși sunt un preparat ușor și impresionant ideal pentru Crăciun sau în orice zi frigurioasă de iarnă. Cartofii tăiați în felii subțiri sunt tăvăliți într-un sos de brânză bogat și catifelat și se coc la cuptor până când devin aurii. Fiecare înghițitură este un deliciu!

Cartofi gratinati

Dacă îți plac cartofii franțuzești vei iubi această rețetă modernizată pentru cuptor cu multă, multă brânză topită.

Acești cartofi sunt atât de somptuoși, și totuși atât de ușor de făcut! Iată de ce îi vei iubi și tu:

Brânză Gruyere – Brânza Gruyere aduce o aromă sofisticată acestei rețete super-simple de cartofi. Dacă nu ai mai încercat niciodată Gruyere până acum, te așteaptă un mega deliciu.

Tehnică ușoară – Cartofii tăiați în felii subțiri se amestecă cu sosul de smântână înainte de a-i adăuga în tavă. Acest lucru transformă fiecare înghițitură într-una perfectă deoarece toți cartofii vor fi acoperiți de sos. 

Perfecți pentru sărbători – Cartofii gratinați cu brânză sunt foarte ideal de preparat din timp pentru o garnitură delicioasă de Crăciun sau Revelion.

Rețetă de cartofi gratinați

Această rețetă de cartofi gratinați este o garnitură spectaculoasă de cartofi pe care noi o facem în fiecare an pentru sărbătorile de iarnă. La fel ca și piureul cremos de cartofi, această rețetă de cartofi la tavă este o mâncare demnă de masa de Crăciun, dar simplu de preparat, mai ales cu metoda noastră rapidă de feliere a cartofilor (vom vorbi mai departe despre acest lucru).

Dacă vei servi această delicioasă mâncare de cartofi gratinați la următoarea ta cină de sărbători, îți garantez că toată lumea va fi impresionată. Poți încerca și rețeta mea de cartofi gratinați cu hrean, ideal de servit alături de o friptură de vită. 

Care este diferența dintre cartofii franțuzești și cartofii gratinați? 

Cele două sunt foarte asemănătoare și sunt adesea folosite interschimbabil, dar, din punct de vedere tehnic, cartofii franțuzești sunt făcuți din cartofi feliați, copți într-un amestec simplu de lapte și smântână. Între timp, „au gratin” (numit și Gratin Dauphinois) este o tehnică culinară franceză care presupune coacerea cartofilor în smântână împreună cu straturi delicioase de brânză rasă.

La noi, totuși, cartofii franțuzești se prepară complet diferit, atât de rețeta clasică, cât și de rețeta au gratin. Bunica mea făcea cartofii franțuzești folosind felii de cartofi fierți în coajă alături de straturi de smântână, telemea și felii de ou fiert. Este un fel de mâncare pe care îl iubesc și astăzi și pe care ador să îl prepar ca masă în sine, fără nicio garnitură. 

Ingrediente

Secretul preparării cartofilor gratinați perfecți se află în ingredientele simple, dar pline de savoare. Mai jos este o prezentare generală a ingredientelor de care vei avea nevoie, detaliile complete fiind disponibile în cartonașul cu rețeta.

  • Unt și făină – Vei bate untul topit și făina pentru a forma un rântaș (roux), care este baza pentru sosul de smântână. Eu prefer să gătesc cu unt nesărat, deoarece îmi oferă mai mult control asupra gustului preparatului. 
  • Lapte și smântână lichidă grasă – Folosirea laptelui și a smântânii grase face ca sosul de brânză să fie bogat și cremos, fără a deveni prea greu.
  • Condimente – Mie îmi place să condimentez sosul cremos cu praf de usturoi, nucșoară, sare și piper.
  • Brânză Gruyere – Cea mai bună este cea proaspăt rasă. Dacă nu ai Gruyere, folosește în schimb brânză Cheddar rasă sau chiar cașcaval. Brânza Gruyere este ceva mai scumpă, dar are o aromă specifică ce va îmbogăți preparatul. Adesea, eu aleg să folosesc o treime brânză gruyere și 2/3 alt tip de brânză mai accesibilă ca preț (precum un cașcaval edam).
  • Cartofi – Este bine să folosești un soi de cartofi cu conșinut mare de amidon – sunt exclenți cei marcați „pentru piure și copt”. Poți curăța cartofii de coajă sau îi poți lăsa necurățați, depinde de tine, dar și de cât de groasă este coaja.

Cum se feliază subțire cartofii

Mai jos sunt metode testate și verificate de mine pentru a obține cartofi perfecți, tăiați felii subțiri pentru această rețetă:

Cuțitul – Eu folosesc un cuțit bine ascuțit pentru a felia cartofii și alte legume. Dacă nu ești expert în tocarea și felierea legumelor, nu recomand cuțitul pentru că este foarte posibil să obții felii prea groase, sau de dimensiuni variate, care nu se vor găti simultan. 

Robotul de bucătărie – Robotul de bucătărie este metoda mea preferată pentru felierea cartofilor. Este cu siguranță cea mai rapidă și mai eficientă. 

Mandolina – Este o metodă practică și simplă de feliere a cartofilor. Folosește suportul special și accesoriile incluse pentru a felia cartofii. Astfel, vei minimiza riscul de a-ți felia și propriile degete într-un moment de neatenție. 

Cum să faci cei mai buni cartofi gratinați

Reteta cartofi gratinati

Iată cât de ușor este să faci cartofi gratinați super cremoși (sau Gratin Dauphinois):

  • Se prepară sosul de brânză – Se amestecă untul și făina într-o oală mare până când devin aurii. Se adaugă laptele și smântâna, apoi se condimentează după gust și se continuă să se amestece până când se îngroașă sosul. După ce se ia vasul de pe foc, se adaugă aproximativ jumătate din brânza Gruyere mărunțită.
  • Se feliază cartofii – Feliază cartofii decojiți sau nu în rondele de aproximativ 3 milimetri grosime.
  • Se amestecă – Amestecă feliile de cartofi cu sosul de brânză până când sunt bine acoperite, apoi transferă cartofii într-o tavă unsă cu unt. Se acoperă totul cu un strat generos din restul de brânză rasă. Acum, aici – dacă aleg să folosesc Gruyere și un alt tip de branză, prefer să incorporez brânza Gruyere în sosul de smântână și să folosesc brânza mai ieftină pentru topping.
  • Se dă la cuptor – Se acoperă cartofii cu folie de aluminiu și se coc la 180ºC timp de 1 oră, apoi se lasă descoperiți timp de 15-30 de minute, până când se pătrund.

Sfat: Pentru a obține cartofi mai bine rumeniți, reglează cuptorul pe grill în ultimul minut sau două. Asigură-te că ești cu ochii pe ei, altfel riști să îi arzi

Întrebări frecvente

Ce este Gruyere?

Gruyere este o brânză elvețiană tare, produsă din lapte de vacă. Este fină și excelentă pentru a fi topită. Se folosește în fondue și este minunată în sandvișuri cu brânză.

Pot folosi o altă brânză?

Brânza cheddar este o alegere bună pentru preparatele gratinate. Dacă, însă, bugetul este limitat, poți opta pentru un cașcaval Edam.

Pot să adaug usturoi proaspăt?

Da, poți să sotezi usturoiul proaspăt tocat în unt timp de 30-60 de secunde înainte de a adăuga făina.

Ce se servește alături de cartofii gratinați?

Mie îmi place să mănânc cartofii gratinați alături de o salată de sfeclă cu hrean și atât. Pentru amatorii de carne, acest preparat este ideal alături de o carne mai slabă – fie un cotlet sau un mușchiuleț de porc slab, carne de curcan sau pui, fie un file de vită. 

Pregătirea în avans

Cartofi gratinati la cuptor

Această rețetă de cartofi îmbogățită cu brânză poate fi preparată în avans și apoi refrigerată sau congelată.

La frigider: După ce s-a răcit tava, se acoperă și se păstrează la frigider până la 4-5 zile.

La congelator: Cartofii gratinați copți și răciți pot fi înveliți bine și congelați timp de până la 2 luni. Cartofii se decongelează în frigider înainte de a fi reîncălziți.

Pentru a reîncălzi: Reîncălzește cartofii gratinați la cuptor, acoperiți cu folie de aluminiu, la 180ºC, timp de aproximativ 20 de minute, până când sunt fierbinți și la mijloc.

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Cartofi gratinati

Cartofi gratinați la cuptor


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 110 min
  • Servire: 23 porții 1x

Descriere

Cartofii gratinați, sau Gratin Dauphinois, sunt o garnitură delicioasă care se prepară cu cartofi tăiați felii subțiri, tăvăliți într-un sos de brânză consistent și catifelat, apoi copți până devin aurii. Fiecare îmbucătură este delicioasă!


Ingrediente

Scaleaza

1 lingură și jumătate de unt nesărat

10 g de făină

200 ml lapte, de orice fel

40 ml de smântână lichidă

jumătate de linguriță de sare de mare fină, sau după gust

un praf de piper negru proaspăt măcinat

Un vârf de cuțit de praf de usturoi

90100 g de brânză Gruyere rasă

500 grame de cartofi feliați (decojiți sau nu)


Instructiuni

  1. Preîncălziți cuptorul la 180 ̊C. Folosiți o jumătate de lingură de unt pentru a unge o tavă pătrată de 25×25 sau o tavă ovală de 30×20.
  2. Într-o oală mare sau un ceaun, topiți 1 lingură de unt. Adăugați făina și amestecați timp de 2 minute pentru a prăji bine făina (acest lucru elimină gustul de „făină crudă”). Turnați treptat laptele, apoi smântâna, în timp ce amestecați continuu. Adăugați sarea, piperul și praful de usturoi apoi continuați să amestecați până când sosul s-a îngroșat. Adăugați mai multe condimente după gust, inclusiv nucșoară. Se ia de pe foc și se amestecă jumătate din brânza rasă până se topește.
  3. Decojiți cartofii dacă doriți și tăiați-i în felii subțiri de 3 mm grosime (un robot de bucătărie face acest lucru rapid și ușor). Adăugați cartofii în sosul de brânză și amestecați pentru a-i acoperi complet, apoi întindeți cartofii uniform în vasul de copt pregătit și acoperiți cu restul de brânză rasă.
  4. Acoperiți cu folie de aluminiu și dați la cuptor timp de 60 de minute. Îndepărtați folia și mai coaceți încă 15-30 de minute sau până când partea de sus este aurie și cartofii sunt fragezi și pot fi ușor străpunși cu o furculiță. Puteți porni funcția de grill la final timp de 1-2 minute dacă vă plac mai rumeni, dar aveți grijă să nu ardeți cartofii. Se odihnesc timp de 15 minute înainte de servire.
  5. Se ornează cu ceapă verde și piper negru proaspăt măcinat, dacă se dorește.

Note

*Opțional puteți fierbe cartofii 10 minute.

  • Timp de preparare: 20 min
  • Timp de gătire: 90 min
  • Categorie: Cină

Înlocuiește clasicii cartofi la cuptor cu acești cartofi zdrobiți la cuptor.

Categorii: Cină | Rețete Rapide

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.