Borș de fasole moldovenesc

Borșul de fasole este minunat chiar și pe timp de vară. Este un preparat bogat, plin de savoare, tradițional în regiunile de nord ale țării. Rețeta pe care ți-o propun este specifică Bucovinei noastre și este delicioasă servită alături de smântână și pâine proaspăt scoasă din cuptor.

bors de fasole servit in strachina traditionala

Borș de fasole – o minunată ciorbă de fasole acră, delicioasă și mult mai potrivită pe timpul verii decât varianta sa neacrită. Și dacă cumva te întrebi – da, este absolut delicios acest preparat. Aciditatea adusă de borș face din clasica ciorbă de fasole uscată un preparat delicios pe timpul verii. Este minunată atât rece, cât și fierbinte, cu sau fără afumătură. 

Eu am ales să fac borșul de fasole cu afumătură. Mai exact, am folosit scăricică afumată cu os. Îți recomand să folosești carne cu os pentru că zeama va fi mult mai aromată astfel. Poți, de asemenea, să folosești costiță afumată sau aripioară de porc. 

Tradițional, borșurile cer fierberea separată a cărnii, la foc mic, timp îndelungat, sau în oala sub presiune pentru a extrage cât mai bine aroma din carne și oase. Adesea, mai ales în cazul borșului de fasole, dacă se dorește un preparat vegan, se folosește supă clară de ciuperci, iar carnea se înlocuiește cu ciuperci de sezon, bogate în arome – precum hribii, sau mai târziu în toamnă – ghebele. 

Borșurile cunosc o mare varietate, atât în modalitatea de preparare, cât și în modul în care sunt acrite. Dacă în Bucovina noastră borșurile se acresc cu borș de casă, în Ucraina, borșul tradițional de sfeclă se acrește cu zeama sfeclei fermentate. 

Rețeta pe care ți-o propun, este cea de borș de fasole așa cum se face în Bucovina. Acrit cu borș de casă și gătit vreme îndelungată pentru a obține cele mai bune arome ale cărnii afumate. 

Ingrediente borș de fasole

Foto cu infredientele folosite la reteta de bors de fasole
 • Fasole boabe uscată. Fasolea uscată albă este cea care se folosește cel mai des în prepararea mâncărurilor tradiționale, însă poți folosi la fel de bine și fasole pinto sau lima.
 • Afumătură. Ideal este să folosești o carne afumată care are și os. Dacă ai ales să folosești o bucată mare de carne, atunci o poți fierbe separat și poți folosi zeama în prepararea borșului, iar carnea fiartă o vei adăuga la final. Dacă în schimb alegi să folosești, ca mine, scăricică de porc afumată, atunci o poți fierbe împreună cu fasolea – timpul lor de fierbere este similar și te vei bucura de toate aromele fierte împreună.
 • Ceapă. Desigur, ceapa nu poate lipsi dintr-un borș. Un pic înăbușită, dulceața sa va aroma întreg preparatul
 • Rădăcinoase. În orice ciorbă sau borș de fasole se folosesc morcovi, țelina, rădăcina de pătrunjel sau păstârnac. Cantitățile exacte le regăsești mai jos, dar dacă dorești să folosești alte cantități, poți folosi cardul rețetei și poți multiplica totul de 2 sau 3 ori. 
 • Condimente. Pentru borș, eu folosesc condimente din belșug, ceea ce îți recomand și ție. Piper boabe, foi de dafin, chimen, boia dulce și cimbru, toate vor contribui la un preparat cu adevărat delicios. 
 • Passata de roșii sau roșii cuburi. Roșiile dau culoare ciorbei de fasole, dar îi conferă și aciditatea de care are nevoie pentru a ieși în evidență aromele cărnii și a fasolei. 
 • Borș. Am acrit ciorba cu borș. Dacă ai borș de casă îți recomand să îl folosești, însă borșul cumpărat este la fel de bun și vei obține un preparat delicios. 
 • Verdeață. La final, borșul de fasole se decorează cu verdeață proaspătă. Eu am folosit o combinație de pătrunjel, leuștean și cimbrișor proaspăt. 

Mod de preparare borș de fasole

Începem prin a clăti fasolea și a o alege, dacă este nevoie. Apoi, fasolea se lasă la înmuiat 12 ore sau peste noapte în apă rece. Fasolea trebuie lăsată la înmuiat într-un vas încăpător cu multă apă. Apa se va schimba de 2-3 ori în decursul timpului de hidratare. 

Înainte de a începe prepararea efectivă a borșului, fasolea se fierbe în 2-3 ape singură. Astfel, într-o oală încăpătoare, se pune fasolea împreună cu apă rece și se aduce la fierbere. Se fierbe timp de 15-20 de minute, apoi se scurge apa și se înlocuiește cu altă apă proaspătă. 

Pentru cea de-a doua fierbere, pune în oală și câteva boabe de piper și 2 foi de dafin. Lasă fasolea să fiarbă încă 20 de minute și apoi scurge apa în care a fiert. 

Într-o oală separată se pun 2 linguri de ulei și se adaugă ceapa împreună cu ½ de linguriță de sare. Se călește timp de 2-3 minute până devine translucidă, iar apoi se adaugă morcovul, țelina și albitura. Se adaugă chimenul și piperul boabe în acest moment. Se lasă 2-3 minute la foc mediu-mic.

Se adaugă afumătura și se mai călește împreună cu legumele timp de 2-3 minute. Se adaugă boia de ardei dulce, se amestecă. La final, punem și fasolea în oală și adăugăm aproximativ 3 litri de apă, cât să acopere toate ingredientele din belșug. 

Notă: Este bine să verifici din timp în timp nivelul de lichid din oală, dar și gradul de gătire al fasolei. Dacă fasolea este încă tare, iar apa a scăzut foarte mult, suplimentează-o pe parcursul gătirii, astfel încât să fie suficient lichid. 

Se adaugă 2 foi de dafin și se lasă totul să fiarbă la foc mediu, cu oala parțial acoperită, timp de 2 ore, sau până când fasolea este fragedă. 

În momentul în care fasolea s-a frăgezit, adăugăm sucul de roșii, amestecăm totul bine și adăugăm 2-3 lingurițe de sare după gust, sau în funcție de cât de sărată a fost afumătura pe care am folosit-o. 

Adăugăm borșul și lăsăm ciorba noastră să fiarbă încă 15-20 de minute. La final, adăugăm 2-3 crenguțe de cimbru proaspăt și lăsăm totul să infuzeze 5 minute, apoi îndepărtăm crenguțele de cimbru. 

Borșul de fasole se servește proaspăt, garnisit cu verdeață proaspătă din belșug. Va fi delicios și a doua sau a treia zi după preparare și este minunat atât rece, cât și cald. 

Cum se păstrează borșul de fasole

Orice mâncare gătită este chiar mai bună a doua zi. Așadar, dacă ai preparat o cantitate mai mare, așteaptă să se răcească complet și depozitează borșul în frigider la o temperatură de 3-4 grade celsius într-o oală acoperită. 

Borșul depozitat astfel va fi bun și savuros pentru 3-4 zile de la momentul preparării. 

Cum se servește borșul de fasole

Cu pâine proaspătă. Desigur, nimic nu poate înlocui pâinea proaspătă atunci când vine vorba de ciorbe și mâncăruri gătite. Te poți insipra din rețetele mele de pâine fără frământare și poți alege să coci o pâine proaspătă în cuptorul de acasă. 

Cu smântână. Smântâna este minunată în combinație cu orice ciorbă acră. Folosește smântână grasă, de bună calitate. 

Cu ardei iute. Proaspăt sau murat, ardeiul iute este o constantă pe mesele noastre, alături de preparate felurite. În combinație cu borșul de fasole este un deliciu picant. 

Cu ceapă. Știm, desigur, că fasolea face casă tare bună cu ceapa proaspătă. Așa că poți alege o ceapă pe care o zdrobești cu pumnul, o presari cu sare din belșug și o servești alături de borș. 

Bors de fasole cu afumatura serire
Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
reteta bors de fasole moldovenesc

Rețetă borș de fasole


 • Autorul: Mara Marin
 • Timp Total: 2 ore 50 minute
 • Servire: 6 porții 1x

Descriere

Te invit să încerci rețeta mea de borș de fasole – un preparat bogat, plin de savoare, perfect pentru timpul verii. Este o ciorbă de fasole,acrită cu borș de casă, delicioasă, pregătită cu ingrediente proaspete și de cea mai bună calitate, gătită după o rețetă tradițională, care îmbină în mod armonios gustul fascinant al cărnii afumate cu aciditatea borșului. Rețeta pe care ți-o propun este delicioasă servită alături de smântână și pâine proaspăt scoasă din cuptor.


Ingrediente

Scaleaza

225 de grame de fasole uscată (500 după hidratare)

100 de grame de ceapă

225 de grame de morcov

100 de grame de țelină

100 de grame de păstârnac

350 de grame de scăricică afumată cu os

2 foi de dafin

1 linguriță de boabe de pipe

½ linguriță de chimen

23 lingurițe de sare

350 de ml de passata de roșii

500 de ml de borș

3 litri de apă

23 crenguțe de cimbru proaspăt

Verdeață tocată pentru servire


Instructiuni

 1. Începem prin a clăti fasolea și a o alege, dacă este nevoie. Apoi, fasolea se lasă la înmuiat 12 ore sau peste noapte în apă rece. Fasolea trebuie lăsată la înmuiat într-un vas încăpător cu multă apă. Apa se va schimba de 2-3 ori în decursul timpului de hidratare.
 2. Înainte de a începe prepararea efectivă a borșului, fasolea se fierbe în 2-3 ape singură. Astfel, într-o oală încăpătoare, se pune fasolea împreună cu apă rece și se aduce la fierbere. Se fierbe timp de 15-20 de minute, apoi se scurge apa și se înlocuiește cu altă apă proaspătă.
 3. Pentru cea de-a doua fierbere, pune în oală și câteva boabe de piper și 2 foi de dafin. Lasă fasolea să fiarbă încă 20 de minute și apoi scurge apa în care a fiert.
 4. Într-o oală separată se pun 2 linguri de ulei și se adaugă ceapa împreună cu ½ de linguriță de sare. Se călește timp de 2-3 minute până devine translucidă, iar apoi se adaugă morcovul, țelina și albitura. Se adaugă chimenul și piperul boabe în acest moment. Se lasă 2-3 minute la foc mediu-mic.
 5. Se adaugă afumătura și se mai călește împreună cu legumele timp de 2-3 minute. Se adaugă boia de ardei dulce, se amestecă. La final, punem și fasolea în oală și adăugăm aproximativ 3 litri de apă, cât să acopere toate ingredientele din belșug.
 6. Notă: Este bine să verifici din timp în timp nivelul de lichid din oală, dar și gradul de gătire al fasolei. Dacă fasolea este încă tare, iar apa a scăzut foarte mult, suplimentează-o pe parcursul gătirii, astfel încât să fie suficient lichid.
 7. Se adaugă 2 foi de dafin și se lasă totul să fiarbă la foc mediu, cu oala parțial acoperită, timp de 2 ore, sau până când fasolea este fragedă.
 8. În momentul în care fasolea s-a frăgezit, adăugăm sucul de roșii, amestecăm totul bine și adăugăm 2-3 lingurițe de sare, în funcție de cât de sărata a fost afumătura pe care am folosit-o.
 9. Adăugăm borșul și lăsăm ciorba noastră să fiarbă încă 15-20 de minute. La final, adăugăm 2-3 crenguțe de cimbru proaspăt și lăsăm totul să infuzeze 5 minute, apoi îndepărtăm crenguțele de cimbru.
 10. Borșul de fasole se servește proaspăt, garnisit cu verdeață proaspătă din belșug. Va fi delicios și a doua sau a treia zi după preparare și este minunat atât rece, cât și cald.
 • Timp de preparare: 20 minute
 • Timp de hidratare: 12 ore
 • Timp de gătire: 2 ore 30 minute

Cuvinte: ciorbă de fasole boabe

Categorii: Supe și Ciorbe | Prânz

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.