Descriere
Cu un strop de culoare vivace de la crema de lămâie, aceste bezele cu lămâie vor fi cele mai frumoase răsfățuri de pe masa ta în această primăvară. Presărate cu zahăr pudră pentru un pic de farmec, sunt surprinzător de ușor și rapid de făcut.
Ingrediente
Scaleaza
5 albușuri de ou (175 de grame aproximativ)
175 de grame de zahăr
5 ml de zeamă de lămâie
1 vârf de cuțit de sare
2 ml de extract de vanilie
Instructiuni
- Se pregătește o tavă mare tapetată cu hârtie de copt. Se preîncălzește cuptorul la 110 grade – căldură sus și jos fără ventilație.
- Se separă albușurile de gălbenușuri într-un castron încăpător. Pentru a-ți ușura munca și a nu te plimba de colo colo, pregătește-ți zahărul într-un recipient, o lingură de zeamă de lămâie și un sfert de linguriță de extract de vanilie (daca folosești).
- Albușurile se vor bate cu mixerul, motiv pentru care este și aproape imposibil să nu obții o bezea super fermă. Înainte de a băga mixerul în ele, punem un vârf de cuțit de sare.
- Începem să mixăm la viteză mare. Imediat ce fac spumă, se pune o jumătate de lingură (5 ml) de zeamă de lămâie și extractul de vanilie.
- Odată ce albușurile încep să se umfle se toarnă zahărul și se mixează în continuare la viteză maximă. Vom continua să batem albușurile pentru 10 minute până când sunt ferme și zahărul s-a topit complet.
- Când ai terminat, vei vedea că poți să întorci fără nicio problemă castronul cu susul în jos și spuma va sta fermă, fără să curgă sau să se miște.
- În tava tapetată cu hârtie de copt, vei face niște cuiburi din bezea. Cu o lingură măricică, iei cu încredere spumă din castron și o așezi în tavă. Cu spatele lingurii, prin mișcări circulare și nu foarte agresive, întinzi ușor bezeaua făcând o gaură mai adâncă în mijloc. Această gaură va servi drept loc pentru a așeza crema de lămâie. Cuiburile tale nu trebuie să fie perfecte, dar ar fi bine să aibă, cât de cât, cam aceleași dimensiuni.
- După ce ai creat cuiburile, dai tava la cuptor și nu umbli la cuptor pentru următoarele 45 de minute. În funcție de cuptorul tău, stai cu ochii cât de cât pe bezele să nu devină maronii, dar nu ar trebui să se întâmple acest lucru după doar 45 de minute. După acest timp, scade temperatura la 90 de grade și mai coace bezelele încă 45 de minute – verifică-le din când în când.
- După acest timp, bezelele vor fi ferme la exterior și pufoase la interior. Le poți chiar verifica atingându-le ușor cu degetul (nu împungându-le pentru că vei face gaură în stratul exterior care este crocant.
- Cuptorul se stinge, iar bezelele se lasă acolo, cu ușa închisă până se răcesc (minim 1 oră).
- Cel mai sigur este să desprinzi foaia de copt de bezea și nu să tragi de bezea în sus. Având o suprafață mai mare, aceste bezele ar trebui manevrate cu ceva mai multă atenție. (Ridică bezeaua de un colț și apoi împinge hârtia de copt în jos).
- Bezelele se așează pe un platou încăpător și în cuibul creat în mijloc se așează crema de lămâie. Se decorează cu felii de lămâie și zahăr pudră.
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de racire: 1 oră
- Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
- Categorie: Desert