Borș de fasole boabe moldovenesc

Borșul de fasole este minunat chiar și pe timp de vară. Este un preparat bogat, plin de savoare, tradițional în regiunile de nord ale țării. Rețeta pe care ți-o propun este specifică Bucovinei noastre și este delicioasă servită alături de smântână și pâine proaspăt scoasă din cuptor.

Bors de fasole servit in strachina traditionala

Borșul de fasole este o ciorbă acră, perfectă pentru zilele de vară, care transformă clasica ciorbă de fasole într-un preparat răcoritor și delicios. Acesta poate fi savurat atât rece, cât și cald, cu sau fără afumătură. Pentru un gust mai aromat, recomand folosirea cărnii cu os, cum ar fi scăricica afumată, costița afumată sau aripioare de porc.

Prepararea tradițională a borșului de fasole implică fierberea lentă a cărnii pentru extragerea aromelor. Pentru varianta de post, se poate folosi supă de ciuperci și ciuperci de sezon în loc de carne. Rețeta specifică din Bucovina se acrește cu borș de casă și necesită gătire îndelungată pentru a intensifica aromele afumăturii. Îți recomand să gătești și ciorba de fasole verde.

Ingrediente borș de fasole

Foto cu ingredientele folosite la rețeta de borș de fasole
  • 225 de grame de fasole uscată (500 după hidratare)
  • 100 de grame de ceapă
  • 225 de grame de morcov
  • 100 de grame de țelină
  • 100 de grame de păstârnac
  • 350 de grame de scăricică afumată cu os
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță de boabe de pipe
  • ½ linguriță de chimen
  • 2–3 lingurițe de sare
  • 350 de ml de passata de roșii
  • 500 de ml de borș
  • 3 litri de apă
  • 2–3 crenguțe de cimbru proaspăt
  • Verdeață tocată pentru servire

Mod de preparare borș de fasole

  • 1  Clătiți fasolea și alegeți-o dacă este necesar.
  • 2  Lăsați fasolea la înmuiat 12 ore sau peste noapte în apă rece, într-un vas încăpător, schimbând apa de 2-3 ori.
  • 3  Fierbeți fasolea în 2-3 ape, fiecare dată timp de 15-20 de minute, schimbând apa după fiecare fierbere.
  • 4  La a doua fierbere, adăugați câteva boabe de piper și 2 foi de dafin, apoi fierbeți încă 20 de minute.
  • 5  Căliți în 2 linguri de ulei ceapa cu ½ linguriță de sare până devine translucidă, apoi adăugați morcovul, țelina, albitura, chimenul și piperul boabe, lăsându-le 2-3 minute la foc mediu-mic.
  • 6  Adăugați afumătura și căliți împreună cu legumele timp de 2-3 minute, apoi adăugați boia de ardei dulce.
  • 7  Adăugați fasolea în oală, turnați aproximativ 3 litri de apă, astfel încât să acopere ingredientele din belșug, și verificați periodic nivelul de lichid și gradul de gătire al fasolei.
  • 8  Adăugați 2 foi de dafin și fierbeți la foc mediu, cu oala parțial acoperită, timp de 2 ore sau până când fasolea este fragedă.
  • 9  Când fasolea este fragedă, adăugați sucul de roșii, amestecați bine și condimentați cu 2-3 lingurițe de sare după gust.
  • 10  Adăugați borșul și fierbeți ciorba încă 15-20 de minute, apoi adăugați 2-3 crenguțe de cimbru proaspăt, lăsând să infuzeze 5 minute înainte de a îndepărta crenguțele.
  • 11  Servești borșul de fasole proaspăt, garnisit cu verdeață proaspătă, fiind delicios și a doua sau a treia zi, rece sau cald.

Notă: Este bine să verifici din timp în timp nivelul de lichid din oală, dar și gradul de gătire al fasolei. Dacă fasolea este încă tare, iar apa a scăzut foarte mult, suplimentează-o pe parcursul gătirii, astfel încât să fie suficient lichid. 

Cum se păstrează borșul de fasole

Orice mâncare gătită este chiar mai bună a doua zi. Așadar, dacă ai preparat o cantitate mai mare, așteaptă să se răcească complet și depozitează borșul în frigider la o temperatură de 3-4 grade celsius într-o oală acoperită. 

Borșul depozitat astfel va fi bun și savuros pentru 3-4 zile de la momentul preparării. 

Cum se servește borșul de fasole

Cu pâine proaspătă. Desigur, nimic nu poate înlocui pâinea proaspătă atunci când vine vorba de ciorbe și mâncăruri gătite. Te poți insipra din rețetele mele de pâine fără frământare și poți alege să coci o pâine proaspătă în cuptorul de acasă. 

Cu smântână. Smântâna este minunată în combinație cu orice ciorbă acră. Folosește smântână grasă, de bună calitate. 

Cu ardei iute. Proaspăt sau murat, ardeiul iute este o constantă pe mesele noastre, alături de preparate felurite. În combinație cu borșul de fasole este un deliciu picant. 

Cu ceapă. Știm, desigur, că fasolea face casă tare bună cu ceapa proaspătă. Așa că poți alege o ceapă pe care o zdrobești cu pumnul, o presari cu sare din belșug și o servești alături de borș. 

Bors de fasole cu afumatura
Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Reteta bors de fasole moldovenesc

Rețetă de borș de fasole cu afumătură


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 2 ore 50 minute
  • Servire: 6 porții 1x

Descriere

Te invit să încerci rețeta mea de borș de fasole – un preparat bogat, plin de savoare, perfect pentru timpul verii. Este o ciorbă de fasole, acrită cu borș de casă, delicioasă, pregătită cu ingrediente proaspete și de cea mai bună calitate, gătită după o rețetă tradițională, care îmbină în mod armonios gustul fascinant al cărnii afumate cu aciditatea borșului. Rețeta pe care ți-o propun este delicioasă servită alături de smântână și pâine proaspăt scoasă din cuptor.


Ingrediente

Scaleaza

225 de grame de fasole uscată (500 după hidratare)

100 de grame de ceapă

225 de grame de morcov

100 de grame de țelină

100 de grame de păstârnac

350 de grame de scăricică afumată cu os

2 foi de dafin

1 linguriță de boabe de pipe

½ linguriță de chimen

23 lingurițe de sare

350 de ml de passata de roșii

500 de ml de borș

3 litri de apă

23 crenguțe de cimbru proaspăt

Verdeață tocată pentru servire


Instructiuni

  1. Începem prin a clăti fasolea și a o alege, dacă este nevoie. Apoi, fasolea se lasă la înmuiat 12 ore sau peste noapte în apă rece. Fasolea trebuie lăsată la înmuiat într-un vas încăpător cu multă apă. Apa se va schimba de 2-3 ori în decursul timpului de hidratare.
  2. Înainte de a începe prepararea efectivă a borșului, fasolea se fierbe în 2-3 ape singură. Astfel, într-o oală încăpătoare, se pune fasolea împreună cu apă rece și se aduce la fierbere. Se fierbe timp de 15-20 de minute, apoi se scurge apa și se înlocuiește cu altă apă proaspătă.
  3. Pentru cea de-a doua fierbere, pune în oală și câteva boabe de piper și 2 foi de dafin. Lasă fasolea să fiarbă încă 20 de minute și apoi scurge apa în care a fiert.
  4. Într-o oală separată se pun 2 linguri de ulei și se adaugă ceapa împreună cu ½ de linguriță de sare. Se călește timp de 2-3 minute până devine translucidă, iar apoi se adaugă morcovul, țelina și albitura. Se adaugă chimenul și piperul boabe în acest moment. Se lasă 2-3 minute la foc mediu-mic.
  5. Se adaugă afumătura și se mai călește împreună cu legumele timp de 2-3 minute. Se adaugă boia de ardei dulce, se amestecă. La final, punem și fasolea în oală și adăugăm aproximativ 3 litri de apă, cât să acopere toate ingredientele din belșug.
  6. Notă: Este bine să verifici din timp în timp nivelul de lichid din oală, dar și gradul de gătire al fasolei. Dacă fasolea este încă tare, iar apa a scăzut foarte mult, suplimentează-o pe parcursul gătirii, astfel încât să fie suficient lichid.
  7. Se adaugă 2 foi de dafin și se lasă totul să fiarbă la foc mediu, cu oala parțial acoperită, timp de 2 ore, sau până când fasolea este fragedă.
  8. În momentul în care fasolea s-a frăgezit, adăugăm sucul de roșii, amestecăm totul bine și adăugăm 2-3 lingurițe de sare, în funcție de cât de sărata a fost afumătura pe care am folosit-o.
  9. Adăugăm borșul și lăsăm ciorba noastră să fiarbă încă 15-20 de minute. La final, adăugăm 2-3 crenguțe de cimbru proaspăt și lăsăm totul să infuzeze 5 minute, apoi îndepărtăm crenguțele de cimbru.
  10. Borșul de fasole se servește proaspăt, garnisit cu verdeață proaspătă din belșug. Va fi delicios și a doua sau a treia zi după preparare și este minunat atât rece, cât și cald.
  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de hidratare: 12 ore
  • Timp de gătire: 2 ore 30 minute
Categorii: Supe și Ciorbe | Prânz

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Mara autor blog

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar, degustătorul șef de la Culinary.ro, savurând un morcov

Iubesc morcovii, bananele și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.