Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
reteta bors de fasole moldovenesc

Rețetă borș de fasole


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 2 ore 50 minute
  • Servire: 6 porții 1x

Descriere

Te invit să încerci rețeta mea de borș de fasole – un preparat bogat, plin de savoare, perfect pentru timpul verii. Este o ciorbă de fasole,acrită cu borș de casă, delicioasă, pregătită cu ingrediente proaspete și de cea mai bună calitate, gătită după o rețetă tradițională, care îmbină în mod armonios gustul fascinant al cărnii afumate cu aciditatea borșului. Rețeta pe care ți-o propun este delicioasă servită alături de smântână și pâine proaspăt scoasă din cuptor.


Ingrediente

Scaleaza

225 de grame de fasole uscată (500 după hidratare)

100 de grame de ceapă

225 de grame de morcov

100 de grame de țelină

100 de grame de păstârnac

350 de grame de scăricică afumată cu os

2 foi de dafin

1 linguriță de boabe de pipe

½ linguriță de chimen

23 lingurițe de sare

350 de ml de passata de roșii

500 de ml de borș

3 litri de apă

23 crenguțe de cimbru proaspăt

Verdeață tocată pentru servire


Instructiuni

  1. Începem prin a clăti fasolea și a o alege, dacă este nevoie. Apoi, fasolea se lasă la înmuiat 12 ore sau peste noapte în apă rece. Fasolea trebuie lăsată la înmuiat într-un vas încăpător cu multă apă. Apa se va schimba de 2-3 ori în decursul timpului de hidratare.
  2. Înainte de a începe prepararea efectivă a borșului, fasolea se fierbe în 2-3 ape singură. Astfel, într-o oală încăpătoare, se pune fasolea împreună cu apă rece și se aduce la fierbere. Se fierbe timp de 15-20 de minute, apoi se scurge apa și se înlocuiește cu altă apă proaspătă.
  3. Pentru cea de-a doua fierbere, pune în oală și câteva boabe de piper și 2 foi de dafin. Lasă fasolea să fiarbă încă 20 de minute și apoi scurge apa în care a fiert.
  4. Într-o oală separată se pun 2 linguri de ulei și se adaugă ceapa împreună cu ½ de linguriță de sare. Se călește timp de 2-3 minute până devine translucidă, iar apoi se adaugă morcovul, țelina și albitura. Se adaugă chimenul și piperul boabe în acest moment. Se lasă 2-3 minute la foc mediu-mic.
  5. Se adaugă afumătura și se mai călește împreună cu legumele timp de 2-3 minute. Se adaugă boia de ardei dulce, se amestecă. La final, punem și fasolea în oală și adăugăm aproximativ 3 litri de apă, cât să acopere toate ingredientele din belșug.
  6. Notă: Este bine să verifici din timp în timp nivelul de lichid din oală, dar și gradul de gătire al fasolei. Dacă fasolea este încă tare, iar apa a scăzut foarte mult, suplimentează-o pe parcursul gătirii, astfel încât să fie suficient lichid.
  7. Se adaugă 2 foi de dafin și se lasă totul să fiarbă la foc mediu, cu oala parțial acoperită, timp de 2 ore, sau până când fasolea este fragedă.
  8. În momentul în care fasolea s-a frăgezit, adăugăm sucul de roșii, amestecăm totul bine și adăugăm 2-3 lingurițe de sare, în funcție de cât de sărata a fost afumătura pe care am folosit-o.
  9. Adăugăm borșul și lăsăm ciorba noastră să fiarbă încă 15-20 de minute. La final, adăugăm 2-3 crenguțe de cimbru proaspăt și lăsăm totul să infuzeze 5 minute, apoi îndepărtăm crenguțele de cimbru.
  10. Borșul de fasole se servește proaspăt, garnisit cu verdeață proaspătă din belșug. Va fi delicios și a doua sau a treia zi după preparare și este minunat atât rece, cât și cald.
  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de hidratare: 12 ore
  • Timp de gătire: 2 ore 30 minute

Cuvinte: ciorbă de fasole boabe